Γι’ αυτό δεν στέριωσε σε ομάδα ο Σα Πίντο!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 18.6.2023
Γι’ αυτό δεν στέριωσε σε ομάδα ο Σα Πίντο!
Οι λόγοι που έφευγε από όπου εργάστηκε ο νέος προπονητής του ΑΠΟΕΛ

Ένα από τα θέματα που σχολιάστηκε έντονα, από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο ΑΠΟΕΛ προχωράει σε συνεργασία με τον Ρικάρντο Σα Πίντο, ήταν το γεγονός ότι δεν στέριωσε σε καμία ομάδα μέχρις στιγμής στην καριέρα του. Επί τούτου ρωτήθηκε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από τους γαλαζοκίτρινους. «Θα προτιμούσα να έμενα σε μία ομάδα 2-3 χρόνια. Λόγω διάφορων προβλημάτων δεν συνέβη αυτό. Πολλές φορές θα μπορούσα να ανανεώσω με κάποιες ομάδες αλλά δεν το έκανα διότι πίστευα ότι δεν θα δούλευα όπως ήθελα» απάντησε. Πράγματι σε κάθε του σταθμό, υπήρχαν διαφορετικά προβλήματα για να μην παραμείνει, ακόμη κι όταν δεσμευόταν με συμβόλαιο.

Πιο κάτω θα δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση:

1.Σπόρτινγκ (αθλητικός διευθυντής): Προτού ξεκινήσει προπονητική καριέρα, τον Νοέμβριο του 2009 ήταν αθλητικός διευθυντής της Σπόρτινγκ. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2010, όταν μετά από νίκη 4-3 επί της Μάφρα, είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον ποδοσφαιριστή Λίεντσον, ενώ σύμφωνα με τα πορτογαλικά Μέσα τον γρονθοκόπησε. Η Σπόρτινγκ ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για πειθαρχικές ευθύνες και παράλληλα ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σα Πίντο, τονίζοντας όμως την αφοσίωση του Πορτογάλου στην ομάδα.

4558441137214871 sporting

2. Σπόρτινγκ (προπονητής): Mετά από μία περίοδο ως βοηθός στη Λεϊρία και ένα πέρασμα από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ, ανέλαβε ως προπονητής στην πορτογαλική ομάδα στις 13 Φεβρουαρίου 2012, αντικαθιστώντας έναν πρώην τεχνικό του ΑΠΟΕΛ, τον Ντομίνγκος Πασιένσια. Mέχρι τον Οκτώβριο απολύθηκε μετά από ήττα 3-0 από την Ουγγρική Βιντεότον στο Europa League και δύο ημέρες πριν από αγώνα με την Πόρτο στο πρωτάθλημα, στο οποίο η Σπόρτινγκ ήταν έβδομη με έξι βαθμούς σε πέντε παιχνίδια.

4558441286841828 redstar

3. Στις 18 Μαρτίου 2013 ήρθε η ανακοίνωση από τον Ερυθρό Αστέρα για τον Σα Πίντο. Έκανε ξεκίνημα με συνεχόμενες νίκες, με το τέλος του πρωταθλήματος να βρίσκει το συγκρότημα του Βελιγραδίου πίσω από την πρωταθλήτρια Παρτίζαν. Στα μέσα Ιουνίου υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος την αποτυχία της διοίκησης να υλοποιήσει τα σχέδια ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

4558440943827222 ofi

4. Τον Οκτώβριο του 2013 ήρθε η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τις τύχες του ΟΦΗ με τη συμφωνία να είναι για συνεργασία μέχρι το καλοκαίρι και όψιον ανανέωσης γι’ ακόμη ένα χρόνο. Οδήγησε την κρητική ομάδα ένα βήμα πριν από τον τελικό του κυπέλλου, έχοντας αποκλειστεί στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό. Μετά το τέλος της σεζόν ενημέρωσε ότι δεν θα συνεχίσει, ενώ μετέπειτα διεκδίκησε δικαστικώς τα χρήματα που του οφείλονταν.

