Ο επικήδειος για τον Δρ. Κώστα Χριστοδουλάκη

Δημοσιεύθηκε 3.2.2024
Ο επικήδειος για τον Δρ. Κώστα Χριστοδουλάκη

Ο επικήδειος εκφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Κώστα Σχίζα.

Αγαπημένε μας Κωστάκη,

Σήμερα μου έλαχε η τύχη να πρέπει να βρω λίγα λόγια για να σε αποχαιρετήσω.

Και που να τα βρω? Δεν νομίζω να υπάρχουν τέτοια λόγια, που να μπορούν να περιγράψουν τον πόνο και την θλίψη, μέσα από το κενό που αφήνεις πίσω σου.

Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα για να σου πούμε το τελευταίο αντίο μαζί με ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» που σε γνωρίσαμε, που έζησες μαζί μας, που υπήρξες φίλος σύμβουλος και μέντορας μας. Σε ευχαριστούμε που μας έδωσες την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια διαφορετική ανθρώπινη ποιότητα, από αυτές που σπάνια συναντά κανείς στην ζωή του.

Αν εξαιρέσω την βαθιά οδύνη και θλίψη που αισθάνεται σήμερα η οικογένεια σου, η λατρευτή σου σύζυγος η Λιλίκα και τα δύο σου παιδιά, ο Χριστόδουλος και η Τίνα, που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου την θλίψη, σειρά παίρνουν τα πνευματικά σου παιδιά (όπως μας αποκαλούσες) Εγώ και ο Μιχάλης που επικοινωνούσες σχεδόν καθημερινά μαζί μας, τα τελευταία 40 χρόνια.

Τι να πρωτοθυμηθώ, τι να ξεχάσω, ήταν μακρύς ο δρόμος της ζωής που διανύσαμε μαζί, γι αυτό και τα λόγια του αποχωρισμού είναι δύσκολα.

Ο δρόμος στο μεγάλο αυτό ταξίδι φωτιζόταν από την δική σου ιδεολογία, από το φρόνημα σου, από το όραμα σου, που δεν ήταν άλλο, από το να θέσεις τα θεμέλια της Αθλητιατρικής Επιστήμης και στην Κύπρο, όπως αυτή καθιερώθηκε, εδραιώθηκε και αναγνωρίσθηκε διεθνώς από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Παρόλο που στην διαδρομή αυτή συνάντησες ανυπέρβλητες δυσκολίες, εν τούτοις αυτά που πέτυχες και επιτεύχθηκαν από τις άοκνες προσπάθειες σου, δεν ήταν λίγα.

Άρχισες να δραστηριοποιείσαι ενεργά με την ιατρική της Άθλησης από το 1967, ενώ το 1971 έγινε ο ίδιος μέλος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας.

Το 1977 πρωτοστάτησες στην ίδρυση της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΑΕΚ), ενώ το 1979 η (ΑΕΚ) εντάχθηκε ως μέλος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας όπου συνεχίζει να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται ενεργά μέχρι σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας.

Τίμησες την Κύπρο στον διεθνή επιστημονικό χώρο από διάφορες θέσεις τις οποίες υπηρέτησες όπως: Πρόεδρος της Βαλκανικής Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας στην οποία ήσουν επίτιμο μέλος, ενώ διετέλεσες επι σειρά ετών αξιωματούχος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας.

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά έργα στα οποία πρωτοστάτησες, αναφέρω μεταξύ άλλων, την δημιουργία Σχεδίου Ασφάλισης των Αθλητών για ιατρική κάλυψη, την έκδοση του Δελτίου Υγείας Αθλητών, (όπου η Κύπρος κατά την δεκαετία του 1980, μαζί με την Ιταλία, πρωτοστάτησε διεθνώς στον τομέα αυτό).

Καθιέρωσες την Ιατρική Κάλυψη των Αγώνων στα Γήπεδα, Καθόρισες την αναγκαιότητα ελέγχου των ιατρείων των Σταδίων για την ύπαρξη του κατάλληλου Ιατρικού Εξοπλισμού, έπεισες για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) σε όλα τα Γήπεδα, πρωτοστάτησε στην Δημιουργία της πρώτης Εθνικής Επιτροπής Αnti-Doping, την Δημιουργία της Αθλητιατρικής Σχολής της ΑΕΚ, (αλλιώς, Ακαδημία Αθλητιατρικής) για την Επιμόρφωση των Ιατρών, των Γυμναστών, των Προπονητών, για Αθλητιατρικά θέματα.

Βεβαίως για την επίτευξη των πιο πάνω, ο Κωστάκης, δεν λειτουργούσε μόνος, αλλά περιστοιχιζόταν από μια ομάδα ομοϊδεατών ιατρών, που είχαν τα ίδια οράματα και υπήρξαν συν-πρωτεργάτες, στην προσπάθεια ανάπτυξης και καθιέρωσης της Αθλητιατρικής Επιστήμης στην Κύπρο.

Ορισμένοι από αυτούς, πέραν του εαυτού μου, ήταν και ο μακαριστός Νίκος Σπανός, ο Ευαγόρας Νικολαϊδης, ο Νίκος Αγγελίδης, ο Πάμπης Νικολαϊδης, ο Ανδρέας Λιβέρης, ο Ανδρέας Τάνος, ο Οδυσσέας Αθάνατος, ο μακαριστοί Σάββας Λαγούδης, Λουκής Σαββίδης, Κόκος Μιχαηλίδης, κ.α

Το 1993, υπήρξες συνιδρυτής του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, του (ΚΑΕΚ) όπου ευτύχησες, πριν λίγες βδομάδες να γιορτάσεις τα 30 χρόνια λειτουργίας του και επιστημονικής προσφοράς του, στον Αθλητισμό της Κύπρου.

Έχοντας υπό την ευγενική καθοδήγηση σου, τον Προϊστάμενο του ΚΑΕΚ και σήμερα Εισερχόμενο Πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, το άλλο σου, «πνευματικό σου παιδί», τον Δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη, τον Μιχάλη, που του έκανες την τιμή, πριν λίγα χρόνια, να κληρονομήσει, την επιστημονική σου βιβλιοθήκη.

Ο Κώστας ο Χριστοδουλάκης διακρινόταν από μια αριστοκρατική αρχοντιά και αποτελούσε πρότυπο ευγένειας, αξιοπρέπειας και υποδειγματικής πνευματικής καλλιέργειας.

Ήταν άτομο χαμηλών τόνων, με σπάνιες συναισθηματικές και κοινωνικές ευαισθησίες, που παρέμεναν συνήθως αθέατες, πίσω από μια ταπεινή και αξιοπρεπή αυτοσυγκράτηση, πάντα με χαμόγελο ψυχική ηρεμία και γαλήνη.

Από την στιγμή της εξαγγελίας του θανάτου του, καταφθάνουν συνεχώς μηνύματα συλλυπητηρίων από διεθνείς οργανισμούς, συνεργάτες και φίλους, απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας Fabio Pigozi (ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι) και Norbert Bachl, που διατηρούσαν πολύ στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και πολλών άλλων που επικοινωνούν μαζί μας καθημερινά για να εκφράσουν την αγάπη τους και τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Εκφράζουμε τα Θερμά μας Συλλυπητήρια, στήν αγαπημένη του σύζυγο Λιλίκα και στα παιδιά του Χριστόδουλο και Τίνα.

Ευχόμαστε η μνήμη σου να παραμείνει αιώνια και εμείς υποσχόμαστε να παραμείνουμε αντάξιοι των ιδεών σου, των αξιών σου και της παρακαταθήκης που μας άφησες.

Αγαπητέ Χριστόδουλε και Τίνα θα πρέπει να αισθάνεστε τυχεροί και περήφανοι που ζήσατε να έχετε τέτοιον πατέρα.

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗ

Η κηδεία του Δρ. Κώστα Χριστοδουλάκη τελέστηκε την Παρασκευή 02/02/24 στον ιερό ναό «Της Του Θεού Σοφίας» στον Στρόβολο, στις 11:00 π.μ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»