Θα πατήσουν το Τσίρειο Ολυμπιονίκες αθλητές που θα πάνε και Τόκιο

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2021
Θα πατήσουν το Τσίρειο Ολυμπιονίκες αθλητές που θα πάνε και Τόκιο

Μπορεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-20 Ιουνίου) η Κύπρος να φιλοξενεί την τελευταία τη τάξη κατηγορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, όμως, αυτό δεν στερεί από τη διοργάνωση την παρουσία σπουδαίων αθλητών. Αθλητών που είτε συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες είτε έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους για τους επερχόμενους στο Τόκιο. Από τις 18 χώρες που θα βρεθούν το σαββατοκύριακο στο «Τσίρειο» της Λεμεσού, οι επτά (7) από αυτές έχουν ήδη εξασφαλισμένες συμμετοχές στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, με συνολικά 16 αθλητές. Στην Κύπρο θα βρεθούν 10 από αυτούς που θα πάνε στην ιαπωνική πρωτεύουσα τον ερχόμενο μήνα. Στο σημερινό μας ρεπορτάζ, θα σας παρουσιάσουμε τη δύναμη των εθνικών ομάδων, σύμφωνα με την παρουσία στο Ρίο και την επικείμενη στο Τόκιο. Προσθέσαμε, επίσης, και αυτούς που έχουν πιθανότητες πρόκρισης, έως την τελευταία ημέρα (29/6/21).


Θα πάρουμε τις εθνικές ομάδες με αλφαβητική σειρά (με το αγγλικό αλφάβητο), για να μην σας μπερδέψουμε στην παρουσίαση. Τα τελευταία χρόνια, η κορυφαία αθλήτρια της ΑΛΒΑΝΙΑΣ είναι η Λουίζα Γκέγκα, στα 3.000μ. στιπλ. Το 2016, η Γκέγκα πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, όμως, στο Ρίο δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση με 9:58.49. Στο Τόκιο, αφού έχει ρίξει πάρα πολύ τους χρόνους της (ατομικό 9:19.93, φετινό 9:29.93), θα κυνηγήσει κάτι πολύ καλύτερο. Στη Λεμεσό, η Γκέγκα θα τρέξει και στα 5.000μ. Αξιοσημείωτο, το ότι είναι κάτοχος των εθνικών ρεκόρ της Αλβανίας σε 800μ., 1.500μ., 3.000μ., 5.000μ., 10.000μ., ημιμαραθώνιο, μαραθώνιο και βέβαια 3.000μ. στιπλ!!! Στο Ρίο, ήταν παρών και ο Ιζμίρ Σμαϊλάι, ο οποίος κατέλαβε την 21η θέση στον προκριματικό του μήκους με 7,72μ. Πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό το 2017, ο Σμαϊλάι έχει κάνει φέτος εθνικό ρεκόρ με 8,16μ. και στην Κύπρο θα κυνηγήσει το όριο των 8,22μ. για το Τόκιο.


Το μικρό κράτος της ΑΝΔΟΡΑΣ, είναι δύσκολο να βγάλει έναν αθλητή κορυφής. Όμως, ο Πολ Μόγια Μπέτριου κατάφερε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο, στα 800μ., χωρίς ωστόσο να προκριθεί από τα προκριματικά (1:48.88). Φέτος, ο Μόγια Μπέτριου έχει τρέξει την απόσταση σε 1:49.56, έχοντας ατομικό 1:46.96 από το 2019.


Η ΑΡΜΕΝΙΑ εκπροσωπήθηκε με 4 αθλήτριες και έναν αθλητή στο Ρίο, όμως, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά μέχρι στιγμής για το Τόκιο. Στη Βραζιλία είχαν πάει το 2016 οι Γκαγιάνε Τσιλογιάν (200μ.), Ντιάνα Χουμπεσεριάν (200μ.), Λίλιτ Χαρουτιουνιάν (400μ. εμπόδια), Αμαλία Σαρογιάν (μήκος) και Λεβόν Αγκασιάν (τριπλούν), χωρίς να πετύχουν κάτι καλό. Για το Τόκιο ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει θέση κάποιος Αρμένιος, με τον Αγκασιάν να βρίσκεται πιο κοντά από τους υπόλοιπους. Στην Κύπρο θα βρίσκονται ο Αγκασιάν στο τριπλούν (ατομικό 17,08μ., φετινό 16,55μ.) και η Τσιλογιάν (200μ., 400μ.), που δεν έχει καταγεγραμμένες φετινές επιδόσεις.


Το ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ είχε τέσσερις εκπροσώπους στο Ρίο, τους Χαϊλέ Ιμπραχίμοφ (5.000μ.), Έβανς Κίπλαγκατ (μαραθώνιος), Ναζίμ Μπαμπάγεφ (τριπλούν) και Χάνα Σκίνταν (σφυροβολία), χωρίς διάκριση. Από αυτούς, οι δύο τελευταίοι Μπαμπάγεφ και Σκίνταν, θα βρίσκονται και στο Τόκιο, όμως κανένας τους δεν θα έρθει στην Κύπρο, αφού το Αζερμπαϊτζάν θα στείλει τη μικρότερη ομάδα (μόνο 8 αθλητές, σε 11 αγωνίσματα)!


Αθλητή παγκόσμιου επιπέδου στα 800μ. διαθέτει η ΒΟΣΝΙΑ / ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, τον Άμελ Τούκα, ο οποίος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Ντόχα το 2019 και θα βρίσκεται στο Τόκιο. Όμως, ο Τούκα, με ατομικό ρεκόρ 1:42.51, δεν θα έρθει στην Κύπρο. Αντίθετα, ο δεύτερος αθλητής της Βοσνίας / Ερζεγοβίνης, που εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς, ο Μεσούτ Πέζερ, θα είναι παρών σε έναν αναμενόμενο σπουδαίο τελικό στη σφαιροβολία. Ο δίμετρος Πέζερ έχει ατομικό 21,48μ. (2019) και φετινό 20,78μ. από τον κλειστό.


Με συνολικά επτά αθλητές και αθλήτριες εκπροσωπήθηκε η ΚΥΠΡΟΣ στους Ολυμπιακούς του Ρίο, τρεις από τους οποίους αναδείχθηκαν σε Ολυμπιονίκες. Ο Κυριάκος Ιωάννου (ύψος, 7ος), ο Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια, 7ος) και ο Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία, 8ος), ενώ καλή παρουσία είχαν και οι υπόλοιποι, που ήταν οι Ελένη Αρτυματά (200μ.), Ραμόνα Παπαϊωάννου (100μ., 200μ.), Δημήτρης Χονδροκούκης (ύψος) και Λεοντία Καλλένου (ύψος). Η εξαιρετική παρουσία των αθλητών μας τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις, εξασφάλισε τη συμμετοχή για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, στους Απόστολο Παρέλλη (5ος στο παγκόσμιο της Ντόχα), Μίλαν Τράικοβιτς (πρωταθλητής Ευρώπης στα 60μ. εμπόδια κλειστού) και Ελένη Αρτυματά (400μ.), την κορυφαία αθλήτριά μας στον 21ο αιώνα. Και οι τρεις τους θα κυνηγήσουν την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, ενώ υπάρχουν ελπίδες για πρόκριση και άλλων αθλητών μας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.


Η ΓΕΩΡΓΙΑ, μπορεί να μην έλαβε μέρος στον στίβο, στο Ρίο και δεν έχει πρόκριση για το Τόκιο, όμως, έχει ελπίδες για προκρίσεις με δύο αθλητές. Τον Μπατσάνα Χοράβα στο μήκος (φετινό 7,88μ., ατομικό 8,25μ., όριο 8,22μ.) και τον Γκιόργκι Μουγιαρίτζε στη σφαιροβολία (φετινό 20,20μ., ατομικό 21,21μ., όριο 21,10μ.). Ο ανταγωνισμός στη Λεμεσό, ίσως τους βοηθήσει για την πρόκριση.


Στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, στο ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ δόθηκαν δύο τιμητικές συμμετοχές στα 800μ. με τον Σιαρλς Γκρετέν και τη Σιαρλίν Ματιάς. Τώρα, όμως, στο Δουκάτο υπάρχει ένας αθλητής παγκόσμιας κλάσης. Ο 28χρονος σφαιροβόλος Μπομπ Μπερτέμς έχει ατομικό ρεκόρ 22,22μ. (φετινό 21,71μ.) και προετοιμάζεται για το μεγάλο ραντεβού του Τόκιο, χωρίς ακόμη να καταγράψει τη μεγάλη διάκριση. Ο Μπερτέμς θα βοηθήσει το Λουξεμβούργο και στη δισκοβολία, έχοντας ατομικό 61,06μ.


Πολύ δυνατή ομάδα στις ρίψεις διαθέτει η ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ιδιαίτερα με την οικογένεια Μαργκίεφ στη σφυροβολία, με τον Σεργκέι να είναι 10ος στο Ρίο, τη μεγαλύτερη αδελφή του Ζαλίνα Πετρίβσκαγια να είναι 5η στο Ρίο και 4η στο Παγκόσμιο της Ντόχα, ενώ υπήρχε και η ακόμα μεγαλύτερη Μαρίνα, που είχε πάει και αυτή στη Βραζιλία! Και οι τρεις γεννήθηκαν στο Βλαντικαβκάζ και προπονούνται με τον πατέρα τους Σόσλαν. Στο Ρίο η Μολδαβία έλαβε μέρος με εννιά (9) αθλητές στον στίβο, επτά (7) από τους οποίους ήταν στις ρίψεις!!! Για το Τόκιο έχουν κλείσει θέση, μέχρι στιγμής, πέντε (5) Μολδαβοί αθλητές και θα δούμε τους τέσσερις στην Κύπρο, εκτός από την Ντιμιτριάνα Σούρντου (σφαιροβολία). Ο Σεργκέι Μαργκίεφ θα λάβει μέρος στη σφυροβολία (ατομικό 78,72μ., φετινό 78,21μ.), όπως και η Ζαλίνα Μαργκίεβα Πετρίβσκαγια (ατομικό 74,70μ., φετινό 74,20μ.). Την 5η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, κατέχει ο Αντριάν Μαρντάρε στον ακοντισμό, ρίχνοντας στα 86,66μ., που είναι και η κορυφαία στην καριέρα του. Ο Μαρντάρε θα λάβει μέρος και στη σφαιροβολία. Η μαραθωνοδρόμος Λίλια Φισικοβίτσι, με συμμετοχή στο Ρίο και επικείμενη στο Τόκιο, θα βοηθήσει τη Μολδαβία στα 3.000μ. και 5.000μ., έχοντας καλούς χρόνους.


Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν διαθέτει αθλητές που να έχουν μεγάλες διακρίσεις διεθνώς, αλλά ξεχωρίζει η Ντρίτα Ισλάμι, η οποία έτρεξε στα 400μ. με εμπόδια στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Ισλάμι θα τρέξει στη Λεμεσό, σε 200μ., 400μ. και 400μ. με εμπόδια, ενώ δηλώθηκε και στις δύο σκυταλοδρομίες!


Το ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ μπορεί να μην εξασφάλισε ακόμη συμμετοχές στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όμως δύο αθλητές του θα το κυνηγήσουν μέχρι τέλους είτε με όριο είτε με την παγκόσμια κατάταξη. Ο Ντάνιελ Φουρτούλα έχει ρίξει στη δισκοβολία 65,59μ. (όριο 66μ.), ενώ η Μαρίγια Βούκοβιτς στο ύψος έχει πηδήξει φέτος 1,93μ. (όριο 1,96μ.). Και οι δύο έρχονται στην Κύπρο για να βρουν τον δρόμο για το Τόκιο. Τον ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου στη σφαιροβολία θέλει να αξιοποιήσει ο Τόμας Τζούροβιτς, ο οποίος έχει φετινό και ατομικό 20,60μ. (όριο 21,10μ.).


Ο πιο γνωστός και ο καλύτερος αθλητής του ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ είναι ο Εουτζένιο Ρόσι, στο άλμα σε ύψος, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Για τον ίδιο είναι δύσκολη η πρόκριση για το Τόκιο (φετινό 2,18μ., ατομικό 2,27μ., όριο 2,33μ.), όμως, αναμένεται να είναι ανταγωνιστικός στη Λεμεσό.


Ίσως η μεγαλύτερη δύναμη από τις χώρες που θα λάβουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Γ΄ Κατηγορίας στο «Τσίρειο» να είναι η ΣΕΡΒΙΑ. Δυστυχώς, η κορυφαία αθλήτρια της χώρας, η Ιβάνα Σπάνοβιτς στο μήκος, με χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο και συνολικά 11 μετάλλια από μεγάλες διοργανώσεις, δεν θα είναι παρούσα. Στο Ρίο, ο σερβικός στίβος εκπροσωπήθηκε από 12 αθλητές, όμως, για το Τόκιο έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή, μέχρι στιγμής, μόνο δύο, η Σπάνοβιτς και ο Αρμίν Σινάντσεβιτς στη σφαιροβολία, ο οποίος ούτε αυτός θα έρθει Κύπρο. Από αυτούς που πήγαν Ρίο, θα κυνηγήσουν επίδοση πρόκρισης στη Λεμεσό για το Τόκιο, η Ντραγκάνα Τομάσεβιτς στη δισκοβολία (φετινό 60,24μ., ατομικό 63,63μ., όριο 63,50μ.) και ο Ασμίρ Κολάσινατς στη σφαιροβολία (φετινό 20,70μ., ατομικό 21,58μ., όριο 21,10μ.). Στους Ολυμπιακούς θέλουν να βρεθούν και οι άλτες του μήκους Λαζάρ Άνιτς (φετινό 7,91μ., ατομικό 8,15μ., όριο 8,22μ.) και Μιλίτσα Γκαρντάσεβιτς (φετινό 6,59μ., ατομικό 6,64μ., όριο 6,82μ.).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Παγκύπρια Πρωταθλήματα κατηγοριών κολύμβησης: Πανηγυρίζουν Λεμεσός και Λευκωσία

Παγκύπρια Πρωταθλήματα κατηγοριών κολύμβησης: Πανηγυρίζουν Λεμεσός και Λευκωσία

Παγκύπρια Πρωταθλήματα κατηγοριών κολύμβησης: Πανηγυρίζουν Λεμεσός και Λευκωσία

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης στην Εθνική Φρουρά

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης στην Εθνική Φρουρά

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης στην Εθνική Φρουρά

Τα ρεκόρ που κυνηγάει ο Πετρούνιας στο Παρίσι

Τα ρεκόρ που κυνηγάει ο Πετρούνιας στο Παρίσι

Τα ρεκόρ που κυνηγάει ο Πετρούνιας στο Παρίσι

Διεκδικεί την προεδρία της ΚΟΕ ο Παναγιώτης Κοντίδης

Διεκδικεί την προεδρία της ΚΟΕ ο Παναγιώτης Κοντίδης

Διεκδικεί την προεδρία της ΚΟΕ ο Παναγιώτης Κοντίδης