Αγωνία, προβληματισμός και αναταράξεις την επόμενη ημέρα του Brexit

Amir Δημοσιεύθηκε 2.2.2020
Αγωνία, προβληματισμός και αναταράξεις την επόμενη ημέρα του Brexit
Το ποδόσφαιρο στην Βρετανία περιμένει με αγωνία την επόμενη ημέρα του Brexit και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κόσμο της μπάλας

Το ποδόσφαιρο στην Βρετανία περιμένει με αγωνία την επόμενη ημέρα του Brexit και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κόσμο της μπάλας.

Η μεταβατική περίοδος, που άνοιξε από τα μεσάνυχτα της Παρσκευής 31 Ιανουαρίου 2020 και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου, θα ορίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων γύρω από το μελλοντικό καθεστώς των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθεστώς που θα αφορά φυσικά και το ποδόσφαιρο.


Είναι απόλυτα λογικό, στη χώρα που διοργανώνει το πιο οικονομικά ισχυρό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, τη Premier League, το Brexit να προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και έντονο προβληματισμό σε πoδοσφαιριστές, συλλόγους και ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται σε ανάλυση τής γαλλικής ιστοσελίδας του «media group RMC».


Το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των ποδοσφαιριστών-εργαζομένων, εντός και εκτός της χώρας, το νόμισμα στο οποίο θα πληρώνονται οι παίκτες και η φορολογία μετά το Brexit αποτελούν πηγές ανησυχίας για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.


Είναι χαρακτηριστικό πως, μετά το Brexit, οι αγγλικοί σύλλογοι δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης ποδοσφαιριστών 16 και 17 ετών, τουλάχιστον έως ότου αποφασίσει η FIFA, εάν θα γίνει σχετική εξαίρεση.


Μέχρι τώρα, οι ομάδες της Premier League μπορούσαν να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές τέτοιας ηλικίας, εάν αυτοί προέρχονταν από χώρα που ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, κάτι που όμως με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αυτό θα τελείωνε.


«Για τη Premier League, ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του Brexit αφορά στους μελλοντικούς κανόνες μετανάστευσης» δήλωσε ο Μπαστιέν Ντρατ, συγγραφέας του βιβλίου «Αγορά: η οικονομία του ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα».


Όλοι οι ποδοσφαιριστές από χώρες της ΕΕ είναι ελεύθεροι να αγωνίζονται σε αγγλικούς συλλόγους, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ελεύθερης μετακίνησης. Αυτό, όμως, θα σταματήσει με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit.


Τότε, οι σύλλογοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν άδεια εισόδου (σ.σ. βίζα) για τα νέα αστέρια τους. Ακόμη φυσικά, δεν έχει προσδιοριστεί το νέο καθεστώς, αφού δεν είναι γνωστό εάν θα διατηρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ποδοσφαιριστών-εργαζομένων ή εάν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες.


Μέχρι σήμερα, οι ποδοσφαιριστές που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, πρέπει να λάβουν άδεια εργασίας και να ζητήσουν σχετική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FA).


«Η αγγλική ομοσπονδία (FA) πιέζει για αύξηση των ποσοστώσεων παικτών που έχουν εκπαιδευτεί σε συλλόγους, προκειμένου να ευνοηθεί η εμφάνιση ταλέντων, κάτι που θα μείωνε τη ζήτηση για ξένους», συνεχίζει ο Μπάστιεν Ντρατ.


Προς τούτο, FA πρότεινε την αλλαγή από δεκαεπτά σε δεκατρείς (ή ακόμη και δώδεκα) ξένους ποδοσφαιριστές στις ομάδες της Premier League.


Το 2016, το έτος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το BBC υπολόγισε ότι 332 ποδοσφαιριστές στα δύο υψηλότερα επίπεδα αγγλικού και σκωτικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια να αγωνίζονται εάν εφαρμοστούν τα αναμενόμενα πρότυπα.


Αλλά οι Βρετανοί παρατηρητές αναφέρουν ότι, εάν η κυβέρνηση και η FA προσπαθήσουν να επιβάλλουν τέτοιους αυστηρούς κανόνες, είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους, κλείνοντας την πόρτα στα καλύτερα ταλέντα. Κάτι που θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις κι ενδεχομένως να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Premier League, ένα πρωτάθλημα που το 2018 παρουσίασε κύκλο εργασιών, ύψους 5,4 δισετατομμύρια ευρώ.


Κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναμόρφωση της αθλητικής στρατηγικής των ισχυρότερων συλλόγων της Premier League.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, η πτώση της λίρας συνέβαλε στην απώλεια της πρώτης θέσης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (666 εκατομμύρια έσοδα) μεταξύ των πλουσιότερων συλλόγων του κόσμου το 2017-2018, μένοντας πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης (750) και Μπαρτσελόνα (690).


Επίσης, μια μελέτη του παρατηρητηρίου ποδοσφαίρου CIES, διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στη Premier League γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου (Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, κ.λπ.).


«Από την σεζόν 2017-2018, οι πολίτες της ηπειρωτικής Ευρώπης ήταν περισσότερο παρόντες στα παιχνίδια της Premier League από τους Βρετανούς», υπολόγισε το CIES.


Παράλληλα, ο χρόνος για τους ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν στην Αγγλία μειώθηκε σταδιακά, για να προκύψει το χειρότερο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-2019.


Το Brexit θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές ομάδες της Premier League να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στη μεταγραφική αγορά και να πιεστούν για να στοιχηματίσουν σε μια νέα γενιά υποσχόμενων νέων Άγγλων ποδοσφαιριστών, που θα μπορούσε να φέρει ευχάριστα αποτελέσματα για την ομοσπονδία και τα «τρία λιοντάρια».


Σε κάθε περίπτωση, η αγγλική ομοσπονδία αναμένεται να τοποθετηθεί στα νέα δεδομένα στην προγραμματισμένη συνάντηση των συλλόγων της Premier League στις 6 Φεβρουαρίου.


Επιπτώσεις φυσικά θα υπάρξουν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά συνολικά στον αθλητισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Για παράδειγμα, η Φόρμουλα Ένα θα είναι ένας από τους κλάδους, στους οποίους το Brexit θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση.


Επτά από τις δέκα ομάδες έχουν τα εργοστάσιά τους στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και η Honda και η Pirelli έχουν κέντρο επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει 4.200 άτομα και θα αναγκάσει τους ιθύνοντες του πρωταθλήματος να διαπραγματευτούν μια νέα πολιτική για τα σύνορα.

]]>

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Αλόνσο θέλει τον Γκιουλέρ ως δανεικό στη Λεβερκούζεν

Ο Αλόνσο θέλει τον Γκιουλέρ ως δανεικό στη Λεβερκούζεν

Ο Αλόνσο θέλει τον Γκιουλέρ ως δανεικό στη Λεβερκούζεν

Διαλύεται λόγω χρεών η Ντνίπρο, πρόκριση για την Ακαντέμια Πούσκας στο Conference

Διαλύεται λόγω χρεών η Ντνίπρο, πρόκριση για την Ακαντέμια Πούσκας στο Conference

Διαλύεται λόγω χρεών η Ντνίπρο, πρόκριση για την Ακαντέμια Πούσκας στο Conference

Σκέφτεται Έζε η Σίτι, εάν φύγει ο Ντε Μπρόινε

Σκέφτεται Έζε η Σίτι, εάν φύγει ο Ντε Μπρόινε

Σκέφτεται Έζε η Σίτι, εάν φύγει ο Ντε Μπρόινε

Με Μπαπέ παρουσίασε την τρίτη της φανέλα η Ρεάλ

Με Μπαπέ παρουσίασε την τρίτη της φανέλα η Ρεάλ

Με Μπαπέ παρουσίασε την τρίτη της φανέλα η Ρεάλ