Γιάνσον: «Δεν νιώθουμε απελπισμένοι για να κάνουμε αλλαγές»

Δημοσιεύθηκε 5.1.2024
Γιάνσον: «Δεν νιώθουμε απελπισμένοι για να κάνουμε αλλαγές»

Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα είπε ο Αθλητικός Διευθυντής της Ομόνοιας, Γέσπερ Γιάνσον, μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα των πρασίνων. Διαβάστε πιο κάτω τη συνέντευξη:

Είστε ικανοποιημένος μέχρι στιγμής;

Κερδίσαμε κάποια παιχνίδια, σε κάποια χωρίς να φτάσουμε σε ψηλά επίπεδα απόδοσης και σε άλλα με υψηλή απόδοση. Από την άλλη βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες θέσεις και γνωρίζουμε καλά ότι μπορούμε να παρουσιαστούμε ακόμη καλύτεροι. Είναι μεγάλη η δυναμική να γνωρίζεις ότι κερδίζεις αγώνες, είσαι ανταγωνιστικός και πιστεύω ότι ο Σύλλογος, οι παίκτες και οι προπονητές αισθάνονται ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Και αυτό είναι ένα καλό συναίσθημα.

Ποιοι είναι λόγοι που δεν έχουμε κάνει περισσότερα μέχρι στιγμής;

Ένας λόγος είναι και οι αντίπαλοι μας. Πάντα υπάρχουν οι αντίπαλοι που θα κάνουν τα πράγματα δύσκολα για εμάς. Είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και δεν μπορείς να κερδίσεις παιχνίδια χωρίς να είσαι στο 100%. Είμαστε η πρώτη επίθεση στο πρωτάθλημα και βρισκόμαστε στα ψηλά. Σίγουρα ήταν σκληρή η ήττα από τον ΑΠΟΕΛ. Δεν κερδίσαμε εκείνο το παιχνίδι για να ανεβούμε στην κορυφή, όμως χθες μειώσαμε και πάλι τη διαφορά μας από τον ΑΠΟΕΛ κατά δύο βαθμούς. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση, αλλά σίγουρα θέλουμε περισσότερα.

Πώς νιώθετε μετά από αυτό το παιχνίδι απέναντι στον ΑΠΟΕΛ;

Το ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι. Όμως, για να είμαι ειλικρινής ένα ντέρμπι δεν έπρεπε να έχει αυτήν την εικόνα. Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο που δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Σίγουρα είναι ένα πολύ απογοητευτικό παιχνίδι. Όχι μόνο λόγω του αποτελέσματος, αλλά και της εμφάνισης. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο. Έχω αγωνιστεί σε πολλά ντέρμπι τα προηγούμενα χρόνια και ορισμένες φορές από αυτούς τους αγώνες μπορεί ακόμη και να… ξεφύγεις από το πρωτάθλημα. Φυσικά είναι απογοητευτικό, αλλά το πρωτάθλημα «τρέχει» και υπάρχουν ακόμη πολλοί αγώνες.

Πιστεύετε ότι ήταν ψυχολογικό θέμα;

Θα πρέπει αμέσως να διαγράψουμε αυτήν την ερώτηση γιατί δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής στον κόσμο που θα αγωνιστεί σε ένα ντέρμπι και δεν θα έχει την «πείνα» και τη θέληση για να είναι ανταγωνιστικός για την ομάδα και τον Σύλλογο. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Όμως, σε αυτά τα παιχνίδια πολλές φορές κτίζεις αυτοπεποίθηση με τον τρόπο που τα ξεκινάς, αλλά μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Να το θέλεις τόσο πολύ και στο τέλος να μην είσαι ήρεμος για να αντιμετωπίσεις κάποιες καταστάσεις ή να έχεις την αυτοπεποίθηση για να ανταπεξέλθεις. Είχα ένα αίσθημα και πίστευα, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, ότι το θέλαμε πολύ περισσότερο από το κανονικό και δεν ήμασταν ήρεμοι για να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Αυτό συνέβη κυρίως στο πρώτο ημίχρονο.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η ομάδα αντέδρασε αμέσως. Είχε καλή παρουσία και κέρδισε την ΑΕΛ…

Πιστεύω ότι και χθες (απέναντι στην ΑΕΛ) αρχίσαμε το παιχνίδι λίγο αγχωμένοι. Όμως, μετά τα γκολ που πετύχαμε οι παίκτες ηρέμησαν και έβγαλαν αυτό που ξέρουν στο γήπεδο. Είναι πολλά τα συναισθήματα και οι ποδοσφαιριστές είναι και αυτοί άνθρωποι. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στο μυαλό τους. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, μετά από ένα ντέρμπι να επανέρχεσαι αμέσως και να κερδίζεις τους τρεις βαθμούς.

Την Κυριακή θα αντιμετωπίσουμε τον Άρη. Μία ποιοτική ομάδα που τα πήγε αρκετά καλά στην Ευρώπη. Τι περιμένετε από το παιχνίδι και πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα σε σχέση με τον χθεσινό αγώνα;

Τώρα έχω καταλάβει πώς αγωνίζεται ο Άρης και αυτό είναι προφανές. Με μεγάλη ένταση και απαιτητικό παιχνίδι. Δεν είναι εύκολο να αγωνίζεσαι με αυτόν τον τρόπο σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν νομίζω να έρθουν με κάποιες εκπλήξεις στον τρόπο που θα αγωνιστούν γιατί είναι λίγο ξεκάθαρο αυτό. Θα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Ο Άρης αγωνίζεται αυτήν την ώρα που μιλάμε (σ.σ. χθες απέναντι στην Πάφος FC).

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές απουσίες για την ομάδα μας. Όπως είναι ο Ουζόχο, ο Σεμέδο, ίσως ο Αλιούμ…

Ναι και ο Άρης θα έχει και αυτός απουσίες, γιατί κάποιοι παίκτες του θα απουσιάσουν στο Κόπα Άφρικα. Αυτό μπορεί να συμβεί και για αυτό έχουμε μεγάλο ρόστερ. Είδαμε και χθες που μπήκαν και αγωνίστηκαν κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο καλά θα πάνε πριν αγωνιστούν. Για αυτό τον λόγο έχουμε μεγάλο ρόστερ και ανταγωνισμό στην ομάδα. Οι απουσίες δεν με ανησυχούν.

Οι αρμοδιότητες ενός Αθλητικού Διευθυντή δεν είναι προφανώς μόνο οι εμφανίσεις της ομάδας, αλλά η οργάνωση του Συλλόγου. Το πλάνο πάει έτσι όπως το είχατε σχεδιάσει; Είστε ικανοποιημένος για το πώς κυλάνε τα πράγματα;

Ναι, χρειάζεται χρόνος για εμένα, ως Αθλητικός Διευθυντής, να μάθω τον Οργανισμό και τον Σύλλογο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μου πρόκληση. Είναι μία νέα χώρα και για εμένα, νέο πρωτάθλημα, νέα ομάδα. Διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία. Αυτό απαιτεί κάποια διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τον τρόπο σκέψης μου και πώς θα ηγηθώ αυτού του πλάνου. Μαθαίνω, αλλά γενικά ως Σύλλογος έχουμε καλούς ανθρώπους που είναι μεγάλη βοήθεια για την ομάδα. Μετά είναι ευθύνη δική μας στο γήπεδο να κάνουμε πράγματα μαζί, να έχουμε κοινό στόχο και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.

Βρισκόμαστε στα μισά του πρωταθλήματος. Ποιοι παράγοντες πιστεύετε θα καθορίσουν τη θέση που θα τερματίσει η ομάδα;

Το έχω πει από την αρχή. Πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να πιστεύουμε στην ομάδα και στους ανθρώπους που εργάζονται εδώ. Να πιστεύουμε στους παίκτες και στη διαδικασία. Να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, γενικότερα, ως Σύλλογος.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Προσπαθώ κάθε μέρα και να το εξηγήσω αυτό. Όπως έχω πει βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Είμαστε ψηλά και έχουμε πετύχει τα περισσότερα τέρματα. Το παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ ήταν απογοητευτικό. Όμως, είμαστε ανταγωνιστικοί συνεχώς και υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Είναι πολύ οργανωμένος ο Σύλλογος και θα πρέπει να έχουμε μεγάλες ελπίδες για την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η μετεγγραφική περίοδος είναι πάντα η πιο ενδιαφέρουσα για τους φιλάθλους. Είναι κάτι σαν χόμπι για τους Κύπριους φιλάθλους. Ανακοινώσαμε ήδη έναν τερματοφύλακα, τι άλλο να περιμένουμε τις επόμενες μέρες και μέχρι να κλείσει το μετεγγραφικό παράθυρο;

Πρώτα από όλα και αυτή είναι μία διαδικασία εκμάθησης για εμένα. Έχει κάποιους διαφορετικούς κανονισμούς εδώ στην Κύπρο. Ότι κάποιος παίκτης πρέπει να φύγει για να έρθει άλλος και ότι τέσσερις ποδοσφαιριστές μπορείς να αποκτήσεις τον Χειμώνα. Πάντα λέω ότι πρέπει να προπονηθείς και να αγωνιστείς μαζί με τον άλλον για να γίνεις καλύτερος. Έχουμε παίκτες που θα επανέλθουν από τραυματισμό ή που θα μπουν στην ομάδα. Νομίζω έχετε δει την ευδιάκριτη πρόοδο των νέων παικτών. Χρειάζεται χρόνος και επίσης έχετε δει τη βελτίωση πολλών παικτών. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν φήμες αυτήν την περίοδο, αλλά δεν νιώθουμε απελπισμένοι για να κάνουμε αλλαγές. Δεν είναι ότι έχουμε κάποιο σοβαρό τραυματισμό που να μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε ελλείψεις σε συγκεκριμένες θέσεις. Έχουμε πετύχει τα περισσότερα τέρματα, έχουμε δεχθεί 19 που είναι λίγο περισσότερο από όσα θα έπρεπε. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να πάρουμε πολύ περισσότερα από κάποιους παίκτες. Έχουμε νέους παίκτες που θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα ο Αμού αγωνίστηκε για πρώτη φορά, περιμένουμε τον Εράκοβιτς να επιστρέψει και να αρχίσει την προπόνηση.

Πότε υπολογίζεται να συμβεί αυτό με τον Εράκοβιτς;

Θα επιστρέψει εντός των προσεχών εβδομάδων. Είναι μία διαδικασία επιστροφής από έναν σοβαρό τραυματισμό. Από την άλλη, θα πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση αν θα βρίσκεται στο ρόστερ ή όχι. Ευχόμαστε και δεν είναι μακριά, να τον έχουμε μαζί μας στο τελικό στάδιο της σεζόν, συνεπώς, δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα.

Διαβάσαμε κάποιες φήμες για έναν πρώην επιθετικό της Χάμαρμπι…

Οι φήμες είναι παντού. Στιβ Τραβάλι. Το έχω ακούσει, δεν διαβάζω τα δημοσιεύματα. Αυτό είναι καλό και μπορώ να πω ότι είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, τον είχα στη Χάμαρμπι. Αλλά δεν θα είναι στην ΟΜΟΝΟΙΑ.

Έχετε μιλήσει για την ποσότητα και την ποιότητα του ρόστερ μας και ότι περιμένουμε περισσότερα από κάποιους που δεν αγωνίστηκαν πολύ ή είναι νέοι στην ομάδα και αναμένουμε περισσότερα. Πλησιάζουμε προς το τέλος της σεζόν, έχουμε ποδοσφαιριστές που έχουν υποχρεώσεις με την εθνική τους ομάδα, έχουμε κάποιους τραυματίες. Αυτά είναι δεδομένα που ανησυχούν τον κόσμο σε αντίθεση με εσάς που δεν δείχνετε ανήσυχος…

Δεν είμαι συνεχώς στην τηλεόραση και δεν με βλέπετε πως είμαι όταν δεν βρίσκομαι εδώ. Αυτό μπορεί να συμβεί για αυτό πρέπει να έχεις μεγάλο ρόστερ. Χωρίς να μετράω τους μικρούς, κάποιες φορές υπάρχουν 2-3 ποδοσφαιριστές που μένουν εκτός προπόνησης. Είμαι παλιός ποδοσφαιριστής και γνωρίζω ότι οι παίκτες που είναι στην ομάδα θέλουν να νιώθουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην ομάδα. Και θέλω να το ξεκαθαρίσω μπροστά στην κάμερα: Δεν λέω ότι δεν θα έρθει ποδοσφαιριστής στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Αλλά είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη. Και σας το εγγυώμαι ο Σωφρόνης δεν έχει εύκολο έργο να διαλέξει τους πρώτους ένδεκα σε κάθε παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνεις τις ομάδες. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να έχεις μία ομάδα που κερδίζει τίτλους. Πρέπει να το έχεις υπόψη αυτό και την ισορροπία της ομάδας. Και μετά υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι. Μιλήσαμε για τους τραυματισμούς κάποιων παικτών. Είδαμε τον Αλιούμ που τραυματίστηκε και το αποτέλεσμα αυτού. Δεν είναι εύκολο να έχεις τρεις παίκτες, του ίδιου επιπέδου, σε κάθε θέση. Από την άλλη, σκεφτόμαστε την ισορροπία. Την πιθανότητα να έχουμε παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά παιχνιδιού, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά παιχνίδια ή σε κάποιες στιγμές των παιχνιδιών. Όμως, πιστεύω ότι έχουμε αρκετά καλή ισορροπία και σε αυτό το κομμάτι επίσης.

Είχατε πει παλαιότερα ότι θα χρειαστούν 3-4 μετεγγραφικές περιόδους για να περάσετε τη φιλοσοφία σας στην ομάδα. Αυτή θα είναι η δεύτερη και θέλω να πιστεύω ότι για να γίνει αυτό τότε θα συζητάτε με κάποιους ποδοσφαιριστές…

Φυσικά, όπως έχω πει προηγουμένως δουλεύουμε κάθε μέρα σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι περίεργο το πως μοιάζει το τηλέφωνο ενός Αθλητικού Διευθυντή ή του Επικεφαλής του Τμήματος Σκάουτινγκ σε καθημερινή βάση. Έχουμε την ομάδα σκάουτινγκ και ενημερωνόμαστε συνεχώς. Τρεις με τέσσερις μετεγγραφικές περιόδους είναι το ιδανικό, αλλά νομίζω δεν μπορείς να το έχεις αυτό. Έχουμε κάνει κατά μέσο όρο συμβόλαια τριών χρόνων με κάποιους παίκτες, ενώ άλλων τα συμβόλαια λήγουν. Στην Κύπρο δεν συμβαίνει αρκετά, αλλά φυσιολογικά πρώτα πουλάς ποδοσφαιριστές και μετά αλλάζεις την ομάδα. Δεν μπορείς απλά να προσθέτεις συνεχώς ποδοσφαιριστές. Για αυτό είπα χρειάζεσαι τρεις με τέσσερις μετεγγραφικές περιόδους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δουλειά σου στο ποδόσφαιρο. Δεν θα φτάσεις στο σημείο να πεις ότι έχεις την τέλεια ομάδα, είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε αυτούς τομείς.

Άρα δεν λέτε ότι θα κάνουμε μετεγγραφές ή ότι δεν θα κάνουμε;

Ακριβώς. Χρειάζονται κάτι οι φιλάθλοι μας για να συζητούν. Πέραν των αστείων, είναι μία συνεχόμενη δουλειά. Φυσικά, το θέμα είναι πως το πιο πιθανό θα κάνουμε κάτι. Κάποιοι παίκτες δεν αγωνίζονται πολύ ή κάποια συμβόλαια λήγουν. Δεν έχουμε κάποια συμβόλαια που λήγουν τώρα, αλλά θα μπορούσε κάποιοι να αποχωρήσουν. Επίσης, είναι και οι τραυματισμοί. Όπως με τους τερματοφύλακες. Ποιος θα περίμενε ότι θα είχαμε τρεις τερματοφύλακες εκτός δράσης; Όταν ήρθα στην ομάδα και είδα την ομάδα των τερματοφυλάκων μας είπα «εντυπωσιακό». Ήταν πολύ έμπειροι και με πολύ μεγαλύτερα προσόντα για μία ομάδα της Κύπρου. Ξαφνικά έγινε ό,τι έγινε και τρεις τερματοφύλακες είναι εκτός. Πότε δεν ξέρεις τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Δεν πρέπει να κλείνεις τις πόρτες. Επίσης, έχεις τους κανονισμούς ή ξαφνικά ένας παίκτης να μπει στην ομάδα και να τα πάει πολύ καλά.

Το είχαμε συζητήσεις μερικούς μήνες προηγουμένως και είπατε ότι δεν είναι επείγουσα ανάγκη για την ομάδα να προσθέσει παίκτες στο ρόστερ της…

Το μαθαίνεις αυτό στην αθλητική ψυχολογία και στο πώς «κτίζεις» ένα γκρουπ παικτών. Κάθε φορά που θα φέρεις ένα παίκτη στην ομάδα ή κάποιος παίκτης θα φύγει τότε αλλάζει και η ισορροπία της ομάδας. Αυτά είναι και θέματα ψυχολογίας που θα πρέπει να τα σκέφτεσαι. Θέλουμε να έχουμε ενέργεια στο ρόστερ τη στιγμή που θα μπούμε στα τελευταία στάδια της σεζόν. Και αυτό μπορείς να το πάρεις με διάφορους τρόπους. Αυτό που έχω μάθει και είναι το πιο ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο είναι ότι δεν είναι πάντα οι 11 καλύτεροι ποδοσφαιριστές που κερδίζουν, αλλά η καλύτερη ομάδα που κερδίζει τίτλους. Αυτό έρχεται με την ισορροπία του ρόστερ. Είμαι στον χώρο αρκετό καιρό και το γνωρίζω αυτό με βεβαιότητα.

Υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιον παίκτη μας; Επειδή είναι στο πλάνο να γίνεται πώληση των ταλέντων μας. Όμως, όχι μόνο για τους νεαρούς παίκτες μας, υπάρχει κάποια πρόταση γενικότερα για κάποιον ποδοσφαιριστή;

Το ελπίζω, γιατί το αξίζουν. Όμως, αυτό είναι λίγο διαφορετικό για εμένα. Έχω εκπλαγεί από το γεγονός ότι το κυπριακό πρωτάθλημα δεν είναι ένα πρωτάθλημα που πουλάει παίκτες. Νομίζω ότι στην Ευρώπη δεν έχουν επίγνωση της ποιότητας του κυπριακού πρωταθλήματος. Είμαι έκπληκτος που δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Την ίδια στιγμή, όμως, είμαστε στην αρχή της μετεγγραφικής περιόδου. Και είναι η μετεγγραφική περίοδος του Χειμώνα που συνήθως δεν συμβαίνουν πολλά. Κατά τη γνώμη μου έχουμε παίκτες ψηλού επιπέδου και έχουμε νεαρούς παίκτες. Αν κάνω τη σύγκριση με τις ομάδες που ήμουν στη Σκανδιναβία, όπου υπήρχε εκεί τεράστιο ενδιαφέρον για τους ποδοσφαιριστές σε σχέση με αυτό που συμβαίνει εδώ. Πιστεύω ότι πρέπει να διαφημίζουμε καλύτερα το κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Κούσουλος και ο Νικόλας έχουν ανανεώσει πρόσφατα το συμβόλαιο τους. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα συμβόλαια που λήγουν στο τέλος της σεζόν;

Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία. Να σχεδιάζεις όχι μόνο τα επόμενο παιχνίδια, αλλά και τα συμβόλαια που λήγουν, την ισορροπία της ομάδας, το οικονομικό κομμάτι και τι έρχεται από την Ακαδημία. Ο Νικόλας και ο Κούσουλος ήταν εύκολη απόφαση γιατί συμπεριλαμβάνονται στο στρατηγικό πλάνο με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές, αγωνίζονται σε θέσεις που είναι σημαντικές, ενώ ακόμη προοδεύουν. Αυτή η διαδικασία θα αρχίσει μόλις κλείσει η μετεγγραφική περίοδος, όταν θα δούμε περισσότερο το υπάρχον υλικό που έχουμε.

Είπατε ότι ο κάθε καλός Κύπριος ποδοσφαιριστής μας ενδιαφέρει. Να περιμένουμε κάτι αυτήν τη μετεγγραφική περίοδο ή το καλοκαίρι; Παρακολουθούμε παίκτες από το κυπριακό πρωτάθλημα;

Ναι, φυσικά και το κάνουμε αυτό. Όμως, αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι έχουμε τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές.

Είδαμε, επίσης, νεαρούς ποδοσφαιριστές αφρικανικής καταγωγής να έρχονται για δοκιμαστικά. Αυτή είναι μία διαδικασία που θα συνεχιστεί; Ποιο είναι το πλάνο σας; Να τους βελτιώσουμε και να τους προσθέσουμε στην Ακαδημία μας για να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του Συλλόγου;

Το πλάνο είναι να προσελκύουμε ταλέντα και να αυξάνουμε την αγοραστική τους αξία. Όμως, στο τέλος θα πρέπει να συνεισφέρουν στο γήπεδο. Γνωρίζουμε ότι στην αγορά υπάρχουν πολλά ταλέντα. Το δύσκολο κομμάτι δεν είναι να τους βρεις, το δύσκολο κομμάτι είναι να τους βελτιώσεις. Το έχω πει ξανά, στην Κύπρο, στη Σουηδία ή στη Δανία, στη Νορβηγία, δεν αγοράζουμε παίκτες από την Πρέμιερ Λιγκ. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους είτε από την Αφρική, είτε από τη Βραζιλία ή οπουδήποτε αλλού. Γενικά στο πρωτάθλημα που βρισκόμαστε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να αναπτύξουμε τους παίκτες. Αυτό είναι η γενική εικόνα. Πρέπει να βελτιώσεις τους παίκτες, αλλιώς θα ήμουν Αθλητικός Διευθυντής στην Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά ακόμη και εκεί αναπτύσσουν ποδοσφαιριστές, οπόταν αυτός είναι ο κοινός δρόμος στο ποδόσφαιρο.

Θεωρείτε ότι ο Αλιούμ και ο Αμού είναι ξεχωριστές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών;

Όχι, φυσικά και όχι. Τους γνωρίζω, γιατί εγώ τους πήρα στη Χάμαρμπι. Κάποια από τη δουλειά έχει ήδη γίνει εκεί. Ξέρω πολύ καλά ότι βάζουμε μεγάλη προσπάθεια σε αυτό, να αναπτύσσουμε τους παίκτες. Σίγουρα δεν είναι ξεχωριστές περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται καλό σκάουτινγκ και νοοτροπία ότι θέλεις να αναπτύξεις τους παίκτες. Όχι μόνο Αφρικανούς. Το είπα πολλές φορές. Δεν είναι μόνο να αλλάζεις παίκτες. Αν αλλάξεις ομάδα, ακόμη και εντός Κύπρου, ισχύει αυτό. Διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού, διαφορετικές απαιτήσεις και για αυτό χρειάζεται χρόνος όταν έρχονται στην ομάδα.

Πώς είδατε το ντεμπούτο του Αμου;

Νομίζω ήταν καλό το γεγονός ότι εισέπραξε αρκετή στήριξη και αγάπη από τον κόσμο. Πήρα ένα μήνυμά από αυτόν χθες αργά το βράδυ και ήταν πολύ χαρούμενος και ευγνώμων για αυτό. Ήταν ένας μεγάλος αγώνας για αυτόν μέχρι να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Είμαι περισσότερο ικανοποιημένος όταν είδα τους συμπαίκτες του να τον εμπιστεύονται και να του δίνουν την μπάλα. Ήταν εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Τι να περιμένουμε από αυτόν; Τι διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προσθέσει στο παιχνίδι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ;

Είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο. Έχει ισορροπία, έχει καλό άγγιγμα της μπάλας και είναι καλός ποδοσφαιριστής. Όμως, έχουμε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Μπορούμε να μιλήσουμε γενικά για τους παίκτες μας και όχι μόνο για τους νέους. Κοιτάξτε τον Λοΐζου τα τελευταία παιχνίδια. Δεν μπορείς να περιμένεις τους νεαρούς παίκτες ή οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή να αποδίδουν συνεχώς στο ίδιο επίπεδο. Ο Λοΐζος έχει επιστρέψει για τα καλά. Οπόταν ας μιλήσουμε για τους παίκτες που ήδη έχουμε.

Υπάρχουν ταλέντα από την Ακαδημία μας που θα ανέβουν στην πρώτη ομάδα; Γιατί ακούσαμε για το πλάνο της Ακαδημίας, αλλά για να είμαστε δίκαιοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν αγωνίζονται κάποιοι άλλοι νεαροί πέραν του Λοΐζου, του Χάμπου, του Κακουλλή ή του Μαρίνου που έφυγε. Είδαμε κάποιους νεαρούς στον πάγκο μόνο. Υπάρχουν παίκτες στην Ακαδημία που θα τους αντικαταστήσουν; Που είναι έτοιμοι να αρχίσουν να προπονούνται για να πάρουν την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα;

Αυτό είναι που είπα και προηγουμένως, είναι λίγο αντιφατικό. Ζητάμε συνεχώς να έρθουν νέοι παίκτες και την ίδια ώρα θέλουμε να ανέβουν και παίκτες από την Ακαδημία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο ρόστερ για να είμαστε αρκετά καλοί στο να αναπτύξουμε ποδοσφαιριστές και να τους δώσουμε την ευκαιρία. Γιατί υπάρχει ανταγωνισμός. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους στην ΟΜΟΝΟΙΑ ώστε οι παίκτες της Ακαδημίας να βρίσκουν τον δρόμο προς την πρώτη ομάδα. Δεν είναι εύκολο από την Κ19 να πάνε απευθείας στην πρώτη ομάδα, η οποία την ίδια ώρα θα πρέπει να παλεύει για να κατακτά τίτλους. Αυτός είναι μάλλον ο πιο δύσκολος στόχος στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή το πώς οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές να κάνουν το επόμενο βήμα στην πρώτη ομάδα. Μετά πρέπει να σκεφτείς το μέγεθος και την ισορροπία του ρόστερ. Για να κάνουν το τελευταίο βήμα χρειάζονται δυνατά και ανταγωνιστικά παιχνίδια. Χρειάζονται αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε συνεχώς στην ομάδα. Το πώς το διαχειριζόμαστε αυτό. Με τη συνεργασία και την ατομική προπόνηση. Θα πρέπει να ανεβάσουμε την κουλτούρα της προπόνησης τους για να τους προετοιμάσουμε. Ασφαλώς και δεν πρέπει να αγωνίζονται απλά και μόνο επειδή είναι νεαροί, αλλά γιατί θα είναι αρκετά καλοί παίκτες για να κερδίζουν αγώνες για την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Πριν κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη θέλουμε τις εντυπώσεις σας αυτούς τους έξι μήνες που βρίσκεστε στην Κύπρο, τη συνεργασία σας με το τεχνικό τιμ και τους ανθρώπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ…

Είναι όλα καλά. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον, πώς δουλεύει. Εγώ προέρχομαι από μία κουλτούρα όπου οι αγώνες είναι λίγο πιο δομημένοι, σε σχέση με εδώ Εδώ νιώθω ότι ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος και υπάρχουν πολλές μονομαχίες. Έχω μάθει πολλά στη διαδικασία για να κτίσεις μία ομάδα. Είμαστε ένας εξαιρετικός Οργανισμός και ο διάλογος είναι καλός. Όμως, υπάρχουν πολλά να μάθω για την κουλτούρα και την ιστορία, έτσι ώστε να μπορέσω να δουλέψω ακόμη καλύτερα.

Στο τέλος της ημέρας ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την ΟΜΟΝΟΙΑ;

Οι φιλοδοξίες είναι να κερδίζουμε τίτλους. Όμως, όπως έχω πει και την προηγούμενη φορά είναι σημαντικό να κτίσεις έναν βιώσιμο Σύλλογο. Θέλεις να κερδίζεις συνεχώς. Αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος. Να κερδίσεις τώρα, αλλά επίσης να κερδίσεις και τον επόμενο χρόνο. Να ανεβάζεις συνεχώς το επίπεδο. Για αυτό δεν πρέπει να πανικοβάλλεσαι μετά από απρόσμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η ήττα στο ντέρμπι. Μία σεζόν είναι μεγάλη, πρέπει να πιστεύεις και να κτίσεις. Μία σεζόν κερδίζεις, όμως και την επόμενη σεζόν πρέπει να κερδίσεις ξανά. Μετά πρέπει να αγωνιστείς στην Ευρώπη και μετά να κτίσεις ξανά βήμα προς βήμα. Πιστεύω έχουμε την προοπτική για να το πετύχουμε αυτό.

Μία τελευταία δήλωση, τι έχετε να πείτε στον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ;

Να μας στηρίζουν και να πιστεύουν. Όλοι όσοι βρίσκονται στην ΟΜΟΝΟΙΑ θέλουν το ίδιο πράγμα: Να κερδίζει η ομάδα την Κυριακή. Είναι σχετικά εύκολο να θέτεις αυτόν τον στόχο. Όλοι θέλουν το ίδιο, εμείς, εσείς, οι παίκτες, οι προπονητές και η διοίκηση. Όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, να κερδίζουν αγώνες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φεύγει και ο Ζαχαρίου

Φεύγει και ο Ζαχαρίου

Φεύγει και ο Ζαχαρίου

Το «ευχαριστώ» του Ουζόχο

Το «ευχαριστώ» του Ουζόχο

Το «ευχαριστώ» του Ουζόχο

Τα έκανε 100 ο Νικόλας

Τα έκανε 100 ο Νικόλας

Τα έκανε 100 ο Νικόλας

Ποιος είναι ο Μασούρας που θέλει η Ομόνοια

Ποιος είναι ο Μασούρας που θέλει η Ομόνοια

Ποιος είναι ο Μασούρας που θέλει η Ομόνοια