Οι τέσσερις… σύμμαχοι της Κύπρου στα πλέι οφ

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Οι τέσσερις… σύμμαχοι της Κύπρου στα πλέι οφ

Χάμαρμπι, ΠΑΟΚ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας και Ζίλινα, μπορούν να θεωρηθούν… σύμμαχοι της Κύπρου στα πλέι οφ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η αυλαία των οποίων ανοίγει σήμερα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις ομάδες που συμφέρει στη χώρα μας να αποκλειστούν, ούτως ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητές μας να επιστρέψουμε στη 15άδα της κατάταξης της UEFA και να εξασφαλίσουμε πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο για δεύτερη διαδοχική σεζόν (δηλαδή και για την περίοδο 2023/24).


Η Κύπρος έπεσε από τη 14η στη 16η θέση και χρειάζεται να ανέβει ένα σκαλοπάτι ώστε να πετύχει τον στόχο της. Εντούτοις, όπως αναλύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται δεδομένο πως η 17η Τουρκία θα μας ξεπεράσει, μιας και θα έχει στους ομίλους το λιγότερο τρεις (ίσως και πέντε) ομάδες, την ώρα που βρίσκεται μόλις 1.100 βαθμούς πίσω μας.


Με βάση αυτό, το μοναδικό σενάριο που μας στέλνει στη 15άδα είναι να ξεπεράσουμε την Ελβετία (+675) και την Κροατία (+650) που έχουν τα ίδια δεδομένα με εμάς, δηλαδή μια ομάδα σίγουρα στους ομίλους κι άλλη μία στα πλέι οφ του Conference, αλλά και να κρατήσουμε από κάτω μας την Τσεχία (-1.200), που έχει ήδη δύο ομάδες στους ομίλους και άλλες δύο στα πλέι οφ του Conference. Κι αυτό νοουμένου πως δεν θα μας απειλήσουν Νορβηγία και Ελλάδα που βρίσκονται πιο χαμηλά.


Όπως γίνεται αντιληπτό, για να έχουμε πιθανότητες είναι απαραίτητο να έχουμε δεύτερη ομάδα στους ομίλους, δηλαδή μετά την Ομόνοια να μπει και η Ανόρθωση, αλλιώς η μάχη... χάνεται οριστικά. Από εκεί και πέρα, θα είναι ό,τι καλύτερο αν οι ανταγωνιστές μας έχουν απώλειες, ειδικά οι Τσέχοι, που αν μετά τις Σλάβια και Σπάρτα βάλουν ακόμη δύο ομάδες στους ομίλους και φτάσουν τις τέσσερις, θα είναι δεδομένο πως θα μας ξεπεράσουν.


Από πλευράς Τσεχίας θέση στη φάση ομίλων του Conference League διεκδικούν η Γιάμπλονετς, που αντιμετωπίζει τη Ζίλινα, και η Πλζεν, που αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, με αμφότερες να δίνουν απόψε εντός έδρας τα πρώτα τους παιχνίδια. Όπως γίνεται αντιληπτό οι ελπίδες της Κύπρου για να μην αυξηθούν οι τσεχικές ομάδες στους ομίλους εναποτίθενται στη σλοβακική ομάδα που απέκλεισε τον Απόλλωνα και στους Βούλγαρους.


Από εκεί και πέρα, Ελβετία και Κροατία θα προσπαθήσουν μετά τη Γιανγκ Μπόις και τη Ριέκα αντίστοιχα (παίζουν πλέι οφ CL έχοντας εξασφαλισμένη θέση σε όμιλο) να βάλουν στη φάση ομίλων και δεύτερη ομάδα. Οι Ελβετοί έχουν τη Βασιλεία στα πλέι οφ του Conference, όπου αντιμετωπίζει τη Χάμαρμπι, ενώ οι Κροάτες έχουν τη Ριέκα, που αναμετράται με τον ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» μετατρέπεται λοιπόν από αντίπαλος… σε σύμμαχος της Κύπρου, μιας και η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στη βαθμολογία και είναι πιο σημαντικό για τη χώρα μας να αποκλειστεί μια κροατική ομάδα παρά μια ελληνική.


