«Επίκεντρο» η Κύπρος ως κακό παράδειγμα στις ποδοσφαιρικές διαμάχες του Ισραήλ
ΓΗΠΕΔΟ
Δημοσιευτηκε:

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι σαφώς η «ξενομανία», σε βαθμό που είμαστε πολύ γνωστοί γι' αυτήν κι εκτός συνόρων. Άλλωστε διαχρονικά οι έρευνες που πραγματοποιούνται επί του θέματος φέρουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις, συχνά μάλιστα στην πρώτη.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, τις τελευταίες μέρες, ενώ στο ποδόσφαιρο του Ισραήλ γίνεται... κακός χαμός και κόντρες για τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών, το κυπριακό ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως επιχείρημα και ειδικότερα ως... κακό παράδειγμα.
Οι μεγάλες ομάδες της γειτονικής χώρας ζητούν επιτακτικά την αύξηση του αριθμμού των ξένων ποδοσφαιριστών, από έξι σε οκτώ ή και εννέα. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, υποστηρίζει την αύξηση σε επτά, την ώρα που ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών του Ισραήλ, όχι μόνο αντιδρά στην αύξηση, αλλά επιπλέον ζητά τη μείωση του αριθμού των ξένων στους πέντε!
Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως, δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μη γηγενείς ποδοσφαιριστές δεν διαχωρίζονται (όπως π.χ. στο κυπριακό ποδόσφαιρο) σε ξένους και κοινοτικούς, επομένως η αναφορά σε ξένους παραπέμπει συνολικά στους μη γηγενείς.
Όλα τα πιο πάνω, λοιπόν, έχουν προκαλέσει κόντρες, εντάσεις και... βαριές ατάκες εκατέρωθεν. Και σε συνάντηση που πραγματοποίηθηκε μεταξύ της λίγκας και του συνδέσμου ποδοσφαιριστών, ο CEO του συνδέσμου Ισραηλινών ποδοσφαιριστών, Μοσίκο Μισαέλοφ, «επιτέθηκε» στην Αλόνα Μπαρκάτ, ιδιοκτήτρια της Χάποελ Μπερ Σεβά και υπέρμαχο της αύξησης των ξένων, φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, το εξής: «H Aλόνα κάνει τα πάντα για την αύξηση των ξένων. Εάν θέλει να πάρει 12 ξένους, ας αγοράσει ομάδα στην Κύπρο!»
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση, η Αλόνα Μπαρκάτ απάντησε στον Μισαέλοφ μέσω ανάρτησής της στο X. «Οι οπαδοί αντιλαμβάνονται ότι χωρίς αύξηση του ορίου των ξένων, το ποδόσφαιρό μας θα οπισθοδρομήσει. Οι χώρες που ανταγωνιζόματε έχουν αφαιρέσει τα όρια προ πολλού, επομένως χρειαζόμαστε ίσες συνθήκες για να ανταγωνιστούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν κάποιος δεν το καταλαβαίνει, ας πάει αυτός στην Κύπρο!»
Ο Μισαέλοφ συνεχίζει να δίνει τη μάχη του και σε σημερινή (2/7) συνέντευξή του στo podcast «Today's Conversation» του ΟΝΕ, υπερασπίστηκε τη θέση του, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως οι ξένοι που παίρνουν οι ομάδες του Ισραήλ είναι αμφιβόλου ποιότητας και ότι δεν έχει δει στην ίδια ομάδα να υπάρχουν δύο καλοί ξένοι, ωστόσο εξακολουθούν να παίρνουν τις θέσεις των Ισραηλινών ποδοσφαιριστών. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του, μάλιστα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προκαλούνται - από τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών - στην εθνική ομάδα της χώρας, αναφέρθηκε εκ νέου στο νησί μας. «Είδαμε τι συνέβη στην Κύπρο, που έπεσε 100 θέσεις κάτω στην κατάταξη»!
Καταληκτικά, παραθέτουμε πιο κάτω κάποιες από τις ατάκες του Μισαέλοφ, οι οποίες δύναται να αποτελέσουν επιχειρήματα και σε ό,τι αφορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο...
- Οι περισσότεροι ξένοι που έχουμε δεν αξίζουν να παίρνουν τις θέσεις των Ισραηλινών ποδοσφαιριστών, με εξαίρεση κάποιους καλούς που φέρνουν οι μεγάλες ομάδες που συχνά επίσης αποτυγχάνουν στις επιλογές.
- Το πρωτάθλημα ανήκει στους Ισραηλινούς.
- Πώς να αποδείξουν την αξία τους οι Ισραηλινοί όταν δεν αγωνίζονται;
- Πού είναι οι νεαροί; Οι γονείς τούς στέλνουν ποδόσφαιρο και πληρώνουν για να τους κάνουν ποδοσφαιριστές. Γιατί να το κάνουν όταν δεν έχουν πιθανότητες να παίξουν στην πρώτη ομάδα;
- "Οι ξένοι ανεβάζουν το επίπεδο των Ισραηλινών"; Ξέρεις πόσα χρόνια το ακούω αυτό; Πόσους καλούς ξένους θυμάσαι τα τελευταία πέντε χρόνια από τους 300 που ήρθαν; Ξέχνα τις τέσσερις μεγάλες ομάδες, βρες μου δέκα καλούς ξένους από τις υπόλοιπες δέκα ομάδες.
- Πηγαίνοντας στους εννέα ξένους, ποιος Ισραηλινός τερματοφύλακας θα παίζει στην εθνική; Aν οι ομάδες είχαν ξένο τερματοφύλακα, δύο ξένους αμυντικούς, ξένους φουλ-μπακ, παντού ξένους... τότε δεν θα έπαιρνε ευκαιρίες ο Γιαρίν Λέβι (σ.σ. 19χρονο ταλέντο της Μπεϊτάρ που έκανε ντεμπούτο στην εθνική).