Βαθμολογία UEFA: Ψάχνοντας ένα… θαύμα

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 3.6.2022
Βαθμολογία UEFA: Ψάχνοντας ένα… θαύμα

Μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία, το κυπριακό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπηθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από πέντε ομάδες. Με βάση τα αρνητικά δεδομένα εντούτοις που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα μας στη βαθμολογία της UEFA, η τρίτη φορά δεν φαίνεται να είναι καθόλου κοντά, αφού το πιθανότερο είναι να μην προλάβουμε ούτε τη σεζόν 2024/25.


Υπενθυμίζουμε πως για το καλοκαίρι του 2023, η είσοδος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει ήδη καθοριστεί, καθώς εξαρτάται από την πενταετία 2017/18 – 2021/22, που ολοκληρώθηκε φέτος. Παρά τη διπλή παρουσία σε φάση ομίλων με Ομόνοια και Ανόρθωση, η βαθμολογία πενταετίας της Κύπρου μειώθηκε, καθώς οι 4.125 βαθμοί που πήραμε είναι λιγότεροι από αυτούς της σεζόν που «σβήστηκε» (5.500 τη σεζόν 2016/17). Είχαμε… κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, στην έναρξη της περσινής σεζόν, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που ήρθε τρίτη διοργάνωση και οι συνολικές θέσεις στους ομίλους αυξήθηκαν κατά 16 (άρα μοιράζονται και περισσότεροι βαθμοί), η πρόκριση δύο ομάδων μας σε ομίλους δεν θα αρκούσε για να διεκδικούσαμε τη διατήρηση του πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Όπως κι αποδείχθηκε, με τη χώρα μας να τερματίζει 21η, έξι θέσεις κάτω από τον στόχο της 15ης.


Έτσι, όχι μόνο οριστικοποιήθηκε πως τη σεζόν 2023/24 επιστρέφουμε στα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά χάρη στη μεγάλη πτώση της Κύπρου στη βαθμολογία, ψάχνουμε ένα… μικρό θαύμα για να μην γίνει το ίδιο και στη σεζόν 2024/25. Μαθηματικές ελπίδες υπάρχουν, ρεαλιστικά ομιλούντες ωστόσο… είναι ελάχιστες. Κι αυτό γιατί στο ξεκίνημα της σεζόν 2022/23, που θα καθορίσει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για το καλοκαίρι του 2024, η Κύπρος καταλαμβάνει στη βαθμολογία πενταετίας 2018/19 – 2022/23 (με «κενή» ακόμη τη νέα σεζόν) την 21η θέση.


Εκτός από το ότι για να επιστρέψουμε στη 15άδα που προσφέρει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο χρειάζεται να ξεπεράσουμε πέντε χώρες (προσπερνάμε δεδομένα την αποκλεισμένη Ρωσία), η προσπάθειά μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εάν υπολογίσουμε πως από τη 15η θέση μας χωρίζουν 3.725 βαθμοί. Δηλαδή, σχεδόν όσοι βαθμοί πήραμε την περασμένη σεζόν!


Επιπλέον, ναι μεν μπορεί να θεωρείται πλεονέκτημα το ότι εμείς έχουμε πέντε ομάδες, την ώρα που οι πλείστοι ανταγωνιστές μας έχουν τέσσερις, όμως αυτό φέρνει μαζί του κι ένα μεγάλο μειονέκτημα, καθώς οι βαθμοί που θα κερδίζουν οι ομάδες μας θα διαιρούνται με το πέντε. Δηλαδή, για κάθε νίκη στα προκριματικά (1.000) εμείς θα παίρνουμε 200 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα παίρνει 250, και για κάθε νίκη στους ομίλους (2.000) θα παίρνουμε 400, έναντι 500 όσων χωρών εκπροσωπούνται από τέσσερις ομάδες.


Είναι αναμφίβολα θετικό για την Κύπρο το ότι για πρώτη φορά έχουμε «κλειδωμένες» θέσεις στους ομίλους πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, και μάλιστα δύο, αφού ο πρωταθλητής Απόλλωνας και η κυπελλούχος Ομόνοια θα παίξουν, στη χειρότερη περίπτωση, στα γκρουπ του Conference League. Ωστόσο, η λογική… και η βαθμολογία, λένε πως ούτε καν με τρίτη ομάδα στους ομίλους δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη 15η θέση. Για να έχουμε ελπίδες, φαίνεται πως θα χρειαστεί να έχουμε τέσσερις (αν όχι και τις πέντε) ομάδες μας σε ευρωπαϊκό όμιλο, κάτι που για τα δεδομένα της χώρας μας θα ισοδυναμεί με… ποδοσφαιρικό θαύμα. Υπενθυμίζουμε πως η ΑΕΚ αρχίζει από τον δεύτερο γύρο του Champions League και χρειάζεται μία πρόκριση για να εξασφαλίσει παρουσία σε όμιλο (τουλάχιστον του Conference) ενώ ΑΠΟΕΛ και Άρης ξεκινούν στον δεύτερο γύρο του Conference και χρειάζονται τρεις προκρίσεις, μη έχοντας δεύτερη ευκαιρία.


Παρ' όλα τα πιο πάνω πρέπει να τονιστεί πως το ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα ρεαλιστικές ελπίδες για τη 15η θέση, δεν σημαίνει πως είμαστε… αδιάφοροι σε ό,τι αφορά τη βαθμολογική συγκομιδή μας σε αυτή τη σεζόν. Άλλωστε, οι βαθμοί που θα πάρουμε θα έχουν ισχύ για πέντε χρόνια και μπορεί να χρησιμεύσουν μελλοντικά.


Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως από τη σεζόν 2024/25 θα μπει σε εφαρμογή το νέο πλάνο της UEFA για το Champions League, με 36 (αντί 32) ομάδες. Αν και δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή σε ό,τι αφορά τον αριθμό χωρών που θα στέλνουν περισσότερες από τέσσερις ομάδες, μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο πρόσβασης με το νέο πλάνο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.


33

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας

Σήκωσαν μανίκια στην ΠΑΕΕΚ

Σήκωσαν μανίκια στην ΠΑΕΕΚ

Σήκωσαν μανίκια στην ΠΑΕΕΚ