Μιχαηλίδης για δελτία υγείας φυγόστρατων: «Στο πυρ το εξώτερον, εάν αποδειχθεί»

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 3.6.2022
Μιχαηλίδης για δελτία υγείας φυγόστρατων: «Στο πυρ το εξώτερον, εάν αποδειχθεί»
Tελετή εγκαθίδρυσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ.

Για το ζήτημα (το οποίο αποκάλυψε ο ΠΟΛΙΤΗΣ) με τα δελτία υγείας ποδοσφαιριστών και γενικότερα αθλητών που έχουν απαλλαχθεί από τον στρατό επικαλούμενοι προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά αγωνίζονται κανονικά -μέχρι και στην πρώτη κατηγορία- μίλησε ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ.


Όπως εξήγησε, στις υποθέσεις που έχει ενώπιόν του ο οργανισμός, τα δελτία υγείας εκδόθηκαν πριν από το 2019, έτος κατά το οποίο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο το οποίο δεν επιτρέπει την έκδοση δελτίου υγείας σε αθλητές που απαλλάχθησαν λόγω προβλήματος ψυχικής υγείας. Πλέον, με τροποποίηση του νόμου, ο ΚΟΑ θα μπορεί να ανακαλεί αυτά τα δελτία.


Σε ό,τι αφορά δελτία υγείας που εκδόθηκαν με παράτυπο τρόπο, ο Μιχαηλίδης τόνισε πως, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα τα πετάξουν «στο πυρ το εξώτερον» αν και ακολούθως σημείωσε ότι «θα το δούμε με τον νομικό μας σύμβουλο, δεν είναι τόσο απλό».


Διαβάστε όσα είπε...


«Σεβόμενος τον χρόνο σας να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την αρχή. Όταν αναλάβαμε το 2019 υπήρχε ένα σύστημα εκεί, ένα σχέδιο. Έφερναν εξετάσεις, γινόταν αξιολόγηση από το ιατρικό τιμ κι εξεδίδετο το δελτίο υγείας. Όποιος έπαιρνε αναστολή για λόγους ψυχικής υγείας, δεν μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα τα ιατρικά προς Θεού, έφευγε από τον στρατό αλλά διατηρούσε το δελτίο υγείας, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Επειδή διαπιστώθηκε αυτό το μεγάλο ζήτημα, ο τότε υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης μαζί μας προωθήσαμε τον νόμο για τη φυγοστρατία, ψηφίστηκε το 2019. Από τότε όποιος στρατεύσιμος αθλητής ισχυρίζεται ότι έχει θέματα ψυχικής υγείας, δεν δικαιούται δελτίο υγείας.


Σωστά, αφορούν προηγούμενα χρόνια οι υποθέσεις. Ο νόμος δεν πάει αναδρομικά. Από το 2019 και μετά όσοι έχουν αυτά τα προβλήματα δεν δικαιούνται δελτίο υγείας. Από τα παλιά όμως πρέπει να πούμε πως όταν λήγει το δελτίο υγείας -που είναι τριών χρόνων- δεν ανανεώνεται αν υπάρχει πρόβλημα με την αναστολή λόγω ψυχικής υγείας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ερχόταν ο τάδε για κατάταξη, έμπαινε μέσα, έβγαζε δελτίο υγείας κι έφευγε αμέσως. Ο ΚΟΑ δεν μπορούσε να το ακυρώσει ή να το ανακαλέσει. Το υπουργείο Άμυνας πήγε πριν από κάποιους μήνες στη Βουλή και ζήτησε τροποποίηση του νόμου, οπότε τώρα, ο ΚΟΑ, αν υφίσταται τέτοιο θέμα να μπορεί να ανακαλέσει το δελτίο».


