Ο Σ. Νεοφυτίδης στο «Γ»: «Να δημιουργήσουμε έναν από τους πιο δυνατούς συνδέσμους στην Ευρώπη»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

Δημοσιευτηκε:

Ο Σ. Νεοφυτίδης στο «Γ»: «Να δημιουργήσουμε έναν από τους πιο δυνατούς συνδέσμους στην Ευρώπη»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Γήπεδο» της εφημερίδας «Πολίτης», ο Σπύρος Νεοφυτίδης γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τις δυσκολίες που συνάντησε στα αρχικά στάδια της ανάληψης της προεδρίας του ΠΑΣΠ, αναφέρεται στα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου και για τα επιτεύγματα του Συνδέσμου.

Αναλαμβάνοντας πριν από 18 χρόνια την προεδρία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Δούλεψε μεθοδικά, με πλάνο, με στόχους και όραμα! Ο λόγος για τον Σπύρο Νεοφυτίδη, ο οποίος με την πάροδο των χρόνων δυνάμωσε τη φωνή των μελών του ΠΑΣΠ, δημιούργησε έναν σύνδεσμο που αποτελεί θεματοφύλακα των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών, έναν σύνδεσμο που λαμβάνει μέρος στις συζητήσεις και τις συνεδριάσεις των θεσμών του κράτους για κρίσιμα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και κατ’ επέκταση την κοινωνία. Η δράση και οι ενέργειές του εκτιμήθηκαν από τα υπόλοιπα μέλη της FIFPRO, που είδαν στο πρόσωπό του ένα άτομο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό, εδώ και οχτώ χρόνια, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της FIFPRO Europe. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Γήπεδο» της εφημερίδας «Πολίτης», ο Σπύρος Νεοφυτίδης γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τις δυσκολίες που συνάντησε στα αρχικά στάδια της ανάληψης της προεδρίας του ΠΑΣΠ, αναφέρεται στα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου και για τα επιτεύγματα του Συνδέσμου. Επόμενοι μεγάλοι στόχοι του ίδιου και των συνεργατών του είναι, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν τον ΠΑΣΠ έναν από τους πιο δυνατούς συνδέσμους ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη και η ανέγερση του αθλητικού κέντρου εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ποδοσφαιριστών.

 

Πώς σας βρίσκει η ολοκλήρωση της φετινής γιορτής των «PASP FOOTBALL AWARDS 2024/25»;

«Νομίζω ότι ήταν ίσως η καλύτερη εκδήλωση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Πέτυχαν οι αναβαθμίσεις μας με τη συμπερίληψη στις βραβεύσεις του γυναικείου πρωταθλήματος και της Β’ Κατηγορίας. Για εμάς φυσικά έχει σημασία το ότι δίνουμε μια ποιότητα και μεγάλο βάρος στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Νιώθουμε πολύ περήφανοι για τη βραδιά αυτή γιατί πετύχαμε να έχουμε τις μεγαλύτερες βραβεύσεις στον αθλητισμό!».  

Φανταστήκατε ποτέ ως ΠΑΣΠ ότι τα ετήσια βραβεία θα αποκτούσαν αυτή τη δημοσιότητα και θα είχαν τόση μεγάλη απήχηση στον κόσμο;

«Θα τολμήσω να πω, ναι. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Είχαμε μέσα στο μυαλό μας το τι θέλαμε να κάνουμε. Σίγουρα μας πήρε αρκετά χρόνια, είναι, εξάλλου, η εντέκατη χρονιά που τα πραγματοποιούμε, αποκλειστικά μόνοι μας, με δικά μας έξοδα. Και θα έλεγα πώς ναι, είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που ονειρευόμασταν!». 

Εξηγήστε λίγο στον κόσμο τη διαδικασία της ψηφοφορίας…

«Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι βάσει του μοντέλου της FIFPRO και της FIFA. Λαμβάνουν μέρος στη ψηφοφορία αποκλειστικά οι ποδοσφαιριστές. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα 25 ψήφων, που αντιστοιχούν στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, που είναι εγγεγραμμένοι στο ρόστερ της ομάδας και τα ψηφοδέλτια τους αποστέλλονται ηλεκτρονικά και είναι επώνυμα. Όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, πραγματοποιείται στατιστική στάθμιση ούτως ώστε η βαρύτητα των ψήφων των ποδοσφαιριστών κάθε ομάδας να είναι ίση. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να πω ότι οι ποδοσφαιριστές δεν δικαιούνται να ψηφίσουν συμπαίκτες τους, παρά μόνο αντιπάλους. Επίσης, για σκοπούς διαφάνειας ανακοινώνουμε τις ψήφους της κάθε ομάδας».

