Οι παραλήπτες των Επάθλων και οι τιμητικές βραβεύσεις για την 51η Γιορτή των Αρίστων

Δημοσιεύθηκε 2.2.2024
Οι παραλήπτες των Επάθλων και οι τιμητικές βραβεύσεις για την 51η Γιορτή των Αρίστων

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την 8η Φεβρουαρίου 2024, οπότε θα λάβει χώρα η 51η Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ). Η εκδήλωση, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και θα αρχίσει στις 21:00 με τηλεοπτική μετάδοση από το ΡΙΚ. Οι παρευρισκόμενοι καλούνται να βρίσκονται στις θέσεις τους μέχρι τις 20:30.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι τελικές πεντάδες των κορυφαίων αθλητών/τριών, όπως και οι τριάδες ομάδων γυναικών και αντρών. Η τελική κατάταξή τους θα γνωστοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Γιορτής.

Πέραν των αθλητών που διακρίθηκαν στην προηγούμενη χρονιά, στην προκειμένη το 2023, η ΕΑΚ καθιέρωσε την παράδοση επάθλων σε άτομα του αθλητικού κόσμου, που με τη δράση τους πρόσφεραν στον αθλητισμό, από το πόστο που υπηρέτησε ο καθένας.

Ζανέτ Σωκράτους, Λίνος Γαβριήλ και Πανίκος Χαραλάμπους

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς θα δοθεί στη Ζανέτ Σωκράτους, μια ιδιαίτερη και σημαντική μορφή στον χώρο της πετόσφαιρας, που διακρίθηκε ως παίκτρια και ως προπονήτρια, ως βοηθός προπονήτρια αλλά και ως στατιστικολόγος. Είναι η πρώτη που έφερε στην Κύπρο την στατιστική ανάλυση (analysis performance) και διαπρέπει σε υψηλό επίπεδο μέχρι και σήμερα.

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης», που δίνεται σε άτομα που εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό, θα παραδοθεί στον Λίνο Γαβριήλ, τον Κύπριο προπονητή που εργάστηκε αρκετές φορές εκτός Κύπρου και τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στην Ασία με την Μανάμα.

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους και Προσφοράς «Ιάσωνας Νικολάου», το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στον Ιάσωνα Νικολάου, ιδρυτικό μέλος της ΕΑΚ, που ήταν αγνοούμενος από την ημέρα που πιάστηκε αιχμάλωτος από ένοπλους Τούρκους μέχρι που ταυτοποιήθηκαν τα οστά του το 2010. Το βραβείο θα δοθεί στον Πανίκο Χαραλάμπους, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή (είναι στο χώρο για μισό αιώνα) στην ανάδειξη ταλέντων στο χώρο του στίβου.

Οι χορηγοί

Για να γίνει εφικτή η διοργάνωση της 51ης Γιορτής Αρίστων, καθοριστική είναι η στήριξη των χορηγών και υποστηρικτών της ΕΑΚ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου.

Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg.

Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η τελετή.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για την τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση.

Το χορηγό φιλοξενίας Altius Boutique Hotel.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας των κορυφαίων.

Τα Έπαθλα Unicars

Για το 2023 οι παραλήπτες του Επάθλου Unicars Μηχανοκίνητος Αθλητισμός είναι τρεις: Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, Αλέξανδρος Τσουλόφτας και Γιώργος Χριστοφόρου. Ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας, με συνοδηγό τον Στέλιο Ηλία, κατάφεραν να αναδειχθούν για δεύτερη συνεχόμενη Πανελλήνιοι Πρωταθλητές (σ.σ. η προηγούμενη ήταν το 2021, αφού το 2022 δεν είχε διεξαχθεί). Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής ήταν Δευτεραθλητής Ευρώπης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα NASCAR και συγκεκριμένα στην κατηγορία EURO NASCAR 2, ενώ ο βασιλιάς των drift, Γιώργος Χριστοφόρου, στη δεύτερη συμμετοχή του στο Drift Kings International Series βγήκε νικητής (σ.σ. το 2022 ήταν δεύτερος)

Το Έπαθλο Unicars Special Olympics θα δοθεί στην ομάδα Γυναικείας Ενοποιημένης (Unified) Καλαθόσφαιρας, η οποία κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο στην Α’ κατηγορία στους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2023 στο Βερολίνο. Οι τιμηθέντες θα είναι: Αθλήτριες: Ρουμπίνα Μπράιαν, Αναστασία Κυμίση, Στέλλα Τσιαμπρή, Μαίρη Τσιολάκκη, Άννα Κουρτέλλα, Αντιγόνη Γεωργιάδου, Στέφανη Νίκολας, Άντρια Πιτσιλλίδου, Αθηνά Παπαγιάννη, Μαρία Κωνσταντίνου. Προπονητές: Γεωργία Νικολάου, Παύλος Αντωνιάδης.

Ταλέντα και Μαρία Μάρκου

Η ΕΑΚ βραβεύει τέσσερις νεαρούς αθλητές που δείχνουν να έχουν τις περγαμηνές για ένα λαμπρό μέλλον με το Έπαθλο Bank of Cyprus Ανερχόμενα Ταλέντα. Φέτος θα δοθεί στους Ανδρέα Ποντίκη (Σκοποβολή), Αδαμαντία Χριστοδουλίδη (Τζούντο), Ντεμίρ Οζτοπράκ (Καλαθόσφαιρα) και Μάρκο Κοντόπουλο (Σκοποβολή).

Το Έπαθλο Hercules Παρά-Αθλητισμός «Καρολίνα Πελενδρίτου» θα δοθεί στην Μαρία Μάρκου, αθλήτρια της Άρσης Βαρών σε πάγκο, η οποία είχε πάρει τη συγκεκριμένη διάκριση το 2020 και το 2021.

Τιμητικές και Ειδικές Βραβεύσεις

Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο το Δ.Σ. της ΕΑΚ τιμάει άτομα και οργανισμούς. Για τη φετινή Γιορτή των Αρίστων επιλέχθηκαν να τιμηθούν με τιμητική διάκριση η ιστιοπλόος Μαριλένα Μακρή και ο ποδηλάτης Αλέξανδρος Αγρότης για τις φιλανθρωπικές τους ενέργειες, ο φουτσαλιστής Τάσος Σκαμπύλης και η παίκτρια του βόλεϊ Κάλια Βασιλείου που τερμάτισαν την πολυετή καριέρα τους, καθώς και το Διεθνές Ράλλυ Κύπρος που το 2023 πραγματοποιήθηκε για 50ή φορά.

Ειδική Βράβευση θα δοθεί στην ΠΑΕΕΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, κατά την οποία η ομάδα της Κερύνειας ξεκληρίστηκε λόγω της απώλειας επτά αθλητών του μπάσκετ στον πόλεμο.

Στην εκδήλωση θα ανακηρυχθεί, επίσης, o Λοχίας Πυροσβεστικής, Γιώργος Χρυσοστόμου ως Πρεσβευτής Fair Play ΚΟΑ-ΚΟΕ. Ο Γιώργος Χρυσοστόμου υπήρξε πετοσφαιριστής, ενώ ακολούθησε την προπονητική και από το 2008 είναι τεχνικός στην Εθνική Ενόπλων Βόλεϊ και από το 2016 στην Ομάδα Αστυνομίας Κύπρου. Το 2005, στη Γιορτή των Αρίστων, είχε δοθεί στον Γιώργο Χρυσοστόμου το Έπαθλο Ήθους και Προσφοράς.

Ακόμη, το Έπαθλο ΚΟΑ «Μαριάννα Ζαχαριάδη», το οποίο κάθε χρόνο απονέμεται από τον ΚΟΑ και την Επιτροπή «Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό», θα δοθεί στην Φανή-Άννα Ποϊριάζη-Μαυρίδου, που μεταξύ άλλων υπήρξε η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος αθλητικού ρεπορτάζ, μέλος της ΕΑΚ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ξεκαθάρισμα όσο πιο σύντομα

Ξεκαθάρισμα όσο πιο σύντομα

Ξεκαθάρισμα όσο πιο σύντομα

Καταρτίστηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΕΑΚ της περιόδου 2024-2027

Καταρτίστηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΕΑΚ της περιόδου 2024-2027

Καταρτίστηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΕΑΚ της περιόδου 2024-2027