Η αποθέωση του VAR μέσα από τέσσερις φάσεις - ΒΙΝΤΕΟ

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 18.12.2020
Η αποθέωση του VAR μέσα από τέσσερις φάσεις - ΒΙΝΤΕΟ

Στην «πρεμιέρα» του στο κυπριακό πρωτάθλημα, την προηγούμενη αγωνιστική, το VAR κυλούσε σχεδόν αδιάφορα, αρκούμενο στο να επιβεβαιώνει τις αποφάσεις των διαιτητών, μέχρι που έγινε το... μπάχαλο στον αγώνα της Δευτέρας ανάμεσα σε Ομόνοια και Πάφο.


Παρ' όλα αυτά, η 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος, που ήταν η δεύτερη του VAR, ξεκίνησε ιδανικά: σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις στους δύο αγώνες της Παρασκευής (18/12), παρενέβη διορθώνοντας λανθασμένες αποφάσεις και απονέμοντας δικαιοσύνη. Ήταν η πρώτη μέρα που το νεοεισαχθέντα στο πρωτάθλημά μας σύστημα επιβεβαίωσε τη χρησιμότητά του και με το παραπάνω και προσέφερε... ελπίδα στους απαισιόδοξους πως θα αποδειχθεί όντως βοηθητικό.


Στον πρώτο χρονικά αγώνα, αυτό έγινε σε μία περίπτωση. Στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ανόρθωση και Πάφο στο «Α. Παπαδόπουλος», ο Γιώργος Νικολάου υπέδειξε πέναλτι για τους γηπεδούχους, θεωρώντας πως υπήρξε ανατροπή του Κβιλιτάια από τον Αραγιούρι. Ο VAR Νικόλας Νεοκλέους, εντούτοις, είδε πως ο Γεωργιανός ήταν οφσάιντ στην κεφαλιά-πάσα του Χριστοφή, ενημέρωσε σχετικά τον ρεφ (που ορθώς δεν πήγε να το δει στο μόνιτορ καθώς επρόκειτο για αντικειμενική φάση-απόφαση) με αποτέλεσμα το γκολ να ακυρωθεί. Σημειώνεται πάντως πως οι γραμμές του οφσάιντ που είδαμε στους δέκτες μας δεν φαίνονταν απόλυτα ορθές, όμως φαίνεται πως ο Κβιλιτάια είναι (έστω και... ελάχιστα) εκτεθειμένος.





Η πραγματική... αποθέωση του VAR ήρθε στον δεύτερο αγώνα της ημέρας, στο «Στέλιος Κυριακίδης», όπου αναμετρήθηκαν Καρμιώτισσα και Ομόνοια. Στο 1ο λεπτό, ο Πέρετς ανέτρεψε στην περιοχή των γηπεδούχων τον Ασάντε, ο Γιάννης Αναστασίου δεν έκρινε πως υπήρξε παράβαση κι έγνεψε στον Γκανέζο να σηκωθεί, όμως ο VAR Τιμόθεος Χριστοφή θεώρησε πως υπήρξε ξεκάθαρο λάθος στην απόφαση του ρεφ, τον ειδοποίησε να δει τη φάση στο μόνιτορ κι αφού το έπραξε, εντέλει σφυρίχθηκε το πέναλτι.





Ακολούθως, στο γκολ του Τζιωνή στο 51', που ήταν το τρίτο της Ομόνοιας, ο β' βοηθός διαιτητή Ευαγόρας Ευαγόρου υπέδειξε σε θέση οφσάιντ τον νεαρό στην πάσα που δέχθηκε από τον Παπουλή. Ο VAR ενημέρωσε τον Αναστασίου πως δεν υπήρχε οφσάιντ, με αποτέλεσμα το γκολ τελικά να μετρήσει. Πρέπει να σημειωθεί πως παρά τη λανθασμένη του υπόδειξη, ο βοηθός Ευαγόρου το... έσωσε, ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο, αφού δεν σήκωσε το σημαιάκι πριν δει την κατάληξη της φάσης. Πρόκειται για οδηγία που έχουν οι βοηθοί σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες έχουν αμφιβολίες, ώστε σε περίπτωση λάθους τους, να μπορεί το VAR να κάνει τη διόρθωση και να δώσει... πίσω το γκολ, κάτι που σαφώς δεν μπορεί να γίνει όταν η επιθετική προσπάθεια ανακοπεί.





Τέλος, στο 88ο λεπτό, ο Κούσουλος σκόραρε για δεύτερη φορά σε ένα εξάλεπτο, όμως μετά τους πανηγυρισμούς, ο VAR ενημέρωσε τον ρεφ Αναστασίου πως υπήρξε επιθετικό φάουλ του Σενέ στο ξεκίνημα της φάσης. Ο διαιτητής πήγε στο μόνιτορ, «συμφώνησε» με τον Τιμόθεο Χριστοφή κι ακύρωσε το γκολ.




Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