Δεν αρκεί μόνο η αρετή...
ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗΣ
Δημοσιευτηκε:

Ο σημερινός μας απόηχος για την Εθνική μας ομάδα, έπειτα από τις δύο σερί εντός έδρας ήττες από Μαυροβούνιο (0-2) και Αζερμπαϊτζάν (0-1), είναι εμπνευσμένος από το αριστούργημα «Εις Σάμον» του Ζακυνθινού ποιητή Ανδρέα Κάλβου.
Έζησε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έγραψε, στο πλέον διάσημο έργο του, ότι «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Μετέδωσε πριν από 200 τόσα χρόνια πως η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία. Στο ποδόσφαιρο ψάχνουμε όχι την ελευθερία, αλλά την επιτυχία. Στην περίπτωση της Εθνικής μας, όχι απλώς την επιτυχία, αλλά αυτή τη χιλιοειπωμένη «υπέρβαση».
Περίμενε κανείς, έστω και με την πολυδιαφημιζόμενη «ανανέωση» του Γιόχαν Βάλεμ, πως θα χάναμε και τους δύο πρώτους μας αγώνες στο Nations League και μάλιστα εντός έδρας; Αν και εκ των υστέρων θα μπορούσαμε να βρούμε αμέτρητες δικαιολογίες, η αλήθεια είναι ότι οι πλέον αισιόδοξοι πιστεύαμε ακόμα και στις δύο νίκες! Γιατί όχι; Παίζαμε στο «σπίτι» μας, με ομάδες θεωρητικά του… χεριού μας.
Λογική η κριτική. Σωστό όμως να τα βάζουμε και όλα κάτω και να είμαστε δίκαιοι, όχι «μηδενιστές». Αρχίζουμε από τον Βάλεμ. Με τα καλά του (θέλει να φτιάξει μια ομάδα σε βάθος χρόνου) και τα κακά του (έκοψε παίκτες-εργαλεία, όπως τον Μαργκάσα, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία τους), απέδειξε πως ήρθε να κάνει δουλειά. Τι θέλει να μας αφήσει; Ένα γκρουπ παικτών που θα γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να διεκδικούν κάτι. Αν έπρεπε δε να πειραματιστεί, καλύτερα που το έκανε στο Nations League. Ουσιαστικά αυτός είναι και ο στόχος της Εθνικής. Μέσω αυτών των έξι αγώνων να «γνωριστεί» και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν πιο καλά ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ 2022. Εκεί, εντός έδρας ήττες από τέτοιες ομάδες θα είναι καταστροφικές και σίγουρα μη αποδεκτές.
Πάμε στους διεθνείς… Ας μην τους κρίνουμε από δύο αγώνες στους οποίους δεν υπήρχε βαθμολογικό κίνητρο. Θα τους δείξουμε εμπιστοσύνη. Ειδικότερα τους μικρούς ο κόουτς δεν δίστασε να τους καλέσει και να τους δώσει και καλά λεπτά! Οι ίδιοι είχαν την τόλμη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και αν μη τι άλλο το πάλεψαν. Δυστυχώς, δεν απέφεραν καρπούς οι προσπάθειες. Κρατάμε την προσπάθεια και πάμε με απαιτήσεις στους εκτός έδρας αγώνες του Οκτωβρίου με Λουξεμβούργο (10/10) και Αζερμπαϊτζάν (13/10). Γιατί καλές είναι οι εντυπώσεις, όμως καλύτερα να συνοδεύονται και από ουσία.