«Ο αθλητισμός ωριμάζει τον έφηβο αθλητή»

Δημοσιεύθηκε 27.6.2024
«Ο αθλητισμός ωριμάζει τον έφηβο αθλητή»

Ο στίβος είναι ο «βασιλιάς των ολυμπιακών αθλημάτων», το δυνατότερο ατού των σύγχρονων αγώνων. Αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων, καθώς σχεδόν όλα τ’ αθλήματα βασίζονται στις αρχές του στίβου. Για τη Ραφαέλλα Αριστοτέλους, ο στίβος, η δισκοβολία που είναι και το άθλημά της και γενικότερα ο αθλητισμός, δεν είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής της, είναι η ίδια η ζωή της.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει επιβραβεύσει την αθλήτρια ως ανερχόμενο ταλέντο κάτω των 18 στον αθλητισμό, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ραφαέλλα σε συνέντευξή της μας μιλά για τις μεγάλες τις αγάπες, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα πολύτιμα δώρα του αθλητισμού.

Πότε άρχισε η ενασχόλησή σου με το άθλημα του στίβου και γιατί επέλεξες αυτό το άθλημα;

Ξεκίνησα το άθλημα του στίβου κατά την πρώτη χρονιά στο γυμνάσιο, μετά από προτροπή ενός γυμναστή Αθλητικού Συλλόγου που επισκέφθηκε το σχολείο μας. Κάναμε κάποια δοκιμαστικά, διέκρινε προοπτική στο άθλημα της Δισκοβολίας και με παρότρυνε να ξεκινήσω.

Ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος/α που θέλει να ασχοληθεί με τον στίβο;

Κάποιος/α που θέλει να ασχοληθεί όχι μόνο με τον στίβο αλλά με τον αθλητισμό γενικότερα, πρέπει να είναι αποφασισμένος/η να στερηθεί αρκετά πράγματα για να μπορέσει να πετύχει. Πρέπει να ξέρει να βάζει στόχους αλλά και να αποδέχεται όχι μόνο τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες. Να μετατρέπει τις αποτυχίες σε ευκαιρίες για βελτίωση και να βρίσκει τρόπους να ξεπερνά τα εμπόδια και τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα.

Η ζωή

Τι σημαίνει για σένα ο στίβος;

Για μένα ο στίβος και ο αθλητισμός γενικότερα, δεν είναι απλά ένα κομμάτι από τη ζωή μου, είναι η ίδια η ζωή μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι υγεία. Μέσα από τον αθλητισμό γνώρισα ανθρώπους που έχουν πολύ σημαντική θέση στη ζωή μου, όπως οι προπονητές μου που είναι πλέον οικογένεια για μένα. Ο αθλητισμός μού χάρισε φιλίες και είναι σημαντικό το ότι με τους συναθλητές μου μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, μοιραζόμαστε τις χαρές μας και μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα από τον καθένα την απογοήτευση σε περίπτωση αποτυχίας.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία σου μέχρι τον πρωταθλητισμό;

Θεωρώ ότι, η συμμετοχή σε Παγκύπριους Αγώνες σε μικρότερη ηλικία ήταν για μένα η καλύτερη ευκαιρία για να συναγωνιστώ άλλα παιδιά και ένα κίνητρο για να συνεχίσω. Πολύ σημαντική στιγμή ήταν η πρώτη μου συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα Στίβου, λίγο πριν τα 15, όταν έλαβα μέρος στη Τριεθνή Συνάντηση Στίβου U20 και κατέλαβα την πρώτη θέση. Επίσης σημαντική ήταν η συμμετοχή μου στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων Ευρώπης, και η κατάκτηση του Χάλκινου μεταλλίου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων.

Σχολείο και αθλητισμός

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισες μέχρι σήμερα;

Η σημαντικότερη πρόκληση είναι να μπορείς να συνδυάζεις το σχολείο και την εκπαίδευση με τον πρωταθλητισμό. Απαιτούνται πολλές και καθημερινές θυσίες αλλά με σωστό προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν με επιτυχία. Εκτός από το στίβο κάνω Πρωταθλητισμό και στις πολεμικές τέχνες (Taekwondo και Kickboxing), οπόταν οι τραυματισμοί επηρεάζουν δυστυχώς γιατί μπορεί να αναγκαστώ να μείνω εκτός γηπέδων για κάποιο μικρό διάστημα.

Ποια είναι η βοήθεια που πιθανόν να λαμβάνεις από τους αθλητικούς φορείς και την Πολιτεία γενικότερα;

Έχω ενταχθεί στο Σχεδιασμό Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών Ατομικών Ολυμπιακών Αθλημάτων του ΚΟΑ και λαμβάνω οικονομικές παροχές. Μικρή οικονομική στήριξη λαμβάνω επίσης και από τον Γυμναστικό Σύλλογο μου (ΓΣ Πράξανδρος). Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΚΟΑ, την ΚΟΕΑΣ, όσο και τον Σύλλογό μου για τη στήριξη γενικότερα. Τέλος ευχαριστώ την Τράπεζα Κύπρου για το συμβολικό ποσό που μας έχει χορηγήσει μέσα στο πλαίσιο της στήριξης ανερχόμενων ταλέντων στον αθλητισμό.

Διαχείριση επιτυχιών- αποτυχιών

Ποια μαθήματα μπορεί να πάρει ένας/μια έφηβος/η αθλητής/αθλήτρια από το άθλημα και γενικότερα από τον αθλητισμό;

Θεωρώ ότι ο αθλητισμός ωριμάζει τον έφηβο/η αθλητή/αθλήτρια. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τη καθημερινή πίεση, να διαχειρίζεσαι τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και να είσαι πειθαρχημένος. Μαθαίνεις να σέβεσαι την προσπάθεια των άλλων αθλητών/τριών και να αγωνίζεσαι μακριά από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τέλος μαθαίνεις την αξία της υγιεινής διατροφής για να διατηρείσαι σε καλή φυσική κατάσταση που είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της μυϊκής μάζας και δύναμης.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις πρωταθλητισμό και να παρακολουθείς τα μαθήματα του σχολείου;

Αν πω ότι είναι εύκολο, σίγουρα θα είναι ψέμα, ειδικά εάν έχεις θέσει και στο σχολείο ψηλούς στόχους. Με το σωστό προγραμματισμό και τη σωστή διαχείριση χρόνου, μπορώ ευτυχώς να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου στο σχολείο και να έχω ψηλές σχολικές επιδόσεις. Χρειάζεται ωριμότητα και πειθαρχία και μπορείς να συνδυάζεις και τα δυο.

Υποτροφία

Τι σκοπεύεις να σπουδάσεις;

Όπως έχω αναφέρει, ο αθλητισμός δεν είναι ένα κομμάτι της ζωής μου αλλά είναι ολόκληρη η ζωή μου. Έτσι, οι σπουδές μου θα έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό, γιατί όσα έχω κερδίσει στον αθλητισμό, θέλω να τα προσφέρω κι εγώ με τη σειρά μου όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ο στίβος όσο και οι πολεμικές τέχνες σε συνδυασμό με τις σχολικές μου επιδόσεις, εύχομαι να μου εξασφαλίσουν υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο αθλητισμός στη μετέπειτα ζωή;

Θεωρώ ότι οι αξίες του αθλητισμού θα με βοηθήσουν στη ζωή μου πάρα πολύ γιατί έχω μάθει να θέτω ψηλούς στόχους και να παλεύω με υπομονή κι επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπω την προσπάθεια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρωτιά για Πετρούνια στη Γάνδη

Πρωτιά για Πετρούνια στη Γάνδη

Πρωτιά για Πετρούνια στη Γάνδη

Δύο παγκύπριες επιδόσεις και ο ΑΠΟΕΛ στην πρώτη θέση

Δύο παγκύπριες επιδόσεις και ο ΑΠΟΕΛ στην πρώτη θέση

Δύο παγκύπριες επιδόσεις και ο ΑΠΟΕΛ στην πρώτη θέση

Νέα παγκύπρια επίδοση από την Μαρία Εροκίνα

Νέα παγκύπρια επίδοση από την Μαρία Εροκίνα

Νέα παγκύπρια επίδοση από την Μαρία Εροκίνα

Οι κορυφαίοι του στίβου χρειάζονται τη στήριξη του κόσμου...

Οι κορυφαίοι του στίβου χρειάζονται τη στήριξη του κόσμου...

Οι κορυφαίοι του στίβου χρειάζονται τη στήριξη του κόσμου...