«Η Κύπρος θέλει να διεκδικήσει τον όμιλο της Ελλάδας με πρεσβευτή τον Διαμαντίδη»

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 15.1.2022
«Η Κύπρος θέλει να διεκδικήσει τον όμιλο της Ελλάδας με πρεσβευτή τον Διαμαντίδη»

Ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, Ανδρέας Μουζουρίδης, μίλησε στο SDNA για το πλάνο της Κύπρου ενόψει Eurobasket 2025, για το όνειρο της φιλοξενίας του ομίλου της Εθνικής Ελλάδας και για την καθοριστική συμβολή του Δημήτρη Διαμαντίδη.


Η Κύπρος είναι μεταξύ των έξι χωρών που υπέβαλαν ολοκληρωμένο φάκελο στη FIBA και τον Μάρτιο θα διεκδικήσουν έναν από τους τέσσερις ομίλους του Eurobasket 2025. Μαζί της, στην ίδια… κούρσα «τρέχουν» και η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Ρωσία και η Ουκρανία, που έχουν καταθέσει τις επίσημες υποψηφιότητές τους.

Όπως διαβάσατε προ ημερών, κλιμάκιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας επισκέφτηκε την Λεμεσό για να δει τις υποδομές που ενδέχεται να αποτελέσουν τη «στέγη» ενός γκρουπ στην εν λόγω διοργάνωση και στις 29/3 οι έξι χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω θα κάνουν την τελική τους παρουσίαση στο διοικητικό συμβούλιο της FIBA Europe. Τότε θα ληφθεί και η οριστική απόφαση.

Ο Ανδρέας Μουζουρίδης, ο οποίος ανέλυσε το πλάνο – όνειρο που έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, με φόντο το Eurobasket 2025. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως εφόσον η Κύπρος πάρει τον έναν όμιλο, θα προσπαθήσει να φιλοξενήσει την Εθνική Ελλάδας, ενώ στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του Δημήτρη Διαμαντίδη σε αυτό το εγχείρημα.

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε έρθει το καλοκαίρι στο νησί επικράτησε πανικός. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αναλαμβάναμε τη διοργάνωση και προκρινόταν και η Εθνική Ελλάδας», δήλωσε με χαμόγελο.

– Κ. Μουζουρίδη, διαβάσαμε πως τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε ένα κλιμάκιο της FIBA στην Κύπρο, για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις ενόψει της πιθανής ανάθεσης ενός ομίλου του Eurobasket 2025. Τι feedback λάβατε από την παγκόσμια ομοσπονδία;

«Ήρθε την περασμένη εβδομάδα το τεχνικό επιτελείο της FIBA στην Κύπρο. Το feedback που λάβαμε είναι ότι οι υποδομές μας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη φιλοξενία των αστέρων του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην Λεμεσό. Είδαν το γήπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει τους αγώνες. Βέβαια, υπάρχουν κάποια μικρά τεχνικά θέματα, τα οποία γνωρίζουν στην παγκόσμια ομοσπονδία και τα ξέρουμε και εμείς. Πιστεύουν και εκείνοι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τα έχουμε βελτιώσει. Σε γενικές γραμμές, ήταν μια θετική επίσκεψη, που ενισχύει τις ελπίδες και τα κίνητρά μας, για να πετύχουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Τόσο για κάποιους εδώ στο Νησί, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, όταν αρχίσαμε να το σχεδιάζουμε έμοιαζε με ένα όνειρο. Ελπίζουμε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα τον Μάρτιο».

– Η Κύπρος και συγκεκριμένα η Λευκωσία το καλοκαίρι του 2020 είχαν αναλάβει έναν όμιλο των προκριματικών του Basketball Champions League. Θεωρείτε πως έχει μπει το… νερό στο αυλάκι στις σχέσεις σας με την FIBA και η ομαλή διεξαγωγή της εν λόγω φάσης μπορεί να παίξει ρόλο στην τελική απόφαση για το Eurobasket;

«Το καλοκαίρι του 2020 ενεργοποιηθήκαμε για αυτό το πρότζεκτ και… αφήσαμε τις διακοπές μας σε δεύτερη μοίρα. Αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας ένα πλάνο της FIBA, την πρώτη διοργάνωση που γινόταν σε bubble. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να το αναλάβουμε, αλλά και τεράστια ευθύνη να το διεκπεραιώσουμε. Από αυτή τη διοργάνωση υπήρξαν δύο θετικά. Το ένα ήταν τα συγχαρητήρια όλων των στελεχών της FIBA. Το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε έγινε case study και χρησιμοποιήθηκε και στο Final Eight του Basketball Champions League στην Αθήνα, που διοργάνωσε η ΑΕΚ. Το δεύτερο θετικό για εμάς ήταν η πρόκριση του Κεραυνού Στροβόλου, καθώς για πρώτη φορά μια ομάδα της Κύπρου προκρίθηκε στους ομίλους του BCL. Αυτή η πρόκριση ήρθε εις βάρος του Ηρακλή, όμως εμείς θέλαμε να περάσει μία από τις δύο ομάδες. Όπως καταλαβαίνετε, ήμασταν διπλά χαρούμενοι».

– Ποιον όμιλο θα προσπαθήσει να διεκδικήσει η Κύπρος, εφόσον φιλοξενήσει ένα group του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος; Γίνονται σκέψεις για τον όμιλο της Εθνικής Ελλάδας;

«Οι τέσσερις όμιλοι θα προκύψουν μέσα από κλήρωση. Εννοείται πως αν πρώτα ο Θεός καταφέρουμε και πάρουμε τον έναν όμιλο και αν προκριθεί και η Ελλάδα στην τελική φάση, αυτή θα είναι σαφέστατα η πρώτη κίνηση που θα κάνουμε. Θα ζητήσουμε να παίξει η Ελλάδα στην Κύπρο, αυτό είναι δεδομένο.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας, κύριο Βαγγέλη Λιόλιο. Συζητήσαμε για πολλά θέματα και ένα από αυτά ήταν και η εν λόγω διοργάνωση, καθώς και το πώς θα φτάσουμε σε αυτή τη δύσκολη αποστολή. Ήταν μια συνάντηση που έβαλε τις σχέσεις της ΕΟΚ και της ΚΟΚ σε νέα εποχή, σε νέα επίπεδα, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο ομοσπονδιών. Υπάρχει ήδη μία επιτροπή με δύο ανθρώπους της ΚΟΚ και δύο της ΕΟΚ. Επικεφαλής είναι οι γενικοί διευθυντές μας. Κάθε εβδομάδα κάνουν διαδικτυακές συνεδριάσεις και ανταλλάσσουν απόψεις».

– Ποιες κινήσεις έχετε σκοπό να κάνετε και ποια πρόσωπα θα πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια σας το επόμενο διάστημα;

«Η προσπάθειά μας έχει ξεκινήσει τους τελευταίους οκτώ – δέκα μήνες. Δεν είναι μια προσπάθεια του ενός μήνα. Βλέπετε, χρειάστηκε αρκετή προεργασία και προετοιμασία, αρχικά για να υποβάλουμε έναν ολοκληρωμένο και συμπληρωμένο φάκελο. Αυτό δεν θα γινόταν δίχως τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης και θέλω να ευχαριστήσω και από αυτό εδώ το βήμα τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Θέλουμε να στήσουμε μια εκστρατεία μαζί με θρύλους του μπάσκετ. Ο πρεσβευτής αυτής της υποψηφιότητας είναι ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και φίλος της κυπριακής καλαθοσφαίρισης, Δημήτρης Διαμαντίδης. Ήταν μαζί μας τον Οκτώβριο όταν έγινε η παρουσίαση της υποψηφιότητας. Επιπλέον, θα είναι μαζί μας και στο Μόναχο, όταν γίνει η επίσημη παρουσίαση. Παράλληλα, στην ομάδα που προετοιμάζει την τελική παρουσίαση θα βρίσκεται και η Δώρα Παντέλη. Μαζί με την ομάδα μας στην Κύπρο ετοιμάζουν την τελική μορφή του project και το βίντεο. Εκείνη θα αναλάβει το κομμάτι της παρουσίασης της υποψηφιότητας μπροστά στο διοικητικό συμβούλιο της FIBA Europe».

