Ολυμπιακοί Αγώνες; Ο λογαριασμός της χασούρας και οι βλέψεις για το 2021

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 26.4.2020
Ολυμπιακοί Αγώνες; Ο λογαριασμός της χασούρας και οι βλέψεις για το 2021
Οι οικονομικές συνέπειες ήταν ο βασικός λόγος που η ΔΟΕ καθυστέρησε να αποφασίσει την αναβολή των Αγώνων του Τόκιο

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που επρόκειτο να διεξαχθούν στο Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν η κορύφωση των συνεπειών στον παγκόσμιο αθλητισμό από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αν και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, επισημοποίησε τέλη Μάρτη τη συγκεκριμένη απόφαση και τη μετάθεση της διοργάνωσης για το καλοκαίρι του 2021.


Περίπου ένα μήνα νωρίτερα η λήψη της απόφασης για την τύχη της διοργάνωσης είχε προαναγγελθεί για τέλη Μάη, η ραγδαία επιδείνωση όμως των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο και κυρίως οι έντονες διαμαρτυρίες αθλητών, προπονητών και άλλων ανθρώπων του αθλητισμού υποχρέωσαν τη ΔΟΕ να αλλάξει ρότα.


Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι σε εκείνο το σημείο οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες όλων σχεδόν των αθλημάτων είχαν ήδη κατεβάσει ρολά, αναστέλλοντας τη δραστηριότητά τους και δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα. Από την αρχή της επιδημίας ένα από τα βασικότερα ζητήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τον αθλητισμό ήταν τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήτοι το κορυφαίο σε διεθνές επίπεδο αθλητικό γεγονός - με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βασικούς τομείς της βιομηχανίας του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.


Είναι προφανές πως ο πακτωλός χρημάτων που συνοδεύουν τη διοργάνωση αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για τη στάση της ΔΟΕ να τραβήξει το σκοινί της αναμονής, ελπίζοντας μέχρι την ύστατη ώρα ότι θα μπορούσε να αποφύγει τη χασούρα. Και, βέβαια, να παίζει ακόμα και με την υγεία και τη ζωή των ίδιων των αθλητών και των μελών των Ολυμπιακών αποστολών, όπως εύστοχα είχε σχολιάσει η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, μιλώντας για τη στάση αναμονής της ΔΟΕ. Ανάλογες δηλώσεις παραχώρησαν αρκετοί συναθλητές της απ' όλο τον κόσμο και όλα τα σπορ.


Το αστρονομικό κόστος της αναβολής


Μετά την επισημοποίηση της αναβολής της διοργάνωσης, αποκαλύφθηκαν και τα νούμερα της χασούρας ΔΟΕ και διοργανωτών, τα οποία αγγίζουν αστρονομικά επίπεδα. Για άλλη μια φορά έτσι αναδεικνύεται ότι στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού μια αθλητική διοργάνωση αποτελεί μια πανάκριβη παράσταση, με τους εμπλεκόμενους σε αυτή να αποβλέπουν σε τεράστιους τζίρους και κέρδη.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς οι απώλειες από την αναβολή της διοργάνωσης αναμένεται να αγγίξουν τα 38 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 11,5 δισ. του μέχρι τώρα προϋπολογισμού των διοργανωτών και, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, κοντά στα 5 δισ. οι συνέπειες στην ιαπωνική οικονομία από τη μη τέλεση των Αγώνων στον προγραμματισμένο χρόνο. Γύρω στα 5,5 δισ. υπολογίζονται οι απώλειες των πολυεθνικών που είχαν συμβόλαια για τη διοργάνωση, είτε με τη μορφή χορηγιών είτε σε άλλους τομείς (τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις κ.ο.κ.), ενώ οι ασφαλιστικές ρήτρες για ΔΟΕ και διοργανωτές εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 2 δισ. Στο τελευταίο νούμερο περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα υψηλές αποζημιώσεις που αναμένεται να ζητήσουν κυρίως διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα που είχαν εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων.


Από την άλλη, η ΔΟΕ φέρεται ότι έχει εξασφαλισμένα τα περίπου 817 εκατ. ευρώ που αντλεί ως καθαρά δικά της έσοδα από κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο αγγλικές πηγές, ανέφερε ότι αυτό έγινε μέσω υπογραφής σχετικού ασφαλιστικού συμβολαίου της ΔΟΕ με πολυεθνική στο χώρο των ασφαλίσεων, αξίας 21 εκατ. ευρώ.


H προσπάθεια διαμοιρασμού της ζημιάς


Με το οικονομικό πλήγμα να είναι τεράστιο, οι Ιάπωνες διοργανωτές μετά την απόφαση της ΔΟΕ φρόντισαν εξαρχής να αναζητήσουν συνεταίρους στη χασούρα, ανοίγοντας άμεσα συζήτηση για την κάλυψη μέρους του κόστους που προέκυψε από την αναβολή. Αλλωστε, ας σημειωθεί, το Τόκιο αντιστάθηκε σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή στην επιλογή αναβολής των Αγώνων, αντιπροτείνοντας κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων λύσεις όπως η διεξαγωγή τους τον προσεχή Οκτώβρη - κάτι που απορρίφθηκε τελικά από τη ΔΟΕ.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΔΟΕ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο, Γιοσίρο Μορί, με επιστολή του προς τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των τριάντα τριών αθλημάτων των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενημέρωσε για τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν από την αναβολή λόγω του κορονοϊού και ζήτησε από τις Ομοσπονδίες να συμμετάσχουν στην κάλυψη του κόστους. «Η πρόσθετη δαπάνη από την αναβολή είναι αναπόφευκτη. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς το να αποφασίσουμε ποιος θα υποστηρίξει αυτό το κόστος και με ποιον τρόπο θα γίνει η κατανομή», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστολή.


Οσο για τις Ομοσπονδίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονταν καταρχάς σε έναρξη διαπραγματεύσεων με την Οργανωτική Επιτροπή, ανάλογα με την πορεία των οποίων αναμένονται και οι ανάλογες αντιδράσεις. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει χάσμα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ποσά που θα δεχτούν να επωμιστούν, καθώς έχουν υποστεί και τις δικές τους οικονομικές απώλειες, τόσο από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και από την αναβολή ή και ματαίωση δικών τους διοργανώσεων και προ-Ολυμπιακών τουρνουά εξαιτίας της πανδημίας.


Κίνδυνοι για τον ιαπωνικό λαό


Ειδικά σε ό,τι αφορά τις απώλειες των Ιαπώνων διοργανωτών, τα παραδείγματα από το παρελθόν με τη μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων στο λαό της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας (μέσω φορολογίας, αυξήσεων στο κόστος κρατικών υπηρεσιών, π.χ. ΜΜΜ κ.λπ.) αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για το ποιος πληρώνει το πανηγύρι των πολυεθνικών.


Με δεδομένες μάλιστα τις εκτιμήσεις για σοβαρό πλήγμα στην ιαπωνική οικονομία και για απώλειες που θα κινηθούν γύρω στο 1% - 1,4% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς και τις συνέπειες από την πανδημία, η λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων από την ιαπωνική κυβέρνηση θεωρείται από πολλούς το πλέον πιθανό σενάριο για το επόμενο διάστημα.


Ενισχύεται δε το σενάριο αυτό από το γεγονός ότι χώρια τις οικονομικές επιπτώσεις της αναβολής αυτές καθαυτές, η μετάθεση για το 2021 έχει εξίσου σημαντικό κόστος για τους διοργανωτές. Με δεδομένη την ανάγκη συντήρησης των Ολυμπιακών έργων για ένα επιπλέον διάστημα δεκαέξι μηνών περίπου, ο εκ νέου οργανωτικός σχεδιασμός για πρακτικά ζητήματα θεωρείται από τους πλέον κοστοβόρους τομείς ενόψει της διοργάνωσης του 2021.


Πηγή: rizospastis.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υδατοσφαίριση: Ο ΑΠΟΕΛ πάει στην Πάφο για την 7η αγωνιστική

Υδατοσφαίριση: Ο ΑΠΟΕΛ πάει στην Πάφο για την 7η αγωνιστική

Υδατοσφαίριση: Ο ΑΠΟΕΛ πάει στην Πάφο για την 7η αγωνιστική

Εννέα υποτροφίες από το πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη σε Κύπριους Αθλητές

Εννέα υποτροφίες από το πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη σε Κύπριους Αθλητές

Εννέα υποτροφίες από το πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη σε Κύπριους Αθλητές

Τζουντόκα από οκτώ χώρες θα λάβουν μέρος στο International Judo Championship που διοργανώνει η Judo Academy Christodoulides

Τζουντόκα από οκτώ χώρες θα λάβουν μέρος στο International Judo Championship που διοργανώνει η Judo Academy Christodoulides

Τζουντόκα από οκτώ χώρες θα λάβουν μέρος στο International Judo Championship που διοργανώνει η Judo Academy Christodoulides

Δημοσιεύτηκε η διαδρομή του Cyprus Gran Fondo 2023

Δημοσιεύτηκε η διαδρομή του Cyprus Gran Fondo 2023

Δημοσιεύτηκε η διαδρομή του Cyprus Gran Fondo 2023