5. Επόμενος σταθμός και πάλι στην Ελλάδα, με τον Ατρόμητο να τον ανακοινώνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από αγώνα με τον Ολυμπιακό. Σημειώνεται ότι, χρόνια αργότερα, ο Τάκης Φύσσας είχε καταθέσει στη «δίκη των 28» πως σε συνομιλία με τον Σα Πίντο, ο Πορτογάλος υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες και ένιωθε ότι παρεμβαίνουν στο έργο του (σ.σ. τονίζεται ότι στην υπόθεση τότε είχαν απαλλαχθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας για οποιαδήποτε κατηγορία όλοι οι εμπλεκόμενοι).

6. Τον Ιούνιο του 2015 επέστρεψε στην πατρίδα του αναλαμβάνοντας την Μπελενένσες, στη θέση του Λίτο Βιντιγκάλ που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στην ΑΕΛ. Αν και υπέγραψε διετές συμβόλαιο, μέχρι τον Δεκέμβριο έδωσε παραίτηση, μετά την ήττα 4-3 από την Ακαντέμικα, με την Μπελενένσες να είναι στην 13η θέση του πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν ένας τρόπος για να αφυπνίσει την ομάδα από την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Προηγουμένως κατέγραψε την καλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.

7. O Mάιος του 2016 τον βρίσκει στην Αλ Φατέχ, όπου έμεινε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, με την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας να ανακοινώνει την αποχώρησή του και ενώ βρισκόταν στον πυθμένα της βαθμολογίας. Πάντως, πριν να βγει το φιρμάνι, κυκλοφορούσαν φήμες ότι για τον Σα Πίντο ενδιαφέρεται η Λέγκια.

4558440370174628 atromitos

8. Εν τέλει ο Πορτογάλος επιστρέφει στον Ατρόμητο στις 6 Φεβρουαρίου 2017, έχοντας όψιον ανανέωσης και για τη νέα χρονιά. Μάλιστα, είχε συμφωνήσει για την ανανέωση, όμως μέσα Ιουνίου έδειξε τάσης φυγής, δηλώνοντας στη διοίκηση της ομάδας του Περιστεριού ότι έχει δελεαστική πρόταση από το Βέλγιο, αν και τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συνθήκες της συνεργασίας τους.

9. Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου 2017, ανακοινώθηκε από την Σταντάρ Λιέγης, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου και την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα που την έφερε στα προκριματικά του Champions League μετά από επτά χρόνια. Παρά την επιτυχία, στις 20 Μαΐου 2018 γνωστοποιήθηκε η αποχώρησή του από τους Βέλγους, της κακής σχέσης και των διάφορων επεισοδίων που είχαν γίνει με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μπρούνο Βενανζί. «Ελπίζω ότι ο διάδοχός μου θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί» δήλωσε ο Σα Πίντο φεύγοντας, ενώ από την πλευρά του ο διοικητικός ηγέτης ανάφερε: «Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αλλά η εικόνα της Σταντάρ είναι επίσης σημαντική».

4558440672611440 legia

10. Toν Αύγουστο του 2018 πήγε στη Λέγκια, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, αλλά στις αρχές Απριλίου 2019 πήρε απολυτήριο, μετά από ήττα 4-0 από την Βίσλα, που ήταν η τρίτη στα τελευταία έξι παιχνίδια, χάνοντας έδαφος από την κορυφή τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου (σ.σ. το πρωτάθλημα πήρε εν τέλει η Πιαστ Γκλίβιτσε με διαφορά τεσσάρων πόντων από την Λέγκια). Έχοντας προηγουμένως στη σεζόν αποκλειστεί και από το κύπελλο, ο πρόεδρος της ομάδας της Βαρσοβίας, Ντάριους Μιοντούσκι, δήλωσε για τη διακοπή της συνεργασίας: «Στόχος μας είναι τα τρόπαια. Αν ο δρόμος για να τα κερδίσεις είναι να ξεφύγεις, τότε πρέπει να δράσεις. Αυτός είναι ο λόγος».

11. Στις αρχές του Ιουλίου του 2019, επιστρέφει στην χώρα του και βάζει υπογραφή σε διετές συμβόλαιο με την Μπράγκα. Η πρόκριση στη νοκ άουτ φάση του Europa League δεν ήταν ικανή να τον κρατήσει στον πάγκο, αφού ελέω της κακής πορείας στο πρωτάθλημα (5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες) πήρε χαρτί απόλυσης στις 23 Δεκεμβρίου.

12. Η συνέχεια τον βρίσκει στη Βραζιλία και την Βάσκο ντα Γκάμα με την οποία κάνει συμφωνία στις 13 Οκτωβρίου 2020 για συνεργασία μέχρι το τέλος της σεζόν. Η θητεία του κράτησε μόλις 15 ματς, κατά τα οποία πήρε μόλις τρεις νίκες, ενώ στα υπόλοιπα είχε έξι ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες. Με την ομάδα στη ζώνη του υποβιβασμού απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στις 29 Δεκεμβρίου. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για ρήξη του με τους οπαδούς, λόγω της πορείας της ομάδας.

13. Δεν έμεινε για πολύ καιρό στην ανεργία και στις 20 Ιανουαρίου ήρθε σε συμφωνία δυόμιση χρόνων με την Γκαζιαντέπ. Μέχρι τον Μάιο αποφάσισε να φύγει, λόγω και της αποχώρησης του προέδρου που τον πήρε στην ομάδα. Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρο τούς ιθύνοντες του ποδοσφαίρου στην Τουρκία, κατηγορώντας τους για τις σχέσεις προέδρων, μάνατζερ και παικτών και του γεγονότος ότι γίνονται συχνές αλλαγές προπονητών. «Αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο στην Τουρκία δεν ξέρουν τη δουλειά. Οι προπονητές αλλάζουν συνεχώς. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Πορτογαλία. Υπάρχει δεσμός μεταξύ προέδρων, μάνατζερ και παικτών. Επομένως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μικρές. Δείτε τις ομάδες που έπεσαν, όλες άλλαξαν 7-8 προπονητές. Δεν υπάρχει τέτοιο ρεκόρ στον κόσμο». Πάντως, είπε κιόλας ότι αν έχει προσφορά, θα επέστρεφε ξανά!

4558440034673731 moreirense

14. Τον Ιανουάριο του 2022 ανέλαβε τη Μορεϊρένσε, με την οποία έχασε τη μάχη στα μπαράζ υποβιβασμού από την Τσάβες. Ο Πορτογάλος δεν ήταν στον πάγκο σε αυτούς τους αγώνες, αφού του είχε επιβληθεί 15μερή αναστολή και πρόστιμο 2.805 ευρώ για πρόκληση αντιπάλων οπαδών στην προηγούμενη φάση απέναντι στη Βιζέλα. Λόγω αυτής της απόφασης έκανε κριτική κατά του αρχηγού της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του δια τον λόγο ότι παρότρυνε σε εξέγερση τους οπαδούς της ομάδας του. Η θητεία του ολοκληρώθηκε με το τέλος του συμβολαίου του.

4558439757172803 estenghal

15. Επόμενος σταθμός και τελευταίος πριν από τον ΑΠΟΕΛ ήταν το Ιράν και η Εστεγκλάλ, με την οποία υπέγραψε για δύο χρόνια. Κέρδισε το Σούπερ Καπ, το οποίο αφιέρωσε στις γυναίκες και τους άνδρες της χώρας που υποφέρουν, καθώς και το κύπελλο, ενώ την οδήγησε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Επιπλέον, εξελέγη προπονητής της χρονιάς με ποσοστό 54%. Το συμβόλαιό του δεν το εξάντλησε και στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του έκανε λόγο για κακουχίες. «Αντιμετώπισα προκλήσεις που δεν μπορούσαν πλέον να αγνοηθούν – ασέβεια από ορισμένους αντιπάλους, κακουχίες οκτώ μηνών χωρίς αποζημίωση και αμφισβητήσιμες αποφάσεις από διαιτητές και την πειθαρχική επιτροπή».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί