Με πρωταθλητή τον Aπόλλωνα επιβεβαιώθηκε ο κανόνας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 17.5.2022
Με πρωταθλητή τον Aπόλλωνα επιβεβαιώθηκε ο κανόνας

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Απόλλωνα επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει την πρώτη ομάδα της κατάταξης της κανονικής περιόδου να κατακτάει στο τέλος τον τίτλο. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 14 φορές που διεξήχθη το πρωτάθλημα με τη μορφή των πλέι οφ (το 2019-20 διακόπηκε λόγω της πανδημίας), μόνο σε δύο περιπτώσεις υπήρξε ανατροπή στη δεύτερη φάση – αμφότερες έφεραν την υπογραφή του ΑΠΟΕΛ. Τη σεζόν 2013-14 η ΑΕΛ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση έχοντας 62 βαθμούς, ενώ ακολουθούσαν Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ με 59.


Αυτή ήταν η πρώτη ανατροπή που σημειώθηκε στα πλέι οφ, με τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας να παίρνουν τον τίτλο ισοβαθμώντας στην κορυφή με την ΑΕΛ. Τον αμέσως επόμενο χρόνο ο Απόλλωνας ολοκλήρωσε την πρώτη φάση στην πρώτη θέση με δύο βαθμούς διαφορά από τον ΑΠΟΕΛ (48-46), ο οποίος, ωστόσο, προσπέρασε τους κυανόλευκους στην τελική ευθεία (62 έναντι 59 των Απόλλωνα και ΑΕΚ).


Η τρίτη μεγαλύτερη…


Το +7 του πρωτοπόρου Απόλλωνα από τη δεύτερη θέση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη του κατόχου της κορυφής από τον δεύτερο με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης από την έναρξη των πλέι οφ. Και αν στις περιόδους 2007-08 και 2010-11… γνωρίζαμε ήδη τον πρωταθλητή στο τέλος της κανονικής περιόδου λόγω του ισχυρού προβαδίσματος της Ανόρθωσης (+11) και του ΑΠΟΕΛ (+12), φέτος υπήρχε αμφιβολία κατά πόσο ο Απόλλωνας θα εκμεταλλευτεί το προβάδισμά του. Η διαφορά των εφτά βαθμών, ωστόσο, ήταν τόσο ισχυρή σε σημείο που μείωσε την πίεση των παικτών σε κρίσιμα παιχνίδια, κάτι που δεν γινόταν κατορθωτό τα προηγούμενα χρόνια.


Η διαχείριση


Η εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος απέδειξε ότι μία διαφορά της τάξεως των εφτά βαθμών είναι δύσκολο να ανατραπεί, ακόμη και αν η προπορευόμενη ομάδα αγνοεί τη νίκη για πολλές αγωνιστικές. Στις πέντε πρώτες αγωνιστικές της β’ φάσης ο Απόλλωνας έφερε ισάριθμες ισοπαλίες, στην 6η αγωνιστική έχασε από την Πάφο στο Τσίρειο και επέστρεψε στον… συνήθη δρόμο των ισοπαλιών την επόμενη αγωνιστική απέναντι στην Ανόρθωση.


Την επόμενη αγωνιστική ήρθε η νίκη μετά από τρεις μήνες επί του ΑΠΟΕΛ, επιτυχία με την οποία οι κυανόλευκοι αγκάλιασαν τον τίτλο, αλλά σκεφτείτε ότι ακόμη και αν σε εκείνο το παιχνίδι ο Απόλλωνας έπαιρνε μόνο έναν βαθμό θα εξακολουθούσε να είναι πρώτος. Στην κορυφή θα βρισκόταν και αν έφερνε ισοπαλία με τον Άρη με δεδομένο ότι ούτε ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε της Ανόρθωσης.


Συμπερασματικά, παρότι ο Απόλλωνας «πέρασε μέσα από την κόλαση για να φτάσει στον τίτλο» (δανειστήκαμε την τοποθέτηση που έκανε ο Τσόρνιγκερ πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ), αποδείχτηκε ότι δύσκολα θα έχανε το πρωτάθλημα γιατί οι αντίπαλοί τους δεν «δικαιούνταν» να χάσουν πολλές φορές. Το +7 ήταν τόσο ισχυρό προβάδισμα που έδωσε τη δυνατότητα στον Γερμανό προπονητή να διαχειριστεί κατάλληλα τα παιχνίδια των πλεί οφ, γνωρίζοντας ότι οι… ισοπαλίες δεν ήταν το τέλος του κόσμου.


Διαφορές για όλα τα γούστα


Στην αρχή αναφέραμε ότι ο Απόλλωνας επιβεβαίωσε τον κανόνα αφού μόνο σε δύο περιπτώσεις ο πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου… κατέβηκε σκαλοπάτι, με τον ΑΠΟΕΛ να καταφέρνει το 2013-14 να ανατρέπει διαφορά τριών βαθμών και τον αμέσως επόμενο χρόνο διαφορά δύο βαθμών. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, οι γαλαζοκίτρινοι της Λευκωσίας πήραν τον τίτλο στο νήμα, αφού στην πρώτη σήκωσαν τον τίτλο ισοβαθμώντας με την ΑΕΛ και στη δεύτερη το έκαναν με διαφορά τριών βαθμών.


Αυτό ενισχύει τη θέση ότι όσο καλή και έμπειρη κι αν είναι μία ομάδα, πολύ δύσκολα στα πλέι οφ μπορεί να κάνει την ανατροπή και να πετάξει στην κορυφή. Ο κανόνας δεν επιβεβαιώθηκε μόνο φέτος με την κατάκτηση του τίτλου από τον Απόλλωνα και τις δύο χρονιές που προαναφέραμε (2007-08, 2010-11), στις οποίες οι διαφορές ήταν μη αναστρέψιμες, αλλά και από τις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές σεζόν.


Τις σεζόν 2008-09 (+5), 2012-13 (+6), 2015-16 (+1), 2016-17 (+4), 2017-18 και 2018-19 (+2), ο ΑΠΟΕΛ στέφθηκε πρωταθλητής μπαίνοντας με μικρές ή μεγάλες διαφορές στα πλέι οφ, ενώ ίδια κατάληξη είχαν οι μαραθώνιοι σε άλλες τρεις περιπτώσεις, δύο φορές όταν την κούπα σήκωσε η Ομόνοια, το 2009-10 (+4) και το 2020-21 (+1), καθώς και το 2011-12 όταν ο τίτλος βάφτηκε στα γαλαζοκίτρινα της ΑΕΛ (+3).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τέλος από την ΑΕΚ ο Καπτούμ, συνεχίζει στην Ελλάδα

Τέλος από την ΑΕΚ ο Καπτούμ, συνεχίζει στην Ελλάδα

Τέλος από την ΑΕΚ ο Καπτούμ, συνεχίζει στην Ελλάδα

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Δεν έκανε τίποτα ο Φεράντο για να τη βοηθήσει, αλλά...

Δεν έκανε τίποτα ο Φεράντο για να τη βοηθήσει, αλλά...

Δεν έκανε τίποτα ο Φεράντο για να τη βοηθήσει, αλλά...

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση