Με Κουγιουμτζιάν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» η Κύπρος

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 25.1.2022
Με Κουγιουμτζιάν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» η Κύπρος

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε την αποστολή που θα λάβει μέρος στους XXIV Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 του ιδίου μήνα. Στην δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Κίνας Λιού Γιαντάο, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φοίβος Ζαχαριάδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, Προέδροι και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών, ο κ. Ισίδωρος Μακρίδης (Μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Κύπρου), η κα Κατερίνα Νικολάου (Head of Press Office & Media Communications RCB) και πολλοί φίλοι των Χειμερινών αθλημάτων και ειδικότερα των Χιονοδρομιών.


Κατά την έναρξη της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ Μιχάλης Μιχαήλ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιο Χρυσοστόμου, ανακοίνωσαν την επίτευξη νέας συμφωνίας του ΡΙΚ μέσω της οποίας προβλέπεται διπλασιασμός των ωρών ζωντανής μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του Πεκίνου. Από αυτήν θα προβληθούν 50 ώρες ζωντανής μετάδοσης, ανάμεσα στις οποίες και το αγώνισμα στο οποίο θα λάβει μέρος ο κύπριος σκιέρ Γιάννος Κουγιουμτζιάν.


Απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρέσβη Λιού Γιαντάο, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου που θα βρεθεί στο Πεκίνο ως επίσημος προσκεκλημένος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα τηρήσει απόλυτα τις οδηγίες της Κινέζικης Κυβέρνησης που αφορούν την είσοδο των αποστολών στο Πεκίνο όπως επίσης και τα αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον Covid-19. Aναφερόμενος σε πολιτικά ζητήματα που εγείρονται από τρίτες χώρες ενόψει των αγώνων, ήταν κατηγορηματικός ότι η Κυπριακή Αποστολή στο σύνολο της ούτε στηρίζει, ούτε υπάρχει περίπτωση να στηρίξει oποιεσδήποτε ενέργειες που στρέφονται ή θα στραφούν εναντίον της Κίνας.


Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ και Αρχηγός αποστολής στο Πεκίνο κ. Γιώτης Ιωαννίδης, παρουσίασε την Κυπριακή αποστολή, και αναφέρθηκε εκτενώς στις προετοιμασίες που έχουν γίνει και το πρόγραμμα της ομάδας. Η Κυπριακή αποστολή στους αγώνες είναι πενταμελής και αποτελείται από τον  Αντιπρόεδρο της ΚΟΕ Γιώτη Ιωαννίδη που θα είναι και ο Αρχηγός αποστολής, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΟΕ Ανδρέα Γεωργίου, έναν αθλητή τον Γιάννο Κουγιουμτζιάν που θα συμμετάσχει στο Αλπικό Σκι, τον Ομοπονδιακό προπονητή Μίλαν Μάτιτς και τον Συνοδό της ομάδας Ανδρέα Ελευθερίου.


Η πενταμελής ομάδα θα αναχωρήσει για το Πεκίνο από το αεροδρόμιο Λάρνακας την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αθήνα και το Παρίσι. Η ομάδα θα διαμένει στο ένα εκ των τριών Ολυμπιακών Χωριών που θα βρίσκεται στην Ολυμπιακή Ζώνη «Yanqing», όπου θα διεξαχθούν και τα αγωνίσματα του Αλπικού Σκι και ο κ. Ανδρέας Γεωργίου στο Πεκίνο.


Ο Γιάννος Κουγιουμτζιάν θα αγωνιστεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Κατάβασης (10.15 & 13.45 τοπική ώρα Πεκίνου) και την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στην Τεχνική Κατάβαση (ίδιες ώρες).


Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρέσβης στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την Κύπρο για την συνεργασία ενόψει των αγώνων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγώνες θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας και των αθλητικών ανταλλαγών της Κύπρου με την Κίνα.


Ντίνος Λευκαρίτης: «Είμαστε περήφανοι για το έργο της Ομοσπονδίας και για τον Γιάννο Κουγιουμτζιάν»


Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου Ντίνος Λευκαρίτης παρουσιάζοντας το έργο της Ομοσπονδίας, αλλά και τον ίδιο τον αθλητή, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο για την ανάδειξη αθλητών υψηλού επιπέδου : «Είμαστε μια μικρή χώρα, με καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν τα χειμερινά αθλήματα. Ωστόσο καταφέρνουμε από το 1980 να συμμετέχουμε ανελλιπώς στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαστε περήφανοι για αυτό. Θέλω να πω στον Γιάννο ότι ήδη πέτυχε πολλά, η βαθμολογία που πήρε για να προκριθεί είναι πολύ ψηλή. Να αγωνιστεί χωρίς άγχος και να απολαύσει τη συμμετοχή του που θα είναι γι’ αυτόν εμπειρία ζωής. Ευχαριστούμε την ΚΟΕ και τον ΚΟΑ για τη συνεργασία και τη βοήθεια που μας παρέχουν»


Γιάννος Κουγιουμτζιάν : «Στόχος να δώσω ότι καλύτερο μπορώ»


Ο Γιάννος Κουγιουμτζιάν είναι 25 ετών, αθλητής του Ομίλου Χιονδρόμων Λευκωσίας. Από το 2008 είναι μέλος των Εθνικών Χιονοδρομικών Ομάδων Κύπρου και έχει κατακτήσει  πολλά πρωταθλήματα σε επίπεδο παίδων, εφήβων και αντρών στη χώρα μας. Η προετοιμασία για το άθλημα είναι συνεχής, τους καλοκαιρινούς μήνες σε παγόβουνα στην Ευρώπη, και στη συνέχεια με συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό για εξασφάλιση της απαιτούμενης βαθμολογίας για πρόκριση σε αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας. Αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του στους αγώνες σημείωσε : «Είναι δύσκολο να βάλεις στόχο για την κατάταξη. Προσωπικά θέλω να καταφέρω να δώσω στους δύο αγώνες που θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Για μένα αυτό θα είναι η επιτυχία. Να φύγω από το Πεκίνο και να λέω έκανα το καλύτερο δυνατό»


Ιστορική διαδρομή και η «οικογενειακή παράδοση»


Η Κύπρος θα συμμετάσχει σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για 12η φορά, αφού δίνει το παρών ανελλιπώς από το 1980, με την πρώτη συμμετοχή να καταγράφεται στη διοργάνωση του Lake Placid των Η.Π.Α. Έκτοτε 17 αθλητές (13 Άνδρες και 4 Γυναίκες), έλαβαν μέρος στους αγώνες, όλοι αθλητές της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν σε αγωνίσματα του Αλπικού Σκι.


Έτσι και στη φετινή διοργάνωση, η εκπροσώπηση της Κύπρου θα γίνει από έναν αθλητή της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου, τον Γιάννο Κουγιουμτζιάν, ο οποίος θα λάβει μέρος στο άθλημα του Αλπικού Σκι, στα αγωνίσματα της Τεχνικής Κατάβασης (Slalom) και της Γιγαντιαίας Κατάβασης (Giant Slalom). Ο Γιάννος Κουγιουμτζιάν με τη συμμετοχή του, στους αγώνες συνεχίζει μια μακρά οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε το 1980 με την συμμετοχή της μητέρας του Λίνας Αριστοδήμου, η οποία πέραν της πρώτης ιστορικής συμμετοχής στο Lake Placid το 1980 συμμετείχε και στους επόμενους αγώνες που έγιναν στο Σεράγιεβο της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας το 1984. Την ακολούθησε ο αδελφός της και θείος του Γιάννου, Σωκράτης Αριστοδήμου με δύο διαδοχικές συμμετοχές στο Κάλγκαρι (Καναδά) το 1988 και στην Άλμπερτβιλ (Γαλλία) το 1992. Ο Γιάννος παραλαμβάνει την οικογενειακή σκυτάλη της παρουσίας στο Αλπικό Σκι των Ολυμπιακών Αγώνων, 30 χρόνια μετά, με τη φετινή του συμμετοχή στο Πεκίνο.


Έτσι προκρίθηκε ο Κουγιουμτζιάν


Εξασφάλισε την πρόκριση του, μέσω βαθμολογίας από τη συμμετοχή του σε αγώνες από την 1η Ιουλίου 2019, μέχρι 16 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τις διαδικασίες πρόκρισης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η βαθμολογία αυτή, προκύπτει από το μέσο όρο των πέντε καλυτέρων αποτελεσμάτων του αθλητή σε επίσημους αγώνες στο διάστημα που προαναφέρθηκε. Ο Κουγιουμτζιάν εξασφάλισε πρόκριση και στα δύο αγωνίσματα που θα λάβει μέρος, αφού συγκέντρωσε 84.13 βαθμούς στο Giant Slalom και 88.09 στο Slalom. Οι βαθμολογίες αυτές κρίνονται ως εξαιρετικές καθώς το όριο πρόκρισης που θέτει η ΔΟΕ, είναι μικρότερο ή ίσο με 160 βαθμούς (FIS Points) για κάθε αγώνισμα ξεχωριστά.


Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ευχαριστεί για άλλη μια φορά όσους βρίσκονται δίπλα της στην προσπάθεια για την άρτια εκπροσώπηση της χώρας μας στους στο διεθνή χώρο, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στο Πεκίνο. Το ΥΠΠΑΝ για την θεσμική στήριξη, τον ΚΟΑ για την εξαίρετη συνεργασία με την ΚΟΕ και την Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου. Ευχαριστεί επίσης την ΟΠΑΠ Κύπρου, η οποία διαχρονικά αποτελεί τον δυνατό και συνεπή σύμμαχο του αθλητισμού και της κοινωνίας μας. και για την πολύτιμη συνεργασία τους χορηγούς μας, την RCB Bank, την Carbo One, την Χαραλαμπίδης Κρίστης, την CYTA, τις Υπεραγορές ΜΕΤΡΟ, και την TOYOTA.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Στον δρόμο για το Παρίσι είμαστε όλοι Team Cyprus» - Το μήνυμα της ΚΟΕ λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Στον δρόμο για το Παρίσι είμαστε όλοι Team Cyprus» - Το μήνυμα της ΚΟΕ λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Στον δρόμο για το Παρίσι είμαστε όλοι Team Cyprus» - Το μήνυμα της ΚΟΕ λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Χάλκινο μετάλλιο σε καμπ στα Ολυμπιακά νερά της Μασσαλίας για τον Παύλο Κοντίδη

Χάλκινο μετάλλιο σε καμπ στα Ολυμπιακά νερά της Μασσαλίας για τον Παύλο Κοντίδη

Χάλκινο μετάλλιο σε καμπ στα Ολυμπιακά νερά της Μασσαλίας για τον Παύλο Κοντίδη

Τελευταία ευκαιρία για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα για τους Κύπριους σκοπευτές

Τελευταία ευκαιρία για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα για τους Κύπριους σκοπευτές

Τελευταία ευκαιρία για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα για τους Κύπριους σκοπευτές

«Έλεγξα τον εαυτό μου, νιώθω πιο σίγουρη!»

«Έλεγξα τον εαυτό μου, νιώθω πιο σίγουρη!»

«Έλεγξα τον εαυτό μου, νιώθω πιο σίγουρη!»