Ανακοίνωση ΠΑΣΠ για την πρώτη δικαστική απόφαση ποινής σε ποδοσφαιριστή για στοιχηματισμό

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 11.3.2022

Με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την πρώτη απόφαση δικαστηρίου για ποινή σε ποδοσφαιριστή λόγω στοιχηματισμού, ο ΠΑΣΠ συστήνει προσοχή στα μέλη του, ενημερώνοντας για τη σχετική νομοθεσία.

Αναλυτικά όσα γράφει ο ΠΑΣΠ:

Αγαπητά μέλη, ο ΠΑΣΠ θέλει ακόμα μια φορά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να επιστήσει την προσοχή σας στους κινδύνους μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πέραν της χειραγώγησης αγώνα και δωροδοκίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, ποινικό αδίκημα διαπράττεται ακόμα και όταν ποδοσφαιριστές ή παράγοντες στοιχηματίζουν σε αγώνες της ομάδας τους ή σε αγώνες άλλων ομάδων σε διοργάνωση στην οποία συμμετέχει η ομάδα τους. Οι προβλεπόμενες ποινές για αυτού του είδους τα παράνομα στοιχήματα είναι φυλάκιση μέχρι 3 έτη ή χρηματική ποινή μέχρι €75.000 ή και οι δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και επί προσώπων που κατέχουν διοικητική ή οργανική θέση στην ΚΟΠ και σε άλλες αθλητικές ομοσπονδίες.

Μόλις χθες εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση με την οποία επιβλήθηκε ποινή σε ποδοσφαιριστή γιατί στοιχημάτισε σε αγώνες της ομάδας του αλλά και άλλων σωματείων της διοργάνωσης στην οποία αγωνιζόταν η ομάδα του. Η αστυνομία έλαβε γνώση των στοιχημάτων του ποδοσφαιριστή μέσω ερευνών που διενήργησε στις αδειοδοτημένες για παροχή στοιχημάτων στη Δημοκρατία εταιρειών.

Για καλή του τύχη, όλα τα στοιχήματα σε αγώνες της ομάδας του ήταν υπέρ της, δηλαδή στοιχημάτισε μόνο σε νίκες της ομάδας του. Για αυτόν το λόγο, μαζί με το ότι πείστηκε ότι ο ποδοσφαιριστής ειλικρινά δεν γνώριζε τη νομοθετική απαγόρευση διενέργειας τέτοιων στοιχημάτων, το Δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του και απέφυγε να επιβάλει στον ποδοσφαιριστή την προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης.

Καλούμε λοιπόν όλα τα μέλη μας να έχουν υπόψη τους ότι απαγορεύεται ρητά και αυστηρότατα η διενέργεια τέτοιων στοιχημάτων και τυχόν παράβαση της νομοθεσίας, πιθανότατα θα επιφέρει ποινή φυλάκισης.

Αποκλεισμοί και πρόστιμα για ζιβανίες, κροτίδες κ.α.