Στον πάτο η αξιοπιστία

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 6.9.2022
Στον πάτο η αξιοπιστία
Μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΚΟΠ, στους θεσμούς της και το κυπριακό ποδόσφαιρο

Μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΚΟΠ και στους θεσμούς της αποτυπώνεται για ακόμη μία φορά σε έρευνα που διενεργήθηκε για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία L.S.Prime Market Research & Consulting Ltd για λογαριασμό του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών και μέσα από αυτήν εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία χρήζουν ανάλυσης από τους ενδιαφερόμενους. Η έρευνα στηρίχθηκε σε απαντήσεις 1.044 ατόμων και διενεργήθηκε από τις 25/7/2022 μέχρι τις 19/7/2022, με τυχαία επιλογή, και σε αυτήν συμμετείχαν άτομα άνω των 18 ετών. Την έρευνα παρουσίασε χθες ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας κ. Γιώργος Σολωμού. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση πόσο εμπιστεύεστε την ΚΟΠ, ποσοστό 45% απάντησε «καθόλου» και 38% «λίγο», μόλις το 12% απάντησε «αρκετά» και 2% «πολύ», ενώ το 3% απάντησε «Δξ/Δα». Αντιστοίχως, η Εκτελεστική Επιτροπή έλαβε ποσοστά 47%, 35%, 11%, 3% και 4%, η Δικαστική Επιτροπή 41%, 34%, 18%, 2%, 5%, η Διαιτησία 46%, 33%, 15% 2%, 4% και η Επιτροπή Διαιτησίας 48%, 35%, 12%, 3%, 2%. Αντιθέτως, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι φίλαθλοι περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τις διοικήσεις των ομάδων τους, αφού οι επιλογές «αρκετά» (44%) και «πολύ» (24%) έλαβαν τα περισσότερα ποσοστά (το 10% απάντησε «καθόλου» και το 18% «λίγο»).

Περί διαφθοράς…

Οι φίλαθλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχει σε τεράστιο βαθμό διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά, σε ερώτηση, «σε μια κλίμακα όπου το 0=καθόλου και το 10=πάρα πολύ, πόσο μεγάλο πιστεύετε είναι το πρόβλημα στο κυπριακό ποδόσφαιρο στους πιο κάτω τομείς;», η «διαπλοκή»... κατέχει την πρωτιά με 8,04 και ακολουθούν τα «στημένα» με 7,75, η «διατησία» με 7,71 και οι «εγκαταστάσεις» με 6,53. Ταυτόχρονα οι φίλαθλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν «πολιτικές παρεμβάσεις» στο ποδόσφαιρο, αφού η συγκεκριμένη απάντηση ανήλθε στο 7,38. Επιπλέον, ακόμη μία ερώτηση έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη προκατάληψη του κόσμου έναντι του κυπριακού ποδοσφαίρου. Σε ερώτηση «πιστεύετε ότι στο ποδόσφαιρο στην Κύπρο υπάρχουν προβλήματα και κακώς έχοντα που το επηρεάζουν;», 86% απάντησε «σίγουρα ναι» και 12% «μάλλον ναι».

Εξόφθαλμη διαφορά

Το κυπριακό ποδόσφαιρο πάσχει από αναξιοπιστία και αυτό τεκμηριώνεται, τόσο μέσα από τις παραπάνω απαντήσεις, όσο και από τη σύγκριση σε σχέση με τα ξένα πρωταθλήματα. Στην ερώτηση «πόσο αξιόπιστα θεωρείτε τα πιο κάτω πρωταθλήματα;», η απάντηση «πολύ αναξιόπιστο» (47%) και «μάλλον αναξιόπιστο» (33%) κυριάρχησαν (σύνολο δηλαδή 80%) για το κυπριακό ποδόσφαιρο, ενώ μόλις το 3% απάντησε «πολύ αξιόπιστο» και 15% «μάλλον αξιόπιστο». Στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται το ελληνικό πρωτάθλημα (79% απάντησε ότι είναι αναξιόπιστο). Αντιθέτως, το αγγλικό (89%), το γερμανικό (89%) και το ισπανικό (82%) έλαβαν μεγάλα ποσοστά αξιοπιστίας, ενώ ακολουθεί το ιταλικό με 62% (ποσοστό 31% θεωρεί ότι είναι αναξιόπιστο).

Aρνητικό το έργο της Επιτροπής

Παρά το ότι σε μεγάλο ποσοστό οι φίλαθλοι πιστεύουν ότι διεξάγονται στημένα παιχνίδια, την ίδια ώρα κρίνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά την πάταξή τους. Είναι ενδεικτικές οι απαντήσεις στην ερώτηση «πώς κρίνετε το έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού στην καταπολέμηση και εξιχνίαση των στημένων αγώνων;». Οι απαντήσεις «αρνητικό» και «πολύ αρνητικό» έλαβαν ποσοστά 40% και 33% αντίστοιχα, ενώ το 20% απάντησε «θετικό» και μόλις το 2% «πολύ θετικό».

Η εξουσία για έλεγχο του ΚΟΑ στην ΚΟΠ

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ως η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου, πιστεύετε έχει την ίδια, περισσότερη, πολύ λιγότερη, πολύ περισσότερη ή καμία εξουσία όσον αφορά τον έλεγχο προς την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες των άλλων αθλημάτων;

Στο πιο πάνω ερώτημα η επιλογή «πολύ λιγότερη» ήταν πρώτη με ποσοστό 27%, ενώ ακολουθεί η απάντηση «περισσότερη» με ποσοστό 25%. Η επιλογή «καμία» έλαβε ποσοστό 20%, ενώ 16% των ερωτηθέντων απάντησε «καμία».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καμία ανησυχία στην Ένωση

Καμία ανησυχία στην Ένωση

Καμία ανησυχία στην Ένωση

Κόντρα στην κυβέρνηση η ΚΟΠ, επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών!

Κόντρα στην κυβέρνηση η ΚΟΠ, επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών!

Κόντρα στην κυβέρνηση η ΚΟΠ, επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών!

Στη Λαμία ο Ιβάν Κόστιτς

Στη Λαμία ο Ιβάν Κόστιτς

Στη Λαμία ο Ιβάν Κόστιτς

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Γκούτμαν

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Γκούτμαν

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Γκούτμαν