Ποια είναι τα πιο σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίσατε στην αρχή της ανάληψης της προεδρίας του ΠΑΣΠ;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το οικονομικό. Εδώ και 18 χρόνια που είμαι στην ηγεσία του ΠΑΣΠ δεν πήραμε ούτε και μισό σεντ επιχορήγηση, είτε από την ομοσπονδία, είτε από τον ΚΟΑ, είτε από την κυβέρνηση. Συνεπώς, τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνοι μας με μοναδική στήριξη τη FIFPRO και τα μέλη μας. Επίσης, το οικονομικό πρόβλημα καταφέραμε να το επιλύσουμε και μέσα από τις συνεργασίες με αρκετούς χορηγούς. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η FIFPRO, η οποία τροφοδοτεί τους συνδέσμους, κατατάσσει κάθε σύνδεσμο σε διάφορα ranking αναλόγως των μελών που διαθέτει και της δύναμης του πρωταθλήματος. Το οικονομικό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και απ’ εκεί και πέρα ήταν η δημιουργία της οικογένειας του ΠΑΣΠ. Δηλαδή, η εγγραφή μελών, όπου πάλι εδώ και 18 χρόνια τρέχουμε μόνοι μας για να εγγράφουμε ατομικά τον κάθε ποδοσφαιριστή στον σύνδεσμο».

 

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα τρία – τέσσερα πιο σημαντικά επιτεύγματα επί προεδρίας σας;

«Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν το ενιαίο συμβόλαιο, το οποίο έγινε το 2014. Θα πρέπει να πω ότι με τους νέους κανονισμούς που έχουμε δεν μπορεί κανένας ποδοσφαιριστής να χάσει τα λεφτά του εφόσον έχει στην κατοχή του τα συμβόλαια που πρέπει. Από εκεί και πέρα, πετύχαμε την ελεύθερη διακίνηση των ποδοσφαιριστών από τη ηλικία των 15 χρόνων. Θυμίζω ότι παλαιότερα οι ποδοσφαιριστές ήταν δεσμευμένοι μέχρι τα 32 τους χρόνια, έπειτα στα 27 και μετά στα 23. Πλέον καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες η ελεύθερη διακίνηση να γίνεται από την ηλικία των 12 χρόνων, να είναι ελεύθεροι δηλαδή να φεύγουν από τα σωματεία τους, όπως θα έπρεπε να είναι. Επίσης, σημαντικό επίτευγμα ήταν και η ασφαλιστική κάλυψη που είχαμε για τους ποδοσφαιριστές, η οποία τώρα μεταφέρθηκε μέσω του ΓεΣΥ.  Καλύφθηκε μια μεγάλη ανάγκη όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές. Ακόμη ένα επίτευγμα είναι ο τρόπος λειτουργίας του συνδέσμου και η εμπλοκή όλων των μελών μας μέσα στα δρώμενα του ΠΑΣΠ. Καταφέραμε να νιώθει ο κάθε ποδοσφαιριστής σημαντικός, ότι κάνει το ελάχιστο για τον σύνδεσμο αλλά και από την άλλη φροντίζουμε και ο κάθε παίκτης να λάβει το ελάχιστο από τον σύνδεσμο. Γι’ αυτό και είμαστε από τους μοναδικούς συνδέσμους που τροφοδοτούμε κάθε Χριστούγεννα τα μέλη μας με δώρα. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα οποία δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη μας να σπουδάσουν, καθώς και στη ψήφιση της νομοθεσίας όσον αφορά τις ίσες παροχές στις Εθνικές ομάδες. Είναι λυπηρό ωστόσο που βλέπουμε να εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες. Το να ψηφίζεται μια νομοθεσία είναι σημαντικό, αλλά ο έλεγχος που πρέπει να ασκείται από τους αρμόδιους είναι ακόμη πιο σημαντικός. Στόχος μας είναι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας!». 

Ποιο, κατά την άποψή σας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου;

«Είναι δυστυχώς πάρα πολλά τα προβλήματα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πρώτον είναι η μη χρησιμοποίηση του Κύπριου ποδοσφαιριστή και των παιδιών που έρχονται από τις ακαδημίες. Το να είσαι πρώτη χώρα στον κόσμο στη χρησιμοποίηση μη γηγενών ποδοσφαιριστών, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το μέλλον και την ανάπτυξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή και του κυπριακού ποδοσφαίρου. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση σε κάποια γήπεδα τόσο όσον αφορά τους χώρους των αποδυτηρίων όσο και τους αγωνιστικούς χώρους, ιδιαίτερα των μικρών κατηγοριών».

 

Εδώ και οχτώ χρόνια κατέχετε τη θέση του αντιπροέδρου της FIFPRO. Τι σημαίνει για το κυπριακό ποδόσφαιρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ να βρίσκεται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων;

«Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο σημαντικό είναι για το κυπριακό ποδόσφαιρο, να πω ότι ο μοναδικός που κατείχε ψηλότερη θέση ήταν ο κ. Μάριος Λευκαρίτης, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της UEFA. Η θέση του αντιπροέδρου της FIFPRO, ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, για μας είναι πολύ τιμητική και ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Φάνταζε ένα απατηλό όνειρο όταν γίναμε το 2005 μέλη της FIFPRO! Είναι τεράστια τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτή τη θέση διότι είμαστε πρωταγωνιστές, είμαστε μέσα στην καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και την πρώτη γραμμή όσον αφορά τις ιστορικές αποφάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η απόφαση Ντιαρά που λήφθηκε πρόσφατα. Επωφελούνται αφάνταστα οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές και ο ΠΑΣΠ από τη θέση που κατέχουμε στη FIFPRO».

Μέσα από την εμπειρία σας, ποια χώρα πρέπει να αποτελεί ποδοσφαιρικό πρότυπο για την Κύπρο;

«Θεωρώ η Αγγλία. Είναι κάποιες χώρες που μπορείς να επωφεληθείς αφάνταστα από τα σωστά πρότζεκτ που έχουν δημιουργήσει και από τον τρόπο λειτουργίας τους. Εξάλλου, δεν το κρύβω ότι το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑ.Σ.Π. είναι βασισμένο σε αυτό της PFA!».

 

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΠΑΣΠ ανακοινώσατε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει η ανέγερση του κέντρου εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ποδοσφαιριστών. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία και τι σημαίνει για σας αυτό το μεγαλεπήβολο έργο;

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι μετά από πάρα – πάρα πολλά βάσανα, εξασφαλίσαμε την περασμένη εβδομάδα την πολεοδομική άδεια. Συνεπώς, τώρα προχωρούμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι προσφορές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα αρχίσει η ανέγερση του κέντρου. Για μας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρότζεκτ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τέλος του 2028, αρχές του 2029, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί. Θεωρώ ότι θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό για τους αθλητές στην Κύπρο, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κέντρο εκπαίδευσης,  πρωτίστως για τους ποδοσφαιριστές, αλλά μπορούμε να το επεκτείνουμε και για τους αθλητές. Θα υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης, αμφιθέατρο, conference room και βέβαια τα γραφεία του συνδέσμου που θα στεγαστεί το προσωπικό, το οποίο θα αναπτυχθεί. Πιστεύω θα είναι ένα παράδειγμα χρηστής διακυβέρνησης για το πώς πρέπει να λειτουργούν  οι ομοσπονδίες και οι σύνδεσμοι, σε θέματα ανάπτυξης».

Με λίγα λόγια θα είναι το δεύτερο σπίτι των ποδοσφαιριστών…

«Ακριβώς, γιατί τα γραφεία μας που είναι πλέον και ιδιόκτητα είναι μικρά για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε επαγγελματικά, οπόταν πάλι μόνοι μας προχωράμε, διότι ποτέ δεν ανταποκρίθηκε ο ΚΟΑ στο κάλεσμά μας για να μας παρέχει κρατική γη και να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε αυτό το πρότζεκτ. Μας κοροϊδεύαν πέντε χρόνια, έτσι προχωρήσαμε χωρίς καμιά κρατική βοήθεια, αγοράσαμε ιδιόκτητη γη στην Αλάμπρα και πάλι μόνοι μας θα προχωρήσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ!».

Ποιο είναι το όνειρό σας για τον σύνδεσμο;

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν από τους πιο δυνατούς συνδέσμους στην Ευρώπη. Είμαστε ήδη ο μεγαλύτερος σύνδεσμος αθλητών στην Κύπρο. Θέλουμε έναν οργανισμό που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αθλητών τα οποία καταπατούνται συνεχώς στην Κύπρο. Μπορώ να πω ότι νιώθω υπερήφανος για τον σύνδεσμο γιατί η δυναμική που έχουμε τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια! Οι γνώσεις που αποκτήσαμε με την εμπλοκή μας τόσο στις Βρυξέλες όσο και στην Ευρώπη, μέσω της FIFPRO, είναι εξαιρετικά σημαντικές και βοήθησαν τον σύνδεσμο να δυναμώσει περισσότερο».

 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.