Ευρωπαϊκό Κ23: Η κορυφαία κυπριακή παρουσία στην ιστορία...
ΓΗΠΕΔΟ
Δημοσιευτηκε:

Το κορυφαίο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών έζησε από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου 2025, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ο κυπριακός στίβος. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουν εξασφαλίσει τα όρια πρόκρισης για τη διοργάνωση 12 αθλητές και αθλήτριές μας, ήταν η πρώτη φορά που κέρδισαν την πρόκρισή τους για τον τελικό του αγωνίσματός τους πέντε δικά μας παιδιά και ήταν η πρώτη φορά που πανηγυρίσαμε δύο μετάλλια!!! Και τα δύο μετάλλια τα εξασφάλισαν δύο παιδιά τα οποία από πολύ μικρή ηλικία διακρίνονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ασχολούνται και τα δύο με τη σφυροβολία! Ο Ιωσήφ Κεσίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και η Βαλεντίνα Σάββα το χάλκινο, ξεπερνώντας και οι δύο κατά πολύ τον εαυτό τους... Πολύ κοντά στο βάθρο των μεταλλίων βρέθηκε και η Στυλιάνα Ιωαννίδου στο ύψος (4η), ενώ εξαιρετικά τα πήγε και ο Γρηγόρης Νικολάου (τριπλούν, 5ος) και σε νέο τελικό συμμετείχε και η Αιμιλία Κολοκοτρώνη (σφυροβολία, 9η). Στο παρατσάκ και για μόλις μία θέση, έχασαν την πρόκρισή τους στον τελικό άλλα τρία παιδιά, ο Ιωσήφ - Μιχάλης Παπά στη δισκοβολία, ο Ανδρέας Μαχαλλεκίδης στο μήκος και ο Μιχάλης Χριστοφή στο ύψος, καταλαμβάνοντας και οι τρεις την πολύ «άσχημη» 13η θέση των προκριματικών!!!
Η λάμψη των σφυροβόλων μας...
Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε και οφείλουμε να κάνουμε στα παιδιά της σφυροβολίας, των οποίων οι επιτυχίες γίνονται πρώτο θέμα και σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, που ασχολούνται με τον στίβο. Ο Ιωσήφ Κεσίδης και η Βαλεντίνα Σάββα συμμετείχαν σε όλους τους τελικούς στις διοργανώσεις μικρών ηλικιών που έλαβαν μέρος και μάλιστα πανηγύρισαν μετάλλια. Από τα 16 τους χρόνια έβγαλαν στην επιφάνειά το σπουδαίο ταλέντο τους, με τη σωστή και επισταμένη δουλειά, υπό την καθοδήγηση των προπονητών τους, Πανίκου Χαραλάμπους και Γιώργου Αρέστη και βαδίζουν σε ένα ξεχωριστό μονοπάτι στον διεθνή χώρο, κρατώντας πάντα πολύ ψηλά την κυπριακή σημαία...
Στο Μπέργκεν και οι δυο τους ξεπέρασαν για μία ακόμα φορά τον εαυτό τους, καταγράφοντας νέο παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 23 ετών, με τη Βαλεντίνα Σάββα να πετυχαίνει και ρεκόρ γυναικών και να γίνεται η πρώτη Κύπρια σφυροβόλος που ξεπερνά τα 70 μέτρα, κάτι που το έκανε μάλιστα δύο φορές!!! Ο Κεσίδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 74,87μ., το πρώτο από Κύπριο άνδρα στην ιστορία της διοργάνωσης, σε ένα απόλυτα ελληνικό βάθρο, με τη Βαλεντίνα Σάββα να κερδίζει το χάλκινο με 70,22μ., αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης και οι τρεις αθλήτριες στο βάθρο των νικητριών έριξαν πάνω από τα 70 μέτρα!!!
Η αναγεννημένη Ιωαννίδου και οι φιναλίστ...
Μόλις τον Οκτώβριο του 2024 η Στυλιάνα Ιωαννίδου, μετακομίζοντας στη Λευκωσία για τις σπουδές της, άρχισε τη συνεργασία της με τον Γιώργο Σκέντερ. Συνεργασία η οποία φάνηκε από τους πρώτους επίσημους αγώνες της στο 2025, ότι οδηγεί την χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια τού 2021 σε νέα... ύψη. Η συναντίληψη των απαιτήσεων τού αγωνίσματος τού ύψους, οδήγησε την Ιωαννίδου στην κατάρριψη τριών νέων ατομικών επιδόσεων, δύο από τις οποίες τις πέτυχε στον τελικό του Μπέργκεν και πέρασε στην 3η θέση όλων των εποχών στο γυναικείο ύψος με 1,91μ. Η νεαρή πρωταθλήτριά μας ήταν από τις άτυχες του Ευρωπαϊκού Κ23, αφού «αγκάλιασε» το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο τής το πήρε μέσα από τα χέρια η Γερμανίδα Χέρμαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το 2023 στο Έσπο, η Κύπρος κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκά Κ23 με την Ελένα Κουλιτσένκο, με άλμα στο 1,91μ. Φέτος, το 1,91μ. το πέρασε και η Στυλιάνα Ιωαννίδου, όμως φάνηκε άτυχη κατακτώντας την 4η θέση!
Έτοιμος για τα μεγάλα άλματα και σύντομα θα ξεπεράσει τα 16 μέτρα είναι ο Γρηγόρης Νικολάου στο τριπλούν. Από τη στιγμή που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λούιβιλ του Κεντάκι τον Μάιο, και τίθεται ξανά υπό τις οδηγίες τού Ηλία Αγαπίου, και αφού ξεπέρασε και τους τραυματισμούς του, δείχνει έτοιμος για σημαντική βελτίωση. Ήδη, στο Μπέργκεν κατέγραψε νέα ατομική επίδοση με 15,87μ. και πέρασε στον τελικό του τριπλούν, εκεί όπου κατέλαβε την πολύ καλή 5η θέση με 15,85μ. και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Σταθερά καλή και παρούσα σε τελικούς είναι και η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία με λίγη περισσότερη δύναμη θα μπορούσε να ήταν στην οκτάδα του τελικού στο Μπέργκεν. Η αθλήτρια τού Γιάννου Αποστολίδη κατέλαβε την 9η θέση στον τελικό της σφυροβολίας με 64,39μ. και πλέον στοχεύει στη διάκριση στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες.
Κάναμε ξεχωριστή αναφορά σε όσα παιδιά προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματός τους, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι οι αθλητές και αθλήτριές μας, κάποιοι από τους οποίους, με λίγη τύχη ή λίγο καλύτερη προσπάθεια, θα ήταν και αυτοί στην κορυφαία 12άδα των αγωνισμάτων τους. ΜΠΡΑΒΟ και συγχαρητήρια σε όλους και όλες...
ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ
Σε κάθε αποστολή στο εξωτερικό για διεθνή διοργάνωση, σημαίνοντα ρόλο παίζει και το δέσιμο όλων των παιδιών μεταξύ τους, αλλά και ολόκληρης της ομάδας που βρίσκεται σε αυτήν. Στο Μπέργκεν ζήσαμε πραγματικά κάτι εντυπωσιακό, καθώς ήταν τόσο ισχυροί οι δεσμοί αρχηγού αποστολής - προπονητών - αθλητών / αθλητριών, οι οποίοι αποτέλεσαν μία πολύ δυνατή αλυσίδα και μετέφραζαν ακριβώς την έννοια ΟΜΑΔΑ... Όλα τα παιδιά συμπαραστέκονταν ο ένας στον άλλο, όλη η ομάδα βρισκόταν εκεί που υπήρχε κυπριακή αγωνιστική παρουσία και όλοι ενθάρρυναν και επαινούσαν τον καθένα / καθεμιά που αγωνιζόταν. Η αρχηγός της αποστολής Έλενα Ανδρέου, ο υπεύθυνος ομάδας Απόστολος Παρέλλης και οι υπεύθυνοι προπονητές Πανίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Αποστολίδης, Γιώργος Αρέστης, Γιώργος Σκέντερ και Γιάννος Αποστολίδης έκαναν τα πάντα ώστε τα παιδιά να αισθάνονται όμορφα και να κάνουν στον αγώνα τους το καλύτερο που μπορούσαν. Ακόμα και όταν αγωνίζονταν παιδιά που δεν είχαν μαζί τους τον προσωπικό προπονητή τους, η προπονητική μας ομάδα ήταν εκεί για να δίνει συμβουλές και να κάνει τον καθένα να αισθανθεί πιο άνετα... Ήταν πραγματικά μία από τις πιο δεμένες ΟΜΑΔΕΣ που είχαμε σε διεθνή αποστολή.
Στην όλη προσπάθεια των προαναφερθέντων, προσθέτουμε την εξαιρετική και συνάμα πολύωρη δουλειά που είχε να κάνει ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας μας, Χρίστος Μίτας, ο οποίος φρόντιζε καθημερινά όλα τα παιδιά για να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή μυική κατάστασή τους και να μπορούν να κάνουν πανέτοιμοι τις προσπάθειές τους. Ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα, ο κ. Μίτας βρισκόταν σε συνεχή δράση, ξεπερνώντας τις 14 ώρες φυσικοθεραπείας, αποκατάστασης και προετοιμασίας όλων των παιδιών...
Θερμότατα συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριές μας για τις προσπάθειες και τις επιδόσεις τους, στην αρχηγό της αποστολής, στους υπεύθυνους προπονητές και τον φυσικοθεραπευτή για την εξαιρετική δουλειά τους... Συγχαρητήρια και στους προσωπικούς προπονητές κάποιων παιδιών που δεν βρίσκονταν στο Μπέργκεν. Καλή συνέχεια σε όλους...
* Να αναφέρουμε ότι, οι Ιωσήφ Κεσίδης, Βαλεντίνα Σάββα, Αιμιλία Κολοκοτρώνη, Ανδρέας Μαχαλλεκίδης, Μιχάλης Χριστοφή και Δημήτρης Χριστοφή θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών, το οποίο θα διεξαχθεί το 2027 στο Μπιντγκόζ της Πολωνίας!
* Στην κατάταξη των μεταλλίων, η Κύπρος, με το χρυσό του Κεσίδη και το χάλκινο τής Σάββα, κατέλαβε τη 16η θέση!!! Από τις 44 χώρες που έλαβαν μέρος κατέκτησαν μετάλλιο οι 30, με τη Γερμανία να είναι η απόλυτη κυρίαρχος με 5 χρυσά, 9 αργυρά και 12 χάλκινα (σύνολο 26), ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία (4-4-3=11) και την Ισπανία (4-3-4=11)!
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κ23 2025
Ιωσήφ Κεσίδης Σφυροβολία 74,87μ. 1/23 - ΧΡΥΣΟ
(Νέο παγκύπριο ρεκόρ Κ23)
(προκριματικά: 71,90μ., 2ος)
Βαλεντίνα Σάββα Σφυροβολία 70,22μ. 3/19 - ΧΑΛΚΙΝΟ
(Νέο παγκύπριο ρεκόρ γυναικών και Κ23)
(προκριματικά: 68,03μ., 3η)
Στυλιάνα Ιωαννίδου Ύψος 1,91μ. pb 4/28 - ΤΕΛΙΚΟΣ
(προκριματικά: 1,81μ., 1η)
Γρηγόρης Νικολάου Τριπλούν 15,85μ. 5/20 - ΤΕΛΙΚΟΣ
(προκριματικά: 15,87μ. (0,0 μ/δ), ατομική επίδοση, 7ος)
Αιμιλία Κολοκοτρώνη Σφυροβολία 64,39μ. 9/19 - ΤΕΛΙΚΟΣ
(προκριματικά: 64,95μ., 9η)
Ανδρέας Μαχαλλεκίδης Μήκος 7,52μ.w 13/31
Ιωσήφ - Μιχάλης Παπά Δισκοβολία 53,96μ. 13/20
Μιχάλης Χριστοφή Ύψος 2,13μ. 13/29
Λοΐζος Χρυσοστόμου Ύψος 2,09μ. 17/29
Δημήτρης Χριστοφή Επί κοντώ 5,15μ. 19/34
Ειρήνη Τζέιν Θεοδώρου Ακοντισμός 48,98μ. 17/25
Χριστιάνα Έλληνα Ακοντισμός 47,92μ. 21/25