Έγραψαν ιστορία με 47 χρόνια διαφορά και θα μνημονεύονται για πάντα

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ Δημοσιεύθηκε 28.4.2024
Έγραψαν ιστορία με 47 χρόνια διαφορά και θα μνημονεύονται για πάντα

Tι κοινό έχουν οι Νίκος Χρηστίδης και Κωνσταντίνος Τζολάκης; Και οι δύο Ελλαδίτες τερματοφύλακες χάρισαν επικές προκρίσεις στις ομάδες τους σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στη διαδικασία των πέναλτι! Με διαφορά 47 χρόνων. Η αρχή έγινε στις 16 Μαρτίου 1977, στο ιστορικό παιχνίδι της ΑΕΚ με την ΚΠΡ στη Νέα Φιλαδέλφεια για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (τότε). Ήταν ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων, αφού στο Λονδίνο οι Άγγλοι είχαν κερδίσει 3-0. Με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου κι ένα του μακαριστού Μίμη Παπαϊωάννου, ο Δικέφαλος φέρνει το ματς στα ίσα και λίγο πριν ολοκληρωθεί η παράταση (στο 117΄), ο τότε προπονητής της ΑΕΚ, Φράντισεκ Φάντροκ, αποσύρει τον Στεργιούδα και βάζει στο παιχνίδι τον Χρηστίδη, ο οποίος ήταν πιο ικανός στις αποκρούσεις πέναλτι. Ο Χρηστίδης δικαιώνει απόλυτα τον προπονητή του, αποκρούει δύο εκτελέσεις των Λονδρέζων και χαρίζει την ιστορική πρόκριση στην ΑΕΚ με σκορ 7-6. Ήταν από τις πιο μεγαλειώδεις ανατροπές που έχει πετύχει ποτέ ελληνική ομάδα στην Ευρώπη.

Πρόσφατα, έγραψε ιστορία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και ο 21χρονος Τζολάκης. Ο εξελίξιμος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Πειραιώς αγωνίζεται βασικός το τελευταίο διάστημα αντί του Πασχαλάκη. Στην Κωνσταντινούπολη, οι ερυθρόλευκοι κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη νίκη 1-0 που είχαν πετύχει επί της τουρκικής ομάδας στο «Καραϊσκάκης». Από πολύ νωρίς βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο (1-0), με τους Τούρκους να ισοφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα. Τότε όλοι πίστεψαν ότι η πρόκριση θα έγερνε προς… Κωνσταντινούπολη μεριά. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι πρόβαλαν ανάστημα κι έδειξαν χαρακτήρα. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι, όπου έλαμψε το άστρο του Τζολάκη, ο οποίος απόκρουσε τρία πέναλτι από τις πέντε εκτελέσεις (2-3)! Και ο Ολυμπιακός έγινε η 3η ελληνική ομάδα, μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, που θα παίξει σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ναι, η ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού πέτυχε!

Ναι, η ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού πέτυχε!

Ναι, η ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού πέτυχε!

Στα ευρωπαϊκά μια ομάδα αγωνίζεται... η Κύπρος!

Στα ευρωπαϊκά μια ομάδα αγωνίζεται... η Κύπρος!

Στα ευρωπαϊκά μια ομάδα αγωνίζεται... η Κύπρος!