– Έχετε ονειρευτεί επίσημους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στην Κύπρο, για τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο στο παρκέ;

«Την Εθνική Ελλάδας στην Κύπρο είχαμε την τύχη και τη χαρά να την φιλοξενήσουμε ξανά σε αγώνες προετοιμασίας για άλλα Eurobasket. Όμως, τα ματς προετοιμασίας είναι κάτι διαφορετικό. Απλά να αναφέρω ότι όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήρθε στην Κύπρο μαζί με τους Μιλγουόκι Μπακς το καλοκαίρι για διακοπές, επέλεξε να μείνει στο ξενοδοχείο που θα μένουν οι αθλητές, εφόσον πάρουμε τον όμιλο. Φυσικά, επικρατούσε ένας πανικός στο νησί και μόνο με την επίσκεψή του. Φανταστείτε τι θα γίνει αν βοηθήσει ο Θεός και αναλάβουμε αυτή τη διοργάνωση και ταυτόχρονα προκριθεί και η Εθνική Ελλάδας».

– Για να μπούμε λίγο παραπάνω και στα… δικά σας λημέρα, οι βλέψεις της Εθνικής Κύπρου για τα επόμενα χρόνια ποιες είναι;

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αναδιοργάνωσης, αυτό είναι γεγονός. Οι βλέψεις μας είναι να βελτιωνόμαστε μέρα με την μέρα και χρόνο με τον χρόνο. Αυτό το Eurobasket είναι μια μεγάλη πρόκληση. Εάν φιλοξενήσουμε έναν όμιλο θα πάρουμε και μέρος στην τελική φάση, ως διοργανωτές. Έχουμε δύο – τρεις αστέρες μας, που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Ζέιντ Μούσα του Ολυμπιακού και ο Ανδρέας Χριστοδούλου του ΠΑΟΚ. Υπολογίζουμε και τον Aeneas Jung, που αγωνίζεται στη Γερμανία. Με την προσθήκη αυτών των παιδιών, κάποιων δικών μας και κάποιων νατουραλιζέ, ευελπιστούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στα μέτρα του δυνατού».

– Και μια… μπασκετική ερώτηση, που απασχολεί και το κοινό του SDNA. Υπάρχει κάποιο ταλέντο στο κυπριακό μπάσκετ που ξεχωρίζετε και πιστεύετε πως θα μας κάνει να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του τα επόμενα χρόνια;

«Υπάρχουν αρκετοί νεαροί παίκτες, για τους οποίους ήδη ενδιαφερόμαστε και θα σας κάνουν και εσάς να ενδιαφερθείτε περισσότερο για το κυπριακό μπάσκετ. Μην ξεχνάμε ότι ο Σάσα Βεζένκοφ ξεκίνησε από την Κύπρο, ενώ το ίδιο έγινε και με τον Μούσα, που άρχισε την πορεία του από κυπριακές ακαδημίες. Υπάρχουν ακόμα δυο – τρία ταλέντα, αλλά δεν θα πω τα ονόματά τους, για να στρέψω το ενδιαφέρον εδώ, να έρθετε και να τους δείτε. Δυστυχώς, βέβαια, η αγορά στην Κύπρο είναι μικρή και τα παιδιά φεύγουν για το εξωτερικό».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρωταθλητής ο Κεραυνός!

Πρωταθλητής ο Κεραυνός!

Πρωταθλητής ο Κεραυνός!

Πήρε το «θρίλερ» με τον Ηρακλή ο Πανιώνιος και επέστρεψε στην Basket League!

Πήρε το «θρίλερ» με τον Ηρακλή ο Πανιώνιος και επέστρεψε στην Basket League!

Πήρε το «θρίλερ» με τον Ηρακλή ο Πανιώνιος και επέστρεψε στην Basket League!

Ισοφάρισε τις νίκες ο Κεραυνός!

Ισοφάρισε τις νίκες ο Κεραυνός!

Ισοφάρισε τις νίκες ο Κεραυνός!