Μήπως αυτό που έγινε ήταν το ιδανικό;

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ

Δημοσιευτηκε:

Μήπως αυτό που έγινε ήταν το ιδανικό;

Κανείς και με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να πείσει κάποιον Ομονοιάτη πως είναι καλύτερα που η ομάδα του θα αγωνιστεί στο Europa League και όχι στο Champions League της μεγαλύτερης αίγλης και των περισσότερων εκατομμυρίων. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο είναι ενδεχομένως προς το συμφέρον της Κύπρου όσον αφορά τη βαθμολογία της στην UEFA και τη μάχη για το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο και δεύτερο στο Champions League, κάτι που στην τελική ίσως και να ευνοήσει το ίδιο το τριφύλλι.


Όμως, βλέποντας το θέμα... καθαρά βαθμολογικά και δίχως να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε άλλη παράμετρος, η συμμετοχή των πρασίνων στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση ίσως και να αποδειχεί πως είναι το ιδανικό σενάριο, όσον αφορά αποκλειστικά την προσπάθεια της Κύπρου να κρατηθεί στη 15άδα της βαθμολογίας της UEFA για την πενταετία 2016/17 - 2020/21.


Μπορεί αυτό να φαίνεται εκ πρώτης περίεργο αν σκεφτεί κανείς πως η συμμετοχή στο Champions League πριμοδοτείται από την UEFA με μπόνους 4.000 βαθμών ενώ αυτή στο Europa League όχι, όμως σκεπτόμενοι... πιο βαθιά, τα πράγματα έχουν αλλιώς.


Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι στο Europa League μια ομάδα αναμένεται να πάρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το αν αγωνιζόταν στην κορυφαία διοργάνωση κι επομένως να καλύψει (από νίκες και ισοπαλίες) το μπόνους 4.000 βαθμών που θα έπαιρνε στο άλλο σενάριο.


Στη φάση ομίλων οι νίκες πριμοδοτούνται με 2.000 βαθμούς και οι ισοπαλίες με 1.000, επομένως το μπόνους 4.000 βαθμών για είσοδο στο Champions League ισοδυναμεί με δύο νίκες ή αλλιώς με μία νίκη και δύο ισοπαλίες. Και είναι πολύ πιθανόν μια κυπριακή ομάδα να πάρει στο Europa League αυτά τα αποτελέσματα ως επιπρόσθετα σε σχέση με όσα θα έπαιρνε στο Champions League, καλύπτοντας έτσι το μπόνους.


Φυσικά, τα πάντα είναι... σχετικά και αναλόγως και της κλήρωσης που θα είχε η ομάδα στη μία ή στην άλλη διοργάνωση, έτσι και στην περίπτωση της Ομόνοιας το ποιο σενάριο θα αποδειχθεί καλύτερο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την κλήρωση που θα έχει και βεβαίως απ' τα αποτελέσματα που θα πάρει.


Ρίχνοντας πάντως μια ματιά στις τελευταίες πέντε συμμετοχές ομάδων μας στους ομίλους του Europa League, παρατηρούμε πως μόνο μία φορά δεν καλύφτηκε το μπόνους 4.000 βαθμών, μία «ισοφαρίστηκε» και τις άλλες τρεις ξεπεράστηκε.


Πέρσι (2019/20) ο ΑΠΟΕΛ με τρεις νίκες και μία ισοπαλία στον όμιλο πήρε 7.000 βαθμούς (στα νοκ-άουτ δεν πήρε καθώς μέτρησε δύο ήττες στη φάση των 32 από τη Βασιλεία). Την προηγούμενη σεζόν (2018/19) ο Απόλλωνας πήρε 5.000 βαθμούς (δύο νίκες, μία ισοπαλία) και η ΑΕΚ 4.000 (μία νίκη, δύο ισοπαλίες). Την περίοδο 2017/18 ο Απόλλωνας πήρε 3.000 (τρεις ισοπαλίες) ενώ τη σεζόν 2016/17 ο ΑΠΟΕΛ πήρε 10.000 (τέσσερις νίκες στον όμιλο κι άλλη μία στους 32 επί της Μπιλμπάο).


Νοουμένου λοιπόν πως στο Champions League είναι εξαιρετικά δύσκολο (για οποιαδήποτε ομάδα μας) να πάρει αποτελέσματα (στις τελευταίες δύο συμμετοχές, ο ΑΠΟΕΛ πήρε συνολικά 3.000 βαθμούς από ισοπαλίες με Άγιαξ και [δύο] με Ντόρτμουντ, αποτελέσματα που ήταν υπερβάσεις), είναι πολύ πιθανόν η συμμετοχή της Ομόνοιας στο Europa League να αποδειχθεί πιο συμφέρουσα για την Κύπρο, αποκλειστικά -επαναλαμβάνουμε- όσον αφορά τη βαθμολογία της στην UEFA.