Για πρώτη φορά στην ιστορία τρεις κυπριακές ομάδες θα αγωνίζονται στην κύρια φάση της ίδιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με ΑΠΟΕΛ, Πάφο και Ομόνοια να ετοιμάζονται για τη League Phase του Conference League, οι αγώνες της οποίας θα εκκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή σεζόν, λόγω του… λίφτινγκ που έκανε η UEFA στη μορφή των διοργανώσεών της, οι οποίες αποτελούνται πλέον από έναν μεγάλο «όμιλο» 36 ομάδων, σε στυλ πρωταθλήματος, με κάθε ομάδα να αντιμετωπίζει έξι άλλες (στο Conference League, οκτώ στις άλλες διοργανώσεις) από μία φορά (τις τρεις εντός, τις τρεις εκτός). Οι σαρωτικές αλλαγές της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας επέφεραν φυσιολογικά και τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο «πριμοδοτούνται» οι ομάδες σε ό,τι αφορά τους βαθμούς κι είναι ως εκ τούτου ενδιαφέρον να εξεταστεί το εν λόγω ζήτημα.
Κατ' αρχάς, στα προκριματικά δεν άλλαξαν πολλά πράγματα, με τις ομάδες που δεν εξασφαλίζουν θέση σε κάποια League Phase να παίρνουν βαθμούς αναλόγως της φάσης του Conference League στην οποία αποκλείονται (καθώς καμίας ομάδας η πορεία δεν τερματίζεται στα προκριματικά του Champions League ή του Europa League μιας και κάθε αποκλεισμός τις μεταφέρει σε κατώτερη διοργάνωση). Δίνονται συγκεκριμένα 1.000, 1.500, 2.000 και 2.500 βαθμοί για αποκλεισμό στον α΄, β΄, γ΄ και δ΄ γύρο (πλέι οφ) του Conference League.
Τουλάχιστον 2.500
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που συμμετέχουν στην κύρια φάση της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και η Πάφος, έχουν εξασφαλισμένους τουλάχιστον 2.500 βαθμούς, οι οποίοι, όμως, δεν προστίθενται στα μπόνους που θα πάρουν από ενδεχόμενες νίκες και ισοπαλίες στη League Phase. Δηλαδή, είτε μία ομάδα ηττηθεί και στα έξι παιχνίδια και πάρει μηδέν βαθμούς, είτε κάνει μία νίκη και πάρει 2.000 βαθμούς, θα τερματίσει με 2.500 βαθμούς, ενώ αν κάνει για παράδειγμα δύο νίκες και μία ισοπαλία (που ισοδυναμούν με 5.000 βαθμούς), θα τερματίσει με 5.000 βαθμούς καθώς δεν θα προστεθούν οι 2.500. Για νίκες και ισοπαλίες στους αγώνες των League Phase τα δεδομένα παραμένουν ίδια με αυτά που ίσχυαν στη «φάση ομίλων», με τις νίκες να προσφέρουν 2.000 βαθμούς και στις ισοπαλίες 1.000.
Ranking Bonus
Η μεγάλη καινοτομία αφορά τους έξτρα βαθμούς που δίνει η UEFA ανάλογα με την τελική θέση κάθε ομάδας στο κάθε ένα από τα τρία «πρωταθλήματα». Στη League Phase του Conference League, για παράδειγμα, η πρώτη ομάδα θα πάρει μπόνους 4.000 βαθμούς και κάθε επόμενη 250 πιο λίγους μέχρι την 9η ομάδα (η οποία θα πάρει 2.000). Ακολούθως κάθε επόμενη ομάδα παίρνει 125 βαθμούς λιγότερους, μέχρι την 24η ομάδα της κατάταξης (125 βαθμοί), ενώ δεν παίρνουν μπόνους οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36 και θα αποκλειστούν. Παρενθετικά, αναφέρουμε πως στο Champions League τα αντίστοιχα «ranking bonus» είναι… τεράστια, με την πρώτη ομάδα να παίρνει 12.000, την ένατη 10.000, ενώ ακόμη και οι ομάδες των θέσεων 25-36 παίρνουν από 6.000, περισσότερα από το προηγούμενο μπόνους συμμετοχής που έπαιρναν όλες οι ομάδες του Champions League (το οποίο ανερχόταν σε 4.000 βαθμούς). Στο Europa League ο πρώτος παίρνει 6.000, ενώ όπως και στο Conference, δεν πριμοδοτούνται οι ομάδες των θέσεων 25-36.
Ξανά ψίχουλα στα νοκ-άουτ
Η UEFA συνεχίζει και με τη νέα μορφή των διοργανώσεών της να ανταμείβει με… ψίχουλα τις προκρίσεις στις νοκ-άουτ φάσεις. Είναι ενδεικτικό πως στο Conference League, κάθε πρόκριση στη φάση των 16, στα προημιτελικά, στα ημιτελικά και στον τελικό αποφέρει μόλις 500 βαθμούς (1.000 τα αντίστοιχα μπόνους στο Europa League και 1.500 στο Champions League). Οι ομάδες εξακολουθούν βεβαίως και σε αυτά τα ματς να παίρνουν 2.000 βαθμούς για κάθε νίκη και 1.000 για κάθε ισοπαλία, με εξαίρεση την ενδιάμεση νοκ-άουτ φάση (όπου οι ομάδες των θέσεων 9-24 διεκδικούν άλλα οκτώ εισιτήρια για τη φάση των 16), τα αποτελέσματα της οποίας δεν δίνουν βαθμούς στις ομάδες για το club ranking, παρά μόνο για το country ranking (κατάταξη χωρών).
Οι βαθμοί ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και Πάφου
Με τα πιο πάνω δεδομένα, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Πάφος θα ολοκληρώσουν την ευρωπαϊκή σεζόν με τουλάχιστον 2.500 βαθμούς και στοχεύουν φυσικά στο να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη συγκομιδή τους, έχοντας το βλέμμα και στις επόμενες σεζόν, καθώς όσους περισσότερους βαθμούς πάρουν, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητές τους τα επόμενα χρόνια για ευνοϊκότερες κληρώσεις (καθώς οι δυνατοί-αδύνατοι κάθε φάσης καθορίζονται με βάση τη βαθμολογία πενταετίας).
Ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος εδώ και μια 15ετία έχει συνηθίσει να είναι στο γκρουπ των ισχυρών στους πλείστους προκριματικούς γύρους, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η τωρινή βαθμολογία του, ακόμη και με το μίνιμουμ των 2.500 φετινών βαθμών υπολογισμένο, είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή. Συγκεκριμένα, από 14.500 βαθμούς που είχαν πέρσι, τώρα οι γαλαζοκίτρινοι έχουν 10.000, καθώς έχει αφαιρεθεί από την πενταετία τους η σεζόν 2019/20, στην οποία μάζεψαν 7.000 βαθμούς (πέρασαν από τον όμιλο στο Europa League κι έφτασαν στους 32). Μόνο αν ο ΑΠΟΕΛ κάνει πορεία ικανή να τον στείλει στα νοκ-άουτ, θα μπορέσει να ελπίζει πως δεν θα καταγράψει πτώση στη βαθμολογία του, καθώς για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να κερδίσει 7.000 βαθμούς, δηλαδή να πάρει στους έξι αγώνες τρεις νίκες και μία ισοπαλία (θυμίζουμε πως οι 2.500 που τώρα υπολογίζονται είναι το ελάχιστο μπόνους και δεν προστίθεται σε όσους βαθμούς πάρει από νίκες και ισοπαλίες).
Η Ομόνοια θα βγει σε κάθε περίπτωση εμφανώς κερδισμένη αφού με το ελάχιστο των 2.500 βαθμών έχει ήδη βελτιώσει τη βαθμολογία της, καθώς στη σεζόν 2019/20 που πέρσι υπολογιζόταν στην πενταετία της και φέτος αφαιρέθηκε, δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη κι έτσι χάνει… μηδέν βαθμούς. Από τους 12.000 που είχε πέρσι, φέτος ανήλθε μέχρι στιγμής στους 14.500 (ρεκόρ για το τριφύλλι) κι έχει προοπτική να ανεβάσει τη βαθμολογία της σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τέλος, η Πάφος, παρότι πρωτάρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει ακόμη δρόμο για να μπορέσει να βελτιώσει τη βαθμολογία της, μιας και το ελάχιστο των 2.500 βαθμών, από μόνο του δεν αλλάζει τα δεδομένα. Ο λόγος είναι η UEFA δίνει σε κάθε χώρα έναν μίνιμουμ συντελεστή, ο οποίος ισχύει για τις ομάδες της χώρας οι οποίες είτε έχουν χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν είναι βρίσκονται (όπως η Πάφος) στο μηδέν. Ο μίνιμουμ συντελεστής της Κύπρου για φέτος είναι 3.945 βαθμοί, εξ ου και τόση είναι και η βαθμολογία της Πάφου (και οποιασδήποτε άλλης ομάδας μας δεν έχει βαθμολογία υψηλότερη από 3.945). Έτσι, οι 2.500 βαθμοί που πήρε η Πάφος ως ελάχιστο μπόνους για τη συμμετοχή στη League Phase προς το παρόν δεν της κάνουν διαφορά - για να βελτιώσει η παφιακή ομάδα τον συντελεστή της θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον δύο νίκες (ή μία νίκη και δύο ισοπαλίες) ώστε να ξεπεράσει τον συντελεστή της Κύπρου (φτάνοντας τους 4.000 βαθμούς).
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.