Στάχτη στα μάτια: Το CIES μάς είχε... 25 θέσεις ψηλότερα από την πραγματική!
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ
Δημοσιευτηκε:

Έκπληξη μας προκάλεσε η θέση της Κύπρου στον πίνακα του CIES με τον μέσο όρο θητείας των προπονητών σε 90 πρωταθλήματα. Ήταν δυνατόν η χώρα μας να βρίσκεται στην 21η θέση από τα 52 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της έρευνας, με μέσο όρο παραμονής των προπονητών στις θέσεις τους... 519 μέρες; Μιλάμε για ενάμιση χρόνο!
Όπως αποδείχθηκε, οι αριθμοί του CIES, οι οποίοι υπολογίστηκαν (για όλα τα πρωταθλήματα) με βάση όσα ίσχυαν την 1η Μαρτίου, είχαν λάθη και ελλείψεις που έριξαν... στάχτη στα μάτια!
Θεωρώντας δεδομένο πως κάτι πάει στραβά στους υπολογισμούς του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, επικοινωνήσαμε μαζί τους, στοιχειοθετώντας την απορία μας και ζητώντας να μάθουμε τους αριθμούς που είχαν για την Κύπρο και στους οποίους βασίστηκε ο μέσος όρος των 519 ημερών.
Μέσα από την απάντηση που μας δόθηκε, εξηγήθηκε γιατί ο μέσος όρος τους για την Κύπρο είναι πολύ ψηλότερος από τον πραγματικό. Όπως... παραδέχθηκαν, δεν υπολόγισαν στην έρευνα τις τρεις ομάδες που άλλαξαν προπονητή λίγες μέρες πριν την 1η Μαρτίου, δηλαδή την Ομόνοια, τον Ολυμπιακό και τον Άρη. Και γίνεται αντιληπτό ότι με τις τρεις αυτές ομάδες, οι οποίες ουσιαστικά... «μηδενίστηκαν» σε ό,τι αφορά τις μέρες θητείας των προπονητών τους, ο μέσος όρος πέφτει κατακόρυφα.
Πέραν από την πιο πάνω παράλειψη, το CIES είχε κι ένα λάθος, αναφορικά με τον προπονητή της ΠΑΕΕΚ, Μάκη Σεργίδη, στον οποίον υπολόγισαν 2.435 μέρες θητείας στον πάγκο της προσφυγικής ομάδας, υπερδιπλάσιες δηλαδή από τον δεύτερο, Τιμούρ Κετσπάγια (1.017 μέρες) και σχεδόν δεκαπλάσιο από τους επόμενους της λίστας (Καταλά, Τσόρνιγκερ με 273), με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να ανέβει... στα ύψη. Υπενθυμίζουμε πως ο Σεργίδης είχε αποχωρήσει από την ΠΑΕΕΚ το 2018 (ανέλαβε την εθνική U17) κι επέστρεψε στις 5 Ιουνίου 2020, άρα στην πραγματικότητα, την 1η Μαρτίου είχε 634 μέρες στον πάγκο της ομάδας.
Προσθέτοντας λοιπόν στη λίστα την Ομόνοια, τον Άρη και τον Ολυμπιακό, και υπολογίζοντας 634 μέρες για τον Σεργίδη (αντί τις 2.435 του CIES), ο μέσος όρος της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις μέρες θητείας των προπονητών των 12 ομάδων την 1η Μαρτίου, πέφτει από τις 519 μέρες -που λανθασμένα έδωσε το CIES- σε μόλις 239.
Ο αριθμός αυτός κατατάσσει την Κύπρο στην 46η θέση από τα 52 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της έρευνας, δηλαδή 25 θέσεις πιο κάτω από την 21η που μας έδωσε το CIES!
Οι αριθμοί για την Κύπρο που μας έστειλε το CIES:
ΠΑΕΕΚ - Μάκης Σεργίδης - 2.435
Ανόρθωση - Τιμούρ Κετσπάγια - 1.017
ΑΕΚ - Νταβίντ Καταλά - 273
Απόλλων - Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ - 273
Πάφος - Ντάρκο Μίλανιτς - 243
ΑΠΟΕΛ - Σωφρόνης Αυγουστή - 183
Δόξα - Ηλίας Χαραλάμπους - 84
Εθνικός - Νταβίντ Μπαδία - 84
ΑΕΛ - Σάββας Παντελίδης - 83
- Καταλά (17/5/21) και Τσόρνιγκερ (26/5/21) θεωρήθηκε πως είχαν τις ίδιες μέρες, παρότι προσελήφθησαν με εννέα μέρες διαφορά, επειδή το CIES θεωρεί ως ημερομηνία πρόσληψής τους την 1η Ιουνίου (που θεωρείται πρώτη μέρα της σεζόν), κάτι που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση Τιμούρ Κετσπάγια (2019).
Πρωτιά για Βόρεια Ιρλανδία
-Πρώτη (και παγκοσμίως) η Βόρεια Ιρλανδία με μέσο όρο 1.536 μέρες, στο άλλο άκρο η Σαουδική Αραβία με 156.
-Ο μέσος όρος των χωρών της UEFA (506) είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη ήπειρο, τελευταία η Νότια Αμερική (303).
-Παγκοσμίως ο μέσος όρος ανέρχεται στις 459 μέρες, ενώ η μέση τιμή είναι μόλις 243 μέρες. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως ορισμένοι προπονητές κρατούν τις θέσεις τους πολύ περισσότερο σε σχέση με τη συνηθισμένη περίοδο, ανεβάζοντας σημαντικά τον μέσο όρο αλλά όχι τη μέση τιμή.
Ο πίνακας του CIES για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:
