Το VAR στη ζωή μας

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 8.2.2020
Το VAR στη ζωή μας


Τέσσερις περιπτώσεις
Όπως αναφέρεται ρητά στο πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να ακολουθείται πιστά από όλες τις ομοσπονδίες, το VAR θα επεμβαίνει και θα βοηθάει τον διαιτητή μόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «σοβαρού περιστατικού που διέφυγε την προσοχή», η οποία σχετίζεται με:


  1. Γκολ / όχι γκολ.

  2. Πέναλτι / όχι πέναλτι.

  3. Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι δεύτερη κίτρινη κάρτα).

  4. Λανθασμένη ταυτοποίηση (όταν ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλλει λάθος ποδοσφαιριστή της σφάλλουσας ομάδας).



Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το VAR ελέγχει αν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό πριν από το γκολ ή ακόμη και πριν από ένα πέναλτι.

*Ο διαιτητής πρέπει πάντα να παίρνει μια απόφαση. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται να μην έχει αποφασίσει και μετά να χρησιμοποιήσει το VAR για να πάρει την απόφαση. Εννοείται όμως ότι ο υπεύθυνος για τη χρήση του VAR (ο VAR όπως αναφέρεται παρακάτω) μπορεί να επέμβει και να επικοινωνήσει με τον διαιτητή μετά την επίμαχη φάση.

*Ο VAR μπορεί να συστήσει στον διαιτητή να ξαναδεί τη φάση, δεν μπορεί να του το επιβάλει, αλλά να τον ενημερώσει ότι διέλαθε την προσοχή του μια (πιθανή) παράβαση.

*Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τη διαδικασία επανελέγχου, δεδομένου ότι η ακρίβεια για τη λήψη μιας σωστής απόφασης είναι περισσότερο σημαντική από τον χρόνο που χρειάζεται για να ληφθεί μια απόφαση.

*Αν το παιχνίδι σταματήσει και ξαναρχίσει, ο διαιτητής δεν μπορεί να επαναξιολογήσει κάποια φάση, εκτός και αν ήταν μια περίπτωση λανθασμένης ταυτοποίησης του σωστού παίκτη σε περίπτωση τιμωρίας με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα ή μιας ενδεχόμενης παράβασης αποβολής σχετιζόμενης με βίαιη διαγωγή, φτύσιμο κ.λπ.

*Οι οδηγίες στους βοηθούς διαιτητές είναι να καθυστερούν να σηκώνουν τη σημαία όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πετύχει γκολ η επιτιθέμενη ομάδα. Όταν ολοκληρωθεί η φάση μπορούν να το πράξουν για να ελεγχθεί η φάση για την οποία υπάρχει αμφιβολία.

Η διαφορά
Σε υποκειμενικές αποφάσεις, που αφορούν για παράδειγμα παραβάσεις με το χέρι, πέναλτι, κόκκινη κάρτα, αν επηρεάζει ένας παίκτης το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα (σ.σ. θέση οφσάιντ), συνήθως απαιτείται ο διαιτητής να πάει στο μόνιτορ για να δει τη φάση.
Ωστόσο, για αντικειμενικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν «γεωγραφικά» κριτήρια (αν το χέρι είναι εντός ή εκτός περιοχής, αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή τέρματος) ως συνήθως είναι αρκετή η ανασκόπηση μόνο από το VAR αφού μιλάμε για πραγματικά γεγονότα.

Mόνο ένα λεπτό


Για όσους μεμψιμοιρούν ότι με το VAR «χαλάει η ροή του αγώνα» ή «χάνεται πολύς χρόνος», είναι αρκετό να αναφέρουμε τον μέσο όρο απώλειας χρόνου γεγονότων σε έναν αγώνα. Όπως αναφέρθηκε, από τον καθαρό χρόνο ενός παιχνιδιού σπαταλιούνται 8,51 λεπτά για τα ελεύθερα λακτίσματα, 7,02 για τα πλάγια άουτ, 3,45 για τα ελεύθερα λακτίσματα από τον τερματοφύλακα, 2,57 για τις αλλαγές, 3,37 για τα κόρνερ και μόλις ένα λεπτό για τo VAR.

Ξέρετε ότι…
Η πρώτη δοκιμαστική περίοδος εισαγωγής του VAR στην Ιταλία κατέδειξε ότι τα φάουλ μειώθηκαν κατά 8,8%, οι κόκκινες κάρτες κατά 6,4 %, οι κίτρινες κατά 14,7%, οι διαμαρτυρίες κατά 19,3%, ενώ οι περιπτώσεις στις οποίες οι παίκτες κάνουν «θέατρο» για να ξεγελάσουν τον διαιτητή μέσα στην περιοχή μειώθηκαν κατά 43%! Επίσης, τα πέναλτι αυξήθηκαν κατά 4,3%. Επιπρόσθετα, όπως κατέδειξε διεθνής έρευνα, οι σωστές αποφάσεις -από 92,1% που ήταν προηγουμένως- με τη χρήση του VAR ανήλθαν στο 99,2%.


«Ξενάγηση» στο βαν

Tην ξενάγησή μας στο βαν, το οποίο θα βρίσκεται σε κάθε κυπριακό γήπεδο και μέσα είναι εγκατεστημένο το VAR, ανέλαβε ο εκπαιδευτής Χρήστος Δαγκλής, ο οποίος μας ανέλυσε το πρακτικό μέρος της λειτουργίας του συστήματος. Ο VAR βρίσκεται στο δωμάτιο μαζί με τον ΑVAR και έναν Replay Operator, ο οποίος μεταφέρει στον πρώτο τα πλάνα που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Μπροστά του ο VAR έχει δύο οθόνες, μία που δείχνει την κανονική ροή της αναμέτρησης και μία άλλη η οποία χωρίζεται τμηματικά σε τέσσερα μέρη και βλέπει εικόνες από διαφορετική λήψη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει από τον Replay Operator να τον «τροφοδοτήσει» με νέα πλάνα από διαφορετικές κάμερες. Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον κάμερες, αλλά μόνο αυτές που καλύπτουν την αναμέτρηση από τα κανάλια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς, για την κάλυψη μιας αναμέτρησης πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο τέσσερις κάμερες ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του VAR. Επίσης, ο VAR έχει δύο κουμπιά μπροστά του, ένα κόκκινο και ένα πράσινο. Αν εντοπίσει κάτι μεμπτό θα «μαρκάρει» τη φάση με το πράσινο κουμπί και θα τη δει σε επανάληψη και αν κρίνει ότι πρέπει να επικοινωνήσει με τον διαιτητή θα πατήσει το κόκκινο κουμπί ώστε να μιλήσει με τον διαιτητή. Στο μεταξύ, ο AVAR θα συνεχίσει να βλέπει την κανονική ροή της αναμέτρησης ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι (ενόσω ο VAR βλέπει την αμφισβητούμενη φάση) να μην διαφύγει την προσοχή της διαιτητικής ομάδας.]]>

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το 2024 ο ΓΣΠ συμπλήρωσε 130 χρόνια προσφοράς στην Κύπρο

Το 2024 ο ΓΣΠ συμπλήρωσε 130 χρόνια προσφοράς στην Κύπρο

Το 2024 ο ΓΣΠ συμπλήρωσε 130 χρόνια προσφοράς στην Κύπρο

11.222,22 η φανέλα του Παυλίδη!

11.222,22 η φανέλα του Παυλίδη!

11.222,22 η φανέλα του Παυλίδη!

Άγγλοι στον ΑΠΟΕΛ, Σλοβάκοι στην Ομόνοια και Βέλγοι για την Πάφο

Άγγλοι στον ΑΠΟΕΛ, Σλοβάκοι στην Ομόνοια και Βέλγοι για την Πάφο

Άγγλοι στον ΑΠΟΕΛ, Σλοβάκοι στην Ομόνοια και Βέλγοι για την Πάφο

Όλες οι τιμητικές βραβεύσεις στα Ε’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ

Όλες οι τιμητικές βραβεύσεις στα Ε’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ

Όλες οι τιμητικές βραβεύσεις στα Ε’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