Αγωνιστικός απολογισμός ΚΟΕ: Πρεσβευτές του Ωραίου και τ’ Αληθινού

Δημοσιεύθηκε 24.10.2022
Αγωνιστικός απολογισμός ΚΟΕ: Πρεσβευτές του Ωραίου και τ’ Αληθινού

Στην παρουσία αθλητών που κατέκτησαν μετάλλια και μετείχαν στις αποστολές της, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή κατέθεσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον αγωνιστικό απολογισμό για το 2022, που περιλάμβανε έξι αποστολές σε ισάριθμες διεθνείς διοργανώσεις πολυαγώνων. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου οι αναβολές λόγω της πανδημίας την προηγούμενη διετία, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα για το 2022 αλλά και για την επόμενη χρονιά σημειώνοντας μεταξύ άλλων : «Η επιλογή μας ήταν μονόδρομος. Να επενδύσουμε στις έξι αυτές αποστολές, να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες και να εμπιστευτούμε ΟΛΟΥΣ τους αθλητές μας. Εκ των αποτελεσμάτων εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση και περηφάνια για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε. Μετουσιώσαμε το «ευ αγωνίζεσθαι σε πράξη και προωθήσαμε αρχές και αξίες του Ολυμπισμού σε κάθε μας παρουσία με ταυτόχρονα εξαιρετικά αγωνιστικά αποτελέσματα».

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων συμμετείχαν το 2022 στις παρακάτω διοργανώσεις (σε παρένθεση ο αριθμός αθλητών/αθλητριών και αθλημάτων) :

1. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες "Beging 2022" (1/1),

2. Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Χειμερινό Φεστιβάλ Νέων "Vuokatti 2022" (2/1),

3. Μεσογειακοί Αγώνες "Oran 2022" (108/17),

4. Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων "Bansca Bystrica 2022" (27/7),

5. Κοινοπολιτειακοί Αγώνες "Birmingham 2022" (55/11),

6. Malta Invitation Games (21/3)

Ο κ. Χρυσοστόμου στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που στελεχώθηκαν οι αποστολές σε όλες τις βαθμίδες και ειδικότητες, και στην προετοιμασία που έγινε για τη μετάβαση και τη διαμονή στους αγώνες, την προστασία της υγείας των αθλητών, όπως επίσης και της προβολής των προσπαθειών τους. Σημείωσε ότι οι επιλογές ανέδειξαν σε μέγιστο βαθμό τη σημασία που δόθηκε από την ΚΟΕ για να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον αγώνα όλων ανεξαιρέτως των αθλητών.

Ο τελικός απολογισμός ήταν πραγματικά εντυπωσιακός τόσο σε αριθμό Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών και μη αθλημάτων, όσο και σε αριθμό αθλητών. Συνολικά το 2022 σε έξι αποστολές της ΚΟΕ και της ΚΕΚΑ διαπιστεύθηκαν και συμμετείχαν: 6 Αρχηγοί Αποστολών, 5 Βοηθοί Αρχηγοί Αποστολών, 14 Συνοδοί Αθλημάτων, 214 αθλητές/αθλήτριες, 72 προπονητές, μέσα από ένα σύνολο 22 Αθλητικών Ομοσπονδιών. Μαζί τους βρέθηκαν, 4 Γιατροί, 13 Φυσιοθεραπευτές, 7 Δημοσιογράφοι, και 5 Φωτογράφοι. Η ΚΟΕ είχε την ευθύνη αποστολών στο εξωτερικό μέσα στο 2022, για 72 αγωνιστικές μέρες.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τους Μεσογειακούς Αγώνες και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, και παρουσιάστηκαν οι αγωνιστικές επιτυχίες των αθλητών που κατέκτησαν μετάλλια καθώς και οι συμμετοχές όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών. Σε ότι αφορά τους Μεσογειακούς Αγώνες σημειώθηκε ρεκόρ κατάκτησης μεταλλίων (14) ανάμεσα στα οποία τα πέντε χρυσά από τους Μάριο Γεωργίου (Μονόζυγο), Κάλια Αντωνίου (100μ. Ελεύθερο), Στέφανο Νικολαΐδη (Σκητ), Μίλαν Τραΐκοβιτς (110μ. Εμπ. ) και Απόστολο Παρέλλη (Δισκοβολία).

Κατά τη διάρκεια των Κοινοπολιτειακών αγώνων, η Κύπρος επικοινώνησε με την κυπριακή παροικία της Μ.Βρετανίας με θετικό τρόπο. Στις επιτυχίες πέραν της κατάκτησης των δύο χρυσών μεταλλίων από τους Γιώργο Μπαλαρτζισβίλι (Τζούντο) και Ηλία Γεωργίου (Μονόζυγο) επισημάνθηκε επίσης και η επιτυχία της ομάδας της Ενόργανης Γυμναστικής να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ομαδικό. Το γεγονός αυτό, της εξαιρετικής εμφάνισης και επιτυχίας μιας ομάδας από μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο κοινό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τους αθλητές της ομάδας της Γυμναστικής, συνάντησαν μετά το τέλος του αγώνα, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ μαζί με την οικογένεια του, τους συνεχάρηκαν και συνομίλησαν μαζί τους.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παραβρέθηκαν δεκάδες αθλητές από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες που συμμετείχαν στις αποστολές της ΚΟΕ κατά το 2022, ενώ στο πάνελ μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ και τους Αρχηγούς των Αποστολών, βρέθηκαν οι εξής αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια : Μάριος Γεωργίου, Ηλίας Γεωργίου, Σωκράτης Πηλακούρης, Γιώργος Άγγονας, Μιχάλης Χαρή (Ενόργανη Γυμναστική), Αννα Σοκόλοβα (Ρυθμική Γυμναστική), Μάρκος Τσαγγαράς (Καράτε), Έλενα Χριστοδούλου (Μπάτμιντον), Στέφανος Νικολαΐδης (Σκοποβολή), Αλέξανδρος Πουρσανίδης, Μαριάννα Πισσιάρα και Σαρκίς Αντρανίκ Αστζιάν (Στίβος), Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι, (Τζούντο).

Ο κ. Χρυσοστόμου παρουσίασε επίσης συνοπτικά τις επτά διοργανώσεις που θα λάβει μέρος η ΚΟΕ το 2023, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο αριθμός συμμετοχών θα είναι αυξημένος σε σχέση με φέτος, ενώ επεσήμανε τη σημασία του 3ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει στην Πολωνία, στο οποίο μεταξύ άλλων θα δοθούν και αρκετές Ολυμπιακές κάρτες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Ο Προέδρος της ΚΟΕ ευχαρίστησε για τις ενέργειες του, τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πρόδρομο Προδρόμου ως θεσμικό εκπρόσωπο της πολιτείας αλλά και για το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την ΚΟΕ, όπως επίσης και τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για τη θετική αντιμετώπιση των θεμάτων της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Σε ότι αφορά τους χορηγούς επεσήμανε ότι η συνδρομή τους και η συνεργασία στην ομαλή λειτουργία τη ΚΟΕ είναι καθοριστική, μια συνεργασία που τελικό αποδέκτη έχει τους αθλητές μας. Ευχαρίστησε γι’ αυτό τον Πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών Όμιλο Βιοιατρική Κύπρου.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Κίνας Γουόνγκ Τσενγκ, ο Βοηθός Ύπατος Αρμοστής της Μ.Βρετανίας Μπεν Ρόουλινγκς, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί θεμάτων Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλής και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρεσβευτής «Ευ Αγωνίζεσθαι» Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης, η κα Έλλη Ιωαννίδου (Τράπεζα Κύπρου), η κα Ευαγγελία Μιχαηλίδου (Logicom), ο κ. Ανδρέας Τταφούνας (Allianz), η κα Σωτηρούλλα Σωτηρίου (Χαραλαμπίδης Κρίστης), η κα Διονυσία Βαρδακατσάνη (Βιοϊατρική), ο κ. Λουκάς Λεωνίδου (ΤΟΥΟΤΑ), η κα Θεοδώρα Οικονομίδου και Μισέλ Καραολίδης (Deloitte), και η κα Ρένα Τσαγγάρη (Cablenet). Παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Νεόφυτος Σιάηλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Ηρόδοτος Μιλτιάδους, και ο Υπέυθυνος του Τομέα Αθλητισμού του Δήμου Λευκωσίας Βαλέριος Δανιηλίδης, καθώς επίσης Πρόεδροι, και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών, προπονητές και αθλητές.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»