Μπόλικες χαρές, αξέχαστες στιγμές

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 26.6.2022
Μπόλικες χαρές, αξέχαστες στιγμές

Σε ρυθμούς των 19ων Μεσογειακών Αγώνων κινείται το Οράν της Αλγερίας. Η σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση της Μεσογείου Θάλασσας μπαίνει σήμερα Κυριακή στην αγωνιστική δράση. Η Κύπρος συμμετέχει με 111 αθλητές, οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν σε 18 διαφορετικά αθλήματα από τα 24 συνολικά του προγράμματος.


Στη σημερινό μας θέμα θα κάνουμε έναν απολογισμό της παρουσίας της χώρας μας στους Μεσογειακούς Αγώνες μέσα στον χρόνο. Από την περίοδο που η Κύπρος ήταν υπό αγγλικό καθεστώς ξεκίνησαν οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες. Το 1951 ήταν η πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκαν. Εντούτοις, η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) ιδρύθηκε το 1961, ενώ είχαν ήδη διεξαχθεί τρεις διοργανώσεις. Όμως, η χώρα μας συγκρότησε για πρώτη φορά αποστολή το 1983, στους αγώνες που έγιναν στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

Χρειάστηκαν 23 χρόνια μετά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) για να καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αποστολή για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Τη συγκεκριμένη χρονιά η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τέσσερις αθλητές, δύο στο τζούντο και δύο στην ιστιοπλοΐα. Εκείνη την περίοδο δεν καταφέραμε να πάρουμε κάποιο μετάλλιο.

Tα πρώτα χρυσά! 

Τις πρώτες μας διακρίσεις τις καταφέραμε τέσσερα χρόνια μετά το 1987, στη Λατάκια της Συρίας. Η χώρα μας κατάφερε να πάρει δύο χρυσά μετάλλια με τον Μάικ Τύμβιο (σκοποβολή) και τον Μάριο Χατζηανδρέου (στίβος) να πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις και να φτάνουν στην κορυφή. Τη χρονιά εκείνη μας εκπροσώπησαν 54 αθλητές.

Τέσσερα στην Αθήνα

Μετά τα πρώτα δύο χρυσά, ακολούθησε το 1991 ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στην Αθήνα, όπου καταφέραμε να κατακτήσουμε τέσσερα μετάλλια. Ένα χρυσό με τον Μάριο Χατζηανδρέου στο τριπλούν (στίβος), δύο αργυρά με τους Γιάννη Ζησιμίδη στα 100μ. (στίβος) και Σταύρο Μιχαηλίδη (κολύμβηση) και ένα χάλκινο με τον Αντώνη Νικολαΐδη (σκοποβολή).

Χωρίς χρυσό το 1993

Μετά από δύο σερί χρόνια που είχαμε... καλομάθει στα χρυσά, το 1993 στο Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν μείναμε με ένα αργυρό και δύο χάλκινα. Το μοναδικό αργυρό μετάλλιο το πήρε ο Αρούτ Παρσεκιάν στην πάλη, ενώ τα δύο χάλκινα τα κέρδισαν οι Σταύρος Μιχαηλίδης στην κολύμβηση και Αντώνης Νικολαΐδης στη σκοποβολή.

Επτά στην Ιταλία...

Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση μείναμε χωρίς χρυσό μετάλλιο στο Μπάρι της Ιταλίας το 1997, όμως κατακτήσαμε τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα. Τα τρία αργυρά τα πήραν οι Άννινος Μαρκουλλίδης και Δώρα Κυριάκου στον στίβο και Αρούτ Παρσεκιάν στην πάλη. Επίσης, τα τέσσερα χάλκινα μετάλλια τα κέρδισαν ο Πρόδρομος Κατσαντώνης στον στίβο, ο Σταύρος Μιχαηλίδης στην κολύμβηση, ο Ρούντικ Καζαντζιάν στην πυγμαχία και στη σκυταλοδρομία (στίβος) με τους Σκέντερ, Μαρκουλλίδη, Κατσαντώνη και Ζησιμίδη.

Επιστροφή στα χρυσά

Στα χρυσά μετάλλια επιστρέψαμε το 2001 στην Τυνησία, με τον Άννινο Μαρκουλλίδη να κερδίζει την πρώτη θέση στον στίβο (200μ.). Από εκεί και πέρα πήραμε ένα αργυρό με τον Χρύσανθο Παπαχρυσάνθου στην κολύμβηση και τρία χάλκινα, με τον Άννινο Μαρκουλλίδη στον στίβο, τη Μαρία Παπαδοπούλου στην κολύμβηση και τον Ρούντικ Καζαντζιάν στην πυγμαχία.

Χρυσό και στην Ισπανία 

Στην Αλμερία της Ισπανίας το 2005, για δεύτερη σερί διοργάνωση πήραμε χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Το κατέκτησε ο Κυριάκος Ιωάννου στο άλμα εις ύψος. Είχαμε επίσης και τέσσερα αργυρά μετάλλια με τους Γιάννο Κωνσταντίνου (ύψος), Άννα Φοιτίδου (επί κοντώ), Οβίντιου Μπομπιμάτ (πυγμαχία) και Ηρόδοτο Γιωργαλλά  (γυμναστική). Επίσης, τη χρονιά εκείνη κερδίσαμε και δύο χάλκινα μετάλλια με τους Ναϊντέν Ρούσεφ (άρση βαρών) και Γιώργο Αχιλλέως  (σκοποβολή).

Τρία στην Πεσκάρα!

Οι επιτυχίες μας στα χρυσά συνεχίστηκαν και το 2009 στην Πεσκάρα. Τρία χρυσά με τον Κυριάκο Ιωάννου (ύψος), την Ελένη Αρτυματά (200μ.) και την Αναστασία Χριστοφόρου στην κολύμβηση. Επίσης κερδίσαμε τέσσερα αργυρά μετάλλια με τη Μαριάννα Ζαχαριάδη (επί κοντώ), τον Δημήτρη Μινασίδη (άρση βαρών) και τον Γιώργο Αχιλλέως (σκοποβολή). Τέλος, είχαμε και ένα χάλκινο μετάλλιο με την Ελένη Αρτυματά στα 100μ.

Και στην Τουρκία

Χρυσά μετάλλια καταφέραμε να πάρουμε και το 2013 για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα της Τουρκίας. Συνολικά κατακτήσαμε επτά μετάλλια. Τα δύο χρυσά, με την Ελένη Αρτυματά στα 200μ. και τη Νεκταρία Παναγή στο άλμα εις μήκος. Επίσης είχαμε δύο αργυρά μετάλλια με τον Γιώργο Αχιλλέως στη σκοποβολή (σκιτ) και την ομάδα 4Χ100μ. με τις Σκεύη Ανδρέου, Ραμόνα Παπαϊωάννου, Δήμητρα Κυριακίδου, Ελένη Αρτυματά. Κερδίσαμε επίσης τρία χάλκινα μετάλλια με την Ελένη Αρτυματά στα 100μ., την Άννα Ιωάννου στην κωπηλασία και την Κυριακή Κουττούκη στο ταεκβοντό.

Έγινε η υπέρβαση!

Στους τελευταίους Μεσογειακούς Αγώνες το 2018, η αποστολή της Κύπρου έκανε την υπέρβαση κατακτώντας για πρώτη φορά τέσσερα χρυσά μετάλλια. Πρόσωπο της αποστολής μας ο Μάριος Γεωργίου, ο οποίος κατέκτησε δύο χρυσά και από ένα αργυρό και χάλκινο στη γυμναστική. Χρυσά κέρδισαν επίσης ο Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) και η Ελένη Αρτυματά (400μ.). Αργυρό μετάλλια κατέκτησε, πέραν του Μάριου Γεωργίου, και ο Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα). Τέλος, χάλκινο μετάλλιο πανηγύρισε και η Άντρη Χριστοφόρου (ποδηλασία).

Να γράψουμε ιστορία! 

Κλείνοντας το κείμενο της προϊστορίας της κυπριακής αποστολής στους Μεσογειακούς Αγώνες, ευχόμαστε ολόψυχα η Κύπρος να γράψει ιστορία και στην Αλγερία, κάνοντας για άλλη μια φορά την υπέρβαση. Επίσης, ευχή μας είναι να ολοκληρώσουν τη διοργάνωση όλοι οι αθλητές υγιείς και χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό. Καλή επιτυχία Κύπρος!

Θεόδωρος Τσιολάκης

(Απεσταλμένος ΕΑΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ένα χρυσό και τρία χάλκινα για την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονάτο

Ένα χρυσό και τρία χάλκινα για την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονάτο

Ένα χρυσό και τρία χάλκινα για την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονάτο

Χρυσό μετάλλιο η Κύπρος στο «Τρίο Εφήβων» του ΣΚΗΤ στο Πανευρωπαϊκό του Λονάτο

Χρυσό μετάλλιο η Κύπρος στο «Τρίο Εφήβων» του ΣΚΗΤ στο Πανευρωπαϊκό του Λονάτο

Χρυσό μετάλλιο η Κύπρος στο «Τρίο Εφήβων» του ΣΚΗΤ στο Πανευρωπαϊκό του Λονάτο

Έντονη αντίδραση από την ΚΟΕΑΣ στα «παιχνίδια» των Τούρκων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα - Σύμμαχος και η Ελλάδα

Έντονη αντίδραση από την ΚΟΕΑΣ στα «παιχνίδια» των Τούρκων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα - Σύμμαχος και η Ελλάδα

Έντονη αντίδραση από την ΚΟΕΑΣ στα «παιχνίδια» των Τούρκων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα - Σύμμαχος και η Ελλάδα

Ο ρόλος της αθλητιατρικής επιστήμης στον 21ο αιώνα

Ο ρόλος της αθλητιατρικής επιστήμης στον 21ο αιώνα

Ο ρόλος της αθλητιατρικής επιστήμης στον 21ο αιώνα