Για το τι γίνεται τώρα με τις περιπτώσεις αθλητών που πήραν απαλλαγή και παίζουν στην πρώτη κατηγορία: «Εγώ αυτή τη διαδικασία που σας ανέλυσα είναι η σωστή διαδικασία χωρίς απατεωνιά, χωρίς τα προβλήματα που διαβάσαμε. Αν μας δοθεί κατάλογος τριών-τεσσάρων-δέκα-είκοσι ονομάτων, εμείς θα δώσουμε τη θέση του ΚΟΑ αναλυτικά. Ήρθε η Αστυνομία και πήρε κατάθεση, δώσαμε όσα στοιχεία έχουμε γιατί δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Ασφαλώς πρέπει να ακυρωθούν αυτά τα δελτία υγείας, χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτό θα γίνει για όσους εμπίπτουν στον νόμο. Εγώ μιλώ για τις παλιές .υποθέσεις. Πριν από το 2013. Εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, που εκδόθηκαν δελτία με παράνομο-παράτυπο τρόπο, όχι μόνο πρέπει να ακυρωθούν αλλά να τα πετάξουμε στο πυρ το εξώτερον. Κάνει τις έρευνες η Αστυνομία, πρέπει να αποδειχθεί κάτι, γιατί μπορεί να μην είναι όπως τα διαβάζουμε».


«Αν είναι πριν από το 2013 σημαίνει ανανεώθηκαν αυτά τα δελτία τρεις-τέσσερις φορές. Ό,τι μας ζητηθεί, εμείς έχουμε φάκελο για τον κάθε έναν. Εμείς έχουμε μηχανογραφήσει το σύστημα, οπότε με ένα κουμπί ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται για τα δελτία υγείας».


Για τις πρόσφατες περιπτώσεις: «Θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει το πόρισμα και αν μια Αρχή έρθει και μας πει ότι αυτά τα δελτία εκδόθηκαν παράνομα, εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Η έκδοση του δελτίου γίνεται από την αξιολόγηση των ιατριών. Ο ΚΟΑ ως διοικητικό συμβούλιου δεν εκδίδει δελτίο υγείας. Αν μας πουν ότι πρέπει να κοπούν, είναι ένα κουμπί. Αν μας πει η Αστυνομία πως έχουν εκδοθεί παράνομα, φυσικά θα ζητήσουμε και τη γνώμη της ιατρικής μας ομάδας να ξέρουμε τι θα συζητήσουμε. Αν είναι απόφαση του δ.σ. σαφώς και θα την πάρουμε. Αν είναι θέμα δικό μας και η μπάλα είναι πάνω μας, εμείς θα πάρουμε την απόφαση αμέσως».


Αν πήραν απαλλαγή από τον στρατό πριν από το νομοσχέδιο και παίζουν ποδόσφαιρο, δεν είναι παράνομη η έκδοση του δελτίου; «Πολύ πιθανόν αλλά δεν μπορώ να εκφράσω άποψη τώρα. Είναι πολύ υποθετικές ερωτήσεις. Δεν θέλω να καλύψω κανέναν. Αν εκδόθηκαν με τον τρόπο που λέτε ασφαλώς είναι παράνομα και δεν πρέπει να ισχύουν. Έχουμε τη ιατρική μας ομάδα που κάνει την αξιολόγηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, σε πρωτοβάθμιο το κάνει ο ιατρός της ομάδας, με την υπογραφή του. Αν εμείς όμως έχουμε μπροστά μας περιπτώσεις που πρέπει να πάρουμε απόφαση γιατί εκδόθηκαν παράνομα ή παράτυπα θα το δούμε με τον νομικό μας σύμβουλο, δεν είναι τόσο απλό».


«Οι παράνομες περιπτώσεις, λόγω τιμής δεν ξέρω πόσες είναι. Όχι δεν ρώτησα. Διαβάζω πως πρόκειται για τρεις-τέσσερις. Εμείς έχουμε υπόψη ότι πιθανότατα να χρειαστεί να ανακληθούν όχι με το περιστατικό που είναι τώρα υπό εξέταση. Παιδιά που πιθανότατα με τη νέα τροποποίηση του νόμου να χρειαστεί τα δελτία να ανακληθούν. Ίσως καμιά σαρανταριά περιπτώσεις, δεν ξέρουμε, πρέπει να εξεταστεί το θέμα και τώρα, πιο ήρεμα που τέλειωσαν τα πρωταθλήματα, είναι η καλύτερη εποχή. Ναι πιθανόν να υπάρχουν και στην πρώτη κατηγορία».

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι αποφάσεις του αθλητικού δικαστή

Οι αποφάσεις του αθλητικού δικαστή

Οι αποφάσεις του αθλητικού δικαστή