Σπύρος Καπράλος στο «Sports X-Ray»: «Παρακολουθώ τα επιτεύγματα των Κυπρίων αθλητών»
ΓΗΠΕΔΟ
Δημοσιευτηκε:

Ο νέος πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC), πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και μέλος της ΔΟΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή (08/10) στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πολίτης 107.6» και στην εκπομπή «Sports X-Ray», την οποία παρουσιάζουν οι Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Μαρίνα Αργυρού.
Ο Ελλαδίτης παράγοντας του αθλητισμού μίλησε για τη σχέση του με την Κύπρο, είπε πως περίμενε η χώρα μας να πάρει μετάλλιο στο Τόκιο και έδωσε την συμβουλή του προς τη χώρα μας για να μεγαλώσει και άλλο στον παγκόσμιο αθλητισμό. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ως πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, τα προγράμματα που «τρέχουν» στην ελληνική επιτροπή, τη διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα, και την επιστροφή της Ελλάδας στη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.
Διαβάστε όσα είπε ο κ. Σπύρος Καπράλος στον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και ακούστε στο τέλος το ηχητικό της συνέντευξης:
«Κύριε Καπράλο, ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα ως νέος πρόεδρος της EOC;»
- Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του προέδρου. Η Ευρώπη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα δρώμενα του αθλητισμού. Η ήπειρος μας είναι πολύ μπροστά στις αθλητικές επιδόσεις. Μόνο στο Τόκιο, το 48,5% των μεταλλίων πήγαν σε ευρωπαϊκές χώρες. Στους δε Χειμερινούς Αγώνες, πάνω από το 70% των μεταλλίων, πάνε σε ευρωπαίους αθλητές. Στο Ολυμπιακό Κίνημα, η Ευρώπη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Η ΔΟΕ εδρεύει στη Λωζάνη, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προεδρία των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών είναι πολύ σημαντική. Έχουμε γραφεία στην Ιταλία, με προσωπικό εκεί και ενεργούμε με γνώμονα το συμφέρον των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών, όπου έχουμε πολύ μεγάλες και δυνατές χώρες, αλλά και μικρές σε πληθυσμό, οι οποίες έχουν τα δικά τους προγράμματα, όπως τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, όπου μετέχει η Κύπρος.
«Μιας και αναφερθήκατε στους ΑΜΚΕ, πως θα ενισχύσετε αυτούς τους Αγώνες, που μας ενδιαφέρουν πολύ στην Κύπρο»;
- Ενδιαφέρουν πάρα πολύ την Κύπρο και όλες τις χώρες που μετέχουν, γιατί είναι η ευκαιρία για πολλές χώρες να κερδίσουν μετάλλια και να διακριθούν οι αθλητές τους, διότι είναι κοντινές οι δυνάμεις, αφού δεν μετέχουν οι προηγμένες χώρες. Και οι μικρές χώρες είναι μέλος της οικογένειας μας, να στηρίξουμε τους Αγώνες και να ενισχύσουμε οικονομικά τους διοργανωτές. Υπάρχει η συνεργασία με την επιτροπή των αγώνων, για να δούμε τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα των Αγώνων.
«Ποιος είναι ο πρώτος σας στόχος ως νέος πρόεδρος της EOC;»
- Δεν υπάρχουν πολλά καινούργια που μπορεί να κάνει κάποιος. Πρώτα πρέπει να εδραιώσουμε τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Έγιναν ήδη δύο διοργανώσεις, αφού είναι καινούργια διοργάνωση, στο Μπακού το 2015 και στο Μινσκ το 2019. Η 3η έκδοση είναι το 2023 στην Πολωνία και είναι ήδη πολύ σημαντικοί αγώνες, αφού θα χρησιμεύσουν ως προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλα αθλήματα, ως καθαρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Βάζουμε και αθλήματα που δεν είναι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, για να γίνουν δημοφιλή και να μπουν μελλοντικά στους Αγώνες. Οι άλλες σημαντικές διοργανώσεις μας είναι το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που γίνεται τόσο θερινό όσο και χειμερινό. Φέτος έχουμε δύο διοργανώσεις, στο Βουοκάτι στην Φινλανδία και το καλοκαίρι στην Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίς. Είναι πολύ σημαντικές διοργανώσεις, αφού μετέχουν και οι 50 χώρες.
