Πού είναι σήμερα οι πρωταθλητές του 2004;

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Πού είναι σήμερα οι πρωταθλητές του 2004;

Η ζωή και η πορεία των παικτών που μας οδήγησαν στο θρίαμβο 20+1 χρόνια μετά

Ο Αλέξανδρος Δουμάς, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γαλλικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, σκέφτηκε μετά την τεράστια επιτυχία του έργου του «Οι Τρεις Σωματοφύλακες» το 1844 να γράψει την επόμενη χρονιά κι ένα… sequel. Ήταν η πρώτη τέτοια μυθιστορηματική συνέχεια που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά της λογοτεχνίας, για έναν πολύ σημαντικό λόγο.

Το έργο τιτλοφορείται «Μετά 20 έτη» και διηγείται τις περιπέτειες των Τριών Σωματοφυλάκων και του Ντ’ Αρτανιάν όταν πια έχουν φύγει από την τρελή τους νιότη και πορεύονται με την εμπειρία του παρελθόντος. Πράγματι, το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στην Γαλλία μια 20ετία αργότερα από την πρώτη περιπέτεια των τεσσάρων φίλων και τους παρακολουθούμε πιο ώριμους, πιο αλλαγμένους, διαφορετικούς απ’ αυτούς που είχαμε συνηθίσει.

Από το δικό μας ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα, που ευλογηθήκαμε να το ζήσουμε στ’ αλήθεια, το Euro 2004, σήμερα συμπληρώνονται 20+1 έτη. Οι πρωταγωνιστές είναι μαζί μας, άλλος πιο κοντά κι άλλος πιο απομακρυσμένα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που έκαναν πράξη το θαύμα του 2004 έχουν ακόμα σχέση με το ποδόσφαιρο, δρέπουν ακόμα (και δικαίως) τις δάφνες απ’ αυτή την επιτυχία. Άλλοι έγιναν προπονητές, άλλοι τεχνικοί διευθυντές, οι περισσότεροι συνεργάστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την ΕΠΟ σε κάποιο διάστημα.

Φυσικά, πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους και σε άλλα μετερίζια. Έγιναν πρόεδροι και διοικητικά στελέχη, ευρωβουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι. Επιχειρηματίες που τοποθέτησαν τα λεφτά, τα οποία κέρδισαν από το ποδόσφαιρο σε εστίαση και διασκέδαση. Οικογενειάρχες, με παιδιά που οι περισσότεροι τώρα τα καμαρώνουν να βρίσκονται σε μετ-εφηβική ηλικία, είτε ασχολούνται με τον αθλητισμό, είτε όχι.

Να ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στη ζωή τους και στο τι κάνουν τώρα; Θα τους απαριθμήσουμε με την… ποδοσφαιρική τους σειρά, ανάλογα με το νούμερο φανέλας που φορούσαν στην μαγική αυτή αποστολή της Εθνικής Ελλάδας.

1. Αντώνης Νικοπολίδης

H σεζόν 2024-25 τον βρήκε στον πάγκο του Πανιωνίου. Ήταν ο κορυφαίος, από άποψη ονόματος και πρεστίζ, σύλλογος που ανέλαβε στην προπονητική του καριέρα, έχει περάσει από τους πάγκους της Προοδευτικής, της Εθνικής Κ21 και των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού. Ο σύλλογος ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους στις 12 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τη νίκη επί της Παναχαϊκής στο πρωτάθλημα της Super League 2. Λίγο καιρό αργότερα πανηγύρισε, ως πατέρας πια, την (επ)άνοδο της Κηφισιάς στη Super League, αφού στον σύλλογο αγωνίζεται (ως τερματοφύλακας, βεβαίως βεβαίως) ο γιος του Γιάννης. Υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά για δύο θητείες.

2. Γιούρκας Σεϊταρίδης

Ενεργός μπροστά από τις κάμερες και στα social media, ο Γιούρκας έχει αναλάβει να μοιράζεται τις πλούσιες ποδοσφαιρικές του εμπειρίες σε χαλαρές εκπομπές με άλλους θρύλους του 2004. Γι’ αυτό και συχνά εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης στιγμιότυπα από τη ζωή του, κυρίως ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές. Αν και προπονητής, δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών τότε συμπαικτών του να αναλάβει ομάδα. Στις εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στα Ιωάννινα, αλλά δεν εξελέγη.

3. Στέλιος Βενετίδης

Ένας από τους πιο «αθόρυβους» μιντιακά πρωταθλητές του 2004, αλλά και από τους πιο ενεργούς στους πάγκους από το 2015, όταν και αποφάσισε να αποτελέσει «δίδυμο» με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο και να τον ακολουθεί σε ομάδες που εργάζεται ως ασίσταντ κόουτς και άμεσος συνεργάτης. Από τον Ολυμπιακό Βόλου τη σεζόν 2014-15 έχουν περάσει από εννέα διαφορετικές ομάδες μέχρι τη Νίκη Βόλου την περασμένη αγωνιστική περίοδο (2024-25). Συχνά δε είναι προσκεκλημένοι σε προπονητικά καμπ και σεμινάρια.

4. Νίκος Νταμπίζας

Ο πρώτος (αριθμητικά) παίκτης εκείνης της γενιάς που ακολουθεί το δρόμο του τεχνικού διευθυντή. Πριν σχεδόν ένα μήνα ανακοινώθηκε από τον ΟΦΗ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε έναν σύλλογο που είχε ιστορική παρουσία στον τελικό του κυπέλλου. Έχει αναλάβει το ίδιο πόστο δύο φορές στον Παναθηναϊκό (το 2013 και το 2018), αλλά και στην κυπριακή Ομόνοια.

5. Τραϊανός Δέλλας

Ο «κολοσσός» και σκόρερ μας στον ανεπανάληπτο ημιτελικό του 2004 είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής από εκείνη την παρέα, αν εξετάσουμε τον αριθμό των αγώνων που έχει να επιδείξει στον πάγκο ομάδων Super League. Μετά την διετία του στην ΑΕΚ ανέλαβε το 2015-16 τον Ατρόμητο κι ακολούθησαν δύο θητείες στον Παναιτωλικό και μία στον ΟΦΗ. Η τελευταία διακόπηκε για προσωπικούς λόγους, οι οποίοι έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο την εκτίμηση όλου του φίλαθλου κόσμου στο πρόσωπό του.

6. Άγγελος Μπασινάς

Ακόμα ένας legend του 2004 που έχει ακολουθήσει το δρόμο του τεχνικού διευθυντή. Για χρόνια έμεινε εκτός ποδοσφαίρου και παρακολούθησε σχολές προπονητών, αλλά τελικά μετά την πορεία του ως τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων (επί θητείας του Άγγελου Αναστασιάδη) ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα, πριν ένα μήνα, ως νέος τεχνικός διευθυντής της Κηφισιάς, η οποία επανήλθε στη Superleague. Είναι, επίσης, επίσημος πρεσβευτής του FIFA Women’s Football Campaign για την προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών.

7. Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο αρχηγός της εθνικής το 2004 είχε και την πιο εντυπωσιακή πορεία σε διοικητικά και πολιτικά πόστα απ’ όλους τους διεθνείς. Εξασφάλισε με την ψήφο των πολιτών δύο θητείες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (2014-2024) και ήταν υποψήφιος, χωρίς να εκλεγεί, επίσης στις Ευρωεκκλογές του 2024 αυτή τη φορά με το ΠΑΣΟΚ. Έχει θητεύσει ως πρόεδρος στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ (για μια πενταετία, μ’ ένα μικρό διάλειμμα) ενώ βρέθηκε και για ένα μικρό διάστημα στην προεδρία της ΕΠΟ.

8. Στέλιος Γιαννακόπουλος

Αν υπήρχαν δευτερεύοντες ρόλοι σ’ αυτή την παρέα, ο Γιαννακόπουλος θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πολλές φορές τον είδαμε και τον ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του να σχολιάζει, να συμμετέχει σε εκπομπές για το ποδόσφαιρο, γενικώς να μη φοβάται ούτε το μικρόφωνο, ούτε το φακό. Η προπονητική του καριέρα είχε μικρούς χρονικά σταθμούς τον Πανηλειακό, την Κηφισιά και τη θέση του ασίσταντ κόουτς της Εθνικής Ανδρών (με πρώτο τον Άγγελο Αναστασιάδη) το 2019. Εδώ και λίγες ημέρες είναι ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

9. Άγγελος Χαριστέας

Ο σκόρερ της εθνικής μας στον τελικό με την Πορτογαλία (μεταξύ άλλων) έχει ακόμα μια πολύ έντονη παρουσία στα ποδοσφαιρικά και μη δρώμενα. Υπήρξε επί σειρά ετών τεχνικός διευθυντής στον Άρη Θεσσαλονίκης, την ομάδα που υπηρέτησε και περισσότερο στην καριέρα του ως παίκτης, αλλά ανέλαβε το 2020 και θέση αντιπεριφερειάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, μετά την εκλογή του σε θέση περιφερειακού συμβούλου το 2019 με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Πλέον είναι ενεργός σε εκδηλώσεις που αφορούν τις εθνικές ομάδες και παρακολουθεί τους αγώνες της εθνικής παγκορασίδων βόλεϊ, όπου αγωνίζεται η κόρη του Καλλιόπη.

10. Βασίλης Τσιάρτας

Η τελευταία χρονικά είδηση που αφορά τον «μάγο» της Εθνικής (έτσι τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες του, γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) μας υπενθυμίζει πώς περνούν τα χρόνια: Ο Βασίλης Τσιάρτας έγινε… παππούς πριν από τέσσερις μήνες. Με το ποδόσφαιρο «τεχνικά» δεν απέκτησε σχέση, η ανακοίνωση της πρόσληψής του στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ Β’ το 2021 έμεινε στο χαρτί μετά από έντονες αντιδράσεις των φίλων της ομάδας. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στον δημόσιο σχολιασμό και οι θέσεις του, που χαρακτηρίζονται από πολλούς «ακροδεξιές» και «ομοφοβικές» (ο ίδιος το απορρίπτει), δημιουργούν πάντα έντονες συζητήσεις. Ήταν υποψήφιος με το κόμμα Εθνική Δημιουργία (Τζήμερος-Κρανιδιώτης) στις τελευταίες εκλογές του 2023, αλλά δεν εξελέγη.

11. Ντέμης Νικολαϊδης

Χωρίς αμφισβήτηση πια ο… τηλεοπτικός σταρ της παρέας. Βεβαίως και ο δεύτερος μετά τον Ζαγοράκη (μέχρι τώρα;) που έχει αναλάβει προεδρικό πόστο, αλλά πρώτος χρονικά, αμέσως μετά το τέλος του Euro 2004. Από την τηλεοπτική σεζόν 2018-19 βρίσκεται σχεδόν ανελιπώς στην τηλεόραση, πότε με δική του εκπομπή ποδοσφαιρικού σχολιασμού και πότε συμμετέχοντας σε άλλες εκπομπές, ενώ έχει και ραδιοφωνικό μετερίζι, όπου αναπτύσσει τις απόψεις του.

12. Κώστας Χαλκιάς

Από τους παίκτες της εθνικής με τη μεγαλύτερη χρονικά καριέρα, ήταν παρών μέχρι και τη σεζόν 2017-18, οπότε και υπεράσπισε τα δοκάρια της Παναχαϊκής. Διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του ΠΣΑΠ, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα και τεχνικός διευθυντής στην ομάδα της Πάτρας. Επισκέπτεται συχνά τη Λάρισα, όπου έχει (λόγω καταγωγής) πολλούς φίλους από την παιδική του ηλικία.

13. Φάνης Κατεργιαννάκης

Ένα από τα πειραχτήρια εκείνης της παρέας, μεγάλος «ατακαδόρος», και κατά δήλωσή του επίσημος… φωτογράφος της Εθνικής το 2004, μετά την μακρά καριέρα του κάτω από τα δοκάρια σε πέντε διαφορετικές ομάδες (μια οκταετία, βέβαια, με τον Άρη Θεσσαλονίκης) ανέλαβε θέση στο τεχνικό τιμ των εθνικών ομάδων, αρχικά σε αυτό της Κ20 με τον Γιάννη Γκούμα και μετά στην εθνική Ανδρών, όπου έμεινε ως το 2018. Έκτοτε δεν έχει αναλάβει κάποιο ποδοσφαιρικό πόστο.

14. Τάκης Φύσσας

Σε πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του ο τότε αριστερός μπακ της Εθνικής. Στην αρχή ήταν τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων Ανδρών και Ελπίδων, θέση που κράτησε ως το 2014. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεργασίας του ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου, μετά ως Διευθυντής των Ακαδημιών του συλλόγου και πριν λίγο καιρό ως διεθνής πρεσβευτής του συλλόγου και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού. Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν εξελέγη.

15. Ζήσης Βρύζας

Ακόμη ένα μέλος αυτής της εκλεκτής παρέας που ακολούθησε μια διοικητική-τεχνική καριέρα στο ποδόσφαιρο, τόσο στον ΠΑΟΚ, την ομάδα που έκλεισε και την καριέρα του ως παίκτης, αλλά και στην Εθνική ομάδα. Το 2008 έγινε τεχνικός διευθυντής του Δικέφαλου του βορρά και σχεδόν 1,5 χρόνο αργότερα ανέλαβε και την προεδρία του συλλόγου στη θέση του Θοδωρή Ζαγοράκη για έναν χρόνο. Αργότερα ανέλαβε για δύο χρόνια συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στην εθνική Ανδρών, αλλά εγκατέλειψε τη θέση για να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, πάλι αρχικά σε διοικητικό πόστο κι αργότερα για μία διετία ως πρόεδρος (2012-14) και στη συνέχεις μέλος του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου. Το 2015 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στη Βέροια. Είναι πολύ ενεργός στο σχολιασμό εξελίξεων που αφορούν τον ΠΑΟΚ.

16. Παντελής Καφές

Από τους πιο αθόρυβους της παρέας, από το 2013 που έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση δεν έχει καταγραφεί η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Με τον επίσης διεθνή παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Σπύρο Βάλλα ξεκίνησαν ένα άνοιγμα στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, αρχικά μ’ ένα beach bar στη Χαλκιδική και μετά με γκουρμέ εστιατόριο στην περιοχή της Καλαμαριάς.

17. Γιώργος (Χαράλαμπου) Γεωργιάδης

Ο επί χρόνια… τύραννος των σπορτκάστερ (ο Γου-Χου, σε αντίθεση με τον συνονόματο και συνεπώνυμό του και συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό που τον αποκαλούσαν Γου-Σου, του Σάββα) βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στο τιμόνι των Ακαδημιών της ΑΕΚ. Ήταν από τους παίκτες που θέλησαν να σταδιοδρομήσουν και σαν προπονητές, και είχε αρκετές εμπειρίες. Τρεις φορές ανέλαβε υπηρεσιακός τον ΠΑΟΚ, έγινε τεχνικός διευθυντής του δικεφάλου του βορρά σε δύο διαφορετικές περιόδους, ενώ στην αρχή της καριέρας του ήταν και σκάουτερ και προπονητής της ομάδας Νέων. Ανέλαβε, επίσης, προπονητής της ανδρικής ομάδας τόσο της Βέροιας, όσο και των Τρικάλων.

18. Γιάννης Γκούμας

Ένας από τους εκλεκτούς της παρέας που αποφάσισε να γίνει προπονητής, αλλά δεν προτίμησε το… ασανσέρ του πρωταθλητή Ευρώπης. Έκανε τα βήματα όπως έπρεπε. Μετά το τέλος της καριέρας του το 2008 πήρε τα διπλώματά του, διετέλεσε προπονητής στη Γλυφάδα και την Πεύκη πριν αναλάβει ασίσταντ στην Ξάνθη και το 2014 ξεκινήσει μια καριέρα επτά χρόνων στις εθνικές ομάδες (2014 με 2019 στην Εθνική Κ19 και 2019-2021 στην Εθνική Κ21). Βρέθηκε, επίσης, στον πάγκο του Ερμή Αραδίππου στην Κύπρο, αλλά και του ΠΑΟ Ρουφ στο κέντρο της Αθήνας.

19. Μιχάλης Καψής

Μακράν ο πιο… εξαφανισμένος από τη μπάλα από τους 23 της μεγάλης αυτής παρέας. Μετά από μια καριέρα 22 χρόνων, που πρόλαβε να ζήσει τα πάντα, να κάνει πολλές φορές τη διαδρομή από το ζενίθ στο ναδίρ, από το 2011 κατά δική του δήλωση έχει επισκεφθεί ποδοσφαιρικό γήπεδο μόνο… δύο φορές, τότε που τιμήθηκε ο πατέρας του Άνθιμος και σ’ ένα ματς της εθνικής, μάλιστα με κανονικό εισιτήριο! Διορίστηκε στην Πυροσβεστική, αλλά αντί απλά να εισπράττει το μισθό του, όπως έκαναν άλλοι, αυτός απαίτησε να κάνει κανονικά τις βάρδιες του και είναι ενεργός από τον καιρό που έπαιζε ακόμα!

20. Γιώργος Καραγκούνης

Ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Ανδρών είναι απ’ αυτούς που πρέπει να έχουν… απορρίψει τις περισσότερες προτάσεις, ακόμα και από άσχετους με το ποδόσφαιρο τομείς! Η ποδοσφαιρική του ενασχόληση μετά το τέλος της μακράς καριέρας του ήταν η συνεργασία του με την ΕΠΟ στο πόστο του διευθυντή ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων και κράτησε ένα χρόνο (2014-15). Αποτελεί επίσημο διεθνή πρεσβευτή της ιταλικής Ίντερ, την οποία έχει τιμήσει σαν παίκτης, και πρόσφατα τον θαυμάσαμε να βάζει μέχρι και τρίποντο στη Σύρο στο Aegean Ball Festival του Γιώργου Πρίντεζη!

21. Κώστας Κατσουράνης

Καριέρα τηλεοπτικού σχολιαστή με μεγάλη επιτυχία κάνει ο τρίτος σε συμμετοχές παίκτης στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Από το 2016 ως το 2018 ξεκίνησε να παραδίδει σεμινάρια σε σχολές αθλητικής δημοσιογραφίας, αλλά συνέχισε και σε τηλεοπτικές εκπομπές ως σχολιαστής και αναλυτής αγώνων, κάτι που συνεχίζει πια όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και στο διαδίκτυο. Υπήρξε για δύο χρόνια και τεχνικός διευθυντής στην Παναχαϊκή (2016-18).

22. Δημήτρης Παπαδόπουλος

Από τους νεότερους εκείνης της παρέας, λογικό ήταν να μείνει ενεργός στο ποδόσφαιρο μέχρι πρόσφατα. Σταμάτησε την καριέρα του το 2017 μετά από θητεία σε 13 διαφορετικές ομάδες, τέσσερις εκ των οποίων εκτός Ελλάδας. Πήρε δίπλωμα προπονητικής, εργάστηκε από το 2022 ως τεχνικός διευθυντής των «μικρών» εθνικών ομάδων της Κύπρου και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν τους legends του 2004 ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.

23. Βασίλης Λάκης

Από τους πιο «χαμηλών τόνων» της συντροφιάς ο τελευταίος παίκτης (σύμφωνα με τα νούμερα της φανέλας), όχι όμως κι εκτός ποδοσφαίρου. Επένδυσε κάποια από τα λεφτά που κέρδισε από το ποδόσφαιρο σε εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, στις οποίες διατηρεί εδώ και χρόνια τις ποδοσφαιρικές του ακαδημίες και κάνει συνεργασίες με διεθνείς φορές και προγράμματα.

sdna.gr 

 

Κατηγορίες

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.