Οι… αντίπαλοι της Κύπρου στα νοκ-άουτ του Europa League!

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 13.2.2019
Οι… αντίπαλοι της Κύπρου στα νοκ-άουτ του Europa League!

Δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι φίλαθλοι που είναι υποστηρικτές του Ολυμπιακού Πειραιώς, ή γενικότερα των ελληνικών ομάδων όταν αγωνίζονται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και θα τους είναι… περίεργο να μάθουν πως, οι ερυθρόλευκοι, είναι μία από τις πέντε ομάδες που, ως Κύπρος, δεν μας «συμφέρει» να κάνουν καλή πορεία στις νοκ-άουτ φάσεις του Europa League!


Ο λόγος είναι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μία από τις κυριότερες αντιπάλους της χώρας μας στην προσπάθειά της να καταλάβει τη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA στην πενταετία 2015/16 – 2019/20, που ολοκληρώνεται την επόμενη σεζόν, κάτι που θα μας δώσει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο και διπλή εκπροσώπηση στο Champions League της σεζόν 2021/22.

Για την πιο πάνω προοπτική σας είχαμε ενημερώσει πριν από την έναρξη της φάσης των ομίλων, καθώς με την ολοκλήρωση των προκριματικών η Κύπρος είχε ανέβει στη 16η θέση της εν λόγω βαθμολογίας, σε απόσταση… αναπνοής από τη 15η -τότε- Ελλάδα. Είχαμε τονίσει την ανάγκη, στο υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν, οι τρεις ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στους ομίλους να μη διευρύνουν σε σημαντικό βαθμό τη διαφορά που μας χωρίζει, ώστε να έχουμε κάποιες ελπίδες την επόμενη σεζόν (2019/20) να ξεπεράσουμε την Ελλάδα.

Εντούτοις, η εξαιρετική πορεία που έκαναν ΑΕΚ και Απόλλωνας στον όμιλό τους, σε συνδυασμό με την κακή πορεία ΑΕΚ Αθηνών και ΠΑΟΚ, συντέλεσε ώστε όχι μόνο να μην «ανοίξει» εκ νέου η διαφορά, αλλά η Κύπρος να προσπεράσει ήδη από φέτος την Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, η χώρα μας είχε άθροισμα στις τρεις προηγούμενες περιόδους 15.500 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα είχε 16.300. Η διαφορά μας ήταν στους 800 βαθμούς, την οποία η Κύπρος έχει ήδη καλύψει, καθώς στην τρέχουσα σεζόν έχουμε πάρει 6.125 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα (μέχρι στιγμής) 4.900. Έτσι, αυτή τη στιγμή, στη βαθμολογία της πενταετίας που θα ολοκληρωθεί την επόμενη σεζόν και θα καθορίσει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της περιόδου 2021/22, η Κύπρος κατέχει τη 15η θέση με 21.625 βαθμούς, έχοντας ρίξει την Ελλάδα στη 16η με 21.200!

Αναλόγως, λοιπόν, της πορείας του Ολυμπιακού στα νοκ-άουτ του Europa League, καθώς είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει, θα κριθεί υπό ποια διαφορά θα μπουν Κύπρος και Ελλάδα στη «μάχη» της σεζόν 2019/20, που θα κρίνει ποια χώρα θα καταλάβει τη 15η θέση της πενταετίας 2015/16 – 2019/20, με έπαθλο το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη σεζόν 2021/22.

Βεβαίως, πέραν από τη χώρα μας και την Ελλάδα, την προνομιούχα 15η θέση διεκδικούν κι άλλες χώρες. Αυτές που επίσης έχουν ελπίδες, είναι η Ελβετία (-1.625 από Κύπρο), η Σερβία και η Κροατία (-2.125). Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι η 14η Τσεχία δεν είναι πολύ μακριά (+1.375 από Κύπρο), επομένως δεν έχει βέβαιη θέση στη 15άδα.

pinakas122


Από τη στιγμή λοιπόν που η προσπάθεια της Κύπρου να κρατηθεί -τουλάχιστον- στη 15η θέση μέχρι το τέλος της επόμενης (2019/20) σεζόν εξαρτάται και από τις «αντίπαλες» χώρες, στη χώρα μας δεν συμφέρει οι ομάδες τους να πάρουν πολλούς βαθμούς στο υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν. Από τις πέντε ανταγωνίστριές μας, η Σερβία είναι η μοναδική που δεν έχει πλέον εκπρόσωπο στην Ευρώπη, Ελλάδα, Ελβετία και Κροατία έχουν από μία ομάδα, ενώ η Τσεχία έχει δύο.

Ας δούμε τις ομάδες αυτών των χωρών, αλλά και τους αντιπάλους τους στη φάση των «32» του Europa League, τους οποίους θα… «υποστηρίζουμε».

Ολυμπιακός (Ελλάδα) – Ντιναμό Κιέβου

Σλάβια Πράγας (Τσεχία) – Γκενκ (Βέλγιο)

Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) – Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)

Ζυρίχη (Ελβετία) – Νάπολι (Ελβετία)

Στην Κύπρο, λοιπόν, συμφέρει η Ντιναμό Κιέβου, η Γκενκ και η Νάπολι να αποκλείσουν τον Ολυμπιακό, τη Σλάβια και τη Ζυρίχη αντίστοιχα, ενώ ενδιαφέρον είναι το ζευγάρι Πλζεν-Ντιναμό Ζάγκρεμπ, καθώς αμφότερες οι ομάδες προέρχονται από χώρες με τις οποίες… παλεύουμε για μια θέση στη 15άδα. Πάντως, ίσως να είναι προτιμότερο να προκριθεί η Πλζεν, καθώς η Τσεχία είναι ήδη από πάνω μας, έτσι ώστε να μη μας πλησιάσει η Κροατία. Εξάλλου, αν η κατάταξη μείνει ως έχει (μέχρι βεβαίως το τέλος της επόμενης σεζόν), η Κύπρος θα πετύχει τον στόχο της.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ

Η σεζόν 2021/22, για την οποία αναφερόμαστε, θα είναι η πρώτη με το νέο πλάνο της UEFA, δηλαδή τις τρεις διοργανώσεις, με το νέο Europa League 2.

Στην περίπτωση που η Κύπρος κάνει την υπέρβαση και μπει σε εκείνη τη σεζόν ως 15η, δηλαδή με πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια, θα στείλει δύο ομάδες στο Champions League, με την πρωταθλήτρια να αρχίζει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του ταμπλό των πρωταθλητών και τη δεύτερη της βαθμολογίας να ξεκινά από τον πρώτο προκριματικό γύρο του ταμπλό των μη πρωταθλητών.

Από τις άλλες τρεις ομάδες μας, η μία θα συμμετάσχει στο «κανονικό» Europa League (από τον τρίτο προκριματικό γύρο) και οι άλλες δύο στη νέα διοργάνωση, στο Europa League 2 (από τον δεύτερο προκριματικό γύρο).

Αν δεν τα καταφέρουμε να πάρουμε πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο, τερματίζοντας στη 16η ή 17η θέση, στο Champions League θα συμμετάσχει μόνο ο πρωταθλητής μας (από τον δεύτερο γύρο), ενώ δεν θα έχουμε καμία ομάδα στο Europa League, καθώς και οι τρεις άλλες θα αγωνιστούν στο νέο, Europa League 2.

Tέλος, η διαφορά αν τερματίσουμε κάτω από τη 17η θέση, θα είναι μόνο το ότι ο πρωταθλητής μας θα αρχίσει από τον πρώτο (και όχι τον δεύτερο) προκριματικό γύρο του Champions League.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΤΑ ΙΔΙΑ

Μέχρι το 2021, και συγκεκριμένα στις επόμενες δύο σεζόν (2019/20, 2020/21), η Κύπρος θα μπει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τα ίδια εισιτήρια που είχε και στην τρέχουσα σεζόν, τα οποία ισχύουν για τις θέσεις 18-24.

Φέτος (2018/19) η Κύπρος μπήκε στις διοργανώσεις της UEFA με την 24η θέση που κατέλαβε στη βαθμολογία της πενταετίας 2012/13 – 2016/17. Του χρόνου (2019/20) θα μπούμε με τη 19η θέση που πήραμε στην πενταετία 2013/14 – 2017/18, ενώ τη μεθεπόμενη σεζόν, 2020/21, θα μπούμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τη 18η θέση που οριστικά (κατά 99%) καταλαμβάνει η Κύπρος στην πενταετία που ολοκληρώνεται φέτος, 2014/15 – 2018/19.

Άρα και τις επόμενες δύο σεζόν η χώρα μας θα έχει τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, με τον πρωταθλητή να αρχίζει από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League, τον κυπελλούχο από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League και τις άλλες δύο ομάδες μας από τον πρώτο προκριματικό γύρο της ίδιας διοργάνωσης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τι συμβαίνει με τον Νταβίντ Ντε Χέα;

Τι συμβαίνει με τον Νταβίντ Ντε Χέα;

Τι συμβαίνει με τον Νταβίντ Ντε Χέα;

Για συμφωνία Ιωαννίδη - Λάτσιο κάνουν λόγο οι Ιταλοί

Για συμφωνία Ιωαννίδη - Λάτσιο κάνουν λόγο οι Ιταλοί

Για συμφωνία Ιωαννίδη - Λάτσιο κάνουν λόγο οι Ιταλοί

Καθάρισε» η Μάλμε και προετοιμάζεται... για ΠΑΟΚ - Αφηνιασμένος Ντζέκο για Φενέρμπαχτσε

Καθάρισε» η Μάλμε και προετοιμάζεται... για ΠΑΟΚ - Αφηνιασμένος Ντζέκο για Φενέρμπαχτσε

Καθάρισε» η Μάλμε και προετοιμάζεται... για ΠΑΟΚ - Αφηνιασμένος Ντζέκο για Φενέρμπαχτσε

Ο Ντόβμπικ κλείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Ντόβμπικ κλείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Ντόβμπικ κλείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης