Επεισόδιο 18: «Παίξτε ΠΡΟ-ΠΟ, λύστε προβλήματα καυτά από τη μια στιγμή στην άλλη…»

Δημοσιεύθηκε 30.10.2022
Επεισόδιο 18: «Παίξτε ΠΡΟ-ΠΟ, λύστε προβλήματα καυτά από τη μια στιγμή στην άλλη…»

Μικρός, πολύ μικρός τότε το καυτό καλοκαίρι του 1969, έμελλε να γίνει ακόμη πιο καυτό! Εκτός από τους σπουδαίους αγώνες στο στάδιο του ΑΣΙΛ Λύσης, ενθουσιαζόμουν και από τις πρώτες διαφημίσεις του ΠΡΟ-ΠΟ που ακούγονταν από το κυπριακό ραδιόφωνο… «παίξτε ΠΡΟ–ΠΟ, λύστε προβλήματα καυτά από τη μια στιγμή στην άλλη…». Και δεν φαντάζεστε πόση ήταν η χαρά μου όταν ο πατέρας με πήρε μαζί του στο πρακτορείο του αρχηγού του ΑΠΟΕΛ, Ανδρέα Στυλιανού, στη Μνασιάδου απέναντι από το καλοκαιρινό σινεμά Μινέρβα, για να συμπληρώσουμε το δελτίο. Μάλιστα μου έκανε τη χάρη να συμπληρώσω κι εγώ δυο δικές μου στήλες! 1Χ2…1Χ2…1Χ2 και το παιχνίδι έγινε μέρος της ζωής μας για πολλά χρόνια, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πιάναμε την καλή (13άρι) για να κάνουμε το μεγάλο άλμα!

Δυο χρόνια αργότερα…

Το καλοκαίρι του 1967, όταν ο Ασλανίδης γέννησε την ιδέα για την ποδοσφαιρική ένωση Κύπρου - Ελλάδας, είχε υποσχεθεί ότι θα έφερνε στην Κύπρο το ΠΡΟ-ΠΟ, το οποίο στην Ελλάδα λειτουργούσε από το 1958. Το είπε και το έκανε ο Ασλανίδης δύο χρόνια αργότερα. Από το αρχείο του συνάδελφου Σάββα Κοσιάρη αντλούμε τα ακόλουθα στοιχεία για την κάθοδο του ΟΠΑΠ στην Κύπρο. Κάθοδος που έμελλε να παίξει σημαντικό, θα λέγαμε, ακόμα ζωτικό ρόλο για το σύνολο του κυπριακού αθλητισμού.

Στις 14 Οκτωβρίου 1969, ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων του Προέδρου Μακαρίου με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η συμφωνία και ο ΟΠΑΠ πήρε το δρόμο για την Κύπρο. Έναν μήνα αργότερα (14 Νοεβρίου) παραδίδονταν στα πρακτορεία της Κύπρου τα δελτία του πρώτου ΡΟ-ΠΟ και η είδηση καλύπτεται στις εξωτερικές σελίδες των κυπριακών εφημερίδων! Σε αυτό το πρώτο ιστορικό δελτίο περιλαμβάνεται και ο αγώνας του Ολυμπιακού Λευκωσίας με τον Βύζαντα στα Μέγαρα. Οι 13 αγώνες εκείνου του δελτίου, ήταν:

1. ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

2. ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

3. ΒΥΖΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

4. ΕΘΝΙΚΟΣ Π. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.

5. ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

6. ΚΑΒΑΛΛΑ - ΠΑΟ

7. ΟΦΗ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ

8. ΣΕΡΡΑΙ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

9. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΗΣ - ΓΙΑΝΝΙΝΑ

10. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Π. - ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ

11. ΛΕΙΒΑΔΙΑΚΟΣ - ΙΚΑΡΟΣ

12. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ - ΒΕΡΟΙΑ

13. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ Θ.

Ο κυπριακός φίλαθλος κόσμος ήταν ενθουσιασμένος από την κάθοδο του παιχνιδιού και το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσαν τον κόσμο να δοκιμάσει την τύχη του, έστω και με δυο στήλες, εξέδωσαν οργανισμοί και σωματεία, εξηγώντας ότι το ΠΡΟ-ΠΟ δημιουργεί ελπίδα και προοπτική για την ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού, αφού σε αυτόν θα κατανέμονταν πολλά από τα έσοδά του.

Εθνική υπόθεση!

Οι Κύπριοι υποδέχθηκαν το ΠΡΟ-ΠΟ με ενθουσιασμό, θεωρώντας τη λειτουργία του ως μια εθνική υπόθεση! Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της εποχής: «Δεν είναι η μεγάλη διαφήμιση του ΠΡΟ-ΠΟ που το έκανε να αποτελή πια την συνισταμένη των κυπρίων φιλάθλων. Είναι το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης. Η αγάπη, η απέραντη αγάπη προς το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό. Είναι η άκρατη επιθυμία να δούμε τον κυπριακό αθλητισμό να ανθή και να μεγαλουργεί!»

Ο Σάββας Κοσιάρης, σημειώνει: «Καταγράφουμε τις επιπρόσθετες επιχορηγήσεις που η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διέθετε μέσω του ΚΟΑ, ιδιαίτερα για τη δημιουργία σοβαρής υποδομής σε θέματα εγκαταστάσεων με την κατασκευή νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων σταδίων όπως το Δημητριάδειο Στάδιο Κερύνειας και τα Δημοτικά Στάδια Μόρφου και Λύσης. Τα τρία αυτά γήπεδα ήταν και τα πρώτη στην Κύπρο που διέθεταν χορτοτάπητα!

Το 1970 τέθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το ΠΡΟ-ΠΟ οι προδιαγραφές για την κατασκευή νέων σταδίων, στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα (τα οποία ολοκληρώθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974). Σημαντικές ήταν επίσης οι χορηγίες που δίνονταν σε σωματεία, ομοσπονδίες αλλά και κοινότητες για τη βελτίωση των αθλητικών τους χώρων προς όφελος της νεολαίας της υπαίθρου.»

Ιστορική αναδρομή…

Με την ευκαιρία του σημερινού μας αφιερώματος, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για την κάθοδο του ΟΠΑΠ στην Κύπρο μέσα από στοιχεία που πήραμε από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού.

1969: Το Υποκατάστημα ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ αρχίζει τη λειτουργία του στην Κύπρο με τη δημιουργία 14 πρακτορείων, προσφέροντας το παιχνίδι ΠΡΟΠΟ.

1974: Μικρή διακοπή της λειτουργίας της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ λόγω της Τουρκικής εισβολής.

1988: Αποφασίζεται η αυτοτέλεια εργασιών στο Υποκατάστημα Κύπρου, με τον έλεγχο και τη διαλογή των δελτίων ΠΡΟΠΟ να γίνεται στην Κύπρο, κάτω από αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες.

1991: Υπογράφεται νέα Διακρατική Συμφωνία η οποία προβλέπει την έναρξη λειτουργίας των παιχνιδιών ΛΟΤΤΟ & ΠΡΟΤΟ.

1997: Έναρξη λειτουργίας του παιχνιδιού ΤΖΟΚΕΡ, το οποίο έμελλε να γίνει το πιο δημοφιλές παιχνίδι.

2002: Έναρξη λειτουργίας των παιχνιδιών ΕΞΤΡΑ 5 & ΣΟΥΠΕΡ 3.

2003: Υπογράφεται νέα Διακρατική Συμφωνία, στην οποία προβλέπεται η λειτουργία της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ, θυγατρική της ΟΠΑΠ Α.Ε.

2004: Έναρξη λειτουργίας του παιχνιδιού ΚΙΝΟ.

2008: Καθορίζονται και ανακοινώνονται οι πέντε πυλώνες της κοινωνικής δράσης της εταιρείας.

2009: Καθιερώνεται ενιαία εταιρική εικόνα στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

2017: Κερδίζεται στο ΤΖΟΚΕΡ το μεγαλύτερο ποσό που κερδήθηκε ποτέ από μοναδικό τυχερό στο παιχνίδι 16.428.349, 80 ευρώ!

2019: Συμπληρώνονται 50 χρόνια παρουσίας της ΟΠΑΠ στην Κύπρο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παρουσιάζεται η συλλεκτική έκδοση «50 άνθρωποι και στιγμές που έγραψαν ιστορία». Διοργανώνεται επίσης φιλανθρωπικό δείπνο, όλα τα έσοδα του οποίου στηρίζουν το Θεραπευτικό Κέντρο παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη«» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Το ποσό που συλλέγεται, καταγράφεται ως η μεγαλύτερη εισφορά από μία εκδήλωση.

2020: Το δίκτυο της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ αποτελούν πλέον 202 πρακτορεία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Χρειάζεται να βάλουμε φρέσκιες ιδέες»

«Χρειάζεται να βάλουμε φρέσκιες ιδέες»

«Χρειάζεται να βάλουμε φρέσκιες ιδέες»

«Με αγάπη και αισιοδοξία γι

«Με αγάπη και αισιοδοξία γι' αυτό που κάνουμε...»

«Με αγάπη και αισιοδοξία γι' αυτό που κάνουμε...»

Mε ανατροπή σε βάρος της ΑΕΛ, έκανε νικηφόρα αρχή η Ανόρθωση

Mε ανατροπή σε βάρος της ΑΕΛ, έκανε νικηφόρα αρχή η Ανόρθωση

Mε ανατροπή σε βάρος της ΑΕΛ, έκανε νικηφόρα αρχή η Ανόρθωση

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο