Τετραετία ετσιθελισμού και αδιαφάνειας…

Δημοσιεύθηκε 7.6.2024
Τετραετία ετσιθελισμού και αδιαφάνειας…

Του Πάμπου Στυλιανού*

Καθώς πλησιάζουμε στο μεγάλο αθλητικό συναπάντημα των Ολυμπιακών αγώνων, τόσο πλησιάζει και η ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Ε.Σ) της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ). Η εκλογή του νέου Ε.Σ θα γίνει λίγο μετά τους αγώνες στο Παρίσι ΄24, σε Γενική Συνέλευση των ομοσπονδιών μελών της ΚΟΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταβληθεί μεγάλη υπόγεια προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν «σιωπή νεκροταφείου» και φίμωσης μερίδας των ΜΜΕ στην επικριτική αρθρογραφία για την ΚΟΕ. Και πρώτα και κύρια αυτή η σιωπή επικρατεί στο θέμα της χορηγίας των 200 χιλ. ευρώ προς την ΚΟΕ, για τις οποίες, κανένας, μα κανένας, δεν φαίνεται να επιδιώκει διαφάνεια για το ζήτημα αυτό. Δεν ενδιαφέρονται να γίνει γνωστή η διαδρομή που ακολούθησε αυτό το κονδύλι, και για πιο λόγο δεν πέρασε, προφανώς, από τα λογιστικά βιβλία της ΚΟΕ. Για το ποσό αυτό έγινε αναφορά στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, τον περασμένο Μάρτη αλλά μέχρι σήμερα όλοι σιωπούν, περιλαμβανομένων θεσμών όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας. Το θέμα προκαλεί αμηχανία και σε αυτούς που έδωσαν τα χρήματα και σε αυτούς που κατ΄ισχυρισμό τα πήραν.

Αυτός και αν είναι ο ορισμός της αδιαφάνειας…

Όμως η ηγετική ομάδα στην ΚΟΕ, απο τον Οκτώβρη του 2020, όταν ανέλαβε τα ηνία, έχει προβεί σε ενέργειες ετσιθελισμού και ημετεροκρατίας, που προσβάλλουν το αθλητικό ιδεώδες και το ολυμπιακό πνεύμα που υποτίθεται ότι προάγουν. Ουσιαστικά ακύρωσαν σχεδόν όλες τις αποφάσεις και δράσεις, που λήφθηκαν επι προεδρίας Ντίνου Μιχαηλίδη.

Τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι πάρα πολλά και έχουν σχέση με ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας και συμπεριφοράς του προέδρου της ΚΟΕ και των στενών συνεργατών του.

Έχουμε και λέμε λοιπόν….

  1. Από την επομένη της εκλογής διαχώρισαν το προσωπικό σε ομάδες, δημιουργώντας τη δική τους από πιστούς και παρατρεχάμενους, μέσα στην ΚΟΕ και σε διάφορες ομοσπονδίες στο Ολυμπιακό Μέγαρο.. Όλοι οι άλλοι είναι μάλλον ανεπιθύμητοι. Στα πλαίσια αυτά, απομακρύνθηκαν από την ΚΟΕ, με διάφορες δικαιολογίες και τρόπους, ο αθλητικογράφος πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, και οι πρώην πρωταθλητές κολύμβησης και στίβου, Σταύρος Μιχαηλίδης και Άντρη Σιάλου.
  2. Ανέχονται μέχρι σήμερα το οφθαλμοφανές ασυμβίβαστο υψηλόβαθμου λειτουργού της ΚΟΕ, επειδή συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «ανθρώπους» του πρόεδρου. Ο λειτουργός, που συχνά συγγράφει και αποστέλλει επιστολές εκ μέρους του προέδρου της ΚΟΕ, κατέχει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα στην ομοσπονδία του Ταεκβόντο, όπου προεδρεύει το επίτιμο μέλος της ΚΟΕ, Φοίβος Χρίστου. Στην ομοσπονδία αυτή, πέρα από σοβαρά προβλήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, το Δ.Σ δεν είναι νόμιμο αφού οι εκλογικές διαδικασίες καθυστερούν για δυο χρόνια τώρα.
  3. Απο την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, περιθωριοποίησαν την Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ, δεν την κάλεσαν ούτε μια φορά σε συνεδρία του Ε.Σ και τον Ιούνη του 2022 την εκδίωξαν χωρίς μια επίσημη ανακοίνωση για τη διαπόμπευση και καρατόμηση ενός τέτοιου θεσμού.
  4. Ξήλωσαν την Επιτροπή Αθλητών, τον Μάη του 2021, παραμονές των Ολυμπιακών του Τόκυο, άφησαν τους αθλητές χωρίς επιτροπή για 22 μήνες (!) και συνέστησαν καινούργια στα «μέτρα τους», τον Μάρτη του 2023.
  5. Συμμετέχοντας στην Επιτροπή Υψηλής Επίδοσης του ΚΟΑ, μετά του Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2021, επέμεναν στην υποβάθμιση σε χαμηλότερη κατηγορία, των πρωταθλητών Μίλαν Τράϊκοβιτς, Απόστολου Παρέλλη, Μάριου Γεωργίου και άλλων
  6. Δεν κάλεσαν πρακτικογράφο στις συνεδρίες του Ε.Σ της ΚΟΕ απο τον Οκτώβρη του 2020, ενώ επι προεδρίας Ντίνου Μιχαηλίδη (2016-2020), ο νυν πρόεδρος και τότε αντιπρόεδρος, «έσχιζε τα ιμάτια του» για την ανάγκη τήρησης σωστών πρακτικών.
  7. Ξεκίνησαν, απο τον Ιούνη του 2022, μια συνεχή πολεμική, υπονόμευσης και λασπολογίας, σε βάρος δυο μελών συναδέλφων τους στο Ε.Σ, επειδή διαφώνησαν σε σημαντικό ζήτημα εντός της ΚΟΕ.
  8. Μετά τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο ΥΠΑΝ, για την πολυπληθή αποστολή στους ΑΜΚΕ της Μάλτας τον Μάη του 2023, αρνήθηκαν για μήνες να απαντήσουν σε επιστολές και το έπραξαν μόνο μια μέρα προτού συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Αυτό έγινε τον περασμένο Οκτώβρη.
  9. Ποτέ δεν κοινοποίησαν, έστω στα μέλη της ΚΟΕ, το πόρισμα του Δεκέμβρη 2023, της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, καθώς και του Γενικού Ελεγκτή, βάσει του οποίου το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΑΝ) αποδέσμευσε στη ΚΟΕ τη χορηγία που κατακρατούσε λόγω των καταγγελιών που έγιναν για την αποστολή στους ΑΜΚΕ τον Μάη του 2023., αλλά και για θέματα ευρύτερης λειτουργίας της ΚΟΕ.
  10. Χιλιάδες αντίτυπα δυο βιβλίων με τίτλο «Ολυμπιακά Αθλήματα» και «Ολυμπιακή Παιδεία» παραμένουν κλειδωμένα για πέντε χρόνια, στις αποθήκες της ΚΟΕ. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ΚΟΕ με ανακοίνωση της στις 9 του Μάη 2024 για να ενημερώσει ότι «αξιοποιούνται δεόντως, και δεν έχει καταστραφεί ΟΥΤΕ και ΕΝΑ», ως απάντηση σε καταγγελία που προηγήθηκε. Τα βιβλία εκδόθηκαν επι προεδρίας Ντίνου Μιχαηλίδη το 2019, ενόψει των Ολυμπιακών του 2020, και είχαν ετοιμαστεί από τον αθλητικογράφο Ηρόδοτο Μιλτιάδους.
  11. Έχουν υποβαθμίσει εντελώς την Ολυμπιακή βιβλιοθήκη , που εγκαινιάστηκε την 1η Νοεμβρίου 2019 επι προεδρίας Ντίνου Μιχαηλίδη και δημιουργήθηκε ύστερα από πολύμηνη προεργασία από τον ερευνητή Δρ. Χρύσανθο Χρυσάνθου.

Ως επίλογο να πούμε τούτο.

Τις τελευταίες λίγες εβδομάδες η ηγεσία της ΚΟΕ, με κάθε ευκαιρία, θριαμβολογεί για κάθε πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες, με έκδηλη προσπάθεια πατερναλισμού των επιτυχιών των αθλητών και των ομοσπονδιών. Με διάφορες ενέργειες του προέδρου στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, γίνεται φανερό ότι αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ΚΟΕ και τους συνεργάτες του, είναι να παραμείνουν στη θέση τους και την επόμενη 4ετία, κερδίζοντας τις εκλογές που θα γίνουν. Αλλά για αυτό θα επανέλθουμε.

*Πρώην πρόεδρος ΚΟΑ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιγά - σιγά φτιάχνουν βαλίτσες...

Σιγά - σιγά φτιάχνουν βαλίτσες...

Σιγά - σιγά φτιάχνουν βαλίτσες...

Τρεις νέες παγκύπριες επιδόσεις και... ο ΑΠΟΕΛ παραμένει στην πρωτοπορία

Τρεις νέες παγκύπριες επιδόσεις και... ο ΑΠΟΕΛ παραμένει στην πρωτοπορία

Τρεις νέες παγκύπριες επιδόσεις και... ο ΑΠΟΕΛ παραμένει στην πρωτοπορία

Πρωτιά για Πετρούνια στη Γάνδη

Πρωτιά για Πετρούνια στη Γάνδη

Πρωτιά για Πετρούνια στη Γάνδη

Δύο παγκύπριες επιδόσεις και ο ΑΠΟΕΛ στην πρώτη θέση

Δύο παγκύπριες επιδόσεις και ο ΑΠΟΕΛ στην πρώτη θέση

Δύο παγκύπριες επιδόσεις και ο ΑΠΟΕΛ στην πρώτη θέση