Ένα μεγάλο ευχαριστώ…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 17.4.2023
Ένα μεγάλο ευχαριστώ…

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος της περιγραφής μιας αξέχαστης ποδοσφαιρικά εποχής, γεμάτης όμορφες αναμνήσεις που θα συνοδεύουν για πάντα εμάς που τις ζήσαμε, έστω και σε νεαρή ηλικία. Ελπίζουμε τουλάχιστον να δώσαμε κάτι και στους νεότερους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνώριζαν για το άγνωστο αυτό κομμάτι της ιστορίας του ποδοσφαίρου μας.

Κλείνοντας το σημερινό 42ο και τελευταίο μέρος της έρευνάς μου για την ποδοσφαιρική ένωση Κύπρου - Ελλάδας, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αναγνώστες που από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα με συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι των μοναδικών ποδοσφαιρικών αναμνήσεων. Ολοκληρώνοντας την έρευνά μου, ελπίζω ότι πρόσφερα κάτι στην ποδοσφαιρική ιστορία αυτού του τόπου. Κάτι που μέχρι τώρα παρέμενε κλειστό σε τόμους παλιών εφημερίδων και περιοδικών.

Από την πλευρά μου πραγματοποίησα την υπόσχεση που είχα δώσει πριν από χρόνια σε κάποιους ανθρώπους που αγαπούσα και ιδιαίτερα στον πατέρα μου, Ανδρέα Παφίτη, ο οποίος ήταν μέρος της ιστορίας του 1967-1974…

Ρεκόρ και… ρεκόρ!

Η παρουσία των κυπριακών ομάδων στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από κάποια ρεκόρ, κυρίως αρνητικά. Η διαφορά δυναμικότητας, πλην του ΑΠΟΕΛ, ήταν τεράστια. Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα που έπαιξε τρεις φορές στην Ελλάδα. Τη σεζόν 1969-70 οι μαυροπράσινοι δέχτηκαν 101 τέρματα, όμως το ρεκόρ κατείχε η ΑΕΛ με 125 τέρματα, αριθμός που παραμένει μέχρι σήμερα στα αρχεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Την ΑΕΛ στην Ελλάδα οι παλαιότεροι θα τη θυμούνται πάντα λόγω του επιθέτου Παπαδόπουλος. Είχαμε τα έξι αδέλφια με κορυφαίο τον Παμπουλή, ενώ το ίδιο επίθετο είχαν και άλλοι παίκτες που ήταν στο ρόστερ. Γι' αυτό και έμεινε στην ιστορία ο ενθουσιασμός του δικτάτορα Παπαδόπουλου, καθώς σε κάποιο παιχνίδι που παρακολούθησε και ο ίδιος όταν άγγιζε την μπάλα παίκτης της ΑΕΛ ακουγόταν το όνομα Παπαδόπουλος!

Αναδείχθηκαν παικταράδες!

Η παρουσία κυπριακών ομάδων στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παίκτες να αγωνιστούν σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, κάνοντας τη μεταγραφή της ζωής τους. Τέτοιοι παίκτες ήταν ο Παμπουλής της ΑΕΛ που έγραψε τη δική του ιστορία στον Ολυμπιακό Πειραιώς και στον ΟΦΗ και ο Τάσος Κωνσταντίνου της ΕΠΑ με φοβερή καριέρα στην ΑΕΚ. Όμως, μεταγραφή έκαναν και άλλοι παίκτες όπως ο Λάκης Αβρααμίδης του Ολυμπιακού (ΑΕΚ), ο Λεωνίδας του ΑΠΟΕΛ (Ολυμπιακός Π.), ο Τιμοθέου του ΑΠΟΕΛ (ΑΕΚ - Απόλλων Αθηνών), ο Γιώργος Παντζιαράς, ο Παπέττας (Άρης Θεσσαλονίκης), ο Γκρέκορι (Ολυμπιακός Π.), ο Κουρέας (Ολυμπιακός Π.).

Με τις ομάδες τους αγωνίστηκαν στην Ελλάδα και παίκτες που είχαν «προϋπηρεσία» στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής. Ήταν πρώτα ο Παύλος Βασιλείου της ΕΠΑ ο οποίος είχε κάνει μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς, φθάνοντας μέχρι και στην Εθνική Ελλάδος. Ήταν επίσης και ο Ανδρέας Στυλιανού του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε από τον ΑΠΟΠ Πάφου, όμως γνωστός έγινε από τη θητεία του στον Πανιώνιο, όταν σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία. Ο Στυλιανού ήταν και ο ποδοσφαιριστής που συνδύαζε το ποδόσφαιρο με τον κλασικό αθλητισμό καθώς την ίδια εποχή ήταν πρωταθλητής στο μήκος, αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Παναθηναϊκού!

4509850830843168 1

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Χρειάζεται να βάλουμε φρέσκιες ιδέες»

«Χρειάζεται να βάλουμε φρέσκιες ιδέες»

«Χρειάζεται να βάλουμε φρέσκιες ιδέες»

«Με αγάπη και αισιοδοξία γι

«Με αγάπη και αισιοδοξία γι' αυτό που κάνουμε...»

«Με αγάπη και αισιοδοξία γι' αυτό που κάνουμε...»

Mε ανατροπή σε βάρος της ΑΕΛ, έκανε νικηφόρα αρχή η Ανόρθωση

Mε ανατροπή σε βάρος της ΑΕΛ, έκανε νικηφόρα αρχή η Ανόρθωση

Mε ανατροπή σε βάρος της ΑΕΛ, έκανε νικηφόρα αρχή η Ανόρθωση

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο