Το όριο είναι ο ουρανός – Χρυσή βραδιά του κυπριακού αθλητισμού στο Οράν

Δημοσιεύθηκε 3.7.2022
Το όριο είναι ο ουρανός – Χρυσή βραδιά του κυπριακού αθλητισμού στο Οράν

Μία από τις μεγαλύτερες του βραδιές στην ιστορία έζησε ο αθλητικός κόσμος της Κύπρου, στο Οράν της Αλγερίας. Η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στους 19ους Μεσογειακούς Αγώνες, πανηγύρισε μέσα σε διάστημα λιγότερο της μίας ώρας τέσσερα μετάλλια εκ των οποίων τα τρία χρυσά, εκτοξεύοντας τον απολογισμό στον εκπληκτικό αριθμό των 14 μεταλλίων, πέντε χρυσών, δύο αργυρών και επτά χάλκινων.

Η Κάλια Αντωνίου στην Κολύμβηση με το χρυσό στα 100μ. Ελεύθερο, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς με το χρυσό στα 110μ. Εμπόδια, ο Απόστολος Παρέλλης με το χρυσό στη Δισκοβολία, και η Ολίβια Φωτοπούλου με το αργυρό στα 200μ. έκαναν τους πάντες στο Οράν να παραληρούν εκστασιασμένοι στις αλλεπάλληλες απονομές μεταλλίων, βλέποντας την κυπριακή σημαία να ανεβαίνει στον ιστό, και ακούγοντας τον Εθνικό Ύμνο όχι μία, αλλά τρεις φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Στίβος

Στο Δίσκο ο Απόστολος Παρέλλης έδειξε με το καλημέρα ότι είναι αθλητής μεγάλων αγώνων. Με την πρώτη κιόλας βολή έστειλε το Δίσκο να προσγειωθεί στα 63.59μ. επίδοση που τον ανέβασε αμέσως στην πρώτη θέση, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος, αφού κανείς αθλητής δεν μπόρεσε να τον ξεπεράσει. Ο Παρέλλης έκανε το “back to back” στο αγώνισμα διατηρώντας τον τίτλο που κέρδισε και στην προηγούμενη διοργάνωση στην Ταραγόνα. Στο ίδιο αγώνισμα ο Χριστόφορος Γενεθλή ήταν 5ος με 59.60μ. επίδοση που σημείωσε στη δεύτερη του προσπάθεια.

Στα 110μ. Εμπόδια, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς νίκησε τα χρονόμετρα, νίκησε και τον Αλγερινό Αμίνε Μπουανανί, νίκησε και το ενθουσιώδες κοινό που στήριξε με πάθος τον συμπατριώτη του. Με κούρσα στην οποία απέδειξε την εμπειρία του, έπεσε πρώτος στο νήμα με 13.34, αφήνοντας πίσω του τέσσερα εκατοστά τον μεγάλο του αντίπαλο.

Στο 200άρι η Ολίβια Φωτοπούλου επανέλαβε την εκπληκτική κούρσα του προκριματικού, και αυτή τη φορά το χρονόμετρο σταμάτησε στο 23.01 χαρίζοντας της το αργυρό μετάλλιο πίσω από την εκπληκτική Αιγύπτια Χεμιντά Μπασάντ (22.47) και μπροστά από την τρίτη αθλήτρια που ήταν η Λορένε Ντόρκας Μπαζόλο από την Πορτογαλία (23.20).

Στους υπόλοιπους τελικούς στο Άλμα εις Ύψος η Στυλιάνα Ιωαννίδου και η Δέσποινα Χαραλάμπους ισοβάθμησαν στην 9η θέση, αφού και οι δύο πέρασαν το 1.77μ., και παράλληλα είχαν ακριβώς τα ίδια επιτυχημένα και αποτυχημένα άλματα σε όλα τα ύψη. Τέλος ο Σταύρος Αυγουστίνου ήταν 8ος στα 200μ. με επίδοση 21.55.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ύψος (Γ) Χαραλάμπους Δέσποινα 1.77μ. 9η θέση

Ιωαννίδου Στυλιάνα 1.77μ. 9η θέση

Δισκοβολία (Α) Παρέλλης Απόστολος 63.59μ. 1η θέση (ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ)

Γενεθλή Χριστόφορος 59.60μ. 5η θέση

200μ. (Γ) Φωτοπούλου Ολίβια 23.01 2η θέση (ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ)

200μ. (Α) Αυγουστίνου Σταύρος 21.55 8η θέση

110μ. Εμπόδια (Α) Τραΐκοβιτς Μίλαν 13.34 1η θέση (ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ)

Κολύμβηση

Εκπληκτική για άλλη μια φορά η Κάλια Αντωνίου έγινε το πρόσωπο των αγώνων στην Κολύμβηση με εκπληκτικό 100άρι στο Ελεύθερο, που είναι και το κατ’ εξοχήν αγώνισμα της, σημειώνοντας Νέο Ρεκόρ Μεσογειακών Αγώνων με επίδοση 54.39. Η αντίδραση της Αντωνίου στον βατήρα ήταν 0.71 που δεν ήταν και η καλύτερη των οκτώ που έπεσαν στην πισίνα, με αποτέλεσμα στο 50άρι να γυρίσει σε 26.66 στην τρίτη θέση, 26 εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργή από την Σέγκελ από τη Σλοβενία. Στο δεύτερο 50άρι ήταν εκπληκτική, κάλυψε τη διαφορά από τις προπορευόμενες και άγγιξε πρώτη τον αισθητήρα τερματισμού σε 54.39. Είναι το δεύτερο μετάλλιο για την ίδια στους αγώνες, μετά το χάλκινο στα 50μ. Ελεύθερο.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

100μ. Ελεύθερο (Γ) Αντωνίου Κάλια 54.39 1η θέση (ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ)

4Χ100μ. Ελεύθερο (Α) : Κύπρος (Πάντζιαρος Α., Μανώλη Χρ., Ιακωβίδης Φ., Ιακωβίδης Μ.)

Άρση Βαρών

Πολύ κοντά στο μετάλλιο έφτασε ο Αντώνης Μαρτασίδης στα 89Kg κατακτώντας μία 4η και μία 6η θέση, στις δύο κινήσεις του Αρασέ και του Ζετέ αντίστοιχα. Ο Μαρτασίδης στην πρώτη κίνηση του Αρασέ ξεκίνησε πετυχημένα από το 145Kg, συνέχισε σηκώνοντας στη δεύτερη προσπάθεια 150Kg, ενώ απέτυχε στην τρίτη του προσπάθεια στα 153Kg καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην κίνηση αυτή.

Στο Ζετέ έβαλε την μπάρα στα 185Kg ξεκινώντας με επιτυχία τις προσπάθειες του, έχασε όμως τη δεύτερη προσπάθεια στα 191Kg. Στην τρίτη του προσπάθεια στα ίδια κιλά, σήκωσε τη μπάρα. Με την επίδοση του αυτή κατέλαβε την 4η θέση στο αγώνισμα. Σημειώνεται ότι o αθλητής που ακολουθούσε την πετυχημένη προσπάθεια του Μαρτασίδη, και ήταν ο Γάλλος Βοτόρντ έβαλε τη μπάρα στα 192Kg, σήκωσε τα κιλά και έτσι το χάλκινο μετάλλιο χάθηκε για 1Kg.

Δυστυχώς δεν δόθηκε μετάλλιο για το Σύνολο εκεί όπου ο Μαρτασίδης με τα 341Kg (150 +191) ήταν τυπικά 3ος.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

89kg (A) Μαρτασίδης Αντώνης Αρασέ 150Kg 6ος

89Kg (Α) Μαρτασίδης Αντώνης Ζετέ 191Kg 4oς

Ιστιοπλοΐα

Η μεγάλη προσπάθεια της Μαριλένας Μακρή στην κατηγορία Laser Radial για να ανέβει στο βάθρο δεν στέφθηκε με επιτυχία και ύστερα αφού στην τελευταία ιστιοδρομία έμεινε πίσω από τις ψηλές θέσεις τερματίζοντας στην 11η θέση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταταγεί στην 6η θέση του αγωνίσματος με 42 βαθμούς ποινής, μόλις εννέα βαθμούς μακριά από τα μετάλλια. Στην ίδια κατηγορία η Μαρία Χριστίνα Μιχαήλ, πρόσθεσε εμπειρίες από μια μεγάλη διοργάνωση τερματίζοντας στην 22η θέση της κατάταξης επί συνόλου 24 αθλητριών.

Στην κατηγορία των Laser o Γιώργος Γιασεμίδης ολοκλήρωσε στην 20η θέση με 154βαθμούς και τον ακολούθησε δύο θέσεις πιο κάτω ο Παναγιώτης Ιορδάνου με 160 βαθμούς. Στην κατηγορία έλαβαν μέρος 24 αθλητές.

Στα iQFoil μια νέα κατηγορία που είναι πολύ θεαματική και τα σκάφη αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες καθώς υπάρχει ελάχιστη επαφή με το νερό, η οποία αντικατέστησε τα RS:Χ οι δύο ιστιοπλόοι πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις. Ο Ιάκωβος Χριστοφίδης ήταν 8ος στην τελευταία ιστιοδρομία και με 161 βαθμούς κατετάγη 10ος επί συνόλου 19 ιστιοπλόων. Η Νατάσα Λάππα πήρε την 11η θέση, η ίδια με την οποία κατετάγη στο σύνολο των αγώνων έχοντας 153 βαθμούς ποινής. Στο αγώνισμα έλαβαν μέρος 14 αθλήτριες.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

iQFoil (Α) Χριστοφίδης Ιάκωβος : Σύνολο 161β. (18 ιστιοδρομίες) 10η θέση

iQFoil (Γ) Λάππα Νατάσα : Σύνολο 153β. (18 ιστιοδρομίες) 11η θέση

Laser Γιασεμίδης Γεώργιος : Σύνολο 154β. (9 ιστιοδρομίες) 20η θέση

Laser Ιορδάνου Παναγιώτης :Σύνολο 160β. (9 ιστιοδρομίες) 22η θέση

Laser Radial Μακρή Μαριλένα : Σύνολο 42β. (9 ιστιοδρομίες) 6η θέση

Laser Radial Μιχαήλ Μαρία Χριστίνα : Σύνολο 163β. 22η θέση

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας για την στενή συνεργασία και την στήριξη που της παρέχει, καθώς και όλους τους Χορηγούς της, τον Πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοϊατρική Κύπρου, που χωρίς την παρουσία τους θα ήταν πολύ δύσκολη η συμμετοχή μας στους Αγώνες.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ενδέκατη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Φίλιππα Φωτοπούλου

Ενδέκατη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Φίλιππα Φωτοπούλου

Ενδέκατη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Φίλιππα Φωτοπούλου

Η ευχή του Κεντέρη στον Τράικοβιτς

Η ευχή του Κεντέρη στον Τράικοβιτς

Η ευχή του Κεντέρη στον Τράικοβιτς

BINTEO: Η πρώτη αντίδραση της Φιλίππας Φωτοπούλου μετά που «πέταξε» στον τελικό του Ευρωπαϊκού Στίβου!

BINTEO: Η πρώτη αντίδραση της Φιλίππας Φωτοπούλου μετά που «πέταξε» στον τελικό του Ευρωπαϊκού Στίβου!

BINTEO: Η πρώτη αντίδραση της Φιλίππας Φωτοπούλου μετά που «πέταξε» στον τελικό του Ευρωπαϊκού Στίβου!

ΒΙΝΤΕΟ: Στον τελικό η φανταστική Φιλίππα Φωτοπούλου!

ΒΙΝΤΕΟ: Στον τελικό η φανταστική Φιλίππα Φωτοπούλου!

ΒΙΝΤΕΟ: Στον τελικό η φανταστική Φιλίππα Φωτοπούλου!