Βγαίνει η απόφαση για το πρωτάθλημα, δίνει γραμμή η UEFA

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Βγαίνει η απόφαση για το πρωτάθλημα, δίνει γραμμή η UEFA

Δεν… πέρασε από το Προεδρικό το πρωτόκολλο που συνέταξε η ΚΟΠ και το οποίο αφορούσε τόσο τις προπονήσεις και κατ' επέκταση τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Η ομοσπονδία στην ουσία ζήτησε κάποιες ελαφρύνσεις-διευκολύνσεις όσον αφορά τα διατάγματα, ωστόσο οι επιδημιολόγοι, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση, ήταν αντίθετοι, επιστρέφοντας την… μπάλα στην ΚΟΠ για τη συνέχιση ή όχι του πρωταθλήματος.


Απόφαση που εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα παρθεί σήμερα στη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΠ (11:00), εκτός και αν υπάρξει νέα... παράταση, αν και όλα συντείνουν πως αυτό θα γίνει σήμερα.


Όποια όμως απόφαση και να λάβει η ΚΟΠ, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην UEFA, η οποία, ως γνωστόν, ζήτησε από τις ομοσπονδίες της όπως εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για επανέναρξη των πρωταθλημάτων τους.


Θυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, για να κάνει αποδεκτή μία απόφαση για διακοπή πρέπει αυτή, είτε να στηρίζεται σε κυβερνητική απόφαση, είτε να αφορά ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο το μέλλον των σωματείων.


Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη η ΚΟΠ ζήτησε από την κυβέρνηση να διακόψει η ίδια το πρωτάθλημα -ώστε η ομοσπονδία να είναι καλυμμένη στην UEFA- όμως πήρε αρνητική απάντηση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΚΟΠ αναμένεται να παρουσιάσει στην UEFA την απόρριψη του πρωτοκόλλου της ομοσπονδίας ως κυβερνητική απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος, ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή της.


Η κυβέρνηση κάλεσε την ΚΟΠ όπως τροποποιήσει το πρωτόκολλό της ώστε να εναρμονιστεί με τα διατάγματα που ισχύουν για όλους, και τα οποία κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν για το ποδόσφαιρο. Από την πλευρά τους, η Ανόρθωση και η ΑΕΚ επέμειναν στη θέση τους ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.


Η ομοσπονδία, στη σχετική της ανακοίνωση μετά το πέρας της σύσκεψης, σημείωσε πως οι επιδημιολόγοι υπέδειξαν σειρά διατάξεων του πρωτοκόλλου της ομοσπονδίας που δεν συνάδουν με τα διατάγματα, καθώς και ότι από την κυβέρνηση ξεκαθαρίστηκε πως τα διατάγματα δεν είναι δυνατό να τροποποιηθούν. Παράλληλα η ΚΟΠ επισημαίνει πως η κυβέρνηση «αναγνώρισε εκ νέου το αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ και τη δυνατότητα της ομοσπονδίας να αποφασίζει η ίδια για τα πρωταθλήματά της», και ως εκ τούτου αυτή θα αποφασίσει τι θα πράξει.


Μετά το πέρας της συνάντησης στο Προεδρικό ακολούθησε γεύμα από την ΚΟΠ στην παρουσία των πρόεδρων της Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα, ΑΕΚ, ΑΕΛ, του αναπληρωτή προέδρου της Ομόνοιας και του Κίκη Φιλίππου, ως εκπρόσωπου του β΄ γκρουπ, και συζήτησαν σε πιο… ήρεμο κλίμα τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν.


Στο Προεδρικό, πέραν αυτών, το παρών τους έδωσαν ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Σπύρος Νεοφυτίδης εκ μέρους του ΠΑΣΠ, ο Γιώργος Πάπουτσος (Σύνδεσμος Διαιτητών) και ο Άντρος Κολουμπρής εκ μέρους των προπονητών.


Τα σημεία διαφωνίας
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η διαφωνία της κυβέρνησης σε σχέση με το πρωτόκολλο που της παρουσιάστηκε από πλευράς ΚΟΠ αφορά στο ενδεχόμενο ύπαρξης θετικού κρούσματος. Η ομοσπονδία στο πρωτόκολλό της κάνει αναφορά ότι θα μπαίνει σε καραντίνα μονάχα το άτομο που θα βρεθεί θετικό για διάστημα εφτά ημερών. Το διάταγμα όμως της κυβέρνησης κάνει λόγο για καραντίνα 14 ημερών σε όλα τα άτομα που έχουν έρθει επαφή με το θετικό κρούσμα.


Επιπρόσθετα, ένα άλλο σημείο στο οποίο υπήρξε διαφωνία είναι η μερική χρήση των αποδυτηρίων και γυμναστηρίων από τις 18 Μαΐου, ημερομηνία όπου θα αρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις. Ωστόσο, βάσει του διατάγματος της κυβέρνησης, τα γυμναστήρια και τα αποδυτήρια θα ανοίξουν στην τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, δηλαδή στις 9 Ιουνίου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να το επιτρέψει.

Κατηγορίες