Με 27 αθλητές σε επτά αθλήματα

Δημοσιεύθηκε 14.7.2022
Με 27 αθλητές σε επτά αθλήματα
16ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων “Bansca Bistrica 2022”

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε την αποστολή που θα λάβει μέρος στο 16ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (EYOF), που θα πραγματοποιηθεί στην Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας από 24 μέχρι 30 Ιουλίου 2022. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος 2500 αθλητές από 48 από τις 50 χώρες που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η ΚΟΕ στο Ολυμπιακό Μέγαρο παρέστη ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο κ. Μάρτιν Μπέζακ, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Αντιπρόεδρος Γιώτης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Γεωργίου, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαγεωργίου, Οδυσσέας Πατσαλίδης και Κλέα Παπαέλληνα, ο Πρεσβευτής Fair Play Φοίβος Κωνσταντινίδης, και το Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ Σωτήρης Αδάμου. Παρέστησαν επίσης εκ μέρους των χορηγών της ΚΟΕ τα Μέλη του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Κύπρου Χαράλαμπος Χρήστου και Ισίδωρος Μακρίδης, η κα Ιωάννα Λεωνίδου εκ μέρους της Χαραλαμπίδης Κρίστης και η κα Μαρία Μαυρίδου εκ μέρους της Logicom, καθώς και ο κ. Κώστας Αυγουστή εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας. Στην διάσκεψη παραβρέθηκε επίσης η πλειοψηφία των αθλητών και προπονητών που συγκροτούν την αποστολή.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση της αποστολής, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου σημείωσε ότι κάθε Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση πολυ-αγώνων Νέων στην Ευρώπη που διδάσκει τις αξίες με τις οποίες είναι εμπλουτισμένος ο Ολυμπιακός Χάρτης. Απευθυνόμενος στους αθλητές ανέφερε : “Eίμαστε βέβαιοι ότι θα μας δικαιώσουν τόσο με την ενδοαγωνιστική όσο και με την εξωαγωνιστική τους παρουσία και συμπεριφορά, τιμώντας για άλλη μια φορά την πατρίδα μας στο εξωτερικό”.

Αρχηγός αποστολής θα είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάτμιντον κ. Ευθύμιος Πολυδώρου και Βοηθός Αρχηγός Αποστολής, ο Διοικητικός Λειτουργός της ΚΟΕ Γιώργος Κορέλλης. Ο κύριος Πολυδώρου σημείωσε ότι «κύριο μέλημα της Διοικητικής Ομάδας αποτελεί η κατάλληλη οργάνωση και η υποστήριξη των Μελών της Αποστολής κατά τρόπο που η συμμετοχή τους στους Αγώνες να είναι απρόσκοπτη, ει δυνατόν χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, μέσα σε ασφαλή και υγιή πλαίσια, με συγκεκριμένα μέτρα σε ότι αφορά την Πανδημία Covid-19 καθώς και με καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των λειτουργών του τύπου και του φίλαθλου κοινού της μικρής μας Πατρίδας».

Η Κύπρος θα λάβει μέρος στους αγώνες με αποστολή 27 αθλητών σε επτά από τα δέκα αθλήματα του αγωνιστικού προγράμματος. Ο αριθμός των 27 αθλητών είναι ο μεγαλύτερος για κυπριακή αποστολή σε Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων μετά τις πρώτες δύο διοργανώσεις που συμμετείχαμε το 1991, και το 1993.

Ο Πίνακας των αθλημάτων/αθλητών είναι ο ακόλουθος.

Κυπριακή Αποστολή Αθλητών EYOF Bansca Bistrica 2022”

Α/Α

Άθλημα

Νέοι

Νεάνιδες

Σύνολο

1.

Αντισφαίριση

1

1

2

2.

Γυμναστική

3

2

5

3.

Κολύμβηση

1

1

2

4.

Μπάτμιντον

1

1

2

5.

Ποδηλασία

2

2

4

6.

Στίβος

3

7

10

7.

Τζούντο

2

-

2

Σύνολο

13

14

27

Οι αθλητές όλων των αθλημάτων θα συνοδεύονται από τους προπονητές τους.

Την ιατρική ομάδα αποτελούν η γιατρός Ελίζα Χριστοπούλου και ο Φυσιοθεραπευτής Ευαγόρας Δαμιανού. Την δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γαβριήλ ως απεσταλμένος της ΕΑΚ.

