Επεισόδιο 39: Ο ΑΠΟΕΛ γράφει ιστορία!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.3.2023
Επεισόδιο 39: Ο ΑΠΟΕΛ γράφει ιστορία!

1967-1974: Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ (39)

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, τρεις ομάδες, ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Πανσερραϊκός, είχαν από 27 βαθμούς και οδηγήθηκαν σε μονούς αγώνες κατάταξης (μπαράζ), προκειμένου δύο από αυτές να παραμείνουν στην Α΄ Εθνική και μια να ακολουθήσει τις τελευταίες τρεις (Φωστήρας, Απόλλων Αθηνών, Απόλλων Καλαμαριάς) στη Β΄ Εθνική.

Στην Κύπρο, τις πρώτες μέρες του Ιούλη του 1974, η πολιτική κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή, όμως στον ΑΠΟΕΛ η σκέψη όλων ήταν στραμμένη στο Αιγάλεω όπου θα διεξάγονταν οι αγώνες μπαράζ για την ιστορική παραμονή. Όπως πάντα, η αποστολή του ΑΠΟΕΛ αποσύρθηκε στο ξενοδοχείο της Κηφισιάς και ανέμενε τον πρώτο αγώνα με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό, την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Στο μεταξύ είχε προηγηθεί ο αγώνας Πανσερραϊκού - Βόλου, όπου η ομάδα των Σερρών κέρδισε με 1-0 και είχε ουσιαστικά σωθεί. Άρα, με τον ΑΠΟΕΛ γι' αυτούς δεν είχε και τόση σημασία τι θα έκαναν…

Έβγαζε φωτιές…

Η ομάδα των Σερρών μπορεί να ήταν αδιάφορη, όμως η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ήταν τόσο καλά προετοιμασμένη, που εκείνη τη μέρα, μπαίνοντας στο γήπεδο, έβγαζε φωτιές! Στο 23΄ ο Ανδρέας Στυλιανού πέτυχε το 1-0, για να ακολουθήσει στο α΄ ημίχρονο άλλο ένα τέρμα με τον Μάρκου (39΄). Στο 68΄ ήταν σειρά του Τιμοθέου για το 3-0. Ο αρχηγός Στυλιανού σκόραρε και στο 77΄, ενώ μεσολάβησε και άλλο ένα τέρμα με τον Λεωνίδα. Ο Πανσερραϊκός μείωσε με τον Ζυγκερίδη στο 77' για να διαμορφωθεί το τελικό 5-1!

4490046887732824 222
Ο Τύπος της εποχής πρόβαλε με πηχαίους τίτλους την παραμονή του ΑΠΟΕΛ στην Α΄ Εθνική κατηγορία.

​Ο ΑΠΟΕΛ είχε σωθεί! Για πρώτη φορά από το 1967, όταν και ξεκίνησε ο θεσμός, κυπριακή ομάδα παρέμενε για 2η χρονιά στην Α΄ Εθνική κατηγορία! Την ιστορική εκείνη μέρα το ΑΠΟΕΛ είχε αγωνιστεί με τους: Ηρόδοτο, Πούλια, Κολοκάση, Ν. Παντζιάρα, Αθάνατο, Στεφανή, Λεωνίδα, Μ. Μάρκου, Τιμοθέου, Στυλιανού, Μιαμηλιώτη (75 ́ Αντωνίου).

Στο δεύτερο παιχνίδι, που διεξάχθηκε για καθαρά τυπικούς λόγους, το ΑΠΟΕΛ έχασε 2-1 από τον Ολυμπιακό Βόλου, παρόλο που προηγήθηκε με τέρμα του Μάρκου στο 33΄. Για τον Βόλο σκόραραν Ζαμπάς (48΄ πέν.) και Πασχαλίδης (67 ΄).

ΑΠΟΕΛ: Ηροδότου, Πούλιας, Μενελάου, Ν. Παντζιαράς, Αθάνατος, Στεφανής, Λεωνίδας, Μ. Μάρκου (47΄ Χατζηθωμά), Τιμοθέου, Στυλιανού, Μιαμηλιώτης.

Οι τρεις ομάδες τελικά σημείωσαν από μια νίκη, αλλά υποβιβάστηκε η ομάδα του Βόλου λόγω της χειρότερης αναλογίας τερμάτων στο σύνολο του πρωταθλήματος. Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στη 13η θέση με 27 βαθμούς σε 34 παιχνίδια, έχοντας 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες και αναλογία τερμάτων 39-48.

4490048609926069 image

Οι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν (σε παρένθεση συμμετοχές και γκολ) εκείνη την εποχή ήταν οι: Ηρόδοτος Ηροδότου (30), Λευτέρης Πούλιας (31), Μιχάλης Κολοκάσης (16), Πάμπος Μενελάου (15), Νίκος Παντζιαράς (32), Οδυσσέας Αθανάτος (32), Τότης Κυπριανίδης (15), Χρίστος Σοφοκλέους -Λίλλος (1), Πετράκης Χατζηθωμά (4), Στεφανής Μιχαήλ (32-3), Σταύρος Παρασκευά (8), Λεωνίδας Λεωνίδα (30-5), Τάκης Αντωνίου (16), Μάρκος Μάρκου (27-4), Ανδρέας Στυλιανού (33-13), Νίκος Κρητικός (21-2), Άντρος Μιαμηλιώτης (27-2), Τάκης Τιμοθέου (31-7), Τάκης Ηροδότου (22-2), Σάββας Τσιριπιλλής (1), Γιώργος Παντζιαράς (5), Νίκος Παπαδόπουλος (1).

Πανηγυρική υποδοχή!

Στη Λευκωσία εκείνες τις μέρες ο κόσμος ήταν φανερά προβληματισμένος από την όλη εσωτερική κατάσταση. Όμως, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ για λίγο άφησαν πίσω τα όσα συνέβαιναν, και την Κυριακή, 7 Ιουλίου, ετοίμαζαν μια πανηγυρική υποδοχή στην αποστολή της ομάδας τους που επέστρεφε θριαμβεύτρια από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο Λευκωσίας μέχρι και το οίκημα του συλλόγου δημιουργήθηκε μια ατέλειωτη ουρά αυτοκινήτων η οποία συνόδευε την αποστολή. Στο τέλος οι παίκτες κατέληξαν στους ώμους των φιλάθλων!

Πραξικόπημα… εισβολή

Μια εβδομάδα μετά την υποδοχή του ΑΠΟΕΛ, έγινε το πραξικόπημα και στις 20 Ιουλίου η εισβολή της Τουρκίας. Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν να καταταγούν στις τάξεις τις Εθνικής Φρουράς, με έναν από αυτούς, τον Τάκη Αντωνίου, να συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και να καταλήγει στα Άδανα!

4490046980805829 333
Άλλη μια ιστορική φωτογραφία από το βιογραφικό βιβλίο του Ανδρέα Στυλιανού. Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ (Λεωνίδας, Στυλιανού, Κολοκάσης, Νίκος Παντζιαράς, Τιμοθέου), λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο στην Ελλάδα, φόρεσαν το χακί για να υπερασπιστούν τη χώρα μας από την τουρκική εισβολή. Ένας άλλος, από τους πιο ταλαντούχους, ο Τάκης Αντωνίου, συνελήφθη αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στις φυλακές των Αδάνων.

​Το ΑΠΟΕΛ εκείνης της εποχής ήταν, κατά πολλούς, η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών, εννοείται με Κύπριους παίκτες. Ο Στυλιανού ήταν άπιαστος, σημειώνοντας 13 τέρματα!

Όταν ο πόλεμος τέλειωσε και η προδοσία σε βάρος της Κύπρου ολοκληρώθηκε, το ποδόσφαιρο ξεκίνησε ξανά. Ο ΑΠΟΕΛ ανέμενε να επανέλθει στην Α΄ Εθνική, γι΄ αυτό και στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα 1974-75 συμμετείχε ανεπίσημα, όπου και κατέλαβε την 1η θέση διά περιπάτου. Όμως, στην Α΄ Εθνική δεν θα επέστρεφε ποτέ. Ο θεσμός έλαβε τέλος…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί