Προπονητής Παρνασσού: «Κάποιοι αποφάσισαν να μη μας το δώσουν - Τα θέλουμε όλα φέτος»

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 6.8.2020
Προπονητής Παρνασσού: «Κάποιοι αποφάσισαν να μη μας το δώσουν - Τα θέλουμε όλα φέτος»

Ο προπονητής του Παρνασσού Στροβόλου Σάββας Ζωγράφος παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας ενόψει της νέας χρονιάς στο χάντμπολ.


Coach τέταρτος χρόνος στην ομάδα ποια είναι τα δεδομένα και μια μικρή ανασκόπηση της πορείας μέχρι τώρα. 


-Ξεκινήσαμε το Μάη του 2017 όταν με κάλεσε ο προεδρος ο Νικόλας Πίσσης να αναλάβω την ομάδα του Παρνασσού. Τότε προσπαθήσαμε από την αρχή να φτιάξουμε την ομάδα. Είχαμε από την αρχή δύσκολο έργο να φέρουμε 16-17 παιδιά στην ομάδα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτό το όραμα που είχε ο πρόεδρος και εγώ για να χτίσουμε πάνω τους μια νέα ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό τα επόμενα χρόνια.


Πόσο δύσκολο ήταν κάτι τέτοιο ;


-Ήταν πολύ δύσκολο το πρώτο καλοκαίρι μετά δεδομένα τότε του χάντμπολ που έπρεπε να πείσεις τους παίκτες να έρθουν αφιλοκερδώς να κάνουν προπονήσεις και θυσιάσουν ώρες από την οικογένεια τους ζωή, να κάνουν πρωταθλητισμό και να τους εμπνεύσεις να οδηγήσουν την ομάδα του Παρνασσού επιτυχίες.


Μέχρι τότε η ομάδα δεν είχε κανένα τρόπαιο ούτε καν είχε αγωνιστεί σε τελικό κυπέλλου. Ήταν μεγάλη πρόκληση να το στήσουμε όλο από την αρχή.


Φτιάξαμε σιγά-σιγά υποδομές, γήπεδο, αίθουσα προπόνησης,conference  room. Για όλα αυτά ήταν πάντα εκεί και ο πρόεδρος και ουσιαστικά η εταιρεία Pissis limited που είναι ο μεγάλος χορηγός του Παρνασσού


Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε αρκετό άγχος τότε αλλά τώρα μετά από τρία χρόνια είστε ικανοποιημένοι και εσύ κόουτς και ο πρόεδρος;


 -Είπα του προέδρου ότι θα κάνουμε κάτι καλό. Θα δούμε πως θα μας πάρει ο χρόνος πλέον με την κάθε μέρα ξεχωριστά, πήγαμε να χτίσουμε βήμα-βήμα , προπόνηση με προπόνηση , να χτίσουμε κάτι ωραίο εδώ , όμορφο να το απολαμβάνουμε. Ήταν καλό για μας ότι η επιτυχία ήρθε πάρα πολύ γρήγορα αφού από την πρώτη κιόλας χρονιά κερδίσαμε το κύπελλο και εκθρονίσαμε σε εισαγωγικά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που  μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε τα τελευταία τέσσερα πρωταθλήματα. Αυτός ήταν και ο βασικός αντίπαλος.


Σαν ήρθε το πρώτο κύπελλο όλοι πιστέψαν ότι αυτή ομάδα μπορεί να πετύχει το κάτι παραπάνω και το επόμενο καλοκαίρι ήταν πιο εύκολο για μας αφού δε χρειαζόταν να κάνουμε τόσες πολλές μεταγραφές. Φέραμε πέντε – έξι παιδιά που μπορούσα να βοηθήσουν για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά.


Πήγαν τα πράγμα όμως καλύτερα από το αναμενόμενο.


Πάλι δεν περιμέναμε να πάει τόσο καλά αφού την επόμενη χρονιά τον Οκτώβριο ήρθε η πρόκληση στην Ευρώπη απέναντι στην δευτεραθλήτρια ομάδα του Βελγίου ενώ στη συνέχεια της σεζόν 2018 – 19 ήρθε το τρεμπλ. Ταπεινά δουλεύαμε μέρα με τη μέρα κι αυτή τη σεζόν και σιγά-σιγά ήρθαν οι επιτυχίες.


Σ’ αυτή την τριετία τι κομμάτι έχει στη δουλειά που γίνεται στον Παρνασσό η ακαδημία, έχετε ταλέντο και πως θα το αξιοποιήσετε;


-Όταν ήρθα εδώ το κομμάτι αυτό ήταν έτοιμο και το δούλευε ένας άνθρωπος του σωματείου ο Χαράλαμπος Πέτρου. Αυτό το έκανε πριν από μένα δύο χρόνια σχεδόν και θυσίασε πολλές προσωπικές ώρες για να μαζέψει αυτά τα παιδιά στον Παρνασσό.Φτάσαμε σήμερα να έχουμε 120 μωρά και είναι δύσκολο γιατί το ποδόσφαιρο και το μπασκετ είναι ανταγωνιστές μας και τα μικρά παιδιά προτιμούν περισσότερο αυτά τα αθλήματα. Ο Χαράλαμπος προσπάθησε και έκτισε με την βοήθεια του Προέδρου και του σωματείου όλη την ακαδημία, κάτι που για μένα ήταν σημαντικό αφού έβλεπα ότι πίσω από την πρώτη ομάδα υπάρχει κάτι. Σαν άνθρωπος εγώ και ο Πάμπος και ο Νικόλας προσπαθούμε να έχει μία συνέχεια όλο αυτό γιατί δεν είναι μόνο να πάρουμε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο. Θέλουμε να εμπνέουμε τα μωρά και κάποια αυτά να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αυτό ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια και φέτος μπορούν 2-3 παιδιά να σταθούν στην πρώτη ομάδα αφού είναι σε ηλικία που μπορεί να πάνε και στρατό. Προσπαθούμε να τους εντάξουμε και τα επόμενα 1-2 χρόνια να βάλουμε περισσότερα παιδιά στην πρώτη ομάδα, κάτι που ήταν ο αρχικός στόχος και ήταν και το όνειρο του Χαράλαμπου από την πρώτη ημέρα της ακαδημίας. Δικά μας παιδιά που να στηρίξουν την ομάδα και ήταν κάτι που έλειπε στο Κυπριακό χάντμπολ αφού δεν το έκαναν άλλες ομάδες τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Παρνασσός μπορεί να το κάνει.


Άρα υπάρχουν οι βάσεις για την συνέχεια ενώ βλέπουμε και τις εγκαταστάσεις που έγιναν με πολλές οικονομικές θυσίες από τον πρόεδρο, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη της ομάδας.


-Χωρίς την PISSIS LTD και χωρίς τον Νικόλα δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά. Βήμα-βήμα γίνονται όλα. Τον πρώτο χρόνο αλλάξαμε το τάραφλεξ του αγωνιστικού χώρου και είμαστε η μόνη ομάδα στην Κύπρο που έχει κάτι τέτοιο. Πέρσι το καλοκαίρι έγινε τρομερή επένδυση στα αποδυτήρια και σε όλο το οικοδόμημα. Έγιναν ιατρεία, χώροι για τους διαιτητές, χώρος αποκατάστασης των παικτών, γυμναστήριο και αίθουσα διασκέψεων. Όλα αυτά έγιναν για τους παίκτες για να περνάνε την ώρα τους εποικοδομητικά και να έχουν όλες τις ανέσεις.


Εποχή κορωνοιού, δύσκολη χρονιά, τι γεύση αφήνει η προηγούμενη χρονιά;


Γλυκόπικρη γεύση μας αφήνει αφού δεν μας άφησε να τελειώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Η πρώτη ομάδα ήταν μπροστά 7 βαθμούς από τον 2ο και 9 από την τρίτη ομάδα , αήττητη από το 2018. Θέλαμε να μας δώσουν το πρωτάθλημα αλλά κάποιοι αποφάσισαν το αντίθετο. Έτσι είναι ο αθλητισμός και η ζωή συνεχίζεται αλλά παραμένει η γλυκόπικρη γεύση γιατί ήμασταν έτοιμοι να κατακτήσουμε τον τίτλο. Οι παίκτες μου προσπάθησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με κάποιες ατομικές προπονήσεις στην αρχή και στο γήπεδο στην συνέχεια για 3-4 εβδομάδες σε γκρουπ για να μην υπάρχει μεγάλο κενό μέχρι τέλος Αυγούστου. Εύχομαι να μην ξαναέρθει τέτοια κατάσταση.


Ο προγραμματισμός τρέχει, νέα πρόσωπα, τι έχει η συνέχεια;


Αυτό ήταν το δεύτερο πιο δύσκολο καλοκαίρι γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και με την Ανόρθωση. Η Ανόρθωση προσπάθησε να πάρει παίκτες από εμάς αλλά ευτυχώς για εμάς εκτός από έναν όλοι οι άλλοι επέλεξαν να μείνουν μαζί μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έμεινε ο βασικός κορμός, θέλαμε να κάνουμε 3-4 μεταγραφές. Ήρθε ο Γιώργος Στυλιανού από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο, είναι διεθνής και έχει τίτλους. Τον θέλαμε πολύ όπως τον Γιώργο Χριστοδούλου που επέστρεψε μετά από ένα χρόνο κοντά μας και θα μας βοηθήσει. Να κάνω ειδική αναφορά στον Ιγκόρ Εβδοκίμοφ αφού μιλάμε για μία τεράστια μεταγραφή, η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο άθλημα στην Κύπρο. Θα βοηθήσει το άθλημα στο νησί αφού είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ όπως κατέληξε η μεταγραφή. Έχει πολλές παραστάσεις και θα προσφέρει. Εμπειρία από Παγκόσμια κύπελλα, Ευρωπαικά και άλλες διοργανώσεις.


Έρχονται και άλλες κινήσεις;


Ναι μένουν οι ανακοινώσεις


Πότε ξεκινάτε προετοιμασία;


Προετοιμασία ξεκινάει επίσημα 19 Αυγούστου στην Λευκωσία το πρώτο στάδιο. Προγραμματίζουμε φιλικά στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά για να είναι πιο έτοιμη η ομάδα


Το δέλεαρ της Ευρώπης;


Ότι μας φέρει η κλήρωση εμείς θα διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω και όσες πιθανότητες έχουμε. Δεν λέμε μεγάλα λόγια , βήμα-βήμα και σίγουρα δεν πάμε για τουρισμό.


Ουσιαστικά ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά;


Ο Παρνασσός είναι προορισμένος να πρωταγωνιστεί αν σκεφτεί κανείς ότι έχει κατακτήσει τους πέντε τελευταίους τίτλους που έχουν ολοκληρωθεί ενώ νοιώθουμε ότι είμαστε πρωταθλητές και στο τελευταίο πρωτάθλημα. Η ομάδα με τις προσθήκες που έκανε φέτος και τις ανανεώσεις θα πάει για να διεκδικήσει και το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