Συνοπτικά οι αποψινοί αγώνες των «αντιπάλων» μας:


20:00 Πλζεν – ΤΣΣΚΑ Σόφιας


20:30 Βασιλεία – Χάμαρμπι


21:00 Γιάμπλονετς – Ζίλινα


21:00 ΠΑΟΚ – Ριέκα



14 ΕΛΒΕΤΙΑ 24.175


Γιανγκ Μπόις: Νίκησε 3-2 τη Φερεντσβάρος στα πλέι οφ CL


Bασιλεία: Απέκλεισε την Ούιπεστ, παίζει πλέι οφ ECL με Χάμαρμπι


-Η Λουκέρνη αποκλείστηκε από τη Φέγενορντ στον γ’ γύρο


-Η Σερβέτ αποκλείστηκε από τη Μόλντε στον β’ γύρο


15 ΚΡΟΑΤΙΑ 24.150


Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Έχασε 3-0 από τη Σερίφ Τιράσπολ στα πλέι οφ CL


Ριέκα: Απέκλεισε τη Χιμπέρνιαν, παίζει πλέι οφ ECL με ΠΑΟΚ


-Η Όσιγιεκ αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στον γ’ γύρο


-Η Χάιντουκ Σπλιτ αποκλείστηκε από την Τομπό στον β’ γύρο


17 ΤΟΥΡΚΙΑ 22.400


Μπεσίκτας: Απευθείας στους ομίλους CL.


Γαλατάσαραϊ: Απέκλεισε τη Σεντ Τζόνστον, παίζει πλέι οφ EL με Ράντερς


Φενέρμπαχτσε: Αρχίζει από πλέι οφ EL με Νέφτσι


Σίβασπορ: Απέκλεισε την Ντιναμό Μπατούμι, παίζει πλέι οφ ECL με Κοπεγχάγη


Tραμπζονσπόρ: Απέκλεισε τη Μόλντε, παίζει πλέι οφ ECL με Ρόμα


18 ΤΣΕΧΙΑ 22.300


Σλάβια Πράγας: Αποκλείστηκε από Φερεντσβάρος στο CL, παίζει πλέι οφ EL με Λέγκια


Σπάρτα Πράγας: Αποκλείστηκε από Μονακό στο CL, συνεχίζει ομίλους EL


Γιάμπλονετς: Αποκλείστηκε από τη Σέλτικ στο EL, παίζει πλέι οφ ECL με Ζίλινα


Πλζεν: Απέκλεισε τη Δε Νιου Σεντς, παίζει πλέι οφ ECL με ΤΣΣΚΑ Σόφιας


-Η Σλοβάτσκο αποκλείστηκε από τη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ στον β’ γύρο


19 ΝΟΡΒΗΓΙΑ 22.125


Μπόντο Γκλιμτ: Απέκλεισε την Πριστίνα, παίζει πλέι οφ ECL με Ζαλγκίρις


Ρόζενμποργκ: Απέκλεισε την Ντομζάλε, παίζει πλέι οφ ECL με Ρεν


-Η Μόλντε αποκλείστηκε από την Τραμπζονσπόρ στον γ’ γύρο


-Η Βαλερένγκα αποκλείστηκε από τη Γάνδη στον β’ γύρο


20 ΕΛΛΑΔΑ 21.700


Ολυμπιακός: Αποκλείστηκε από Λουντογκόρετς στο CL, παίζει πλέι οφ EL με Σλόβαν


ΠΑΟΚ: Απέκλεισε την Μποέμιανς, παίζει πλέι οφ ECL με Ριέκα


-Ο Άρης αποκλείστηκε από την Αστάνα στον β’ γύρο


-Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τη Βελέζ στον β’ γύρο


ΕΤΣΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ


Υπενθυμίζουμε ότι οι χώρες παίρνουν τους βαθμούς που κερδίζουν οι ομάδες τους διαιρούμενους με τον αριθμό των αρχικών εκπροσώπων τους στην Ευρώπη, γι' αυτό και η Κύπρος θα διαιρεί και φέτος με το τέσσερα (του χρόνου με πέντε). Στα προκριματικά, παίρνουμε 250 για κάθε νίκη (1.000) και 125 για κάθε ισοπαλία (500), ενώ στους ομίλους η χώρα μας θα παίρνει 500 για κάθε νίκη (2.000) και 250 για κάθε ισοπαλία (1.000). Η είσοδος στους ομίλους του Champions League πριμοδοτείται με 4.000 βαθμούς (παίρνει 800 ή 1.000 η χώρα αναλόγως αριθμού εκπροσώπων).