Οι «αποκαλύψεις» του Γιάνσον - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε 8.8.2023
Οι «αποκαλύψεις» του Γιάνσον - ΒΙΝΤΕΟ

O αθλητικός διευθυντής της Ομόνοιας Γιέσπερ Γιάνσον παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο γραφείο Τύπου της ομάδας και είπε πάρα πολλά πράγματα που θα σχολιαστούν.

Αναλυτικά:

Πήρες μια καλή γεύση από τον κόσμο της ομάδας από το παιχνίδι κόντρα στην Γκαμπάλα στο γήπεδο…

Ναι, σίγουρα ήταν φανταστικά. Παθιασμένοι οπαδοί και αυτή είναι η κύρια ουσία του ποδοσφαίρου. Στο τέλος της ημέρας αγωνίζεσαι για τον κόσμο, αυτή είναι η αίσθηση του ποδοσφαίρου. Όσο πιο πολλής είναι ο κόσμος και όσο περισσότερο είναι το πάθος, τόσο καλύτερα μπορούμε να αποδώσουμε. Γι’ αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι φανταστική. Το λατρεύω να βρίσκομαι σε έναν Σύλλογο με αυτό το πάθος και τη στήριξη που παίρνει.

Φάνηκε η επιρροή που είχε (το πάθος) στην ομάδα…

Ναι, σίγουρα. Ήμουν επίσης σε παρόμοιους Συλλόγους προηγουμένως και όταν το μεταδίδεις, κάνεις το πιο σωστό πράγμα για την ομάδα εντός και εκτός γηπέδου και επιστρέφεις διπλά την αγάπη πίσω. Αυτό είναι το κυριότερο πράγμα πάντα στο ποδόσφαιρο. Ως παίκτης θέλεις να παίζεις για πολύ κόσμο που στηρίζει έντονα. Όμως, θα πρέπει να το διαχειρίζεσαι και είναι ένας τομέας που δουλεύουμε καθημερινά εδώ.

Είσαι στην ομάδα και στην Κύπρο μερικές μέρες, μερικούς μήνες. Πώς νιώθεις; Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη χώρα, την ομάδα, για το ποδόσφαιρο και τη ζωή;

Η ζωή είναι πολύ ζεστή και πολύ διαφορετική. Είναι πολύ καλές οι πρώτες εντυπώσεις από τότε που ήρθα εδώ και δυναμώνουν. Πιστεύω είναι λίγο διαφορετικά, κυρίως με τον ζεστό καιρό, τον προγραμματισμό της προπόνησης αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί, είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς. Κατά τα άλλα ο Σύλλογος είναι πολύ επαγγελματικός. Πιστεύω πως έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ συγκρίνοντας την ποιότητα των παικτών. Θεωρώ πως έχουμε μια καλή οργάνωση. Δεν έχω κάτι να παραπονεθώ μέχρι στιγμής σίγουρα, ίσως το αντίθετο.

Είναι χρήσιμο να καταλάβει ο κόσμος τι είναι ένα Αθλητικός Διευθυντής για μια ομάδα…

Είναι πολλοί που έχουν αυτή την απορία σε όλο τον κόσμο. Το κυριότερο πράγμα είναι πως όλοι νομίζουν ότι ένας Αθλητικός Διευθυντής αγοράζει και πουλά παίκτες συνεχώς. Εγώ είμαι υπεύθυνος για το ποδόσφαιρο στον Σύλλογο. Αυτό περιλαμβάνει την οργάνωση, τον έλεγχο των οικονομικών με βάση την γραμμή του Συλλόγου και τις οδηγίες του Προέδρου. Επίσης, ένα σημαντικό γεγονός είναι η δομή που πρέπει να ακολουθείται πάντα σε έναν Σύλλογο. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι για έναν Αθλητικό Διευθυντή και έπειτα το να κτίσεις μια καλή ομάδα που θα κρατήσει, όχι μόνο στο επόμενο παιχνίδι, αλλά για χρόνια και θα ακολουθεί τη στρατηγική που στο τέλος θα δώσει την οικονομική δυνατότητα στον Σύλλογο για να αναπτύσσεται συνεχώς.

Μπορείς να εξηγήσεις λίγο πιο βαθιά αυτή τη στρατηγική; Για παράδειγμα σε τρία χρόνια θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα ή να πουλήσουμε κάποιους παίκτες ή να αναπτύξουμε κάποιους παίκτες. Ποια είναι τα κύρια σημεία αυτής της στρατηγική και για πόσα χρόνια έχεις αυτό το πλάνο;

Καταρχήν το συμβόλαιο μου είναι για τρία χρόνια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο ποδόσφαιρο, όμως ας πούμε πως ένας Αθλητικός Διευθυντής πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος. Ένας προπονητής είναι περισσότερο στο να κερδίσει το κάθε επόμενο παιχνίδι, όμως πάντα η ερώτησή μου σε έναν προπονητή είναι αν θα μπορεί να σκεφτεί μετά από πέντε παιχνίδια και τι θα είναι το καλύτερο σε πέντε παιχνίδια. Αυτή είναι μια δίκαιη ιδέα που θέλω να εντάξω στον οργανισμό. Ένας Αθλητικός Διευθυντής όμως πρέπει να κοιτά έξι μήνες μπροστά, έναν χρόνο μπροστά ή ακόμη και δύο-τρία χρόνια μπροστά. Η στρατηγική στην ΟΜΟΝΟΙΑ είναι να δημιουργήσουμε έναν υγιή και βιώσιμο οργανισμό, έχοντας να σκεφτούμε το πώς θα αναπτύξουμε παίκτες. Το καταλαβαίνω και το βλέπω πως είναι η καλύτερη Ακαδημία στην Κύπρο, προωθούμε τους Κύπριους παίκτες, αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να αναπτύξουμε παίκτες και να τους πωλούμε σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Την ίδια στιγμή η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μία ομάδα που κερδίζει τίτλους αλλά και πρέπει να κερδίζει το κάθε παιχνίδι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Το να πιστεύεις ότι πρέπει να κερδίσεις το επόμενο παιχνίδι είναι σχετικά εύκολο, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστρέψεις τη σταθερότητα στον Σύλλογο ή την οικονομία του και γενικά τα πάντα. Πρέπει να διασφαλίσεις πως όλα αυτά θα πάνε μαζί.

Ποιες ήταν οι πρώτες σου δράσεις εδώ ως Αθλητικός Διευθυντής; Έβαλες κάποιες προτεραιότητες;

Ήταν λίγο δύσκολο γιατί ήρθα εδώ σχετικά πρόσφατα και έχουμε τα προκριματικά για το Κόνφερενς Λιγκ. Έτσι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να προετοιμαστούμε. Φυσιολογικά θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο να μάθω τον οργανισμό, τους προπονητές και το ρόστερ. Ξεκινήσαμε σχετικά άμεσα να φέρνουμε παίκτες. Κάναμε μέχρι τώρα πέντε μεταγραφές νέων παικτών στο ρόστερ και δυστυχώς ο Εράκοβιτς τραυματίστηκε στους χιαστούς. Για αυτόν ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή και μας άλλαξε λίγο τα πλάνα. Τώρα βλέπουμε λίγο πιο μακροπρόθεσμα, έχουμε περισσότερο χρόνο να κοιτάξουμε με αυτό τον τρόπο, να αρχίσουμε να βλέπουμε και να σκεφτόμαστε πιο μακριά ή ακόμη και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε για την επόμενη χρονιά.

Πρώτος στόχος είναι η είσοδος στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ ή αυτός είναι ας το πούμε ο δευτερεύον στόχος;

Ο κύριος μας στόχος, τώρα, είναι να μπούμε στους ομίλους σίγουρα. Είμαστε εδώ, έχουμε έναν δύσκολο αγώνα την Πέμπτη με έναν δύσκολο αντίπαλο, όμως σίγουρα με καλές πιθανότητες. Τώρα ξεκινώ να μαθαίνω ακόμη καλύτερα το ρόστερ και θεωρώ πως έχουμε ένα πολύ καλό σύνολο με ισορροπία. Έχουμε παίκτες που επιστρέφουν από τραυματισμούς και είμαστε καλυμμένοι σε όλες τις θέσεις, με καλό ανταγωνισμό. Μαθαίνω τους παίκτες καλύτερα τώρα και βλέπω ορισμένους πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί (η είσοδος στους ομίλους), αυτό αλλάζει τα πλάνα και τη δομή σου γι’ αυτό τον χρόνο;

Όχι τόσο. Μπορεί να συμβούν σε ένα μεταγραφικό παράθυρο πολλά πράγματα. Παίκτες μπορεί να φύγουν ή να έρθουν. Για την ώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος με το ρόστερ και την ποιότητα που βλέπω. Βλέπω πως έχουμε αρκετούς παίκτες που μπορούν να αναπτυχθούν, μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο, μαθαίνοντας τις τακτικές του Σωφρόνη και τα πάντα. Έχω δει την ιστορία και τις πολλές αλλαγές που έγιναν πέρσι με προπονητές, αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού και όπως τώρα με πολλούς νέους παίκτες, κάτι που παίρνει χρόνο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Μπέζους. Χρειάζεται χρόνος, έστω και αν είσαι ένας ποιοτικός παίκτης γύρω στα 30. Χρειάζεται να μάθεις τη χώρα, τον Σύλλογο και τους συμπαίκτες σου. Όλα έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Προπονείσαι κάθε μέρα για να γίνεσαι καλύτερος.

Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον Μορέτο Κασάμα;

Ναι, σίγουρα. Αν είμαι σωστά πληροφορημένος είναι εδώ μερικούς μήνες και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω. Έπαιξα ποδόσφαιρο και δουλεύω σε αυτόν τον χώρο εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι απλά αλλάζεις Σύλλογο, αλλάζεις χώρα και όλα κυλούν ομαλά από την πρώτη μέρα. Η προοπτική του ρόστερ είναι τεράστια.

Είσαι ευχαριστημένος με την προετοιμασία της ομάδας; Κάποιος μπορεί να πει πως η ομάδα δεν δοκιμάστηκε πολύ στα φιλικά γιατί παίξαμε απέναντι σε ομάδες όχι τόσο δυνατές.

Θεωρώ αρκετά ισοδύναμο το Πολωνικό και Κυπριακό ποδόσφαιρο. Για εμένα είναι λίγο ασυνήθιστο να έχεις απλά μια μικρή περίοδο μέχρι να μπεις σε επίσημους αγώνες. Θεωρώ πως η ομάδα φυσικής κατάστασης και οι προπονητές έκαναν εξαιρετική δουλειά. Είμαι συνηθισμένος στο να έχουμε μια προετοιμασία περίπου 2-3 μηνών, στη Σουηδία που δούλευα προηγουμένως. Εδώ είναι 3-4 εβδομάδες. Είναι λίγο διαφορετικά, όμως πιστεύω πως οι νέοι παίκτες μπήκαν στο γκρουπ και είχαμε επίσης και αρκετούς νεαρούς μαζί μας στο αθλητικό κέντρο. Κάναμε καλές προπονήσεις συνεχώς.

Η ομάδα έπαιξε τρία επίσημα ματς. Ένα για το Σούπερ Καπ με τον Άρη και δύο με τη Γκαμπάλα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου και η γνώμη σου για την ομάδα, την ποιότητα και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη και στις εγχώριες διοργανώσεις;

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήταν για το Σούπερ Καπ. Πιστεύω ήταν ένα αρκετά ισοδύναμο παιχνίδι. Ο Άρης είχε πολύ ξεκάθαρο τρόπο παιχνιδιού, είχα δει και μερικά δικά τους παιχνίδια από πέρσι. Είναι ξεκάθαρο πώς παίζουν. Στο τέλος ήταν ένα ισοδύναμο παιχνίδι με ένα φανταστικό γκολ στο πρώτο ημίχρονο, για το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Μετά μπορούσε να υπάρξει μια ισοπαλία. Όταν κοιτάζεις την ποιότητα, βλέπω ότι έχουμε ένα καλό επίπεδο, ίσως όχι τόσο έτοιμοι για να παίζαμε εκείνο το παιχνίδι. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει συνεχώς μία πρόοδος. Προπονούμαστε μαζί και οι σχέσεις μας βελτιώνονται.

Πάμε στα μεταγραφικά θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Είσαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που εξελίσσονται μέχρι τώρα;

Σίγουρα. Όπως είπα ήμασταν πολύ άτυχοι με τον Εράκοβιτς. Ξεκίνησε πολύ καλά, με ένα καλό προφίλ για ένα τόσο νεαρό παίκτη αλλά και έμπειρο σε ένα άλλο πρωτάθλημα. Ήρθε και τα πήγε αρκετά καλά από το ξεκίνημα. Κέρδισε τον σεβασμό του συνόλου και θεωρώ πως όλοι στην ομάδα λυπήθηκαν πολύ γι’ αυτόν. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι παίκτες που ήρθαν εντάχθηκαν καλά στο σύνολο και στον τρόπο που παίζουμε. Ο Κουλιμπαλί είναι εξαιρετικός παίκτης, ο Μαρκίνιος είναι ακόμα πολύ νεαρός και είναι αρκετά ανταγωνιστικός, ο Σεμέδο – τον οποίο ήξερε από πριν το κοινό της Κύπρου – πρέπει να μάθει την ομάδα και το παιχνίδι μας έχοντας όμως ποιότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Έχουμε τον Σίμιτς που θα έχει πολύ ανάπτυξη επίσης.

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των παικτών με τον Σωφρόνη, τον Σίμο και τη διοίκηση;

Στο τέλος εγώ είμαι ο υπεύθυνος. Σίγουρα ο Πρόεδρος, ο κύριος Σταύρος, όμως συνομιλούμε στην Επιτροπή, λαμβάνουμε υπόψη τις σκέψεις του Σωφρόνη, τι χρειαζόμαστε, σε τι θέσεις χρειαζόμαστε παίκτες, έπειτα βλέπουμε τις επιλογές μας και τι μπορούμε να αποκτήσουμε. Προσπαθούμε να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου, στη θέση που χρειαζόμαστε και να ταιριάζει με το ρόστερ μας. Είναι μια ομαδική δουλειά.

Ποια είναι η σχέση σου με τον προπονητή Σωφρόνη Αυγουστή; Ποιο είναι το επίπεδο της συνεργασίας σας;

Είναι καλή η σχέση μας, απολύτως. Ξεκινάμε να μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο. Είναι πολύ καλός χαρακτήρας και ένας καλός προπονητής. Είμαστε ακόμη στην αρχή της συνεργασίας μας, συνεπώς θα χρειαστεί σταδιακά να μάθει τον τρόπο που δουλεύω στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής και εγώ από την πλευρά μου να μάθω τι θέλει σαν προπονητής, τι είδους προφίλ είναι και πάει λέγοντας. Πιστεύω ότι δουλεύει καλά.

Επίτρεψέ μου να σε ρωτήσω αν έχουν προκύψει διαφωνία ως τώρα;

Όχι ιδιαίτερα. Είμαστε σε αυτή τη δουλειά χρόνια. Οι προπονητές θέλουν να έχουν παίκτες συνέχεια. Αυτό είναι το κύριο πράγμα, αλλά πρέπει να τους εντάξεις μέσα σε ένα γκρουπ, μέσα στην οικονομία και σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Πάνω σε αυτό το θέμα, έχουμε ένα πολύ καλό διάλογο εγώ και ο Σωφρόνης, αλλά και ο Σίμος που είναι επίσης μέρος αυτής της συζήτησης. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Για εμένα ο Σύλλογος έχει μια φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθούμε. Είναι έντεκα παίκτες που μπορούν να παίξουν από το ξεκίνημα, αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες ή κάτι. Δεν είναι το “όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο”. Πρέπει να κρατάς τους παίκτες πνευματικά στο σωστό σημείο, να διατηρείς τον ανταγωνισμό και να έχεις παίκτες που να μπορούν να αναπτυχθούν. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τις πόρτες γι’ αυτούς. Βλέπω πολλούς παίκτες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στη σεζόν που έρχεται και δεν μιλάω μόνο για τους πολύ νεαρούς.

Οπότε όσα αφορά τα μεταγραφικά ζητήματα πιστεύεις πως «όσο λιγότερα, τόσο περισσότερα»;

Ναι, σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει αυτό. Αντιλαμβάνομαι αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι του ποδοσφαίρου στις μέρες μας. Έχω ένα παράδειγμα, δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά ήταν, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ δύο σερί φορές και στην φωτογραφία της ομάδας πριν από τον τελικό όλοι οι ποδοσφαιριστές είχαν ακριβώς τις ίδιες θέσεις, δύο σερί χρονιές. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί κάποιες φορές είναι το να λες όχι στους παίκτες, κάτι που είναι το κύριο θέμα. Πάντα θα υπάρχουν εικασίες, όμως πρέπει να πιστεύεις στους δικούς σου παίκτες και όσο περισσότερο προπονείσαι και παίζεις μαζί, τόσο καλύτερη θα γίνεται η ομάδα.

Όπως είπες και πριν, ο κόσμος θέλει μεταγραφές, θέλει παίκτες συνέχεια, είπες ότι και οι προπονητές θέλουν. Τώρα χρειάζεται να έρθουν παίκτες και αν αποφάσισες να κάνεις κίνηση για κάποιες μεταγραφές αυτή την περίοδο;

Όπως είπα μπορεί να γίνει, όμως δεν φέρνουμε παίκτες απλά για να φέρουμε. Πρέπει να είναι κάποιος που να είναι καλό συμπλήρωμα στο ρόστερ μας. Όσο για τώρα, χωρίς να υπολογίζω τους νεαρούς παίκτες που τα πήγαν καλά στις προπονήσεις, έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση ή ίσως και 1-2 περισσότερους. Κοιτάξτε μόνο στους τερματοφύλακες, είναι φοβερό. Τέσσερεις τερματοφύλακες επίπεδου σε έναν Σύλλογο όπως η ΟΜΟΝΟΙΑ, θα πρέπει να διαχειριστείς και αυτά τα ζητήματα επίσης. Συνήθως ένας αγωνίζεται στα 90 λεπτά. Αυτό αντανακλά αυτό που είπα, δεν το έχουν πολλές ομάδες αυτό, είναι ένα παράδειγμα για μια θέση.

Είδαμε ότι ο Εράκοβιτς ήταν άτυχος και τον χάσαμε. Δεν θα τον αντικαταστήσουμε;

Θεωρώ πως το κάναμε. Φέραμε τον Σίμιτς και αν δείτε μπορεί να παίξει και στην θέση 10 επίσης. Μπορεί να παίξει αριστερό εξτρέμ, μπορεί να παίξει δεκάρι, μπορεί να παίξει και δεξί εξτρέμ. Έχουμε και τον Μπέζους επίσης, που πιστεύω θα είναι παίκτης κλειδί για εμάς.

Για επιθετικό;

Έχουμε τον Κακουλλή, έχουμε τον Καρίμ και επίσης πιστεύω ότι ο Σεμέδο μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση, ίσως και ο Μπέζους επίσης. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ισορροπία στην ομάδα. Θα μπορούσε να γίνει κάτι ακόμα, αλλά θα γίνει για να αυξήσει το επίπεδο της ομάδας και θα ταιριάζει με την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Θα λέγατε ότι χρειάζεται ένας διαφορετικός παίκτης να έρθει και να βοηθήσει την ομάδα σε αυτές τις θέσεις;

Δεν είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτό. Δουλεύουμε σε αυτό συνεχώς, αλλά θα πρέπει να ταιριάζει στο κτίσιμο της ομάδας. Για εμένα πάντα πρέπει να χτίζεις μια ομάδα κάτι που είναι το πιο σημαντικό. Δουλεύουμε τώρα στο να ανεβάσουμε την ενέργεια, την αυτοπεποίθηση και την ατομική αυτοπεποίθηση σε κάποιους παίκτες. Θέλω οι παίκτες να βγαίνουν έξω με ψηλά το στήθος, πιστεύοντας στους εαυτούς τους και στην ομάδα και αυτό είναι το κυριότερο πράγμα για την ώρα. Όπως είπα πολλές φορές, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το τι βλέπω στο ρόστερ.

Για να το κάνουμε ξεκάθαρο, δεν είναι επείγον για την ΟΜΟΝΟΙΑ τώρα να κάνει κάποιες επιπλέον μεταγραφικές κινήσεις;

Όχι επείγον. Ίσως γίνουν, δεν είπα αυτό, αλλά δεν είναι επείγον. Όπως είπα, έχουμε την ομάδα σκάουτινγκ, δουλεύουμε καθημερινά και είμαστε σε επαφή αλλά δεν είναι κάτι σίγουρο. Για εμένα είμαστε σε αρκετά καλή θέση. Αυτό σου διασφαλίζει, επίσης, πως όταν κάτσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχεις άγχος. Δεν υπάρχει επείγον ανάγκη σε καμία θέση, όχι.

Για τον Αμό;

Θα δούμε.

Είναι ένας παίκτης που τον ξέρεις ο Αμό. Πες μας το προφίλ του και πώς είναι τώρα αν μπορείς; Για τη φυσική του κατάσταση.

Θα δούμε. Φυσικά είναι υψηλού επιπέδου παίκτης. Είχε μια δύσκολη χρονιά πίσω του, όμως η ποιότητά του – αν είναι υγιής και ισορροπημένος – θα είναι ένας υψηλού επιπέδου παίκτης. Θα δούμε τι θα γίνει, δεν θέλω να το σχολιάσω πολύ αυτό για την ώρα.

Υπάρχει πιθανότητα να δούμε κάποιον παίκτη από το ρόστερ να φεύγει μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου;

Είναι πιθανό, ποτέ δεν ξέρεις και όπως είπα πριν, έχουμε μερικούς υψηλού προφίλ παίκτες με δυνατό ανταγωνισμό στο ρόστερ. Όταν παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα όπως η ΟΜΟΝΟΙΑ και δεν είσαι στο ίδιο επίπεδο κάθε εβδομάδα, πρέπει να το διαχειριστείς αυτό. Έχουμε ενδιαφέρον παίκτες και αυτό μπορεί να συμβεί. Αν αυτό συμβεί, εμείς είμαστε προετοιμασμένοι.

Έχετε κάποιο επίσημο ενδιαφέρον ενώπιων σας;

Όχι κάτι επίσημο. Οι εικασίες γύρω από το άθλημα αυτή την περίοδο και γενικά στο παζάρι είναι συνεχείς. Είναι πολλές οι εικασίες για προσθαφαιρέσεις παικτών ανά τον κόσμο.

Μιλήσατε για την ανάπτυξη των παικτών. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ανέπτυξε παίκτες όπως ο Τζιωνής που πωλήθηκε στο MLS. Τώρα είναι ο Λοΐζου, ο Χαραλάμπους, ο Κακουλλής και γενικά υπάρχουν παίκτες στην πρώτη ομάδα. Ποια η γνώμη σου γι’ αυτούς τους παίκτες και αν έχεις κάποια πρότζεκτ που έρχονται από την Ακαδημία;

Πιστεύω πως θα έρχονται από την Ακαδημία συνεχώς. Είδα ένα εσωτερικό παιχνίδι και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το επίπεδο και την ένταση που είχε. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να τα παρακολουθώ. Οι νεαροί που ήταν μαζί μας στην προετοιμασία τα πήγαν καλά. Σύμφωνα με αυτούς τους παίκτες που έκανες αναφορά, τώρα που είμαι εδώ και τους βλέπω ζωντανά, έχουν πολλή περισσότερη προοπτική απ’ ότι οι ίδιοι πιστεύουν. Δουλεύουν καλά, αλλά θα ήθελα να πιστεύουν περισσότερο. Όπως είπα και πριν, να βγαίνουν έξω με το κεφάλι ψηλά γιατί η ποιότητα είναι εκεί. Πιστεύω πως ο κύκλος γύρω από τον Σύλλογο πρέπει να πιστεύει σε αυτούς. Οι παίκτες που ανέφερες έχουν φοβερή ποιότητα. Ο Νικόλας επίσης (Παναγιώτου) ελπίζω να ξεκινήσει προπόνηση με την ομάδα σήμερα. Όταν είδα τα στατιστικά του Κακουλλή πέρσι, δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες απ’ όλους τους παίκτες στην Κύπρο και έχει κάποιες εξαιρετικές ικανότητες, όπως η ταχύτητα, κάτι που το βγάζει και στην προπόνηση συνεχώς. Ο Χαραλάμπους μπήκε μέσα και τα πήγε αρκετά καλά. Στο τελευταίο παιχνίδι είχε περισσότερα να δώσει πιστεύω. Ο Λοΐζου στο εκτός έδρας παιχνίδι στο Αζερμπαϊτζάν έδειξε κάποια στοιχεία από την ποιότητά του, αλλά τον θέλω να είναι πιο σταθερός σε όλο το 90λεπτο. Να είναι κοντά στο γκολ κάνοντας ντρίμπλες και τελειώματα. Είναι πολύ το περιθώριο ανάπτυξης σε αυτούς τους παίκτες.

Διάλεξες κάποιους παίκτες που όπως είπες πριν λίγες μέρες, που είναι καθοριστικοί στην δομή του ρόστερ και της ομάδας και κάποιους παίκτες που μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν μεγάλη προοπτική. Πες μας μερικά λόγια για τους νεοαποκτηθείς.

Ο Μαρκίνιος για παράδειγμα, για εμένα δεν είναι νεαρός αλλά για την Κύπρο είναι νεαρός. Είναι έμπειρος. Έπαιξε στην Ελβετία, έπαιξε στην Σαχτάρ, έπαιξε σε ψηλό επίπεδο στη Βραζιλία, αλλά είναι ακόμη σε ηλικία που μπορεί να αναπτυχθεί. Αν δεις λίγο την ηλικιακή δομή, για εμένα δεν είναι νεαροί παίκτες αλλά λίγο πιο νεαροί και πεινασμένοι. Είδα τον Κουλιμπαλί σε μια τέλεια ποδοσφαιρική ηλικία, όπως και ο Σίμιτς ή ο Εράκοβιτς. Πιστεύω πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ακόμη και πιο νεαρούς παίκτες, γιατί είναι πιο πεινασμένοι και μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα και με τους παίκτες υψηλής επιρροής που έχουμε, που έχουν προφανώς ποιότητα, πρέπει απλώς να πιστεύουμε, να τους βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση και πριν από λίγο μιλούσα εδώ για τον Ρόμαν Μπέζους και η απορία μου όταν ήρθα εδώ, ήταν γιατί να μην μπορέσει να κάνει εδώ όσα πέτυχε στο Βέλγιο. Γιατί να μην το κάνει και εδώ; Είδαμε αυτή την ποιότητα που θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και οι άλλοι παίκτες πρέπει να την χρησιμοποιήσουν. Έχουμε επίσης τον Σεμέδο που ήρθε και είναι καθοριστικός, αλλά ήδη ξέρει το πρωτάθλημα. Μπορώ να πω πολλούς, όπως ο Καρίμ, ο Λανγκ, ο Μίλετιτς, είναι παίκτες που έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο, ο Γιαν. Έχουμε ισορροπία μεταξύ εμπειρίας, νεαρών παικτών, λίγο πιο μεγάλων σε ηλικία παικτών. Έχουμε καλή ισορροπία στη δομή του ρόστερ.

Την προηγούμενη σεζόν ο Άρης ήταν ο πρωταθλητής. Τώρα είναι η ομάδα που πρέπει να κερδίσεις στην Κύπρο. Πιστεύεις είμαστε στο επίπεδο για να ανταγωνιστούμε όχι μόνο τον Άρη αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες; Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα από πέρσι. Πιστεύεις μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί για το πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη;

Ναι, σίγουρα. Γιατί να μην είμαστε; Για εμένα, στην ΟΜΟΝΟΙΑ όλοι πρέπει να πιστεύουμε. Όταν κοιτάζω τους παίκτες, τον οργανισμό, τον Σύλλογο, σίγουρα! Σίγουρα θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην είμαστε. Όπως είπα, αν δεις το ρόστερ και τους παίκτες που έχουμε και το στήσιμο γύρω, σίγουρα θα είναι ένα μια ομάδα που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Έχεις και αντιπάλους. Κάποτε είναι δοκάρι έξω, κάποτε είναι δοκάρι μέσα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, προοδεύει. Τέσσερις ομάδες προχώρησαν στην Ευρώπη τώρα και είναι πολύ ενδιαφέρον. Είμαι πολύ ενήμερος για τον ανταγωνισμό. Πρέπει όμως να πιστεύουμε σε αυτό. Είμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ και αυτό είναι το κυριότερο πράγμα που πρέπει να βγαίνεις έξω και να πιστεύεις σε αυτό. Επίσης, με τη στήριξη που έχουμε πρέπει να παίζουμε και για τον κόσμο. Πιστεύω πως πρέπει να επιτεθούμε και να κερδίσουμε.

Πιστεύεις είναι εφικτό σε κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας για να μπούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

Σίγουρα. Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό. Αυτό είναι το κυριότερο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να κερδίζουμε αγώνες.

Στην Ευρώπη θεωρείς ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε κορυφαίες ομάδες τώρα ή χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη γι’ αυτό;

Είναι μια δουλειά με εξέλιξη. Τώρα είμαστε νωρίς μέσα στη χρονιά και θα παίξουμε με τη Μίντιλαντ. Ξέρω προφανώς το επίπεδο του Δανέζικου πρωταθλήματος, ξέρω επίσης τη Μίντιλαντ και σίγουρα πιστεύω στην ομάδα μας σε αυτό τον αγώνα. Πιστεύω πως μπορούμε να παίξουμε στο ίδιο επίπεδο με αυτούς ή και καλύτερα όταν κοιτάζω τους παίκτες μας. Είναι πολύ συμπαγής και ομάδα με τακτική, με επίσης πολλές αλλαγές όσο αφορά φιλοσοφία και προπονητές τα τελευταία χρόνια. Έρχονται σε όχι τόσο καλή θέση, αφού πριν μερικά χρόνια ήταν ίσως η κυριότερη ομάδα στη Δανία μαζί με την Κοπενχάγη. Δυσκολεύονται λίγο να βρουν την ταυτότητά τους αυτήν τη στιγμή και ίσως το χρησιμοποιήσουμε αυτό με καλό τρόπο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτό το παιχνίδι και πιστεύω θα πάμε σε αυτό με μεγάλη πίστη ότι μπορούμε να τους αποκλείσουμε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κυπριανίδης για διαιτητή τελικού: «Ήταν μέτριος με λάθη, δεν θα του έβαζα πάνω από εφτά»

Κυπριανίδης για διαιτητή τελικού: «Ήταν μέτριος με λάθη, δεν θα του έβαζα πάνω από εφτά»

Κυπριανίδης για διαιτητή τελικού: «Ήταν μέτριος με λάθη, δεν θα του έβαζα πάνω από εφτά»

Aποχαιρέτησε ο Λοΐζου

Aποχαιρέτησε ο Λοΐζου

Aποχαιρέτησε ο Λοΐζου

Πήρε χρόνο συμμετοχής ο Λοΐζου

Πήρε χρόνο συμμετοχής ο Λοΐζου

Πήρε χρόνο συμμετοχής ο Λοΐζου

Αποφασισμένος να κάνει την Ομόνοια πιο δυνατή!

Αποφασισμένος να κάνει την Ομόνοια πιο δυνατή!

Αποφασισμένος να κάνει την Ομόνοια πιο δυνατή!