Σύνδεσμος Διαιτητών: Δεν διαψεύδει για τις 50 παραιτήσεις - Οι τέσσερις λόγοι και το «κάτι υπάρχει από πίσω»

Δημοσιεύθηκε 26.9.2022
Σύνδεσμος Διαιτητών: Δεν διαψεύδει για τις 50 παραιτήσεις - Οι τέσσερις λόγοι και το «κάτι υπάρχει από πίσω»

Για το νέο σοβαρό θέμα που προκύπτει στην κυπριακή διαιτησία, αυτή τη φορά με μαζικές παραιτήσεις από τον Σύνδεσμο Διαιτητών, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95,0 o γενικός γραμματέας του συνδέσμου, Χρίστος Σπανός.

Μεταξύ άλλων ανέφερε...

«Είναι καλό να κάνουμε μια εισαγωγή, να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ. Καταρχάς τον Ιούνιο ο σύνδεσμος είχε εκλογική συνέλευση, περίπου 400 τακτικά μέλη ψηφίζουν. Δεν υπήρχε διάσπαση. Ο σύνδεσμος έχει εκλογές κάθε τρία χρόνια κι από τη στιγμή που υπάρχουν ανθυποψήφιοι ο καθένας θα προβάλει το πλάνο του. Όταν τελειώσουν οι εκλογές δεν υπάρχει διάσπαση, μπαίνουμε σε ένα καζάνι κάτω από τη στέγη του συνδέσμου για να διεκπεραιώνουν τα μέλη την αποστολή τους. Οποιαδήποτε αναφορά σε διάσπαση στον σύνδεσμο, δεν μπορώ να τη δεχθώ.

Τα τακτικά μέλη είναι περίπου 400. Αν έχω 30 παραιτήσεις, είναι κάτι που απασχολεί μεν, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω τους άλλους 370.

Οι παραιτήσεις γίνονται για τρεις-τέσσερις λόγους. Πρώτο, κάποιος διαιτητής που θέλει να έχει την ηρεμία του, να μην είναι σε κατάσταση που νιώθει ότι είναι βαριά για αυτόν. Από διάφορες παραμέτρους. Είναι αντιληπτό πως είναι σεβαστό.

Άλλος λόγος οι εκλογές, το αποτέλεσμα σε κάποιους ήταν μη αρεστό.

Τρίτο, μια ανακοίνωση που βγήκε προς τα έξω, δεν φωτογραφίζει όλα τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας αλλά στην ΚΟΠ υπάρχουν οι κανονισμοί διαιτησίας, ήταν και η συνθήκη ένταξης του συνδέσμου στην ΚΟΠ που λέει για τη σύσταση της επιτροπής διαιτησίας, δεν τηρείται.

Άλλος λόγος είναι μια δήλωση που είδε το φως της δημοσιότητας για μια καλόπιστη κριτική που έγινε από εμάς για τον Μάζιτς. Ο σύνδεσμος είχε στηρίξει τις θέσεις του κ. Μάζιτς. Έφερε κάποιες καινοτομίες. Βλέπουμε πλέον κάποια μαζική έλευση ξένων διαιτητών, αυτό μας προβληματίζει. Κάναμε μια καλόπιστη κριτική που είναι θεμιτή, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».

Για το πλάνο που εξήγγειλε ο σύνδεσμος: «Σήμερα ο σύνδεσμος εξήγγειλε πλάνο διαιτησίας με δέκα σημεία. Από τη στιγμή που στάληκε το email έχουν σταματήσει διαιτητές να παραιτούνται. Αυτοί που τους εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις κάνουν δεύτερες σκέψεις. Το πλάνο έχει να κάνει με τους κανονισμούς διαιτησίας που πρέπει να εφαρμόζονται. Η στελέχωση καταλόγων και η λίστα διεθνών. Το τμήμα πρέπει να στελεχώνει τις λίστες για να μην έχουμε έλλειψη διαιτητών. Η λίστα των διαιτητών θα ανακοινωθεί τέλος Σεπτεμβρίου. Μπορεί να πω 10 και αύριο να είναι 15. Δεν θέλω να προκαταλάβω. Άλλα σημεία είναι η επιλογή και αξιολόγηση συνεργατών. Η κατοχύρωση του λειτουργήματος με σύμβαση. Πρέπει να διασφαλίζεται. Οι διαιτητές να είναι κατοχυρωμένοι ώστε αν πάει κάτι λάθος να είναι ο διαιτητής κατοχυρωμένος, έχει δαπανήσει πολλούς κόπους. Οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές, έχουν κατοχύρωση με σύμβαση, ο διαιτητής είναι ξεκρέμαστος. Επίσης η βελτίωση του επιπέδου της διαιτησίας, που δεν εναπόκειται στον σύνδεσμο αλλά στην ομοσπονδία που πρέπει να εξελίξει το σύστημα. Επίσης αποκατάσταση δικαιωμάτων διαιτησίας και οδοιπορικών. Πρέπει με έναν κατάλογο που έχουμε επισυνάψει, να αξιολογηθεί η κατάσταση των διαιτητών με τις αποζημιώσεις. Να είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Για το αν πιστεύει πως είναι σε καλό δρόμο η κυπριακή διαιτησία κι αν συμβαδίζει με το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας: «Σίγουρα το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο συνεχώς βελτιώνεται άρα και οι διαιτητές πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκσυγχρονιστούν. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά χρειαζόμαστε ακόμη αρκετή βελτίωση. Για να βελτιωθεί πρέπει να έχουμε σωστή βάση από κάτω. Θεωρώ ότι οι εισηγήσεις μας θα εισακουστούν, ευελπιστώ σε θετική ανταπόκριση. Αυτά που ζητάμε θα βοηθήσουν».

Για τις περσινές παραιτήσεις διαιτητών και τον υποβιβασμό τεσσάρων από τον Μάζιτς: «Ήταν και οι δύο που παραιτήθηκαν διεθνείς με αρκετές παραστάσεις. Μας έχει προβληματίσει. Όταν αποταθήκαμε στην ΚΟΠ πήραμε ενημέρωση αλλά όχι αυτό που θα 'πρεπε. Οποιαδήποτε παραίτηση εναπόκειται στο μέλος. Όσον αφορά τις επιλογές του κ. Μάζιτς για τέσσερις διαιτητές ήταν καθαρά επιλογές δικές του».

Για το ενδεχόμενο επιστροφής Νεοκλέους-Σωτηρίου: «Αυτό πρέπει να μας το πει το τμήμα διαιτησίας δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω, δεν έχω κάποια ενημέρωση».

Για το αν ισχύει ότι μέσα στις παραιτήσεις είναι κι αυτή του Γιώργου Νικολάου: «Ναι υπάρχει και η παραίτηση του συγκεκριμένου, θεωρώ ότι μας έχει ξενίσει. Καμία ανακοίνωση δεν τον άγγιξε. Απεναντίας του ευχήθηκα καλό έργο, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν είναι απόφαση του ιδίου είναι αποδεκτή δεν μπορώ να την κρίνω. Αναφέρομαι σε αυτόν επειδή μου το ζητήσατε, δεν έχω αρμοδιότητα να κρίνω».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του kerkida.net περί παραίτησης 50 διαιτητών και ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται σχεδόν ο μισός κατάλογος Α' Κατηγορίας, o Σπανός δεν διέψευσε τον αριθμό, αναφέροντας το εξής: «Οποιοσδήποτε διαιτητής πιστεύει ότι ο σύνδεσμος, με 65 χρόνια ζωής και πείρας, θέλουν να στερηθούν οι ίδιοι το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα και δεν αντιλαμβάνεται ότι ο σύνδεσμος είναι εδώ για να του βοηθά και να τους στηρίζει, δεν μπορώ να κάνω άλλο. Έχω 400 τακτικά μέλη, αν έχω κάποιες παραιτήσεις τι πρέπει να κάνω; Προβληματισμός βεβαίως υπάρχει. Πολύ πιθανό να υπάρχει και ένας μοχλός πίεσης πάνω τους για να προβούν σε αυτή την ενέργεια. Οι διαιτητές δεν ξύπνησαν ένα πρωί κι είπαν θα παραιτηθώ. Αφήνεται να νοηθεί ότι υπάρχει κάτι από πίσω. Είναι κάτι που μας προβληματίζει. Θα ενημερώσουμε την ΚΟΠ με κατ’ ιδίαν συνάντηση. Είμαστε σε επαγρύπνηση»».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κυριαρχία των «ταύρων» και η μισή ντουζίνα νεοφερμένοι

Κυριαρχία των «ταύρων» και η μισή ντουζίνα νεοφερμένοι

Κυριαρχία των «ταύρων» και η μισή ντουζίνα νεοφερμένοι

Μα θα πληρώνουν 10 χιλιάδες ευρώ;

Μα θα πληρώνουν 10 χιλιάδες ευρώ;

Μα θα πληρώνουν 10 χιλιάδες ευρώ;

Να δώσουν ένα τέλος σύντομα...

Να δώσουν ένα τέλος σύντομα...

Να δώσουν ένα τέλος σύντομα...

Υπέδειξε στόχους ο Γκούτμαν και έρχονται μαζεμένες μεταγραφές στην Ένωση

Υπέδειξε στόχους ο Γκούτμαν και έρχονται μαζεμένες μεταγραφές στην Ένωση

Υπέδειξε στόχους ο Γκούτμαν και έρχονται μαζεμένες μεταγραφές στην Ένωση