Τι γίνεται με την πρόσβαση στην ενδοεπικοινωνία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

Δημοσιευτηκε:

Τι γίνεται με την πρόσβαση στην ενδοεπικοινωνία;

Στην άτυπη γενική συνέλευση της ΚΟΠ, ημερομηνίας 5/10/2021, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς θέματα διαιτησίας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Κούμας ενημέρωσε τα μέλη ότι θα γίνει διαβούλευση με το αρμόδιο τμήμα της UEFA, προκειμένου οι εκπρόσωποι των σωματίων, όταν το επιθυμούν, να έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες του VAR.


Έκτοτε ωστόσο… ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους ιθύνοντες της ΚΟΠ. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το τελευταίο αίτημα της Ομόνοιας, η διοίκηση της οποίας, με νέα επιστολή τις τελευταίες μέρες, απευθύνθηκε στην ομοσπονδία και ζήτησε να ακούσει τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του διαιτητή Βασίλη Δημητρίου και του VAR, στον αγώνα με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ.


Αναφερόμαστε σε νέα επιστολή, αφού προηγήθηκε ανάλογο αίτημα και μετά το παιχνίδι με τη Δόξα (19/12), δίχως οι πράσινοι να πάρουν κάποια απάντηση. Όμως, το θέμα που δημιουργείται δεν αφορά μόνο την Ομόνοια. Πέρασαν περίπου τρεις μήνες από τη δήλωση του προέδρου της ΚΟΠ και οι σύλλογοι ακόμη περιμένουν απάντηση. Έγιναν τελικά από πλευράς ΚΟΠ ενέργειες και διαβούλευση με το αρμόδιο τμήμα της UEFA και αν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα;


Πόσες επιστολές;


Μια ομάδα που παραπονέθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά τη στάση της ΚΟΠ αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, είναι η ΑΕΛ. Μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ (28/11), στο οποίο οι γαλαζοκίτρινοι είχαν παράπονα από τα σφυρίγματα του Γιώργου Νικολάου, με ανακοίνωσή τους, την ίδια μέρα του αγώνα, ανέφεραν: «Ακόμα περιμένουμε την ΚΟΠ να μας καλέσει να ακούσουμε την ενδοεπικοινωνία για τη διαιτησία ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ. Διερωτόμαστε λοιπόν, εάν για παράδειγμα ζητήσουμε να κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας για να ακούσουμε την ενδοεπικοινωνία του σημερινού αγώνα, πότε θα την ακούσουμε; Μήπως όταν τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα;». Ανάλογο αίτημα έκανε η ΑΕΛ και για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό (19/12), σε ένα παιχνίδι που η ομάδα της Λεμεσού, παρότι κέρδισε, αποφάσισε να καταγγείλει τη διαιτησία του Ανδρέα Αργυρού.


Από τις 23/8


Το αίτημα των ομάδων για να έχουν πρόσβαση στην ενδοεπικοινωνία μεταξύ διαιτητών και VAR δεν προέκυψε την τελευταία περίοδο. Θυμίζουμε ότι με το καλημέρα του πρωταθλήματος ο ΑΠΟΕΛ είχε καλέσει τους υπόλοιπους συλλόγους να συνταχθούν μαζί του, με αφορμή την πρόταση που έκανε προς την ΚΟΠ.


Mε ανακοίνωσή του στις 21/9, οι γαλαζοκίτρινοι ανέφεραν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Επαναλαμβάνουμε και δημόσια την εισήγηση που κάναμε προς την ΚΟΠ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας, σε επιστολή μας στις 23/08/2021, έτσι ώστε να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR. Και το ίδιο να πράττει σε κάθε παιχνίδι που κρίνει ότι χρειάζεται».


Ζητούμενο η διαφάνεια


Ως γνωστόν, ένα από τα άλυτα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου σχετίζεται με την προκατάληψη. Και η… απάντηση στην προκατάληψη είναι η διαφάνεια. Όχι πώς θα επιλυθούν όλα τα θέματα που αφορούν το κυπριακό ποδόσφαιρο και συνεπώς τα προβλήματα στη διαιτησία αν γίνει αποδεκτό το αίτημα των ομάδων για πρόσβαση στην ενδοεπικοινωνία, αλλά τουλάχιστον θα καθαρίσει τις σκιές σε αυτό το θέμα, το οποίο απασχολεί συχνά τους παράγοντες των σωματείων μετά τις αναμετρήσεις. Παρότι μπορεί κανείς να υποψιάζεται ποια είναι η θέση του VAR σε μια συγκεκριμένη φάση, η πρόσβαση στην ενδοεπικοινωνία θα μειώσει τα υπονοούμενα που αφήνονται μετά τα παιχνίδια, τις αμφιβολίες και τις ατέρμονες συζητήσεις όσον αφορά το υπό αναφορά ζήτημα.