«Ήσασταν στην οργάνωση των δύο πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων…»
- Την οργανωτική επιτροπή την έχουν οι διοργανωτές. Εμείς έχουμε το coordination commission, για να βοηθήσουμε τους διοργανωτές να κάνουν τη δουλειά τους, με το μικρότερο δυνατό κόστος.
«Τι πρέπει να γίνει για να εξελιχθούν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στη δεύτερη σημαντικότερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων στον κόσμο;»
- Πρώτα πρέπει να εδραιωθούν. Να συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές της ηπείρου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δίνει προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αποτελούν Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Από κει και πέρα, μεγάλη σημασία έχει η τηλεοπτική μετάδοση, από μεγάλα δίκτυα και η στήριξη χορηγών και υποστηρικτών. Μια τέτοια διοργάνωση κοστίζει χρήματα και δεν μπορεί να το αναλάβει από μόνος τους ένας οποιοδήποτε οργανωτής.
«Πως είναι η ανταπόκριση χορηγών και τηλεοπτικών δικτύων ενόψει Πολωνίας;»
- Ενόψει Πολωνίας κάναμε διάφορες αλλαγές. Ήδη πετύχαμε η διοργάνωση του στίβου να γίνει με το καλύτερο επίπεδο αθλητών, αφού συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων, το γνωστό παλαιότερα ως Μπρούνο Ζάουλι να γίνει σε ένα 4ήμερο στην Πολωνία. Έχουμε συμβληθεί και με την EBU που είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο με τα free to air κρατικά κανάλια, έτσι θα υπάρχει μεγάλη προβολή των Αγώνων για τις δέκα μέρες που θα διαρκέσουν.
«Πρόσφατα εκλεγήκατε χωρίς ανθυποψήφιο στην ΕΟΕ για μια τέταρτη θητεία. Ίσως να μην το γνωρίζατε, αλλά το 2012 η Ελλάδα με τα δύο χάλκινα μετάλλια, τερμάτισε κάτω από την Κύπρο που είχε ένα αργυρό. Το 2016 και το 2021, όμως, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλες επιτυχίες και σημαντικά μετάλλια. Τι άλλαξε από το 2012, στο 2016 και 2021 και έγινε το άλμα μπροστά;’»
- Κατ’ αρχάς, δεν οφείλονται στον πρόεδρο της ΕΟΕ τα μετάλλια. Είναι καθαρά επιτυχίες των αθλητών, των ομοσπονδιών τους και των προπονητών τους και τις προσπάθειες τους. Εμείς προσπαθήσαμε με τα περιορισμένα οικονομικά που είχαμε, να στηρίξουμε. Μετά την μείωση των χορηγιών από το κράτος, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, καταφύγαμε σε χορηγούς και σε πρωτοποριακά προγράμματα, όπως το «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Ρίο» και μετά «Στο δρόμο για το Τόκιο». Και τα έξι μετάλλια στο Ρίο, ήρθαν από αθλητές που είχαν «υιοθετηθεί» από φίλους και επιχειρηματίες και βοήθησαν τους αθλητές μας. Δυστυχώς, αν δεν μπορέσεις να έχεις τα οικονομικά δεδομένα, δεν μπορείς να ανταγωνιστείς. Ειδικά σε αθλήματα όπως την ιστιοπλοΐα, όπως ξέρετε και στην Κύπρο, που είναι δαπανηρό. Το λέω αυτό, διότι στην Κύπρο έχετε εξαιρετικούς αθλητές στην ιστιοπλοΐα, όπως τον Παύλο Κοντίδη, την Μαριλένα Μακρή, τον Ανδρέα Καριόλου και πολλούς άλλους. Είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια με πολύ κόπο.
«Το Υιοθετήστε» το είχε αντιγράψει και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από επαφή που είχαν με τον (σ.σ. Μανώλη) Κολυμπάδη (σ.σ. γενικό γραμματέα της ΕΟΕ).
- Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί ήταν κάτι που βοήθησε πολύ τους αθλητές. Πήραμε πολλά εύσημα από τους Έλληνες αθλητές που βοηθήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα. Ελπίζω να συνεχιστεί και να βοηθήσει και άλλους αθλητές που έρχονται από πίσω.
«Στο Τόκιο η Ελλάδα πήρε μετάλλιο (σ.σ. αργυρό) στην υδατοσφαίριση. Ήσασταν εκεί, πως το ζήσατε;
- (γέλια) Ήμουνα παρών, αφού το άθλημα από το οποίο προέρχομαι είναι η υδατοσφαίριση. Το μετάλλιο αυτό έδωσε χαρά, όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε πολλές γενιές Ελλήνων που έχουν ασχοληθεί με την υδατοσφαίριση. Η Εθνική μετέχει ανελλιπώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από το 1976, από το 1968 μέχρι το 2021 και κάθε φορά υπάρχει ελληνική ανδρική ομάδα στο πόλο. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν είχαμε καταφέρει να πάρουμε ένα μετάλλιο, το κατάφεραν τώρα και μας έδωσαν μεγάλη χαρά.
«Ήσασταν σημαντικό στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής της ‘Αθήνας 2004’. Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων;
- Νομίζω δειλά-δειλά επιστρέφει, βέβαια πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό και να επιλέγουμε τις διοργανώσεις που αναλαμβάνουμε, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος. Να αξιοποιούμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μας, χωρίς να φορτώνονται στον Έλληνα φορολογούμενο. Και η σύνοδος της ANOC (Διεθνής Ένωση Ολυμπιακών Επιτροπών) που θα κάνουμε, όσοι έρχονται θα πληρώσουν τα αεροπορικά τους, τα έξοδα τους και η προβολή που θα πάρει η χώρα μας θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στοχευμένα πρέπει να φέρουμε διοργανώσεις που κάνουν καλό στην εικόνα της χώρας.
«Πότε θα γίνει η Σύνοδος της ANOC στην Κρήτη;»
- 23 με 25 Οκτωβρίου, και θα έρθουν πολλές Ολυμπιακές Επιτροπές, παρά την πανδημία. Όσοι έρχονται, θα είναι εμβολιασμένοι και θα έχουν κάνει PCR test. Παρά τις δυσκολίες, θα έρθουν πολλές χώρες και διεθνείς ομοσπονδίες αλλά και ο πρόεδρος της ΔΟΕ και η Εκτελεστική της ΔΟΕ. Είναι ένα μεγάλο γεγονός, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού πρόκειται να βραβευτούν και οι καλύτεροι αθλητές του Τόκιο. Έγιναν σχετικές ψηφοφορίες και αναδείχτηκαν οι αθλητές και αθλήτριες και αυτό πιστεύω θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων όσων θα παρακολουθήσουν το συνέδριο.
«Ειδικά από τη στιγμή που δεν έγινε κατορθωτό να διεξαχθεί με φυσική παρουσία το 2021 η Σύνοδος της ΔΟΕ στην Αθήνα, όπως είχε προγραμματιστεί»…
- Δεν έγινε δυνατό το session της ΔΟΕ τον Μάρτιο του 2021, αλλά η Ελλάδα βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Το 2025 ανατέθηκε στην Ελλάδα η Σύνοδος και θα έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι τότε θα γίνουν οι εκλογές, αφού σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ ο Γερμανός Τόμας Μπαχ δεν μπορεί να συνεχίσει, έτσι στην Ελλάδα θα παραδοθούν τα ηνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Έτσι το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στην Ελλάδα και με την σύνοδο του 2025 θα βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι από αυτό.
«Έχοντας εκλεγεί με σημαντική διαφορά στην EOC ως πρόεδρος, το 2025 σκέφτεστε να διεκδικήσετε την προεδρία της ΔΟΕ;»
- Για την προεδρία δεν το σκέφτομαι, είναι υπερβολικά μεγάλος ο στόχος αλλά υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω: Έχουν τεθεί όρια ηλικίας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στην ΔΟΕ θέλουν να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιον πιο νέο για να έχει χρόνο μπροστά του, να βάλει το στίγμα του. Το ίδιο είπα και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ότι πρόκειται να αποχωρήσω, διότι ό,τι είναι να δώσει κάποιος σε τέσσερις θητείες, θα το δώσει. Πολύ σημαντικό να υπάρχει η διάδοχη κατάσταση, για να συνεχιστεί το έργο. Θα ήθελα κάποιος από τους νέους συναδέλφους στην Ολυμπιακή Επιτροπή να πάρει τα ηνία και να δείξει ότι αξίζει και μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε τον καινούργιο ή την καινούργια πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
«Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την Κύπρο;»
- Την Κύπρο την αγαπώ πολύ. Έχω πολλούς φίλους στην Κύπρο και πολλούς Κύπριους στην Ελλάδα που βλεπόμαστε συνεχώς. Από πολύ παλιά, όταν είχα την τραπεζική μου καριέρα, ερχόμουνα στην Κύπρο, είχα πολλές επαφές με τους Κύπριους τραπεζίτες της εποχής, δώσαμε δάνεια σε εταιρείες και ήμασταν κοντά. Όταν ήμουν πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου, κάναμε μια πολύ στενή συνεργασία με το κυπριακό χρηματιστήριο, κάναμε μια πλατφόρμα, η οποία τότε ευοδώθηκε. Τώρα ασχολούμαι με τα ναυτιλιακά. Πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι η εργασία μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι εθελοντική, δεν πληρώνεται, επομένως έχω μια εργασία. Εργάζομαι σε μια από τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, παγκοσμίου εμβέλειας, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Έχουμε ένα πολύ ωραίο γραφείο στη Λεμεσό, το οποίο είχα βρει, το επισκέπτομαι και έχουμε και κόσμο που εργάζεται στην Κύπρο. Έχουμε στενή συνεργασία και στον αθλητισμό, με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή πάντοτε είχαμε πολύ στενή συνεργασία. Παρακολουθώ τα επιτεύγματα των Κυπρίων αθλητών και από κοντά, τον Μίλαν Τραΐκοβιτς, τον Γιώργο Αχιλλέως, την σκοποβολή, τον στίβο, την Ελένη Αρτυματά, την ιστιοπλοΐα, όπως είπαμε πριν. Έχουμε στενή σχέση στον αθλητισμό και στον επαγγελματικό τομέα.
«Είσαστε έμπειρος από το Ολυμπιακό Κίνημα. Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος, για να ενισχυθεί περαιτέρω στο χώρο αυτό;»
- Είναι πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι αθλητές που είναι μακριά από τη δράση. Το ίδιο αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Να επικεντρωθούμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκεί όπου έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση. Ώστε να είμαστε κοντά και να διακριθούμε όταν έρθει η ευκαιρία. Η επιτυχία με την αποτυχία, στον υψηλό αθλητισμό, είναι πολύ κοντά και συνδεδεμένα. Ήμουνα σίγουρος ότι η Κύπρος θα πάρει μετάλλιο στο Τόκιο, στην σκοποβολή, δυστυχώς όμως δεν έγινε. Και εμείς είχαμε 4ες θέσεις, ήμασταν πολύ κοντά σε μετάλλια, έτσι όμως γίνεται. Σε άλλες περιπτώσεις, έρχεται το μετάλλιο. Έχετε μια πολύ μεγάλη παράδοση σε πολλά αθλήματα και να επικεντρωθείτε σε αυτά αλλά να στηρίξετε και ταλέντα από άλλα αθλήματα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών που ξεπηδούν και εκεί πρέπει έχετε τη βοήθεια που χρειάζεται και την υποστήριξη. Έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια με την ΟΠΑΠ που είναι χορηγός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Και με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν οι αθλητές.
«Καταληκτικό σχόλιο».
- Να ξέρουν οι Κύπριοι φίλοι και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό τους, για να βοηθήσω τον κυπριακό αθλητισμό, τον οποίο αγαπώ το ίδιο όσο το ελληνικό.