Η Κυπριακή αποστολή θα αναχωρήσει στο μεγαλύτερο της μέρος το Σάββατο 23 Ιουλίου από το αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση για τη Βιέννη (κάποια μέλη θα μεταβούν μεμονωμένα άλλες μέρες, λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων). Από την πρωτεύουσα της Αυστρίας η αποστολή θα μεταβεί στη γειτονική Σλοβακία στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα οδικώς.

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουλίου σε Πάρκο κοντά στο SNP (Slovak National Uprising) Memorial, όπου και θα είναι το Fan Zone των Αγώνων. Θα περιλαμβάνει την παρέλαση των αθλητών, την κήρυξη των αγώνων και το άναμμα της Φλόγας. Θα μεταδίδεται ζωντανά από την Σλοβακική Εθνική Τηλεόραση (RTVS) και θα αρχίσει στις 21.30 ώρα Κύπρου.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης το Σάββατο 30 Ιουλίου. Η αποστολή θα επιστρέψει στην Κύπρο την Κυριακή 31 Ιουλίου μέσω Βιέννης.

Παράλληλη Πολιτιστική και Εκπαιδευτική δράση

Το EYOF ήταν μια ιδέα του αείμνηστου προέδρου της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ, που είχε ως στόχο πέραν από το να καταστούν η μεγαλύτερη διοργάνωση πολυαγώνων Νέων στην Ευρώπη, με πολύ ψηλό αγωνιστικό επίπεδο, να εντάξει από νωρίς τους νεαρούς αθλητές στις διαδικασίες και τους κανονισμούς του διεθνούς αθλητικού συστήματος και παράλληλα η διοργάνωση να αποτελέσει πολιτιστικό και εκπαιδευτικό σημείο συνάντησης των νέων αθλητών από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Μαζί με την αποστολή θα ταξιδέψει το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Δρ Κλέα Παπαέλληνα υπό την ιδιότητα της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και η Young Ambassador Ντανιέλλα Βανέσσα Υψαρίδου.

H Δρ Κλέα Παπαέλληνα ανέπτυξε τη φιλοσοφία του προγράμματος των «Young Ambassadors» που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα αθλητών που με σύγχρονες μεθόδους συμβάλλουν στην προβολή και μετάδοση των Ολυμπιακών Αξιών ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης. Ανάμεσα στους Ευρωπαίους Young Ambassadors είναι και η κύπρια πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ντανιέλλα Βανέσσα Υψαρίδου που όπως ανέφερε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα τη βοήθησε να δει τον κόσμο του αθλητισμού πέραν του συναγωνισμού, και μέσα από τις Αξίες του Ολυμπισμού του Σεβασμού της Φιλίας και της Αριστείας.

Στις δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της ΕΟΕ έχει ενταχθεί επίσης και το πρόγραμμα OCEP (Olympic Culture Education Programme) μέσω του οποίου μαθητές σχολείων κάθε χώρας συνδέονται με αντίστοιχα σχολεία άλλων χωρών και ανταλλάσουν πληροφορίες για τη χώρα τους. Για πρώτη φορά, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία, μαθητές της οποίας αντάλλαξαν πληροφορίες με σχολείο της Σλοβακίας. Τις δράσεις παρουσίασε ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Σταύρος Σταύρου, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων οι μαθητές του Σλοβακικού σχολείου θα επισκεφθούν το χώρο των αγώνων όπου θα πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές δραστηριότητες, θα γνωριστούν με τα μέλη της Κυπριακής αποστολής και θα παρουσιάσουν τις γνώσεις τους για την Κύπρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Xαρμόσυνα νέα από τη Μαρία Αριστοτέλους: «Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε!»

Xαρμόσυνα νέα από τη Μαρία Αριστοτέλους: «Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε!»

Xαρμόσυνα νέα από τη Μαρία Αριστοτέλους: «Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε!»

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια

Πάνω από 17.000 δρομείς και σπουδαίες επιδόσεις στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού

Πάνω από 17.000 δρομείς και σπουδαίες επιδόσεις στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού

Πάνω από 17.000 δρομείς και σπουδαίες επιδόσεις στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού