Australian Open: Το πρώτο grand slam του 2022 στη σκιά της υπόθεσης Τζόκοβιτς

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 16.1.2022
Australian Open: Το πρώτο grand slam του 2022 στη σκιά της υπόθεσης Τζόκοβιτς

Το Australian Open αρχίζει τα ξημερώματα, κάτω από ένα κλίμα απογοήτευσης, θυμού και αντιδράσεων από πολλούς τενίστες λόγω κυρίως της υπόθεσης Τζόκοβιτς.


Το «χαρούμενο slam» των πολλών απουσιών φέτος, δεν θα είναι και τόσο χαρούμενο, καθώς λόγω των όσων γίνονται το τελευταίο διάστημα εκτός court, αλλά και λόγω της πανδημίας, ωστόσο, έστω και στο 50% θα έχει φέτος θεατές στις κερκίδες.

Το Τζόκοβιτς Gate

Όλα βέβαια στην φετινή διοργάνωση κινούνται το τελευταίο δεκαήμερο γύρω από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας βρέθηκε από το ξενοδοχείο κράτησης στα γήπεδα για προπόνηση και πάλι υπό κράτηση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει την δικαίωση του Σέρβου από το δικαστήριο της Μελβούρνης. Μια υπόθεση που έχει μονοπωλήσει τα ΜΜΕ, αφήνοντας το τουρνουά σε δεύτερη μοίρα ακόμη και παραμονή των αγώνων λόγω της έφεσης που εκδικάστηκε τελευταία στιγμή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας

Συμμετοχή με εμβολιασμό ή εξαίρεση

Το φετινό Australian Open διεξάγεται κάτω διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι. Το 2021 όλοι οι τενίστες μπήκαν σε 14ημερη καραντίνα καθώς δεν ήταν αρκετός ο καιρός που είχε εμφανιστεί το εμβόλιο. Φέτος μπορούν να συμμετέχουν είτε εμβολιασμένοι, είτε με ιατρική εξαίρεση. Συνολικά 25 τενίστες και προπονητές αιτήθηκαν ιατρική εξαίρεση. Ανάμεσά τους και ο Τζόκοβιτς…

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει και για τους θεατές, με την διοργάνωση από το 100% να πέφτει στο 50% πληρότητας για τα γήπεδα εδώ και μερικές ημέρες, λόγω έξαρσης της πανδημίας στην Μελβούρνη και την πολιτεία της Βικτόρια.

Οι απουσίες

Το αρνητικό για τους διοργανωτές είναι πως οι απουσίες είναι πάρα πολλές στο φετινό τουρνουά. Στους άνδρες, μεγαλύτερη απουσία είναι προφανώς του Ρότζερ Φέντερερ (μετά προφανώς από αυτή του Νόβακ Τζόκοβιτς) ο οποίος θα επιστρέψει πιθανότατα το καλοκαίρι.

Ακόμη, λείπει λόγω επέμβασης ο Σταν Βαβρίνκα, ενώ ο Χουάν Μάρτιν ντελ Πότρο προετοιμάζεται για την επιστροφή του τον άλλο μήνα στα γήπεδα, όπως και ο Ντόμινικ Τιμ.

Εκτός τουρνουά λόγω μη εμβολιασμού έμεινε ο Πιέρ Χιουζ Ερμπέρ όπως και ο Ντένις Σάντγκρεν. Λόγω κορονοϊού δεν θα παίξει ο Τζένσον Μπρούκσμπι. Λόγω τραυματισμού απουσιάζει και ο Μίλος Ράονιτς, αλλά και ο Κέι Νισικόρι.

Στις γυναίκες, η Σερένα Γουίλιαμς είναι ανέτοιμη, ενώ και η αδερφή της, Βένους, θα λείψει. Είναι η πρώτη φορά μετά από το 1997 που καμία από τις δύο δεν θα είναι παρούσα.

Απούσες θα είναι ακόμη οι τρεις από τις τέσσερις ημιφιναλίστ της περσινής διοργάνωσης. Πρόκειται για της Καρολίνα Μούτσοβα, Τζένιφερ Μπρέιντι και Καρολίνα Πλίσκοβα, αμφότερες λόγω τραυματισμών.

Απούσα και η Μπιάνκα Αντρεέσκου καθώς θέλει να προφυλαχθεί λόγω κορονοϊού, ενώ λόγω εμβολίου έμεινε εκτός η Ολίβια Γκαντέσκι. Λόγω απέλασης (μη αποδεικτικά στοιχεία αποφυγής εμβολιασμού) έμεινε στο διπλό η Τσέχα Ρενάτα Βοράτσοβα.

Τα φαβορί στους άνδρες, o Τσιτσιπάς και τα ερωτηματικά

Ο Τζόκοβιτς έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα για εξωαγωνιστικούς λόγους, αλλά εντός των court τα φώτα θα στραφούν πάνω σε τρία άλλα πρόσωπα. Πρώτα στον Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι και το φαβορί για να σηκώσει την κούπα και ακολούθως στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Αμφότεροι τελείωσαν με εκπληκτικές εμφανίσεις την περσινή σεζόν, ενώ ως τώρα στο 2022 ο Μεντβέντεφ δείχνει το ίδιο δυνατός.

Αντίθετα, στο ATP Cup o Ζβέρεφ δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του, αλλά απέφυγε να παίξει σε άλλο τουρνουά και μένει να δούμε σε τι κατάσταση είναι όπως και ο Ρούμπλεφ που είχε μία γεμάτη σεζόν πέρυσι και αποφάσισε να πάει απευθείας στο grand slam.

Το τρίτο πρόσωπο είναι προφανώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς που ωστόσο ακόμη δεν είναι όμως 100% έτοιμος μετά την επέμβαση στον αγκώνα.

Ο Ναδάλ δεν είναι ο… γνωστός Ναδάλ, αλλά πάντα το όνομά του θα συμπεριλαμβάνεται στα φαβορί. Από εκεί και πέρα, προσοχή μπορεί να δοθεί στον Μπερετίνι, τον Ρουντ και τον Σίνερ, που είναι αουτσάιντερ, αλλά μπορούν να κάνουν την ζημιά, όπως και ο Χουρκάτζ που είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αν και έχει δύσκολο ταμπλό. Σε τρομερή κατάσταση είναι και ο Αλιασίμ, αλλά πέφτει πάνω στον Μεντβέντεφ στα προημιτελικά.

Η Σάκκαρη και ο γρίφος στις γυναίκες

Στο ταμπλό των γυναικών τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το Νο1 στον κόσμο, η Ασλεϊ Μπάρτι, πάει ως το θεωρητικό φαβορί και οι εμφανίσεις της την προηγούμενη εβδομάδα αιτιολογούν τον τίτλο αυτό (όπως και η θέση της στην κατάταξη προφανώς).

Ωστόσο, υπάρχουν τενίστριες που παίζουν εξαιρετικά τους τελευταίους μήνες. Η Πάουλα Μπαντόσα, με 3 τίτλους το τελευταίο εξάμηνο, η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, που έκανε τρομερά ματς στο Σίδνεϋ, η Ανετ Κονταβέιτ, με τρομερό τελευταίο μισό το 2021 και η Γκαρμπίν Μουγκουρούθα είναι αυτές που έχουν σοβαρές πιθανότητες να πάρουν το τρόπαιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα τα πάει η Ναόμι Οσάκα, περσινή νικήτρια του τουρνουά, η οποία πέφτει πάνω στην Μπάρτι στην φάση των «16» οπότε εκεί μία θα αποχαιρετήσει. Στον επόμενο γύρο όποια περάσει θα πέσει πάνω στην Μαρία Σάκκαρη, αν η ίδια φτάσει ως εκεί.

Για την Σάκκαρη είναι μία πρόκληση το φετινό τουρνουά μετά την εκπληκτική της παρουσία το 2021. Ωστόσο, στην Αδελαΐδα δεν έδειξε απόλυτα έτοιμη και γι’ αυτό δεν κατέβηκε στο Σίδνεϋ ώστε να προετοιμαστεί για το slam. Είναι ένα από τα ερωτηματικά, αλλά παραμένει εκ των φαβορί να φτάσει μακριά.

Στα αουτσάιντερ συμπεριλαμβάνονται η Βικτόρια Αζαρένκα, η Ελίνα Σβιτόλινα, η Σιμόνα Χάλεπ και η Ιγκα Σβιόντεκ, όλες σε καλή κατάσταση, αλλά προερχόμενες από μία περίοδο που έμειναν μακριά από τους στόχους τους.

Το Νο2 η Αρίνα Σαμπαλένκα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την ψυχολογία της, εξαιτίας κυρίως του θέματος που έχει με τα σερβίς της και μόνο ως φαβορί δεν λογίζεται την δεδομένη στιγμή. Όπως και η Εμα Ραντουκάνου πάνω στην οποία οι Βρετανοί ρίχνουν τις ελπίδες τους για διάκριση μετά την κατάκτηση του US Open από την νεαρή, η οποία όμως από τότε έχει παίξει ελάχιστα και με τραγικές εμφανίσεις.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τσιτσιπάς: «Μαγική εμπειρία να αγωνίζεσαι σε court του Roland Garros με την Εθνική»

Τσιτσιπάς: «Μαγική εμπειρία να αγωνίζεσαι σε court του Roland Garros με την Εθνική»

Τσιτσιπάς: «Μαγική εμπειρία να αγωνίζεσαι σε court του Roland Garros με την Εθνική»

Σταθερά στο Νο12 ο Τσιτσιπάς

Σταθερά στο Νο12 ο Τσιτσιπάς

Σταθερά στο Νο12 ο Τσιτσιπάς

Εκτός τελικού ο Τσιτσιπάς, αποκλείστηκε από Μπερετίνι

Εκτός τελικού ο Τσιτσιπάς, αποκλείστηκε από Μπερετίνι

Εκτός τελικού ο Τσιτσιπάς, αποκλείστηκε από Μπερετίνι