Ο Μουρίνιο, το «μάθημα» και ο Λένον…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 18.9.2022
Ο Μουρίνιο, το «μάθημα» και ο Λένον…

Θυμάμαι την προηγούμενη μέρα του αγώνα του ΑΠΟΕΛ με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, τη σεζόν 2011-12, ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ζοσέ Μουρίνιο δέχτηκε «επίθεση» ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους. Για τον ίδιο, για συγκεκριμένους παίκτες, αν θυμάμαι καλά και για τις επιλογές του.

Μιλάμε για «βροχή» (στην Κύπρο θα τις χαρακτηρίζαμε ίσως και «σκληρές») ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι ακριβώς τις αντιδράσεις του Πορτογάλου, αλλά έφυγα «γεμάτος» από τη συνέντευξη Τύπου. Ήταν ένα «μάθημα δημοσιογραφίας» για μένα. Γενικότερα, υπάρχουν προπονητές σε όλο τον κόσμο που αντιδρούν μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά αυτό, ως επί το πλείστον, δεν είναι πρόβλημα των δημοσιογράφων.

Αν οι προπονητές δεν έχουν την ψυχραιμία να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται, τότε γιατί πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις Τύπου; Για να μας πουν τα τετριμμένα; Ενίοτε συναντάμε και στην Κύπρο απαράδεχτες συμπεριφορές προπονητών. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του Νιλ Λένον, όταν αντέδρασε έντονα και «επιτέθηκε» σε δημοσιογράφο.

Η ερώτηση που τέθηκε στον Λένον ήταν η ακόλουθη: «Η Ομόνοια μετά τα ματς με τη Γάνδη δείχνει να μην βγάζει τη νοοτροπία ομάδας που θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ακόμη και με την ΑΕΚ που προηγήθηκε με 2-0 παραλίγο να χάσει. Ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη τι μπορεί να πει; Γιατί η Ομόνοια δεν εμπνέει μέχρι στιγμής;» Ο Λένον αντέδρασε και μεταξύ άλλων ρώτησε τον δημοσιογράφο (αν είναι δυνατόν), «ποιος νομίζεις ότι είσαι;» Είναι δημοσιογράφος, κύριε Λένον, και η πολύ φυσιολογική ερώτηση που έκανε ο συνάδελφος αφορούσε και εσένα (ειδικά εσένα), όχι μόνο τους παίκτες.

Ο Λένον δεν έδειξε σεβασμό στο λειτούργημα του δημοσιογράφου. Άλλωστε, οι ερωτήσεις αποσκοπούν στην ενημέρωση του κόσμου. Ο δημοσιογράφος λειτουργεί και ως «διαμεσολαβητής» μεταξύ του κόσμου και των πρωταγωνιστών.

Γενικότερα, αν ένας δημοσιογράφος απευθύνει μία ερώτηση που είναι προσβλητική ή ασεβής, τότε να καταλάβουμε έως έναν βαθμό μερικές αντιδράσεις. Οι προπονητές είναι άνθρωποι με συναισθήματα, έντονα μετά τα παιχνίδια. Ωστόσο, οφείλουν να διαχειρίζονται τον θυμό τους και ιδίως να ξεχωρίζουν τις λογικές ερωτήσεις από τις προσβλητικές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ναι, η ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού πέτυχε!

Ναι, η ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού πέτυχε!

Ναι, η ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού πέτυχε!

Στα ευρωπαϊκά μια ομάδα αγωνίζεται... η Κύπρος!

Στα ευρωπαϊκά μια ομάδα αγωνίζεται... η Κύπρος!

Στα ευρωπαϊκά μια ομάδα αγωνίζεται... η Κύπρος!