Καζάνι που βράζει η οπαδική Λεμεσός - Τι προηγήθηκε του πρόσφατου περιστατικού με κουκουλοφόρους

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 1.6.2023
Καζάνι που βράζει η οπαδική Λεμεσός - Τι προηγήθηκε του πρόσφατου περιστατικού με κουκουλοφόρους
Εδώ και μέρες συμβαίνουν στη Λεμεσό διάφορα μικρά ή μεγάλα περιστατικά τα οποία συνδέονται κυρίως με οπαδική βία. Οι διαμάχες μεταξύ νεαρών εξελίσσονται κυρίως τις βραδινές ώρες και ένα ασήμαντο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή σε γενικευμένη σύρραξη.

Τα πρόσφατα περιστατικά, αλλά και παραδείγματα από το παρελθόν, και στη Λεμεσό και σε άλλες πόλεις, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσουν. Στα διάφορα συμβάνατα που λαμβάνουν χώρα τα βράδια, μπορεί να εμπλακούν οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης, ΑΕΛ και Απόλλωνα, γεγονός που φέρνει απρόβλεπτες εκτάσεις. Είναι γεγονός πως από καθαρά τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από τέτοιες συμπεριφορές. Ακόμα, το ότι τα επεισόδια μεταξύ οπαδών έχουν ξεφύγει και εκτός γηπέδου και γίνονται ανεξέλεγκτα στις πόλεις, οδηγούν αναπόφευκτα σε εφιαλτικές συγκρίσεις με περιστατικά κυρίως από την Ελλάδα. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους το πιο πρόσφατο περιστατικό με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη (και άλλα παλαιότερα περιστατικά στην Ελλάδα), όπου σε συμπλοκές μεταξύ οπαδών σε ώρα και σημείο άσχετα με αγώνες, δυστυχώς υπήρξε νεκρός.

H Αστυνομία προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα, όχι όμως δίνοντας έμφαση σε προληπτικούς ελέγχους και περιπολίες σε επίμαχα σημεία, αλλά με εκ των υστέρων παρεμβάσεις εκεί και όπου λαμβάνει πληροφορίες. Από την άλλη φυσικά, είναι δεδομένο πως η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και η ίδια η Αστυνομία αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους που υπάρχουν συρράξεις καθώ,ς εκτός από τα οπαδικά κίνητρα εμπλέκονται και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι διαμάχες μεταξύ συνοικιών της πόλης ή σχολείων. Οι νεαροί, που εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εμπλέκονται ακόμα και πρόσωπα 15 χρόνων, οργανώνονται κυρίως μέσω κλειστών ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανά πάσα στιγμή 20-30 ή και περισσότερα άτομα μαζεύονται σε συγκεκριμένα σημεία που αποτελούν «στέκια» τους, όπως για παράδειγμα έξω από σχολεία, πάρκα ή συνοικιακά καφέ. Ενδεικτικό είναι ότι το επίμαχο περιστατικό της Τρίτης ξεκίνησε από την Αγία Φύλα, όπου κουκουλοφόροι με διακριτικά της ΑΕΛ επιτέθηκαν σε νεαρούς και κατέληξε με άλλους πρωταγωνιστές, κουκουλοφόρους με διακριτικά του Απόλλωνα, στην περιοχή Γερμασόγειας.

Τι προηγήθηκε

Οι οπαδικές «βεντέτες» στη Λεμεσό είναι ένα φαινόμενο που κατά διαστήματα αναβιώνει με διάφορους τρόπους. Συνήθως, ως επίμαχη περίοδος θεωρούνται οι ημέρες πριν τα παιχνίδια μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα. Παράλληλα όμως, συχνά-πυκνά, ομάδες νεαρών συγκρούονται τα βράδια στους δρόμους της πόλης όταν «εξορμούν» σε μπουλούκια για να γράψουν με σπρέι σε τοίχους. Όπως εξηγεί στον «Π» πρόσωπο που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκρούσεις γίνονται εν αγνοία των ηγεσιών των συνδέσμων φιλάθλων, αφού ομάδες 20-25 νεαρών βγαίνουν στους δρόμους και γράφουν με σπρέι στη γειτονιά τους, εν αγνοία των μεγαλύτερων. Ένα τέτοιο περιστατικό φαίνεται ότι ξεκίνησε την αναθέρμανση της κόντρας τις τελευταίες ημέρες, με αναγραφή συνθημάτων της αντίπαλης ομάδας σε οίκημα οργανωμένων οπαδών, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση αντίδραση με αναγραφή άλλων συνθημάτων σε άλλο οίκημα ως αντίδραση. Ακολούθως, το βράδυ της Κυριακής υπήρξε καβγάς μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων νεαρών σε συγκεκριμένο ταχυφαγείο της Λεμεσού. Ως αποτέλεσμα, τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα την Τρίτη το βράδυ, ομάδες κουκουλοφόρων να «κυνηγάνε» η μία την άλλη σε γειτονιές της Λεμεσού και στο τέλος να την πληρώνουν αθώοι που έτυχε να βρίσκονται στα λάθος σημεία τη λάθος ώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο υπάρχουν αναφορές ότι κτυπήθηκαν και οπαδοί της ίδιας τους της ομάδας επειδή δεν τους πίστεψαν οι κουκουλοφόροι.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο από όλα τους αρμοδίους είναι ότι η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση τις περισσότερες φορές συμβαίνει απρόβλεπτα, από «αυτόνομες» ομάδες νεαρών και όχι από τους συνδέσμους φιλάθλων κατ’ ανάγκη. Πλέον, ιδιαίτερα και λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που μαζεύονται οι νεαροί των αντίπαλων ομάδων που θα μπορεί να επιτηρεί η Αστυνομία. Επιπρόσθετα, μπορεί να έχει δοθεί άδεια λειτουργίας στα οικήματα των συνδέσμων φιλάθλων, όμως ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, ενώ έχουν δημιουργηθεί «παράλληλα» στέκια οπαδών σε διάφορα σημεία σε όλη τη Λεμεσό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν κριτική στην Αστυνομία ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για κλείσιμο των συνδέσμων φιλάθλων, η οποία θεωρείται ευκολότερο να υλοποιηθεί όταν υπάρχουν επεισόδια. Αντιθέτως, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία επιλέγει σε αρκετές περιπτώσεις να υποβαθμίζει τα διάφορα περιστατικά, μη δίνοντάς τα στη δημοσιότητα επίσημα για διάφορους λόγους, κυρίως για να μην υπάρχει επιπλέον ένταση. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο περιστατικό της Τρίτης, όπου αρχικά η Αστυνομία δεν επιθυμούσε να σχολιάσει τα γεγονότα όπως μεταδόθηκαν από δημοσιογράφους, ενώ αργότερα, όταν έγιναν δηλώσεις, δεν αναφέρθηκε από επίσημα χείλη η οπαδική ή η σωματειακή ταυτότητα των δραστών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος κύκλος σύγχυσης και διαμάχης για το ποιοι ευθύνονται για τέτοιου είδους απαράδεκτα περιστατικά. Η στάση αυτή της Αστυνομίας είναι άγνωστο αν γίνεται λόγω αμφιβολιών για την ταυτότητα των δραστών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που σε επίσημες δηλώσεις γίνεται αναφορά ποιας ομάδας είναι οι οπαδοί, όπως για παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στην περιοχή Εναερίου.

«Αστακός» σήμερα η Λεμεσός

Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα το απόγευμα οι οργανωμένοι οπαδοί του Απόλλωνα έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση δύο μελών τους. Η πορεία, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα καταλήξει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό. Παράλληλα, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των οργανωμένων του Απόλλωνα μπορεί να χαρακτηριστεί και εμπρηστικό, με τις αρχές να φοβούνται πιθανά επεισόδια ευρείας κλίμακας.

Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να παρθούν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με την επιστράτευση σχεδόν 200 αστυνομικών από διάφορα τμήματα. Στη Λεμεσό θα βρίσκεται σίγουρα και ο «Αίαντας» καθώς και δυνάμεις από τη ΜΜΑΔ και άλλες επαρχίες, ενώ θα γίνεται επιτήρηση της κατάστασης και από αέρος με drones και συντονισμό από κέντρο επιχειρήσεων που θα στηθεί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μπαραόνα και Ζμέρχαλ «καθάρισαν» για λογαριασμό του Απόλλωνα κόντρα στην Ομόνοια Αρ.

Μπαραόνα και Ζμέρχαλ «καθάρισαν» για λογαριασμό του Απόλλωνα κόντρα στην Ομόνοια Αρ.

Μπαραόνα και Ζμέρχαλ «καθάρισαν» για λογαριασμό του Απόλλωνα κόντρα στην Ομόνοια Αρ.

Μπουαγκάρντ: «Το βλέπω σαν επανεκκίνηση» - ΦΩΤΟ

Μπουαγκάρντ: «Το βλέπω σαν επανεκκίνηση» - ΦΩΤΟ

Μπουαγκάρντ: «Το βλέπω σαν επανεκκίνηση» - ΦΩΤΟ

Έβγαλε φωτογραφία με τον Κίρζη ο Μπουαγκάρντ και έγινε το 9ος

Έβγαλε φωτογραφία με τον Κίρζη ο Μπουαγκάρντ και έγινε το 9ος

Έβγαλε φωτογραφία με τον Κίρζη ο Μπουαγκάρντ και έγινε το 9ος

Έδωσε συμβόλαιο στον Σοφοκλέους ο Απόλλων και τον στέλνει να «ψηθεί»

Έδωσε συμβόλαιο στον Σοφοκλέους ο Απόλλων και τον στέλνει να «ψηθεί»

Έδωσε συμβόλαιο στον Σοφοκλέους ο Απόλλων και τον στέλνει να «ψηθεί»