«Αν θέλετε ξένους, πληρώστε τους»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 9.2.2021
«Αν θέλετε ξένους, πληρώστε τους»

Δεν τίθεται θέμα συζήτησης, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, καθόδου ξένων διαιτητών για να διευθύνουν παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος και συγκεκριμένα των πλέι οφ ή των πλέι άουτ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Γ», η πρόταση τέθηκε στην τελευταία συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου και ο πρόεδρος της ΚΟΠ ήταν ξεκάθαρος και σαφής προς τους παράγοντες. «Αν θέλετε ξένους διαιτητές πρέπει να τους πληρώσετε», τους είπε, εξηγώντας παράλληλα πως έγινε μια σοβαρή επένδυση με το VAR, η εγκατάσταση και η εφαρμογή του οποίου κόστισαν ακριβά στην ομοσπονδία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να βγάλει επιπλέον ποσό από τα ταμεία της για να πληρώσει και ξένους διαιτητές.

Πρόσθεσε ότι για την κάθοδο μόνο τριών ρέφερι (δηλαδή του διαιτητή και των βοηθών), συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων τους, απαιτείται συνολικά ένα κονδύλι της τάξεως των 10.000 με 12.000 ευρώ. Επίσης, ανασταλτικός παράγοντας ως προς την εκπλήρωση της επιθυμίας μερικών ομάδων είναι, όπως εξήγησε ο κ. Κούμας, το γεγονός ότι οι διαιτητές πρέπει να μπουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Πρόταση για μόνιμους

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας η συζήτηση όσον αφορά τη διαιτησία επεκτάθηκε. Συγκεκριμένα, τέθηκε η εισήγηση από μέλος του διοικητικού συμβουλίου την επόμενη χρονιά η ΚΟΠ να προχωρήσει στην πρόσληψη τριών-τεσσάρων ξένων διαιτητών για διάστημα ενός χρόνου ώστε να ενισχύσουν το έργο των Κύπριων διαιτητών. Η πρόταση τέθηκε με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί έτοιμοι και αξιόλογοι διαιτητές, γεγονός που προκαλεί διάφορα προβλήματα στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Ωστόσο, εκτός από το ότι απαιτείται επιπλέον δαπάνη και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει αμφιβολία κατά πόσον οι διαιτητές που θα έρθουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο θα είναι πρώτης διαλογής. Συγκεκριμένα, το ερώτημα που απασχολεί την ΚΟΠ και αριθμό παραγόντων, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, είναι ποια ομοσπονδία θα παραχωρήσει διαιτητές εγνωσμένης αξίας για έναν χρόνο σε άλλη ομοσπονδία. Παρότι υπάρχουν προβληματισμοί όσον αφορά την πρόταση, το θέμα δεν έκλεισε εντελώς και ίσως τεθεί εκ νέου ενώπιον των ιθυνόντων του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Τι θα γίνει;

Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με την εμπειρία προηγούμενων χρόνων, η πορεία της εξέλιξης του πρωταθλήματος και ειδικότερα η απόδοση των Κύπριων διαιτητών θα καθορίσουν αν τα παραπάνω αιτήματα θα τεθούν ξανά στην ΚΟΠ και αν θα επανέλθουν στη δημόσια σφαίρα, είτε κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν είτε την επόμενη. Όσο περισσότερη ένταση και αμφισβήτηση υπάρχει για την κυπριακή διαιτησία, τόσο πιο εύκολο είναι να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την κάθοδο ξένων διαιτητών.

Η ΚΟΠ επένδυσε ένα μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο με την εγκατάσταση του VAR και στόχος της, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται, είναι να δώσει χρόνο στους διαιτητές ώστε να εξοικειωθούν περισσότερο με τον χειρισμό του. Στην ομοσπονδία θεωρούν ότι αγωνιστική με αγωνιστική οι διαιτητές θα αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες όσον αφορά την εν γένει χρήση του συστήματος. Ο κ. Κούμας από την πλευρά του περιμένει να δει την επένδυση που έκανε η ομοσπονδία να πιάνει τόπο. Στις 19/1 όταν επισκέφθηκε τους διαιτητές στο Μακάρειο, κατά τη διάρκεια του τεστ φυσικής κατάστασης στο οποίο υποβάλλονταν, τους τόνισε πως αυτή την περίοδο με την εισαγωγή του VAR δεν κρίνεται μόνο η αξιοπιστία της κυπριακής διαιτησίας ή η αξιοπιστία της ΚΟΠ αλλά κρίνονται και η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του κάθε διαιτητή ξεχωριστά.

Παράλληλα, τους κάλεσε να αποδείξουν με την παρουσία τους στους αγώνες ότι μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Όλα τα παραπάνω θα απαντηθούν προσεχώς και θα... καθορίσουν τον βαθμό της αμφισβήτησης προς τη διαιτησία και κατ' επέκταση αν το αίτημα για ξένους ρέφερι θα επανέλθει στο τραπέζι.

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Έχασε το ολοκάθαρο πέναλτι υπέρ του ΑΠΟΕΛ - Κανένα πέναλτι με Γιόβετιτς»

«Έχασε το ολοκάθαρο πέναλτι υπέρ του ΑΠΟΕΛ - Κανένα πέναλτι με Γιόβετιτς»

«Έχασε το ολοκάθαρο πέναλτι υπέρ του ΑΠΟΕΛ - Κανένα πέναλτι με Γιόβετιτς»