Γιοβάνοβιτς: «Η ιστορία του Παναθηναϊκού ορίζει τους στόχους. Δικές μου οι ευθύνες»

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 16.6.2021
Γιοβάνοβιτς: «Η ιστορία του Παναθηναϊκού ορίζει τους στόχους. Δικές μου οι ευθύνες»

«Η ιστορία του Παναθηναϊκού, είναι η μόνη που ορίζει τους στόχους της ομάδας»... Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αν και απέφυγε να το πει, οριοθέτησε με το «καλημέρα» της παρουσίας του στο τριφύλλι το ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας και της παρουσίας του στον πάγκο αυτής.


Ο Σερβοέλληνας τεχνικός αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και υπογράμμισε ότι αυτό που εκείνος θέλει και θα αποτελέσει το μεγάλο του κέρδος θα είναι οι οπαδοί της ομάδας και η διοίκηση να είναι χαρούμενοι και υπερήφανοι από την εικόνα της. Μάλιστα, λίγο αργότερα ήταν ξεκάθαρος ότι οι ευθύνες για την ομάδα βαραίνουν αποκλειστικά εκείνον τους συνεργάτες του και τους παίκτες.

«Θα προσπαθήσω να δώσω στους παίκτες να καταλάβουν ότι οι ευθύνες είναι δικές μας. Εμείς θα είμαστε οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εικόνα της ομάδας», ανέφερε εξηγώντας: «Εάν αυτές οι ευθύνες πάνε αλλού, στη διοίκηση, τότε η αξία της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει. Θέλω να έχω ευθύνες και μόνο τότε, με τον τρόπο αυτό θα έχουμε πετύχει».

Σχετικά με το συμβόλαιό του επεσήμανε ότι ήταν καθαρά δική του επιλογή η υπογραφή συνεργασίας ενός έτους... «Όλοι μας στο ποδόσφαιρο ζούμε από τα αποτελέσματα. Δεν θεωρώ ότι ένα συμβόλαιο πολλών ετών μου εγγυάται ηρεμία. Θέλω η ομάδα να είναι σίγουρη ότι έχει το κατάλληλο άτομο στις τάξεις της και εγώ από τις συνθήκες δουλειάς μου», εξήγησε.

Παραδέχθηκε ότι δική του θα είναι η τελική απόφαση δική του για το προφίλ του παίκτη που θα αναζητηθεί και θα αποκτηθεί. «Εγώ με τους συνεργάτες μου πρέπει να εντοπίσουμε τις αδυναμίες της ομάδας στη θέση», τόνισε και πρόσθεσε ότι εάν είναι σε θέση λόγω γνώσης να προτείνει έναν παίκτη στη διοίκηση τότε θα το κάνει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είμαι πολύ χαρούμενος που κανω μια συνέντευξη τύπου στα ελληνικά. Σίγουρα θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που μου δόθηκε. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα τόσο για το σήμερα όσο για το μέλλον της ομάδας. Έχω διάθεση και θέλω να βοηθήσω να επιστρέψει ο ΠΑΟ εκεί που πρέπει να είναι. Αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Η πρώτη μου επαφή με τον Παναθηναϊκό έγινε τον Οκτώβριο. Εκείνη την περίοδο δεν είχα γνώση για κάποια πράγματα για τον ΠΑΟ τότε. Θα ήταν ρίσκο. Δεν θα είχα τον χρόνο να κάνω τα πράγματα που θέλω. Η δεύτερη επαφή έγινε μετά το τέλος του πρωταθλήματος ήταν όταν ήρθα στην Αθήνα και κατάλαβα ότι ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλη διάθεση να με φέρει με το τιμ που δουλεύει μαζί μου τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μεγάλη τιμή γιατί ξέρω τι πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Θέλω να δημιουργήσω συνθήκες ώστε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει να είναι. Ξέρω ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσουμε ένα έργο που να κάνει τους φιλάθλους του ΠΑΟ να αγκαλιάσουν την ομάδα. Να μας βοηθήσουν και αυτοί. Αυτοί θα μας δώσουν την πνοή να δώσουμε περισσότερα πράγματα. Αρχικά το χρονικό διάστημα που είμαι στην ομάδα ο στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε το υπάρχων ρόστερ. Φυσικά και θα θέλαμε να ενισχύσουμε την ομάδα σε κάποιες θέσεις. Ξέρουμε το ρόστερ και μπορώ να πω ότι έχουμε πλήρης εικόνα. Σίγουρα όταν εργαστώ με τους παίκτες η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να βελτιώσει τα παιδιά από το υπάρχων ρόστερ. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κινήσεις, ώστε να είναι ο Παναθηναϊκός πιο δυνατός από του χρόνου. Θα φτιάξουμε ένα προφίλ, ώστε να ικανοποιήσουμε τους φίλους της ομάδας. Αυτό το θέμα είναι κάτι που αφορά εμένα και το τιμ μου. Μαζί μου θα έχω τους συνεργάτες μου, τον Κωλομπούδρα, τον Μαρτάκο, τον Στέφανο, τον Κόντη. Μαζί θα παλέψουμε γι΄ αυτό που έχουμε στόχο. Αυτό περιμένω από το ιατρικό τιμ. Θα πρέπει να δουλέψουμε ως μεγάλη ομάδα. 'Έχουμε τεράστιες ευθύνες».

Για το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ομάδας:

«Ένας προπονητής σαν εμένα μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας σίγουρα θεωρώ ότι ο κάθε προπονητής έχει ένα δικό του στυλ. Μου χρειαζόταν χρόνος στο ξεκίνημα μου για να διαμορφώσω το προφίλ μου. Σε όλες τις ομάδες που ήμουν αλλά και στον ΠΑΟ, το ποδόσφαιρο που η ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο στυλ με την υπογραφή του προπονητή. Πόσω μάλλον για τον Παναθηναϊκό, που ανεξαρτήτως τι προβλήματα έχει, θα πρέπει το παιχνίδι να ικανοποιήσει τους οπαδούς. Πιστεύω ότι με την δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα που θα ικανοποιεί και την ομάδα και τους φιλάθλους. Όσον αφορά το σύστημα θα το δείτε σύντομα στον αγωνιστικό χώρο, όπου και κρινόμαστε όλοι».

Για το αν έχει ολοκληρώσει την μελέτη του ρόστερ και τι εισηγήσεις έχει κάνει για παίκτες που θέλει να αποκτηθούν:

«Και εγώ και το τιμ μου σε καθημερινή βάση αξιολογούμε και το ρόστερ. Είναι καθημερινή δουλειά. Έχουμε πλήρης εικόνα. Με την εικόνα που έχω ξέρω ακριβώς τι θα χρειαστεί για να κάνουμε την ομάδα καλύτερη. Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις γύρω από την ομάδα δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να εκφράσω απόψεις για παίκτες που θα αποχωρήσουν είτε το στυλ είτε τα ονόματα των παικτών που μπορεί να πάρουμε. Πάντα με το σκεπτικό ότι η ομάδα έχει παίκτες στο ρόστερ με συμβόλαιο για ένα χρόνο ή και παραπάνω ακόμα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η διοίκηση είναι ενημερωμένη».

Για το που εντόπισε τα κυριότερα προβλήματα της ομάδας και αν θα υπάρξει αύξηση μπάτζετ:

«Σας αρέσει αυτή η λέξη μπάτζετ. Δεν είμαι προπονητής που πηγαίνω σε ομάδες και διαχειρίζομαι τα χρήματα. Δεν το κάνω αυτό. Ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της διοίκησης να ενισχυθεί η ομάδα, υπάρχει. Υπεύθυνος για το μπάτζετ είναι η διοίκηση. Για τα οικονομικά θέματα η ευθύνη είναι της διοίκησης και όχι δική μου. Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια. Ξέρω πως ότι θα κάνουμε θα είναι στα πλαίσια ομαλής λειτουργία της ομάδας. Δεν είμαι άνθρωπος που θα ζητούσα συγκεκριμένο μπάτζετ. Οι ευθύνες μου είναι πολύ μεγάλες. Όσον αφορά τα προβλήματα της περσινής χρονιάς θέλω να σας πω ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό να σχολιάσω τη δουλειά δύο άλλων συναδέλφων. Τα εξωαγωνιστικά που είχε μπορούσα να τα δω όπως εσείς και τα αγωνιστικά φυσικά. Τα γνωρίζω εγώ και το τιμ μου. Δεν θα ήταν σωστό να τα συζητήσω δημόσια».

Για τον λόγο που το συμβόλαιο του είναι μονοετές

«Για το θέμα του συμβολαίου θέλω να πω ότι είναι δική μου επιλογή. Δεν είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Η δική μου επιλογή ενός χρόνου δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται. Πάντα το πρώτο μου συμβόλαιο θέλω να είναι ένα χρόνο. Όλοι ζούμε απο το αποτελέσματα. Ένα συμβόλαιο που είναι πολυετή δεν με διασφαλίζει. Η ομάδα που με παίρνει θέλω να έχει εμπιστοσύνη σε μένα και εγώ θέλω να είμαι ικανοποιημένος για τις συνθήκες δουλειάς. Αν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε είμαστε εντάξει. Δεν θέλω τα συμβόλαια να είναι πρόβλημα στη σχέση μας. Είναι κάτι πιο safe για μένα και για την ομάδα. Θέλω και εγώ ο ίδιος να αισθάνομαι καλά.

Για το αν ο Παναθηναϊκός του χρόνου πάει για πρωτάθλημα:

«Η ιστορία του Παναθηναϊκού με βάση αυτά που έχουν πετύχει τόσα χρόνια. Η ιστορία του ορίζει αυτό. Η ομάδα τόσα χρόνια με βάση την ιστορία του πρέπει να πρωταγωνιστεί. Ο ΠΑΟ πέρασε δύσκολη περίοδο τα τελευταία 10 χρόνια. Αν έλεγα ότι του χρόνου η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα δεν θα ήμουν σοβαρός. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουμε εκεί που πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός. Ο ανώτερος σκοπός πρέπει να είναι το πρωτάθλημα. Αν δεν ψάχνουμε αυτόν τον στόχο δεν θα τον βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που με οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το γεγονός ότι πρέπει να φύγει η μισή ομάδα και αν θα χρειαστεί τεχνικός διευθυντής:

«Υπάρχουν 41 ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες που δούλευα είχαν 26 ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα που έχει πολλά παιδιά από τις ακαδημίες. Πάντα ο Παναθηναϊκός έβγαζε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Να ξέρετε ότι το διάστημα με τον κόβιντ, το θέμα του ρόστερ υπήρχε παντού. Έπρεπε να έχει πολλά άτομα. Υπάρχει η κουβέντα για τη δημιουργία του Παναθηναϊκού Β΄. Το θεωρώ πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των παιδιών από την ακαδημία. Θα μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την πρώτη ομάδα. Όσον αφορά το κομμάτι των παικτών που θα έρθουν, σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μεγαλώσει το ρόστερ. Κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν. Με μεγάλο αριθμό παικτών τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερα. Αν δημιουργηθεί ο Παναθηναϊκός Β΄ θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για το ρόστερ. Όσον αφορά το θέμα του τεχνικού διευθυντή αφορά καθαρά την διοίκηση. Υπήρχαν χρονιές που είχα συνεργασία με τεχνικούς διευθυντες και άλλες όχι. Δεν αποφασίζω εγώ γι΄ αυτό. Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό θα πρέπει να έχω τον πρώτο και τελευταίο λόγο».

Για το με τι θα είναι ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς:

«Δεν είμαι πολλές μέρες εδώ. Η απάντηση μου είναι απλή. Ζω εδώ και δύο εβδομάδες και καταλαβαίνω το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα. Ξέρω και το mentality. Θα είμαι ικανοποιημένος μόνο αν οι φίλαθλοι της ομάδας και η διοίκηση θα είναι ικανοποιημένη».

Για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν και για την ενδεχόμενη απόκτηση του Κώτσιρα:

«Έχουμε να διαχειριστούμε το ρόστερ. Δεν έχει καμία ουσία να αναφέρομαι στα ονόματα των παικτών ούτε στον αριθμό των μεταγραφών. Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση τώρα. Πρωτίστως θα πρέπει να προστατεύσω την ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος. Κάθε μέρα τα γράφεται,αλλά από μένα μην περιμένετε να σας πω».

Για το αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το υπάρχων ρόστερ που μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα:

«Η δουλειά ενός προπονητή είναι να προσπαθήσει να αξιοποιήσει και παίκτες που ενδεχομένως να έχουν και μία όχι καλή εικόνα μέχρι τώρα. Η βάση της δουλειάς κάθε προπονητή είναι να αξιοποιήσει παίκτες σε αυτό το ρόστερ. Όταν τελείωσε η χρονιά δέχτηκαν όλοι μεγάλη κριτική. Αλλιως το βλέπει κάποιος απ΄ έξω και αλλιώς θα μπορώ να βοηθήσω από μέσα έναν παίκτη. Μια ομάδα χτίζεται δεν αγοράζεται. Όποιος προσπάθησε να αγοράσει μια ομάδα δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα. Μέσα στο χτίσιμο είναι και η αξιοποίηση των παικτών που δεν κατάφεραν να βγάλουν αυτά που μπορούν. Δεν με φοβίζει αυτό. Στις ομάδες που ήμουν μέχρι σήμερα έχω βοηθήσει πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά».

Για το αν θα είναι αυτός που επιλέγει τους παίκτες:

«Η ομάδα είναι αυτή που κινεί τα νήματα. Αξιολογούμε τους ποδοσφαιριστές που προτείνονται στην ομάδα και αυτός είμαι που επιλέγω ποιος είναι αυτός που μας κάνει. Σίγουρα θα είναι η τελική απόφαση του προπονητή το προφίλ του παίκτη και η θέση. Την τελική απόφαση για τον παίκτη θα τον έχει η ομάδα που πληρώνει. Εμείς θα διαλέξουμε το καλύτερο για μας. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκύψει κάποιος παίκτης που θα μου αρέσει εμένα ή στους συνεργάτες μου».

Για το αν άρχισε να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό από τον Οκτώβριο και ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στην ομάδα:

«Όταν έκλεισε το θέμα τον Οκτώβριο ήμουν στα Εμιράτα. Όταν τελειώνω μια συζήτηση με μία ομάδα, τελειώνει. Απλά τότε ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει μια επιθυμία να εργαστώ. Η πραγματική μου δουλειά μου στον ΠΑΟ ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Πάλι μου λέτε να σχολιάσω τη δουλειά του των προηγούμενων προπονητών δεν θα το κάνω. Σέβομαι και τον Μπόλονι και τον Πογιάτος. Ειδικά ο Μπόλονι έχει μεγάλη εμπειρία. Αυτό που έχω να κάνω εγώ θα το δείτε και θα το συζητήσουμε. Να ξέρετε όσον αφορά τις πληροφορίες για τον κάθε παίκτη δεν τις έχω εκφράσει σε κάποιον πέραν του γραφείου».

Για το αν μπορεί αν επηρεάσει την προσπάθεια η πίεση που υπάρχει αλλά και το πού αποδίδονται ευθύνες:

«Δεν θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα που αφορά τις αντιδράσεις και τις ευθύνες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να είναι οι φίλαθλοι χαρούμενοι. Για τα αποτελέσματα ευθύνη έχουμε εμείς. Αν η ευθύνη πάει αλλού τότε η αξία μας είναι μικρή. Εγώ σαν προπονητής και οι ποδοσφαιριστές έχουν τις ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις αισθανόμαστε για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να δουλεύω με άτομα που θα μοιράζονται τις ευθύνες. Με αυτό το σκεπτικό η αξία τους θα είναι καλύτερη».

Για το ποιο είναι το πλάνο του για τις ακαδημίες:

«Δύσκολες ερωτήσεις. Θέλω να πω τι σκέφτομαι. Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν είχε πάντα ακαδημίες που λειτουργούσαν και λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι ευτύχημα, καθώς καταλαβαίνουν την ομάδα. Θα πρέπει να είμαστε και πιο αντικειμενικοί πάνω σε αυτό. Σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια πολλοί παίκτες πήραν πολύ εύκολα ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ με παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώνονται. Θα τους δοθούν ευκαιρίες, αλλά δεν θα στηριχθούμε μόνο σε αυτούς. Δεν θέλω φυσικά να χαθούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από έναν προπονητή από το να δώσει ποδοσφαιρική ζωή στα καλύτερα τους χρόνια. Θα το κάνω γι΄ αυτούς που το λέει η καρδιά τους. Να μοιράζονται την ευθύνη μαζί μου για το καλύτερο αύριο. Θα είμαι δίκαιος και σκληρός. Ξέρω ότι είναι δύσκολη η ζωή ενός ποδσφαιρστή. Θα πρέπει να είσαι δυνατός. Κάποια παιδιά πήραν την ευκαιρία και αναδείχθηκαν. Αν υπάρχουν αυτή που θα έχουν σωστή συμπεριφορά, σκέψη και επαγγελματισμό θα είμαι μαζί τους. Αν υπάρχουν κάποιοι που θα ασχολούνται με άλλα θέματα,μπορεί να έχουμε πρόβλημα».

Για τους στόχους της νέας σεζόν:

«Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Το δικό μου στοίχημα είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα και να έχουμε την κατάλληλη στήριξη. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν ώστε να είμαστε αυτό που πρέπει. Μετά θα είναι αυτονόητοι οι στόχοι».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Aπέρριψε τον ΠΑΟΚ και πάει Σαουδική Αραβία ο Μεϊτέ

Aπέρριψε τον ΠΑΟΚ και πάει Σαουδική Αραβία ο Μεϊτέ

Aπέρριψε τον ΠΑΟΚ και πάει Σαουδική Αραβία ο Μεϊτέ

Ο Παναθηναϊκός αγόρασε το ποσοστό μεταπώλησης του Ιωαννίδη από τον Λεβαδειακό

Ο Παναθηναϊκός αγόρασε το ποσοστό μεταπώλησης του Ιωαννίδη από τον Λεβαδειακό

Ο Παναθηναϊκός αγόρασε το ποσοστό μεταπώλησης του Ιωαννίδη από τον Λεβαδειακό

H Σπόρτινγκ δίνει 20+3 εκατομμύρια για Ιωαννίδη... αλλά παραμένει αμετακίνητος ο Παναθηναϊκός!

H Σπόρτινγκ δίνει 20+3 εκατομμύρια για Ιωαννίδη... αλλά παραμένει αμετακίνητος ο Παναθηναϊκός!

H Σπόρτινγκ δίνει 20+3 εκατομμύρια για Ιωαννίδη... αλλά παραμένει αμετακίνητος ο Παναθηναϊκός!

Έτσι έκλεισε Μπρέθγουεϊτ ο Ολυμπιακός

Έτσι έκλεισε Μπρέθγουεϊτ ο Ολυμπιακός

Έτσι έκλεισε Μπρέθγουεϊτ ο Ολυμπιακός