Στο Ιλινόι του Πέτρου Κυπριανού, Ιωαννίδου και Κοντονικόλα

Δημοσιεύθηκε 28.11.2022
Στο Ιλινόι του Πέτρου Κυπριανού, Ιωαννίδου και Κοντονικόλα

Οι αναχωρήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζονται για τα ταλέντα του κυπριακού στίβου. Νεαροί αθλητές μας επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους και την αθλητική τους σταδιοδρομία σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προσδοκώντας πως με τη σωστή καθοδήγηση θα μπορέσουν και να εξασφαλίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, αλλά και να βελτιωθούν στο αγώνισμα στο οποίο εξειδικεύονται.

Ήδη από το φθινόπωρο βρίσκονται στις ΗΠΑ ο Ιωσήφ - Μιχάλης Παπά (δισκοβολία) και η Χριστιάνα Έλληνα (ακοντισμός), ενώ από πέρσι προπονούνται εκεί ο Γρηγόρης Νικολάου (τριπλούν), η Στυλιάνα Ιωαννίδου (ύψος) και η Ελένα Κουλιτσένκο (ύψος), καθώς και άλλα παιδιά.

Τον Ιανουάριο του 2023 θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και ο Λευτέρης Κοντονικόλα (ακοντισμός), ο οποίος θα συναντήσει την Ιωαννίδου στη νέα της στέγη, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα - Σιαμπέιν. Εκεί, επικεφαλής τής προπονητικής ομάδας στίβου είναι ο συμπατριώτης μας και καταξιωμένος προπονητής Πέτρος Κυπριανού.

Διπλή μεταγραφή η Ιωαννίδου

Για τη Στυλιάνα Ιωαννίδου ο τελευταίος ενάμιση χρόνος είχε κάτι από ταλαιπωρία, σε ό,τι αφορά το αθλητικό της κομμάτι, αφού στις σπουδές της στη Βιολογία τα πάει περίφημα. Η Ιωαννίδου ατύχησε να «πέσει» σε μη εξειδικευμένο προπονητή στο ύψος στο Λούιβιλ του Κεντάκι, με αποτέλεσμα να «χάσει» την περσινή χρονιά, εξαιτίας λάθος προπονητικής προσέγγισης του Πανεπιστημίου. Το καλοκαίρι του 2022, έπειτα από συζητήσεις με αρκετά Πανεπιστήμια αποφάσισε να μετεγγραφεί στη Νότια Καρολίνα, όμως η προπονήτρια που την ανέλαβε πήρε μεταγραφή για άλλο Πανεπιστήμιο κι έτσι και πάλι η Ιωαννίδου μπήκε σε προβληματισμό. Ωστόσο, τα ευχάριστα ήρθαν τον Οκτώβριο, όταν ήδη ο Πέτρος Κυπριανού είχε προσληφθεί από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και άνοιξε τον δρόμο για τη νεαρή πρωταθλήτριά μας να τεθεί υπό τις οδηγίες του. Αφού έγιναν οι απαραίτητες διεργασίες και διαβουλεύσεις με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και αυτό του Ιλινόι, η Στυλιάνα Ιωαννίδου κατάφερε να εξασφαλίσει νέα μεταγραφή και από τον Ιανουάριο θα μετακομίσει περίπου 1400 χιλιόμετρα πιο βόρεια, για να γίνει επιτέλους το «όνειρό» της πραγματικότητα, αφού ο βασικός λόγος που επέλεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τις σπουδές της ήταν ο κ. Κυπριανού.

Από τότε που έγινε εφικτή η μεταγραφή της στο Ιλινόι, η Στυλιάνα Ιωαννίδου ακολουθεί στις προπονήσεις της το πρόγραμμα που της στέλνει ο Πέτρος Κυπριανού, αφού συνεχίζει να βρίσκεται στη Νότια Καρολίνα και χρησιμοποιεί τις εκεί εγκαταστάσεις. Ευτυχώς για την Ιωαννίδου οι σπουδές της στη Βιολογία παρέμειναν ανεπηρέαστες και θεωρεί πολύ ενδιαφέροντα τα μαθήματα, ακολουθώντας κανονικά το ημερήσιο πρόγραμμά της. «Νιώθω ενθουσιασμένη που θα συνεργαστώ με τον κ. Πέτρο Κυπριανού, αφού ήταν από την αρχή η πρώτη μου επιλογή. Ήταν κάτι που περίμενα από καιρό και ανυπομονώ να μεταβώ στο Ιλινόι τον Ιανουάριο. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της προπόνησής μου είναι από τον κ. Κυπριανού, με τον οποίο συνεργαζόμαστε εξ αποστάσεως τον τελευταίο περίπου ενάμιση μήνα», μας μετέφερε από τη Νότια Καρολίνα η Στυλιάνα Ιωαννίδου.

Πλέον, για τη 19χρονη πρωταθλήτριά μας τα νέα δεδομένα στη ζωή της, αναμένεται να τη βοηθήσουν και ψυχολογικά ούτως ώστε να επανέλθει στις κορυφαίες στιγμές της. Θυμίζουμε ότι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, που έγινε το 2021 στη Ναϊρόμπι της Κένυας, η Στυλιάνα Ιωαννίδου κατέκτησε το ιστορικό πρώτο μετάλλιο του κυπριακού στίβου σε Παγκόσμιο Κ20, εξασφαλίζοντας την 3η θέση στον τελικό του ύψους με 1,87μ., ισοφαρίζοντας το παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 20 ετών της Λεοντίας Καλλένου. Στο 2022, η Ιωαννίδου ξεκίνησε με 1,81μ. στον κλειστό και είχε ως καλύτερο άλμα της στον ανοικτό το 1,80μ. Μεγάλος στόχος στο 2023, είναι η επιστροφή στα ψηλά άλματα και η διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών, που θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία τον Ιούλιο.

Ο Λευτέρης Κοντονικόλα

Εδώ και αρκετό καιρό ο Λευτέρης Κοντονικόλα έχει συμφωνήσει με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι για τη μετάβασή του στην αμερικανική Πολιτεία τον Ιανουάριο, αφού πρώτα έπρεπε να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Ο πρωταθλητής μας στον ακοντισμό συνεχίζει τις εντατικές προπονήσεις του στην Κύπρο υπό τις οδηγίες του προπονητή του Γιώργου Αρέστη, στοχεύοντας στο να πάει έτοιμος αγωνιστικά στο Ιλινόι, αφού στις ΗΠΑ αρχίζουν πιο νωρίς οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Από τον Σεπτέμβριο ο Κοντονικόλα μπήκε στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης του σώματος, με βάρη και ειδικές ασκήσεις, ενώ μόλις πρόσφατα άρχισε κάποιες προπονήσεις και βολές στο γήπεδο, για τη βελτίωση της τεχνικής του, αυξάνοντας την απόσταση της φόρας του.

Στο Ιλινόι, ο 19χρονος πρωταθλητής μας θα σπουδάσει φυσικοθεραπεία, έχοντας βέβαια ως πρωταρχικό του στόχο την αθλητική του σταδιοδρομία. «Η προπόνηση με τον κ. Αρέστη πηγαίνει πολύ καλά μέχρι στιγμής, ευτυχώς χωρίς το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Δουλεύουμε πάρα πολύ σε αυτά που απαιτεί η εποχή, με στόχο να πάω έτοιμος τον Ιανουάριο στην Αμερική. Είμαι χαρούμενος που θα βρεθώ στο Ιλινόι του κ. Πέτρου Κυπριανού, με τον οποίο έχουμε συχνή επικοινωνία. Ήδη μού έχει στείλει το πρόγραμμα των αγώνων που θα έχω εκεί και βλέπω πως θα είναι αρκετοί», μας ανέφερε ο Λευτέρης Κοντονικόλα, ο οποίος έχει ξεκάθαρους στόχους στο 2023: «Αρχικά θα προσπαθήσω να αγωνιστώ σε όσους περισσότερους αγώνες μπορώ και να εξασφαλίσω τη συμμετοχή μου για τους τελικούς των Πανεπιστημιακών Πρωταθλημάτων NCAA. Μετά από αυτό θα κυνηγήσω τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών τον Ιούλιο, ενώ θα ήταν ωραίο στη διάρκεια της χρονιάς να καταφέρω να πετύχω παγκύπριο ρεκόρ».

Στο 2022, ο Λευτέρης Κοντονικόλα κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά το Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, προτού καν συμπληρώσει 19 χρόνια ζωής, με βολή στα 76,39μ., που είναι η κορυφαία της καριέρας του και αποτελεί παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 20 ετών. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, στο Κάλι της Κολομβίας στάθηκε άτυχος, καθώς, ενώ βρισκόταν σε τροχιά μεταλλίου, υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον τελικό στον ακοντισμό, κατακτώντας τελικά την 5η θέση με 72,11μ. Τώρα ανοίγονται μπροστά του νέοι ορίζοντες και νέοι στόχοι, τους οποίους θέλει να κατακτήσει φορώντας την πορτοκαλί στολή του Ιλινόι.

* Να αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι ανήκει στην Α΄ Κατηγορία του NCAA και αγωνίζεται στην περιφέρεια Big Ten, της μεσοδυτικής επαρχίας.

* Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον επικεφαλής προπονητή Πέτρο Κυπριανού η ένταξη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι τον Ιανουάριο των Κοντονικόλα και Ιωαννίδου, μαζί με δύο Γκανέζες, την Γκρέις Όμπουρ (σπριντ) και τη Ρόουζ Γεμπόα (ύψος), καθώς και του Εσθονού χάλκινου παγκόσμιου και ευρωπαίου πρωταθλητή στο τριπλούν, Βίκτορ Μορόζοφ.

* Το παρατσούκλι των αθλητικών ομάδων του Ιλινόι είναι «πολεμιστές» (Fighting Illini) και τα αγωνιστικά τους χρώματα το πορτοκαλί και το μπλε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έφυγε από τη ζωή ο προπονητής Κώστας Ηλίας

Έφυγε από τη ζωή ο προπονητής Κώστας Ηλίας

Έφυγε από τη ζωή ο προπονητής Κώστας Ηλίας

Μπόλικη η δράση για τους αθλητές/τριες από την Κύπρο στην Αμερική

Μπόλικη η δράση για τους αθλητές/τριες από την Κύπρο στην Αμερική

Μπόλικη η δράση για τους αθλητές/τριες από την Κύπρο στην Αμερική

Χωρίς τη λαμπερή Ρόχας η Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Χωρίς τη λαμπερή Ρόχας η Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Χωρίς τη λαμπερή Ρόχας η Ολυμπιακοί στο Παρίσι