Πάπουτσος στο Sports X-Ray: «Σύμφωνο άφεσης της διαιτησίας για έναν χρόνο»

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 22.10.2021
Πάπουτσος στο Sports X-Ray: «Σύμφωνο άφεσης της διαιτησίας για έναν χρόνο»

Για την κατάσταση στη διαιτησία μίλησε ο πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών, Γιώργος Πάπουτσος στην εκπομπή «Sports X-Ray» του ΠΟΛΙΤΗ 107.6, με παρουσιαστές τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και την Μαρίνα Αργυρού.


Ο Γιώργος Πάπουστος αναφέρθηκε στη δύσκολη δουλειά που έχουν οι διαιτητές και την αντιμετώπιση που έχουν. «Δέκα πετυχημένοι αγώνες, ένας με σοβαρό λάθος και μένει το στίγμα» ήταν μία από τις ατάκες που είπε, ενώ υποστήριξε ότι από τη πλευρά του ο σύνδεσμος ανάβει το πράσινο φως για δημοσιοποίηση των διαλόγων μεταξύ του διαιτητικού τιμ στον αγωνιστικό χώρο και του VAR.


Όσον αφορά στο ενδεχόμενο για να γίνουν κάποιοι επαγγελματίες διαιτητές επεσήμανε με έμφαση: «Mε τη νοοτροπία μας ποιος θα πάει να γίνει επαγγελματίας διαιτητής;»


Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Πάπουτσος:

Για το ότι ο κόσμος δεν βλέπει θετικά τους διαιτητές και τους βλέπει ως εχθρούς: «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για τους διαιτητές. Οι αποφάσεις τους είναι στιγμιαίες, δέκα αγώνες πετυχημένους να έχεις δεν θα τους κρίνει κάποιος, θα κρίνει τον 11ο που θα έχει λάθη κι αν έχει σοβαρά λάθη θα κουβαλά το στίγμα. Το υβρεολόγιο στον Κύπριο οπαδό είναι τεράστιο, οι προεκτάσεις γίνονται και σε παράγοντες σωματείων. Εμείς είπαμε ότι η διαιτησία δεν είναι εκτός κριτικής, τη δεχόμαστε, δίνουμε ευκαιρίες σε διαιτητές και οφείλουν να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι ώστε να παρουσιάζονται όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Όταν βρίζεται η διαιτησία συγκαταλάγεται και ο πρόεδρος των διαιητών μέσα, ανεξαρτήτως αν δεν έχει ενεργή αρμοδιότητα σε αγώνες. Είμαι το συνδικαλιστικό όργανο των διαιτητών».


Τα σοβαρά λάθη όμως δεν είναι σε ένα παιχνίδι κάθε 11 όπως είπατε αλλά πολύ πιο συχνά, ίσως και κάθε δύο παιχνίδια... «Αν οι αποφάσεις των διαιτητών είναι κάθε δύο ορθές δύο λανθασμένες, είναι αναλογία που δεν αντικατοπτρίζεται. Ο Κύπριος διαιτητής εύκολα είναι στο στόχαστρο με τόση ευκολία στον οπαδό, τον παράγοντα και σε εσάς τους αθλητικογράφους».


Για την ανομοιομορφία μεταξύ αυτού που βλέπουμε στο VAR και των αποφάσεων του διαιτητή: «Είναι ξεκάθαρο στο τι εκπαίδευση γίνεται στους χειριστές του VAR και πώς ερμηνεύουν τις περιπτώσεις. Υπήρξε ανομοιομορφία και πριν κατέλθουν οι ξένοι. Όμως συνεχίζεται και αυτό πρέπει να προβληματίσει. Στους βοηθούς μπορώ να πω εξαλειφθήκαν τα λάθη, γιατί υπάρχει το περιθώριο να περιμένεις τη φάση και τη γραμμή του οφσάιντ. Πρέπει να παίρνεται από τη σωστή οπτική γωνία. Να πείθεται και ο κόσμος ότι η γραμμή τραβήχτηκε σωστά. Χρειάζεται και το goal line technology. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΚΟΠ που έφερε το VAR, μια μικρή ομοσπονδία. Οφείλουμε να δώσουμε στους διαιτητές μας τα εχέγγυα, να υπάρχει επιμόρφωση».


Για τη δημοσιοποίηση διαλόγων VAR-διαιτητών και αν η διαφάνεια θα βοηθούσε: «Να το πω να το ακούσουν και οι ακροατές. Ο σύνδεσμος μας συγκέντρωσε τους διαιτητές και τους βοηθούς και εκεί στον διάλογο που ακολούθησε, είναι μια από τις εισηγήσεις που θα κάνουμε, ότι εμείς σαν διαιτητές που χειριζόμαστε το VAR είμαστε έτοιμοι και αποδεχόμαστε εκεί που υπάρχουν αμφιβολίες και θέλει η κοινή γνώμη ή τα σωματεία απαιτούν να δημοσιοποιηθεί ο διάλογος, δίνουμε το πράσινο φως, εφόσον επιτρέπεται. Εμείς δίνουμε τη συγκατάθεσή μας».


Για το αν θα βοηθούσε να γινόταν ανάλυση: «Είναι επικίνδυνο για τους διαιτητές να τοποθετούνται. Το αυτονόητο για εμένα είναι να τοποθετούνται αυτοί που διαχειρίζονται τους διαιτητές. Οι αρχιδιαιτητές που έρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Μάζιτς. Να του δοθούν τα εχέγγυα να διαχειριστεί τους διαιτητές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μακριά από φωνασκίες. Αν αφεθεί ελεύθερος να ορίζει και να διαχειρίζεται τους διαιτητές... Με κάποιους συμβούλους, υπάρχει επιτροπή διαιτησίας, δεν ξέρει την κυπριακή νοοτροπία, να τον ενημερώνουν. Να αναλύει ο Μάζιτς κάθε εβδομάδα την αγωνιστική παρουσία των διαιτητών, ναι, για μένα είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να βγάλει προς τα έξω ο,τιδήποτε, όχι οι διαιτητές».


«Οι διαιτητές που κάνουν λάθη οφείλουν να αξιολογούνται από την επιτροπή και να έχουν κυρώσεις, να παραδειγματίζονται».


Για το αν ο Μάζιτς έχει τον απόλυτο έλεγχο στους ορισμούς: «Τους διαιτητές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας τους ορίζει ο κ. Μάζιτς. Δεν μπορεί το κάθε σωματείο να λέει δεν θέλω έξι διαιτητές από τους 15. Το άλλο σωματείο δεν θέλει άλλους. Τα σωματεία και ο σύνδεσμος δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε ούτε στους ορισμούς ούτε να έχουμε οποιαδήποτε σχέση με το ποιος σφυρίζει σήμερα και ποιος την άλλη εβδομάδα».


«Πρέπει τα σωματεία να καταλάβουν ότι σπαταλούν χρόνο και λεφτά γιατί θέλουν διάκριση αλλά αν ξεφεύγουμε από τα σωστά πλαίσια, γίνεται ένα αλαλούμ στον χώρο του ποδοσφαίρου και οι συνέπειες είναι τεράστιες».


Για το αν όταν οι παράγοντες μιλούν για τη διαιτησία οπλίζουν τους χούλιγκαν: «Όταν οι τοποθετήσεις μας έχουν ιδιαιτερότητες σίγουρα είναι είδος παρακίνησης. Τους οπλίζει ναι. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν ευθύνες στους διαιτητές. Αλλά τι φταίει η οικογένεια του διαιτητή και το οίκημα των διαιτητών; O διαιτητής μπορεί να ήρθε δύο φορές στο οίκημα. Ο διαχειριστής του οικήματος χάνει συμφέροντα. Είναι αποτρεπτικό στον κάθε υγιή άνθρωπο να προσέλθει στον χώρο, γίνεται τεράστια δυσφήμιση. Όλος ο κόσμος είναι ανοιχτός να επισκεφτεί το οίκημα του συνδέσμου και το εστιατόρια, τα φαγητά είναι εύγεστα και σε καλές τιμές. Δεν είμαστε επιχείρηση. Θέλουμε να υπάρχει το οίκημα, να είναι καθαρό, πόλος έλξης. Μπορούν να έρθουν και τα σωματεία για συναντήσεις. Δεν είναι χώρος παρασυναγωγής. Αρκετοί ζηλεύουν τον σύνδεσμο για το οίκημα».


Αν στον σύνδεσμο νιώθουν ασφάλεια από την αστυνομία: «Παρ' όλο που έχουμε μεγάλη συνεργασία, ο σύνδεσμος είναι στο στόχαστρο και πρέπει να τυγχάνει καλύτερης προστασίας, να προλαβαίνουμε γεγονότα και όχι να καταστέλλουμε».


Για το τι κάνουν στον σύνδεσμο για να προστατευτούν: «Υπάρχει κλειστό κύκλωμα αλλά ο σκοπός μας εμάς δεν είναι να καταγράψουμε έναν-δυο-τρεις νεαρούς που θέλουν να κάνουν ζημιές, θέλουμε με τη σωστή μας συμπεριφορά να αφήσουν το αθλητικό μέρος στην αθλητική δικαιοσύνη, τα έκτροπα είναι σε πολέμους και σε γεγονότα που θέλουμε να προστατέψουμε τον τόπο μας, όχι μεταξύ μας και να κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες».


Για τις κάμερες στον χώρο, αν έφεραν αποτέλεσμα κι αν έχουν γίνει συλλήψεις: «Οι κάμερες καταγράφουν κουκουλοφόρους που προσεγγίζουν τον χώρο με τα πόδια. Έγιναν αντιληπτοί σε αρκετούς κι αυτό να το αναφέρω. Αυτό είναι το παράπονο μας, ότι δεν έχει συλληφθεί κανείς. Οφείλει η αστυνομία να δείξει ευαισθησία στην προστασία του χώρου μας. Είναι στα δικαιώματα μας. Και λέω ότι η αθλητική δικαιοσύνη μπορεί να επιφέρει άλλου είδους τιμωρία. Ποτέ δεν τοποθετηθήκαμε ακραία σαν σύνδεσμος σε βάρος οποιουδήποτε. Όλοι οι εμπλεκόμενοι να ενεργούμε ως συμμάχοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».


«Το οξύμωρο είναι ότι σφοδρότατη κριτική έγινε σε διαιτητές που τα προηγούμενα χρόνια βραβεύτηκαν ως κορυφαίοι. Είναι παράδειγμα. Γιατί ένας διαιτητής πέρσι ήταν άριστος και φέτος όχι. Πιέζεται; Mπαίνουν άλλοι παράγοντες στον χώρο που λειτουργεί; Γιατί να χάνει την απόδοσή του ενώ έχει δυνατότητες; Στο εξωτερικό χωρίς πίεση κάνουν άριστες διαιτησίες. Κάπου υπάρχει λάθος. Η τόσο σημαντική πίεση από τρίτες καταστάσεις είναι για μένα ο παράγοντας που αφαιρεί δυναμική από τους διαιτητές μας».


Για το τι μπορεί να γίνει για να προστατευτούν οι ρεφ από παρεμβάσεις: «Για μένα όλοι όσοι εμπλεκόμαστε πρέπει να υπογράψουμε σύμφωνο άφεσης της διαιτησίας για έναν χρόνο χωρίς παρεμβάσεις στην επιτροπή που επιλέξαμε, να ολοκληρωθεί και στο τέλος της χρονιάς να γίνει σωστή αξιολόγηση από τους αρχιδιαιτητές. Και να πούμε αυτοί οι διαιτητές αξίζουν στην Α' Κατηγορία, αυτοί στη Β', αυτοί στη Γ' και αυτοί στη Δ'. Για μένα αυτό πρέπει να γίνει. Για να γίνει επαγγελματική διαιτησία είναι δύσκολο κομμάτι. Με τη νοοτροπία σήμερα, ποιος νέος, είτε γυμναστής είτε ταλέντο είτε πρώην παίκτης που έφυγε γρήγορα, ποιος θα πει θα πάω να γίνω επαγγελματίας διαιτητής και στα δύο-τρία χρόνια κατά απαίτηση των σωματείων να βγει σκάρτος; Δεν θα θυσιάσει την καριέρα του να γίνει διαιτητής αφού δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες».


Για το αν θεωρεί ότι η διαιτησία είναι καλύτερη ή χειρότερη από ό,τι πριν δέκα χρόνια: «Έχει τα εχέγγυα να είναι καλύτερη. Προπονούνται σε γήπεδα με γρασίδι, έχουν την τεχνολογία, ενδοεπικοινωνίες τις οποίες στο παρελθόν δεν τις είχαμε. Τρέχαμε σε πεζόδρομους. Υπήρχαν προσωπικότητες, όμως σήμερα η διαιτησία είναι στο στόχαστρο πιο εύκολα. Δυνάμωσε σίγουρα το πρωτάθλημα, υπάρχουν ανταγωνιστικές ομάδες, μεγάλωσαν και τα συμφέροντα. Bλέπουμε διαιτησίες καλές, βατές και με λάθη. Παλιά έβγαιναν πιο χοντρά λάθη από ό,τι σήμερα».


Για το από πόσες ομάδες είναι αποκλεισμένος από το να πάει στο γήπεδό τους: (σ.σ. γέλασε με την ψυχή του αλλά δεν απάντησε). «Ο σύνδεσμος διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Ανόρθωσης. Εγώ όταν είπε η Ανόρθωση πως είμαι ανεπιθύμητος τοποθετήθηκα και είπα ότι η Ανόρθωση έχει θέση στο οίκημα διαιτητών και να μεταφέρει όποτε θέλει τις απόψεις της. Ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Είναι καθαρά παραπληροφορημένοι οι οποιοιδήποτε παρακινήθηκαν να γράψουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Το εννοώ αυτό. Ούτε τοποθετήθηκα ούτε κατέδειξα την Ανόρθωση σε ο,τιδήποτε επιλήψιμο. Οι δηλώσεις μου είναι εκεί».


Για το αν έχει λόγο στις τιμωρίες των διαιτητών (ερώτηση ακροατή): «Είναι καθαρά έργο του κ. Μάζιτς. Σε πιο κάτω κατηγορίες είναι από μέλη της επιτροπής. Ο σύνδεσμος διαιτητών δεν έχει να κάνει με καμία τιμωρία. Αλλά εάν ένα μέλος μας υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα που έχει να κάνει με το καταστατικό και τους κανονισμούς, υπάρχει πειθαρχική επιτροπή όπου παραπέμπεται και τιμωρείται. Όταν ήμουν γραμματέας διαγράψαμε μέλος μας όχι για σοβαρό διαιτητικό λάθος».


Για το αν είναι αισιόδοξος πως τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν στη διαιτησία: «Εγώ θα είμαι αισιόδοξος αν η ίδια η ομοσπονδία εφαρμόσει αυτό που σας είπα, να καλέσει τα σωματεία να αφήσουν τον κ. Μάζιτς και τους βοηθούς του, να αξιολογούν τους διαιτητές κατά την κρίση τους βάσει του τι βλέπουν και με τον κατάλογο διαιτητών που υπάρχει μπορεί να βρει τις λύσεις για καλύτερη διαιτησία. Αν συνεχίσουμε τις αναζητήσεις και τους αποκλεισμούς διαιτητών τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα. Και ξένοι να έρθουν και να σφυρίξουν σε τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές, θα επικριθούν κι αυτοί».


«Πουλάει η διαιτησία αλλά θέλω να πουλά με καλόπιστο τρόπο, να κάνουμε επιμόρφωση, να διδάσκονται και οι οπαδοί που είναι οι μόνοι που δεν επιμορφώνονται, ακόμη και παράγοντες επιμορφώνονται μέσα από σεμινάρια. Να ξέρουν οι οπαδοί και πώς λειτουργεί το VAR γιατί πολλές φορές ερμηνεύουν λανθασμένα. Να πω επίσης ότι φέτος οι αποφάσεις με το VAR ήταν καλύτερες από πολλές χώρες».


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΠΑΕΕΚ, ΑΠΟΕΛ και τώρα με Ολυμπιακό!

ΠΑΕΕΚ, ΑΠΟΕΛ και τώρα με Ολυμπιακό!

ΠΑΕΕΚ, ΑΠΟΕΛ και τώρα με Ολυμπιακό!