Επεισόδιο 32: Ο άτυχος Κόκος Αντωνίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.2.2023
Επεισόδιο 32: Ο άτυχος Κόκος Αντωνίου

Ο 22χρονος Κόκος Αντωνίου, ήταν ένας από τους παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιζόταν ο Βασίλ Σπάσοφ για μια καλή πορεία της Ομόνοιας στην Α΄ Εθνική. Δυστυχώς όμως, ο Βούλγαρος προπονητής έχασε τον καλύτερό του ίσως παίκτη από την προετοιμασία στη Βουλγαρία. Ο Αντωνίου στο τελευταίο φιλικό με τη Σπάρτακ Βάρνας έπαθε ρήξη συνδέσμων. Έτσι, ενώ η υπόλοιπη αποστολή αναχώρησε για την Κύπρο, ο ίδιος έμεινε στη Βουλγαρία για θεραπεία.

«Όταν επέστρεψα στην Κύπρο δεν ήμουν εντελώς καλά, αλλά με ήθελαν να παίξω», μας δηλώνει 50 χρόνια μετά ο Κόκος Αντωνίου και συνεχίζει: «Αγωνίστηκα στην 4η αγωνιστική, εναντίον του Εθνικού Πειραιώς και στα 90 λεπτά, πετυχαίνοντας και το τέρμα της Ομόνοιας. Ένιωσα ενοχλήσεις κι επέστρεψα στην κερκίδα! Σε έναν αγώνα όπου παρακολουθούσα ένα από τα παιχνίδια της Ομόνοιας από την κερκίδα των επισήμων, δεν άντεξα, έγινα οπαδός και τα έβαλα με τον διαιτητή φωνάζοντας, 'είσαι μ….ας!' Κάποιος με άκουσε και φαίνεται ότι με κατάγγειλαν στην ΕΠΟ. Ύστερα από λίγες μέρες έφθασε τιμωρία έξι αγωνιστικών!». Μας σχολίασε επίσης: «Την Ομόνοια την αδικούσαν σε πολλούς αγώνες οι διαιτητές. Όμως, από την άλλη είχαμε και τους τραυματισμούς, όπως τον δικό μου, του Μοκάνο, του Καϊάφα και του Κανάρη. Το πρόγραμμα ήταν εξουθενωτικό και οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές είχαν το πλεονέκτημα του επαγγελματισμού. Αυτοί δεν έκαναν άλλες δουλειές και προπονούνταν καθημερινά. Υπερτερούσαν στη δύναμη, στη φυσική και πολλές φορές στην τεχνική κατάρτιση. Εμείς είχαμε ταλέντο τρομερό στην ομάδα, όμως αυτό από μόνο του δεν έφτανε».

Ο Κόκος Αντωνίου επέστρεψε με το τέλος του α΄ γύρου στη βασική ενδεκάδα κι έλαμψε μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σκοράροντας και οδηγώντας την ομάδα του σε ισοπαλία 1-1 εναντίον του Ολυμπιακού, που λίγους μήνες αργότερα αναδείχθηκε πρωταθλητής!

Τον «σκότωσε» ο Ελευθεράκης!

Ο Κόκος Αντωνίου διψούσε για ποδόσφαιρο, όμως λογάριαζε χωρίς να σκέφτεται ότι κάπου καραδοκούσε ένας βίαιος αντίπαλος! Στην 20ή αγωνιστική, στο παιχνίδι του β΄ γύρου με τον Παναθηναϊκό στο ΓΣΠ, ο Ελευθεράκης τον μάρκαρε με μίσος, όπως λένε φίλαθλοι που παρακολούθησαν τον αγώνα, και ποδοσφαιρικά τον «σκότωσε». Ο ίδιος με συγκίνηση θυμάται: «Προσωπικός αντίπαλός μου ήταν ο Ντεμέλο. Ο Πούσκας, βλέποντας ότι δεν με σταματούσε, έδωσε εντολή στον Ντεμέλο να αλλάξει με τον Ελευθεράκη. Θυμούμαι λες και είναι τώρα! Ο Χριστάκης από την εστία έριξε την μπάλα κοντά μου, στο κέντρο του γηπέδου. Κοντρόλαρα, έβαλα την μπάλα μπροστά μου και πριν προλάβω να προχωρήσω, ο Ελευθεράκης, με μίσος θα έλεγα, προσγειώθηκε πάνω στο αριστερό μου γόνατο, εκεί όπου είχα το παλιό μου τραύμα! Μου έσπασε τον μηνίσκο, τους συνδέσμους! Το γήπεδο πάγωσε ολόκληρο γιατί αντιλήφθηκε τη ζημιά που μου έκανε. Επέστρεψα πάλι στις κλινικές και στα φυσιοθεραπευτήρια γιατί αγαπούσα το ποδόσφαιρο και την Ομόνοια, ήθελα να παίξω ξανά και τα κατάφερα προς το τέλος του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής, στο παιχνίδι εναντίον του πρωταθλητή Ολυμπιακού (1-2). Ωστόσο, το πρόβλημα έμεινε, δεν ήμουν ποτέ ο ίδιος. Την επόμενη χρονιά έπαιξα σε 26 παιχνίδια, πήραμε πρωτάθλημα. Σ’ ένα παιχνίδι κυπέλλου με τον ΑΣΙΛ, όπως έτρεχα, έπεσα χάμω κι έμεινα! Χρειάστηκε νέα εγχείρηση και ατέλειωτες ταλαιπωρίες. Με πίκρα θυμούμαι εκείνο το κτύπημα του Ελευθεράκη κι ακόμα απορώ γιατί το έκανε…».

Φάρσα για βόμβα!

Το 1973 ήταν μια πολύ άσχημη περίοδος για τα εσωτερικά της Κύπρου. Το Σάββατο, μεσάνυχτα, πριν το παιχνίδι, ο ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» όπου βρισκόταν η αποστολή του ΠΑΟΚ, δέχθηκε τηλεφώνημα που έλεγε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα σε κάποιο από τα δωμάτια όπου κοιμούνταν οι ποδοσφαιριστές!. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία κατέφθασε εξαιρετικά γρήγορα στο ξενοδοχείο. Στο μεταξύ, ξύπνησαν και βγήκαν εκτός δωματίων όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Έγινε ο σχετικός έλεγχος στα δωμάτια και διαπιστώθηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν φάρσα. Ευτυχώς, βόμβα δεν υπήρχε. Βέβαια, η αποστολή του ΠΑΟΚ πέρασε μια μεγάλη ταλαιπωρία, η οποία δεν επηρέασε και τόσο τους παίκτες της πρωτοπόρου ομάδας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας σε ένα υπέρπληρες ΓΣΠ έπαιξαν καλά και πήραν τους τρεις βαθμούς.

4447554902355556 63-3, 5-2

18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 4/2/1973

Ομόνοια - ΠΑΟΚ 1-3

(5΄ Αποστολίδης 0-1, 39΄ Μούσκος 1-1, 53΄ Ασλανίδης 1-2, 85΄ Κούδας 1-3)

ΟΜΟΝΟΙΑ: Χριστάκης, Ιακώβου, Κοντογιώργης, Λούκας, Δράκος, Αντωνίου, Μούσκος (60΄ Καϊάφας), Χαραλάμπους (65΄ Τσελεπής), Φραντζίλα, Ροτσίδης, Κανάρης.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, (86΄ Μπέλλης), Χατζηαντωνίου, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 11/2/1973

Αιγάλεω - Ομόνοια 3-1

(2΄ Τσιμαχίδης 1-0, 14΄ Λάρδας 2-0, 51΄ Χρυσοστόμου 3-0, 87΄ πέν. Χαραλάμπους 3-1)

ΟΜΟΝΟΙΑ: Χριστάκης, Τ. Αντωνίου, Κοντογιώργης, Λούκας, Δράκος, Κ. Αντωνίου (46΄ Φ. Φιλίππου), Μούσκος, Χαραλάμπους, Φραντζίλα (46΄ Μήτσιος), Ροτσίδης, Κανάρης.

4447554018032828 63-2, 5-2
Παίκτες και φίλαθλοι της Ομόνοιας θυμούνταν το 4-2 του Α΄ γύρου και γέμισαν ασφυκτικά το ΓΣΠ για τον αγώνα του Β΄ γύρου. Τελικά ο διαιτητής Λαγογιάννης διέκοψε (!) το παιχνίδι στο ημίχρονο και ο κόσμος (κάτω) αποχώρησε απογοητευμένος από το γήπεδο, βλέποντας την ομάδα τους να αδικείται και τον Κόκο Αντωνίου να φεύγει σοβαρά τραυματίας από βίαιο μαρκάρισμα αντίπαλου παίκτη.

Πάλι αδικία με Παναθηναϊκό!

Στις 25 Φεβρουαρίου ήταν προγραμματισμένο το παιχνίδι της 20ής αγωνιστικής εναντίον του Παναθηναϊκού. Επικρατούσε μεγάλος φανατισμός, λόγω του α΄ γύρου και της διαιτησίας Ζλατάνου. Ο κόσμος της Ομόνοιας και του Παναθηναϊκού γέμισαν ασφυκτικά το ΓΣΠ. Οι αρχές του σταδίου τοποθέτησαν καρέκλες κι εντός γηπέδου! Ο διαιτητής κ. Λαγογιάννης ξεκίνησε κανονικά τον αγώνα και στο ημίχρονο τον διέκοψε. Ο λόγος της διακοπής, όπως δήλωσε, ήταν ότι στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν 3.000 φίλαθλοι! Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον διαιτητή, έδωσε μισή ώρα για να αποχωρήσουν, κάτι που δεν έγινε. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη Δικαστική της ΕΠΟ και η Ομόνοια μηδενίστηκε (έχασε και τον βαθμό της ήττας), ενώ κατακυρώθηκε με 2-0 στον Παναθηναϊκό.

***Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παιχνίδι αυτό είχαμε τον βίαιο τραυματισμό του Κόκου Αντωνίου από τον Ελευθεράκη.

**Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, το βράδυ, μετά τον αγώνα, την αποστολή του Παναθηναϊκό δεξιώθηκε η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ στο κοσμικό κέντρο «Κόρνερ».

4447553436237451 63-1
Φωτοτυπία της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ομόνοια μετά τη διακοπή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Η Ομόνοια ζητούσε επανάληψη του αγώνα, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Xαρμόσυνα νέα από τη Μαρία Αριστοτέλους: «Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε!»

Xαρμόσυνα νέα από τη Μαρία Αριστοτέλους: «Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε!»

Xαρμόσυνα νέα από τη Μαρία Αριστοτέλους: «Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε!»

Έπαιξε ένα μισάωρο και ξεπέρασε το 100άρι ο Λοΐζου

Έπαιξε ένα μισάωρο και ξεπέρασε το 100άρι ο Λοΐζου

Έπαιξε ένα μισάωρο και ξεπέρασε το 100άρι ο Λοΐζου